Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Dziękuje Marcie, za przyjęcie mnie w swoim domu, obejrzałem i jestem pod dużym wrażeniem ogromu prac ...jakie są przede mną:)

Mam pytanie do Was; gdzie w projekcie lub jak jest u Was z wysokością otworów okiennych od podłogi, czyli na jakiej wysokości macie parapety wewnętrzne. Jak wysoko powinny być okna wykuszu? w kuchni? w pokojach? Może jest to sprawa umowna z wykonawcą?

Drugie pytanie, do tych co mają strop typu Terriva. Jakie są koszty takiego stropu? czy jest tańszy od tradycyjnego?

Proszę o pomoc

pozdrawiam

Robert

Witam,

U mnie prace stanęły na etapie fundamentów i przez jakiś czas muszę się tym zadowolić. Czekając na wznowienie prac oglądam z zazdrością wasze domki i studiuję projekt - Zrobas nie znalazłam informacji na jakiej wysokości powinny być okna.

Porównywaliśmy już na forum zużycie betonu na ławy i bloczki na fundamenty - każdemu wyszło inaczej a ile wyszło Wam stali na ławy i na wieniec (w kg) - ciekawa jestem jak się mają wyliczenia w projekcie do praktyki.

Pozdrawiam,

Beata

Witam,

U mnie prace stanęły na etapie fundamentów i przez jakiś czas muszę się tym zadowolić. Czekając na wznowienie prac oglądam z zazdrością wasze domki i studiuję projekt - Zrobas nie znalazłam informacji na jakiej wysokości powinny być okna.

Porównywaliśmy już na forum zużycie betonu na ławy i bloczki na fundamenty - każdemu wyszło inaczej a ile wyszło Wam stali na ławy i na wieniec (w kg) - ciekawa jestem jak się mają wyliczenia w projekcie do praktyki.

Pozdrawiam,

Beata

Witam,

Sprawa wysokości otworów okiennych w wykuszu jest prosta:

Nadproża wszystkich otworów okiennych są na wys. 2320 mm od poziomu " zero", czyli podłogi, wysokość otworów konstrukcyjnych dla okien w wykuszach w salonie to 1800 mm, z tego wniosek - dół otworu okna wykuszowego w salonie wynosi 520 mm od poziomu podłogi, natomiast w kuchni wys. konstrukcyjna otworu wg. prrojektu jest równa 1500 mm, więc dół otworu okien wnosi 820 mm. U mnie, chociaż wys.parteru podniosłem o jeden pustak U220, to dół otworów zostawiłem na wysokości projektowej. W kuchni dół okien podniosłem wyżej ( troszeczkę mniejsze, tzn niższe okna ), a to dlatego by blat kuchenny był równocześnie parapetem ( dół otworu na 850 mm, blat na 880 mm )

Oto zdjęcia z salonu na właśnie takim etapie budowy:

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Image-05-1.jpg

Co do stali, to nie wiem ile tego wyszło , bo ja zarówno na zbrojenia ław, wieńców, jak i całego stropu zamówiłem gotowe pokrępowane elementy w hucie, i tym sposobem panowie budowlańcy mieli łatwiejszą pracę , mogli też szybciej się z tym uwinąć, bo zostały im tylko wiązania gotowych oznaczonych elementów według projektu. Tak samo zrobiłem w przypadku więźby dachowej zamówiłem gotową .

W tej chwili zamontowałem kafelki w kuchni i zrobilem małe przeróbki w jej oświetleniu , jak zainstaluję halogeny w suficie podwieszonym to zamieszczę jakieś fotki.

pozdrawiam:

Darek

Ja robiłem Terive, co do kosztów nie pamiętam, były chyba zbliżone do lanego, na pewno był tanszy w odniesieniu do kosztów związanych z szalunkiem i drewnem na to potrzebnym gdyż w terivie tego nie potrzeba w takiej ilości, natomiast strop teriva jest na pewno grupszy co uwzględnij ewentualnie w swoich rozmyślaniach, na dodatek na stropie tym, ścianki działowe użytkowego poddasza muszą być rozłożone na belkach stropu teriva (nie na pustakach) stąd nie masz za dużo możliowści ewentualnych przesunieć ścianek działowych w późniejszych pracach budowlanych, pomimo tych mankamentów jestem zadowolony z niego. Pamiętaj o klawiszowaniu stropu !!!! pozdrawiam

Kącik kanapowy w salonie

http://i427.photobucket.com/albums/pp358/domzalska/nowedom010.jpg

Witam,

Luiza bardzo ciekawi mnie ilość kaloryferów w Twojej Sadze, gdzie się nie spojrzę tam kaloryfer, i to jeszcze bardzo pokaźny. Pewnie miałaś przeliczane ogrzewanie jeszcze raz , bo w projekcie aż tak dużo kaloryferów nie widziałem. Już się zastanawiam czy moje mało wybujałe grzejniki sobie poradzą w zimę, bo zapewne moc ich jest o połowę mniejsza. Dodatkowo mam 5 obwodów podłogówki, może Ty jej nie posiadasz?, bo jeśli tak to mogę zrozumieć przewymiarowanie kaloryferów , ale jeżeli i u Ciebie są obwody ogrzewania podłogowego to nijak nie mogę tego zrozumieć.

pozdrawiam:

Darek

W pełni popieram Cię Darku z tymi kaloryferami , kurcze mam podłogówkę w salonie i kuchni bo faktycznie doradzono mi żę zaprojektowane kaloryfery w tych pomieszczeniach ze względu na kubaturę bedą mocno sie pocić i nie dadzą rady (pomimo że jest kominek ) być możę Luizie przeliczono tą ilość jeszcze raz

Witam chłopaki :D

Co do moich kaloryferów to są one wynikiem mani wielkości mojego hydraulika :lol:. Uważam, że jest ich za dużo i mają za dużą moc, ale ja się na tym kompletnie nie znam, więc zaufałam fachowcom. Mój hydraulik stwierdził, że na dole jest bardzo duża powierzchnia, w kuchni nie ma kaloryfera (ale jest podłogówka) więc trzeba dużo grzejników żeby to ogrzać, tym bardziej że to przestrzeń otwarta. Podejrzewam, że połowa kaloryferów będzie przykręcona, ale lepiej mieć za dużo, niż potem kombinować i sztukować.

Darek nie przejmuj się, moim zdaniem ilośc kaloryferów, którą posiadasz w zupełności wystarczy, tym bardziej, że masz kominek, a mrozów syberyjskich u nas nie ma.

Ja mam podłogówkę we wszystkich łazienkach i wiatrołapie, ale jest to podłogówka z powrotów z kaloryferów, a w kuchni mam normalną podłogówkę.

U mnie chwilowy zastój prac, zamawiamy na dniach piec i drzwi zewnętrzne. Czekamy też na płytkarza, ktory ma się zjawić pod koniec czerwca, więc teraz wybieramy płytki i ceramikę.

Tyle u nas, dajcie znać jak postępy na budowie, nie mogę się już doczekać kiedy będziemy na tym etapie co Darek.

Pozdrawiam,

Marta

Witam chłopaki :D

Co do moich kaloryferów to są one wynikiem mani wielkości mojego hydraulika :lol:. Uważam, że jest ich za dużo i mają za dużą moc, ale ja się na tym kompletnie nie znam, więc zaufałam fachowcom. Mój hydraulik stwierdził, że na dole jest bardzo duża powierzchnia, w kuchni nie ma kaloryfera (ale jest podłogówka) więc trzeba dużo grzejników żeby to ogrzać, tym bardziej że to przestrzeń otwarta. Podejrzewam, że połowa kaloryferów będzie przykręcona, ale lepiej mieć za dużo, niż potem kombinować i sztukować.

Darek nie przejmuj się, moim zdaniem ilośc kaloryferów, którą posiadasz w zupełności wystarczy, tym bardziej, że masz kominek, a mrozów syberyjskich u nas nie ma.

Ja mam podłogówkę we wszystkich łazienkach i wiatrołapie, ale jest to podłogówka z powrotów z kaloryferów, a w kuchni mam normalną podłogówkę.

U mnie chwilowy zastój prac, zamawiamy na dniach piec i drzwi zewnętrzne. Czekamy też na płytkarza, ktory ma się zjawić pod koniec czerwca, więc teraz wybieramy płytki i ceramikę.

Tyle u nas, dajcie znać jak postępy na budowie, nie mogę się już doczekać kiedy będziemy na tym etapie co Darek.

Pozdrawiam,

Marta

Witam,

No właśnie Marta tego nie jestem w stanie zrozumieć. Jeśli masz podłogówki praktycznie tle samo co u mnie ( około 70 m.kw - wszystkie łazienki, kuchnia, wiatrrołap i część komunikacyjna z kuchni do kotłowni ) to jakim cudem dalaś się namówić na taką ilość grzejników. Powiem szczerzerze , że chyba Cię ktoś naciągnął na niepotrzebne wydatki. U mnie przez trzy sezony grzałem tylko podłogówką ( kaloryfery były zdjęte by nie kusić ewentualnych zbieraczy tkz" fantów") , a i tak przy minimalnie wysterowanym piecu w chacie było 16 st.C. Ok, nie za bardzo wyznaję się na systemach ogrzewania podłogowego wodnego i nie wiem czy Twoja instalacja , jak piszesz z powrotu kaloryferów jest tak samo wydajna jak ta u mnie . Może tutaj jest pies pogrzebany, ale jeszcze raz podkreślam, że ilość kaloryferów u Ciebie wzbudza u mnie ogromne zdmienie.

pozdrawiam:

Darek

Witam,

Powiesiłem w kuchni halogeny, brakuje co prawda jeszcze oświietlenia głównego, ale i tak jest pełna iluminacja, dobrze żeśmy nie wykonali wszystkich planowanych halogenów, byłoby jak na statku :p

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20090614056.jpg

Jeszcze panowie od mebli muszą przyciąć listwy podszafkowe, bo po położeniu glazury są teraz za długie, ale poza tym kuchnia prawie skończona , zamontowałem też przełączniki i gniazda - upychanie kabelków w płytkich puszkach to praca dla cierpliwych.

pozdrawiam:

Darek

• 5 weeks później...

Do Luiza82.

Bardzo podoba się nam Twoja dachówka.

Zdecydowani byliśmy na creatona brązową futurę angobę (zakładkową). Ale jak zobaczyliśmy Twój dach to aż mi dech zaparło. Dach wydał się tak atrakcyjny przez tą karpiówkę w tym kolorze, że zmieniliśmy zdanie i zdecydowaliśmy się na karpiówkę. Zgłosiliśmy się do przedstawiciela creatona i pokazał nam brązową angobę ale całkiem inną od Twojej (kolor bardziej zbliżony do ceglastego niż do ciemnego brązu). Zastanawiamy się skąd ta różnica. Przedstawiciel twierdzi, że to może być inny kolor, a takiego nie ma. Kiedy zamawialiście dachówkę i czy możesz sprawdzić, np na fakturze, jaki to jest faktycznie kolor. Nie ukrywam, że bardzo zależy nam na czasie.

Ewelina