Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

_____33333333333333333333333

________333________________333

__N_______333___2_0_1_0___333

____O______333___________333

______W_____333_________333

________Y_____333______333

________________333__333

_____R____________3333

_______O___________33

_________K_________33

___________________33

__2_0_1_0__________33

___________________33

___________________33

_____________33333333333333

Po zaciemnionym niebie biegnie smuga

kolorowa, z ogonem rozpryskującym się

po królestwie nocy.

Po chwili znika w blasku księżyca,

tak jak rok miniony. Lecz coś po

nim pozostanie- wspomnienia i marzenia.

Szczęście i te dni gorsze, słowa raniące

i te kojące. Uśmiech igrający ze łzami.

Życzę, wam aby te wspomnienia,

które pozostaną w pamięci w Nowym 2010 Roku

były cudowniejsze. Kwitły marzeniami,

masą dobrych dni, słowami płynącymi

z serca,które uszczęśliwią,

wspomną prawdziwą miłość i przyjaźń.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Ja też składam Wszystkim Sagowiczom i nie tylko Noworoczne Życzenia - samych pomyślności , ukończenia budowy, a tym co zamieszkali radości i cieszenia się mieszkaniem w nowej chacie. Chcę także zakomunikować , że podobnie jak Luiza także się przeprowadziłem przed Święrtami . Pierwsze spotkania rodzinne już za nami , a także Sylwester na 23 osoby ( nie czuło się tłoku), i dodam że był bardzo udany do 9 rano oczywiście dnia następnego. Przed wprowadzeniem, jeszcze w Listopadzie położyliśmy kostkę na podjeździe do garażu ( zdjęcia póżniej), a tuż przed Świętami zabudowaliśmy przestrzeń pod wolim okiem w łazience:

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_9143.jpg

pozdrawiam:

Darek

• 2 months później...

Witam,

Dziwna cisza na forum, czyżby już wszyscy skończyli budować?

Ja mam kilka pytań do Was i dlatego proszę o pomoc:

1. Czy montowaliście grzejniki w garderobach, zastanawiam się czy są potrzebne?

2. Jakiej mocy przewidzieć piec gazowy, chciałbym dwufunkcyjny kondensacyjny (posiadam już zamontowane solary na dachu dla cwu), pełna podłogówka na parterze i w łazienkach na górze.

3. W którym miejscu macie zamontowaną skrzynkę bezpieczników i centralkę alarmową?

4. Planuje zakup i instalację agregatu, gdzie go można posadowić - pom. gospodarcze czy garaż?

Aktualnie będę rozpoczynał następny etap, czyli instalację elektr, kan-wod i co oraz tynki i ocieplenie dachu, jeżeli ktoś z Was byłby tak uprzejmy i uprzedził mnie o "niespodzianka" wynikających z tych prac to proszę o sygnał.

dziękuję i pozdrawiam

Robert

• 4 weeks później...
Witam,

Dziwna cisza na forum, czyżby już wszyscy skończyli budować?

Ja mam kilka pytań do Was i dlatego proszę o pomoc:

1. Czy montowaliście grzejniki w garderobach, zastanawiam się czy są potrzebne?

odp - Ja mam niewielkie grzejniki w każdej garderobie ( w razie wilgoci zawsze się przydadzą)

2. Jakiej mocy przewidzieć piec gazowy, chciałbym dwufunkcyjny kondensacyjny (posiadam już zamontowane solary na dachu dla cwu), pełna podłogówka na parterze i w łazienkach na górze.

odp - co do kotła , to radzę zwrócić się do profesjonalisty ( dla jednofunkcyjnego kondensacyjnego z zasobnikiem 24 kW w zupełności wystarcza, mogę to spokojnie cytować , bo właśnie taki posiadam i przetestowałem )

3. W którym miejscu macie zamontowaną skrzynkę bezpieczników i centralkę alarmową?

odp - wybóru tego miejsca musisz dokonać sam, ale kieruj się kilkoma rzeczami: ( dogodny dostęp dla ciebie , ale nie dla złodzieja, centrane położenie w chacie ( długość kabelków ( ewentualnie dwie rozdzielnie - parterowa i piętrowa), centralka w miejscu niedostępnym, a raczej trudno dostępnym dla wszystkich.

4. Planuje zakup i instalację agregatu, gdzie go można posadowić - pom. gospodarcze czy garaż?

odp-Jeśli planujesz montaż agregatu , to czekają Ciebie dodatkowe i dodam niełatwe uzgodnieneia z ZE. Ponadto jedyne miejsce w chacie na taki sprzęt to chyba garaż , ale zabiera miejsce na samochód ( drugie auto musi być już małe), konieczność odprowadzenia/wyrzutu spalin ( uszczelnienie, - też niemały problem, hałas- nie wiem czy warto )

Aktualnie będę rozpoczynał następny etap, czyli instalację elektr, kan-wod i co oraz tynki i ocieplenie dachu, jeżeli ktoś z Was byłby tak uprzejmy i uprzedził mnie o "niespodzianka" wynikających z tych prac to proszę o sygnał.

odp- na to pytanie znajdziesz odpowiedzi w moich mailach dotyczących poszczególnych etapów budowy.

pozdrawiam:

Darek

Edytowane przez tukaj

• 1 month później...
  • 2 weeks później...
Pozdrawiam Wszystkich, którzy ciągle jeszcze budują SAGĘ. Moja aktualnie wygląda tak jak na zdjęciu.

Witam,

Pierwszy raz widzę sagę bez wykuszy i lukarn całkiem nieźle sie prezentuje czy w środku też wprowadzakiście zmiany. U nas stan surowy zamknięty teraz zaczną się prace w środku, następnym razem wkleję parę zdjęć.

Pozdrawiam,

Witam,

W środku też wprowadziliśmy kilka zmian, ale głównie na poddaszu. Na dole zlikwidowaliśmy wnękę w PP i dzięki temu przesunęła się łazienka i powiększyła kotłownia. Natomiast na górze zlikwidowaliśmy jedną łazienkę i poprzesuwaliśmy trochę ścianki działowe.

Mamy teraz ekipę tynkarzy a za chwilę wylewki i wykończenia.

Czekam na zdjęcia waszej SAGI

Pozdrawiam

• 8 months później...
  • 7 months później...
Pani Marto jesteśmy przed decyzją budowy Saga II , ale obawiamy się kosztu dachu o czym wszyscy nas przestrzegają. Chciałabym zadać pytanie czy to rzeczywiście kosztowna inwestycja. Ciekawa jestem jak wygląda tak piękny domek w rzeczywistości .Pozdrawiam

• 1 month później...

Witam serdecznie,

zachęcony prowadzoną tutaj dyskusją, Waszymi opiniami i radami podjęliśmy decyzję o wybraniu Sagi na nasze przyszłe gniazdko :)

Po trwającej jakiś czas przepychance urzędowej, czyli oczekiwaniu na pozwolenie na budowę, rozpoczęliśmy działania i właśnie zakończył się etap budowy fundamentów.

Przygotowując się - na razie teoretycznie - do wznowienia prac na wiosnę, chciałbym spytać Sagowiczów, czy ktoś robił rekuperację w tym domku, jakie koszty poniósł, na co zwrócić uwagę. Planuję ogrzewanie gazowe, plus do tego kominek - i tutaj dylemat - płasz czy podłączenie do reku i "wykorzystanie" instalacji rekuperatora...

Przy okazji, może jakaś Saga w okolicach Nadarzyna, którą możnaby obejrzeć, porozmawiać z budowniczym tudzież mieszkańcem? :-)

Pozdrawiam

Tomek

witam,

jestem (nie)szczęsliwą posiadaczką tego projektu. Jestem na etapie parteru - konczą kłaść strop na parterem. Dom bardzo drogi w budowie. Na dzisiejsze czasy zrezygnowałam z wolego oka- mąż plastyk i tak twierdził, że on nie pasuje do pozostałych elemntów budynku, okienka pomiędzy salonem a schodami, dachówki karpiówki i drewnianych okien a i tak cena budowy zwala na kolana. Obok mnie wybudowała się też saga ale porobili zmiany w wysokości budynku, jakieś balkoniki u góry - tragedia, wyglada to jak karykatura domu, całkiem zatraca formę, trochę jak ze strasznej bajki. Niestety projekt kupiłam z działką a chciałam szybko się wybudować..... . Myślę że w 1 mln zł powinnam się zmieścić - tyle na temat. Jakby jakieś pytania były to chętnie odpiwem a i zapraszam sdo siebie na budowę. Szczecin.

pozdrawiam

Magda

• 2 months później...
  • 3 months później...
magi11 - a jak z funkcjonalnością pomieszczeń? Co sugerowałabyś zmienić/poprawić żeby żyło sie lepiej :)?

Czy wyposażałaś swój domek w reku lub inne nowości?

Pozdrawiam

Tomek

Nie zmieniałam nic z projektu. To już mój drugi dom i ten całkiem będzie ok. Mam garderoby, łazienki tak jak w projekcie. Dodałam tylko jedno okno dachowe na strychu który wykorzystam na czwarty pokój na górze. Spiżarnię zostawiłam kiedys miałam a potem zrezygnowałam i żałowałam. Z nowości -solary do ciepłej wody,kominek z wymuszonym obiegiem ciepłego powietrza, centralny odkurzacz. Z pompy ciepła rezygnuję ze względu na koszty prądu. Rekuperacja dobra ale droga. Mój mąż jest mechanikiem na statku i odpowiada właśnie za rekuperację na statku i mówi że warto ale koszty nas przerosły. Ekipa nas wykańcza. Mam jedną firmę i powinnam ją rzucić ale niestety obawaiam się że nadpłaconych pien. nie otrzymam, nie dokończą roboty i zostanie wszystko rozgrzebane. Także maltretuję się dalej. Z nowości to jeszcze lukarny i kominy wykończone łupkiem czarnym - pomysł od zachodnich sąsiadów.

• 2 months później...

Bardzo dziękuję za informacje.

U mnie właśnie "robi się" więźba - dom zaczyna wreszcie wyglądać jak dom :)

Na chwilę obecną jestem zdecydowany na reku - mam nadzieję że kasy starczy (jeśli będzie krucho, to przygotuję kanały, a centralę dopiero później), poza tym kominek ale bez udziwnień, może tylko jedno wyprowadzenie grawitacyjne na górę (no ale nie wiem czy nie będzie zaburzać pracy reku?) i centralny odkurzacz.

Co do solarów - zastanawiam się intensywnie - jak gmina dofinansuje to tak, ale bez dofinansowania nie wiem czy warto... te obiecywane 45% to jakoś nie do końca mnie przekonują, tym bardziej że czytałem jak z 45% nominalnie robi się koło 20% realnie ;)

Poza tym stoję przed trudnym wyborem - okna - raczej plastik, ale może w kolorze drewna? Raczej 3-szybowe, z termowzmocnieniami...

No i walczę z przyłączem energetycznym - termin na listopad, myślałem że da się wcześniej, ale elektrownia ma to w d... ;) jest termin to postarają się dotrzymać... a mógłbym wstawić okna i do jesieni zamknąć chałupę...

Cóż, trzeba będzie poczekać ;)

Pozdrawiam wszystkich już mieszkających Sagowiczów :)

Tomek

Witam

Dzieki za podzielenie się zdjeciami projektu Saga, będziemy chyba się na nią decydować. Cieszę się że jest tyle przychylnych opinii na temat tego projektu. Zastanawiam się nad zmianami jeszcze i chętnie skorzystam z Waszych dokonań..przyznaje że przebrnięcie przez 44 strony to wyczyn, ale postaram się podołać :) Zazdrosze że już w niej mieszkacie, mnie przed budową jeszcze czeka walka z formalnościami ;/ Widziałem jeszcze parę wskazówek na forum pracowni MG, ale przyznaje że tu jest ich znacznie więcej :)

Pozdrawiam i dzięki

Olawia - ta Saga o której piszesz to chyba nie 'nasza'... ;)

Ten wątek dotyczy sagi z Domowych Klimatów. Oczywiście zachęcam jak najbardziej do wyboru właśnie tego domku :) i przyznam szczerze, że po przeglądnięciu baaardzo wielu projektów i przeczytaniu wieeelu stron forów ten wątek skłonił nas do wybrania Sagi.

Pozdrawiam

Tomek

Sagowicze drodzy...

a może ktoś z okolic Nadarzyna/Pruszkowa/zachodniej części Warszawy zechciałby pokazać swoją Sagę od środka? Szczególnie interesuje mnie zagospodarowanie góry - ustawienie ścianek działowych no i chętnie podejrzałbym aranżacje wnętrz...

Pozdrawiam i jeśli ktoś zainteresowany zwiedzeniem budowy mojego domku to zapraszam do kontaktu :)