gośka57 19.05.2006 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Jakie kolory dachów kładziecie na Sagi? w projekcie jest czerwony. Moja działka znajduje się blisko lasu więc z tego co się zorientowałam najlepiej położyć dachówkę błyszczącą, żeby zbyt szybko nie obrosła zielenią. Podoba mi się tek błyszczący z RuppCeramiki Opal. Intensywny brąz do tego brązowe okna, drzwi.... U mnie będzie miedziana Robena. W praktyce ma kolor typowej cegły. Bardzo mi się podoba. A elewacja chyba kremowa (w każdym razie jakaś jasna, bo działeczka mała). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 19.05.2006 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 jak to 1,5 kondygnacji???? Nie rozumiem... jak dom może mieć 1,5 kondygnacji. U mnie w gminie jest tak, że zarówno domy z poddaszem użytkowym, jak i typowo piętrowe (jak Gemini właśnie) uznawane są za domy z 2-ma kondygnacjami! 1,5 kondygnacji, jak wynika z miejscowego planu zagospodarowania, to właśnie domy z poddaszem użytkowym. (...)jeszcze dalibyśmy kremową elewację(...) Właśnie tak myślę. Braz plus kolor kremowy. Do tego myślałam o tym, żeby zrobić ogrodzenie frontowe z kamienia, tak samo podjazd i być może zamiast klinkieru przy podstawie domu także kamień w tym samym kolorze. Mam trochę czasu na przemyślenia... Poza tym ważne jest dla mnie, żeby całość ładnie się komponowała. Czytałam nt. materiałów i zdecydowana jestem, co do tego. Nie mam jeszcze jednak koncepcji, co do wnętrza. Czy planujecie wziąść architekta wnętrz? Najbardziej martwię się o właściwe rozmieszczenie oświetlenia. Żeby wszystko przewidzieć. Poza tym uważam sprawę inteligentnego domu za wartą przemyślenia. G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 19.05.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 U mnie będzie miedziana Robena. W praktyce ma kolor typowej cegły. Bardzo mi się podoba. A elewacja chyba kremowa (w każdym razie jakaś jasna, bo działeczka mała). Właśnie sprawdziłam Wasz wybór. Bardzo ładna dachówka, czy to jest błyszcząca? Czy widzieliście gdzieś już ją na dachu? Dlaczego akurat dachówka Robena? Obok mnie stoi dom w Dachówce średzkiej falistej: jesienny liść Robena. Wygląda niczego sobie. G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 19.05.2006 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 U mnie będzie miedziana Robena. W praktyce ma kolor typowej cegły. Bardzo mi się podoba. A elewacja chyba kremowa (w każdym razie jakaś jasna, bo działeczka mała). Właśnie sprawdziłam Wasz wybór. Bardzo ładna dachówka, czy to jest błyszcząca? Czy widzieliście gdzieś już ją na dachu? Dlaczego akurat dachówka Robena? Obok mnie stoi dom w Dachówce średzkiej falistej: jesienny liść Robena. Wygląda niczego sobie. G. Jak dla mnie ta dachówka błyszczy się w sam raz, to znaczy nie tak jak typowa angoba, ale widać, że jakaś powłoka jest. Według mnie to idealna faktura. Na dachu jej nie widzieliśmy. Wybór padł na Robena ze względu na cenę, a przy tym spełniał on nasze wymagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 19.05.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Czy mogę zatem zadać niedyskretne pytanie o cenę tej dachówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 19.05.2006 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2006 Czy mogę zatem zadać niedyskretne pytanie o cenę tej dachówki? Ceny samej dachówki nie mogę Ci podać, bo mam umowę z wykonawcą na cały dach (materiały + wykonanie: folia, dach i okna dachowe). Całość 50.600. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 20.05.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Czy mogę zatem zadać niedyskretne pytanie o cenę tej dachówki? Ceny samej dachówki nie mogę Ci podać, bo mam umowę z wykonawcą na cały dach (materiały + wykonanie: folia, dach i okna dachowe). Całość 50.600. Witajcie, Co do wyboru dachówki, to też mieliśmy małe kłopoty? Z powodu wykonania wolego oka musieliśmy kupić karpiówkę ( widziałem wykonanie tej efektownej lukarny dachówką zakładkową i mogę powiedzieć, że to przykry widok). Wyboru na Opal miedziany angobowany dokonaliśmy po analizie wszystkich dachówek ( różnych producentów, ich parametrów no i oczywiście ceny- po negocjacji), co do ceny to należy negocjować jak najdłużej, my dostaliśmy upust od cen wytwórcy 28%. Ponadto znaczący dla mnie był także fakt, że Opal miedziany angobowany nie jest wykonywany w Polsce ( jak niektóre inne wyroby tego producenta). Po takiej analizie wybraliśmy Opal Rupp Ceramika. Dachówka ma piękny miedziany kolor, wcale nie błyszczy, ale i nie zarasta tak jak inne dachy ceramiczne w okolicy. Gośka pytała o koszty stanu surowego + więźba 41,5 tys. to chyba cena średnia warszawska. Mogę podać swoje, ale mogą być trochę zdezaktualizowane, bo z 2003 roku ( całkowite koszty wykonawcy to 34 tys. + 7% VAT ( prace ziemne, fundamenty, ściany, strop monolityczny, ściany kolankowe, więźba - dodatkowo wszystkie deski i stemple zabezpieczał wykonawca) Ktoś na forum spytał mnie o projekt sauny. Jeszcze takowego nie posiadam, mam wydzielone pomieszczenie, z wejściem z ogólnodostępnej łazienki na poddaszu. Wykonawcy nie mogę jeszcze polecić, bo nie widziałem jeszcze jego "roboty", a u mnie te prace są przewidziane pod sam koniec wykończeniówki- jak kaski styknie?, ale oczywiście sauna będzie na wymiar. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 20.05.2006 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Gośka pytała o koszty stanu surowego + więźba 41,5 tys. to chyba cena średnia warszawska. Mogę podać swoje, ale mogą być trochę zdezaktualizowane, bo z 2003 roku ( całkowite koszty wykonawcy to 34 tys. + 7% VAT ( prace ziemne, fundamenty, ściany, strop monolityczny, ściany kolankowe, więźba - dodatkowo wszystkie deski i stemple zabezpieczał wykonawca) To było moje pytanie o stan surowy Dostałam wycenę dachu z położeniem. Tego pięknego w brązowej glazurze karpiówka Koramic - 70 981 brutto Opalu tek z Rupp Ceramiki - 74 279 Wyliczony upust, to zależnie od elementów od 10 do 15%. Może faktycznie jeszcze ponegocjować tylko od takiej kwoty to przydałoby się jeszcze ze 30% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 20.05.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Ceny samej dachówki nie mogę Ci podać, bo mam umowę z wykonawcą na cały dach (materiały + wykonanie: folia, dach i okna dachowe). Całość 50.600. dostałam również wycenę dachu dla porównania na dachówkę nie karpiówkę Sirius Rupp ceramiki 48 000. Warte przemyślenia faktycznie porównując z ceną karpiówki. G> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 21.05.2006 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 dostałam również wycenę dachu dla porównania na dachówkę nie karpiówkę Sirius Rupp ceramiki 48 000. Warte przemyślenia faktycznie porównując z ceną karpiówki. Dostałam wycenę dachu z położeniem. Tego pięknego w brązowej glazurze karpiówka Koramic - 70 981 brutto Opalu tek z Rupp Ceramiki - 74 279 Wyliczony upust, to zależnie od elementów od 10 do 15%. jakieś kosmiczne te ceny... ale i dach nie jest mały. Dla porównania: wycena dla Korony (dach ponad 310 mkw) uwzględniająca dachówkę karpiówkę (producent Jopek) oraz więźbę: ok. 56 000 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 21.05.2006 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Gośka pytała o koszty stanu surowego + więźba 41,5 tys. to chyba cena średnia warszawska. Mogę podać swoje, ale mogą być trochę zdezaktualizowane, bo z 2003 roku ( całkowite koszty wykonawcy to 34 tys. + 7% VAT ( prace ziemne, fundamenty, ściany, strop monolityczny, ściany kolankowe, więźba - dodatkowo wszystkie deski i stemple zabezpieczał wykonawca) To było moje pytanie o stan surowy Dostałam wycenę dachu z położeniem. Tego pięknego w brązowej glazurze karpiówka Koramic - 70 981 brutto Opalu tek z Rupp Ceramiki - 74 279 Wyliczony upust, to zależnie od elementów od 10 do 15%. Może faktycznie jeszcze ponegocjować tylko od takiej kwoty to przydałoby się jeszcze ze 30% Witam, Przepraszam za pomyłkę, Ceny które przedstawiasz sa porażające, spróbuj, przekręcić do Artura Pogorzelskiego (dawny pracownik Dachlux teraz konkuret, ma przystępne ceny). Tel kontaktowy 509454018,607402996. Może problem cen leży także w kompleksowym wykonaniu dachu przez jedną firmę ( ja za dachówkę zapłaciłem 21 300 zł opal miedziany angoba, w ceramice były także kominki wentylacyjne do garderob i sauny, za cztery okna polaciowe 1600 mm Vellux - 6 700, folia paroprzepuszczalna Tyvek 1 800 zł no i robocizna 17 000, co daje łączne koszty wykonania dachu oczywiście bez więźby 46 800 za 300 m kw. ) pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 21.05.2006 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 wycena zawiera 52 pozycje, w tym także rynny, taśmy dachowe, łaty, gwoździe, gąsiory, sklejki, śruby, 3*veluxy (3200zł), wkręty, wyłaz, zszywki, dachówki oczywiście i usługę prac - 15816 brutto. Dziękuję za kontakt Tukaj, będę dzwoniła. Czy także p. Artur kładł u Ciebie dach? Widziałam, jedno wole oko i byłam przerażona. Bardzo im się nie udało. Czy ekipa, która stawiała u Ciebie jest godna polecenia. Czy mógłbyś ewentualnie dać namiary? czy dużo płaciłeś za fundamenty, mury, strop, poddasze, więźbę? niestety dużo wkładu własnego nie możemy zainwestować, ale szukamy ekipy, która już się u kogoś sprawdziła, której można zaufać w jakości i która przy okazji zaproponuje uczciwą cenę. pozdrawiam G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 21.05.2006 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 jakieś kosmiczne te ceny... ale i dach nie jest mały. Dla porównania: wycena dla Korony (dach ponad 310 mkw) uwzględniająca dachówkę karpiówkę (producent Jopek) oraz więźbę: ok. 56 000 zł. czy wycena zawiera także usługę? Rzeczywiście przyzwoita cena, tylko jak dotąd nie spotkałam w odwiedzanych sklepach Jopka. Co to za firma? G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 21.05.2006 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 dostałam również wycenę dachu dla porównania na dachówkę nie karpiówkę Sirius Rupp ceramiki 48 000. Warte przemyślenia faktycznie porównując z ceną karpiówki. Dostałam wycenę dachu z położeniem. Tego pięknego w brązowej glazurze karpiówka Koramic - 70 981 brutto Opalu tek z Rupp Ceramiki - 74 279 Wyliczony upust, to zależnie od elementów od 10 do 15%. jakieś kosmiczne te ceny... ale i dach nie jest mały. Dla porównania: wycena dla Korony (dach ponad 310 mkw) uwzględniająca dachówkę karpiówkę (producent Jopek) oraz więźbę: ok. 56 000 zł. Wiedziałam, że Jopek może być tańszy, ale dachówka tej firmy nie cieszy się zbyt dobrą opinią POwierzchnia dachu w Sadze, to 299 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 21.05.2006 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Korekta zaczęły mnie zastanawiać podane przez was ceny i postanowiłem zaczerpnąć z materiałów źródłowych (kosztorys) zamiast z pamięci.. otóż i ceny (w przypadku Korony - dach podobny do tego na Sadze, z tą różnicą, że miała być lukarna zamiast wolego oka) - podaję za najbardziej zaawansowaną wersją kosztorysu: 1. więźba dachowa: 32,5 tys. 2. folia z ułożeniem: 9,2 tys. 3. dachówka z ułożeniem (cementowy Brass Cisar): 36,8 tys. - tu komentarz: ze względu na rezygnację z wolego oczka, mogliśmy wybrać inną dachówkę, niż karpiówka. W pierwotnej wersji kosztorysu była karpiówka Jopka i koszt wynosił praktycznie tyle samo: 35,9 tys. 4. okna dachowe z montażem (4 Veluxy w wymiarach 78x160 cm): 7,6 tys. 5. odwodnienie z montażem: 6,0 tys. razem wszystko: 92,1 tys. (wow! niezła sumka... nie liczyłem tego wcześniej) Dla porównania to samo (całościowy koszt dachu z odwodnieniem) w przypadku Gemini ta sama firma wyceniła na: 62,6 tys. (prawie 30 tys. mniej!!) pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 21.05.2006 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 wycena zawiera 52 pozycje, w tym także rynny, taśmy dachowe, łaty, gwoździe, gąsiory, sklejki, śruby, 3*veluxy (3200zł), wkręty, wyłaz, zszywki, dachówki oczywiście i usługę prac - 15816 brutto. Dziękuję za kontakt Tukaj, będę dzwoniła. Czy także p. Artur kładł u Ciebie dach? Widziałam, jedno wole oko i byłam przerażona. Bardzo im się nie udało. Czy ekipa, która stawiała u Ciebie jest godna polecenia. Czy mógłbyś ewentualnie dać namiary? czy dużo płaciłeś za fundamenty, mury, strop, poddasze, więźbę? niestety dużo wkładu własnego nie możemy zainwestować, ale szukamy ekipy, która już się u kogoś sprawdziła, której można zaufać w jakości i która przy okazji zaproponuje uczciwą cenę. pozdrawiam G. Witam, Co do ekipy, która stawiała stan surowy + więźbę dachową ( koszty więźby kompletnej z transportem i rozładunkiem - 10 500), to możesz ją brać z zamkniętymi oczami jeżeli tylko są wolni podaję namiar: Pan Kazimierz Świątek tel kont: 501318831 godny polecenia i ma ceny przystępne powołaj się na kontakt od inwestora z Marysina Wawerskiego. Odnśnie wykonania pokrycia dachowego, to od Pana Artura ( pracował wtedy w Dachluxie kupiłem wszystkie materiały z wyjątkiem więźby dachowej, natomiast karpiówkę układał mi dekarz Jan Gładysz kom. 609107012. Jeśli mogę wyrazić swoją opinię o karpiówce Jopka, to odradzam - znajomy który właśnie ma taką położoną mówił mi, że po dwóch latach zaczęła przeciekać, nie wiem jak mocno ale ten fakt zdyskwalifikował jej wybór a po osobistym kontakcie z handlowcem Jopka dowiedziałem się także, że nie robią dachówki angobowanej, co było także moim warunkiem koniecznym. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 22.05.2006 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Korekta zaczęły mnie zastanawiać podane przez was ceny i postanowiłem zaczerpnąć z materiałów źródłowych (kosztorys) zamiast z pamięci.. otóż i ceny (w przypadku Korony - dach podobny do tego na Sadze, z tą różnicą, że miała być lukarna zamiast wolego oka) - podaję za najbardziej zaawansowaną wersją kosztorysu: 1. więźba dachowa: 32,5 tys. 2. folia z ułożeniem: 9,2 tys. 3. dachówka z ułożeniem (cementowy Brass Cisar): 36,8 tys. - tu komentarz: ze względu na rezygnację z wolego oczka, mogliśmy wybrać inną dachówkę, niż karpiówka. W pierwotnej wersji kosztorysu była karpiówka Jopka i koszt wynosił praktycznie tyle samo: 35,9 tys. 4. okna dachowe z montażem (4 Veluxy w wymiarach 78x160 cm): 7,6 tys. 5. odwodnienie z montażem: 6,0 tys. razem wszystko: 92,1 tys. (wow! niezła sumka... nie liczyłem tego wcześniej) Dla porównania to samo (całościowy koszt dachu z odwodnieniem) w przypadku Gemini ta sama firma wyceniła na: 62,6 tys. (prawie 30 tys. mniej!!) pozdrawiam, Maciek jak dla mnie podejrzana jest poz. 1 - więźba 32,5 tys? nie wiem ile kosztuje materiał na więźbę, ale usługę wykonania mam 8 tys. Czyżby materiał kosztowałby ponad 24 tys.? Męczę trochę, ale lubię znać sprawę, którą się interesuje od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 22.05.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Tukaj dziękuję bardzo za nr tel. Cieszę się że będę mogła porównać oferty. Najważniejsze dla mnie jest to, żeby dana ekipa była sprawdzona. Tutaj dodatkowym atutem pana Świątka będzie to, że już Sagę budował. Skontaktowałam się z panem Arturem od dachu. Teraz czekam na wycenę. Do tego okazało się, że budowę rozpoczniemy dopiero z końcem lata pocieszam się jednak tym, że będę miała czas na wyszukanie najlepszych ofert w materiałach i usługach G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 25.05.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Witam, W związku ze zmianą umiejscowienia kominka w projekcie domu Saga mam mały kłopot z jego zaprojektowaniem. Otrzymałem kilka propozycji, ale do końca nie jestem przekonany, co do swojego wyboru. Wersja, którą prezentuję wygląda w miarę lekko i chyba się na nią zdecyduję. Jednakże prosiłbym Wszystkich, którzy przypadkiem natkną się na mojego posta o cenne spostrzeżenia, uwagi i podpowiedzi. Wkład kominkowy kupiłem wcześniej i zainstalowałem do ogrzewania bo tynki były wykonane przed zimą 2004/5. Wykonawcy pracowali w zimie no i trzeba było zapewnić im znośną temperaturę. http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/4070d165.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/f4b94166.jpg Przy takim ustawieniu sytuacyjnym standardowe aranżacje nijak nie pasowały. A oto moja propozycja do waszej oceny. http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/8c787ea3.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/ea471c48.jpg Jeszcze raz proszę o odpowiedzi zwrotne. pozdrawiam Darek _________________A jeśli dom będę miał to będzie bukowy koniecznie, pachnący i słoneczny. Wieczorem usiądę wiatr gra a zegar na ścianie gwarzy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 25.05.2006 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 tukaj, mi się podoba. Prosty, a przez to elegancki. Podoba mi się też wykończenie drewnem. Ja może wolałabym kamień trochę bardziej wpadający w beż, bo byłby cieplejszy. Ale to oczywiście zależy od pomysłu na wykończenie całego wnętrza. A przy okazji - kto będzie Ci robił kominek? Ja też zaczynam się nim pomału interesować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts