Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Dzięki za szybką odpowiedź. Co do wykończenia to będą małe zmiany? Kamień marmur crema marfil - znalazłem tanią hurtownię http://www.interstone.pl/ z obróbką w pobliskim zakładzie http://www.artstone.pl . Z tego samego materiału będą parapety wewnętrzne. Jako że w hurtowni kupuje się cale płyty, to chcę je zamówić po wyliczeniu ile będę potrzebował m 2 na wszystkie elementy, tak, aby było najmniej odpadów. Co do wykonawcy to mogę na razie stwierdzić, iż ma dobrą opinię wśród moich znajomych, u których już zrobił co nieco. Mam nadzieję, że u mnie też nie wyjdzie gorzej. Jak już będzie gotowy to Ci prześlę fotkę i namiary na gościa.

pozdrawiam i czekam na opinie innych :p

Darek

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kominek- myślę tak, że ważna jest funkcja, jaką ma pełnić , ale także jak zdobi, ma się komponować z całością. Wszystko dlatego zależy nie od samego kominka, ale od całej koncepcji.

Jest wiele pięknych kominków, ale nie każdy będzie pasował do danego wnętrza.

Tukaj: ten przedstawiony przez Ciebie jest piękny, elegancki dzięki prostym kształtom dość uniwersalny.

W jakim kliamcie zamierzacie utrzymać całe wnętrze?

G.

Po krótkiej mojej nieobecności witam serdecznie wszystkich.

Tukaj mnie prosił o kilka fotek mojej Sagi wiec zamiesciłem je na następującej stronce :

http://www.album.astral.pl/album/

dział : technika

rozdział : dom w którym mieszkam

podrozdział : Budowa domu

Temat : Domek jednorodzinny z użytecznym poddaszem " SAGA"

Autor : Marmur

Hasło dostępu : saga

przepraszam ze w ten sposób wam obrazuje moje osiagniecia ale w chwili obecnej nie mam zbyt duzo czasu aby buszować po internecie.

Ciekawych mojej inwestycji zapraszam do ogladania.

pozdrawiam wszystkich

Piotr :roll: :roll:

Co do wyboru dachówki, to też mieliśmy małe kłopoty? Z powodu wykonania wolego oka musieliśmy kupić karpiówkę ( widziałem wykonanie tej efektownej lukarny dachówką zakładkową i mogę powiedzieć, że to przykry widok). Wyboru na Opal miedziany angobowany dokonaliśmy po analizie wszystkich dachówek ( różnych producentów, ich parametrów no i oczywiście ceny- po negocjacji), co do ceny to należy negocjować jak najdłużej, my dostaliśmy upust od cen wytwórcy 28%. Ponadto znaczący dla mnie był także fakt, że Opal miedziany angobowany nie jest wykonywany w Polsce ( jak niektóre inne wyroby tego producenta). Po takiej analizie wybraliśmy Opal Rupp Ceramika. Dachówka ma piękny miedziany kolor, wcale nie błyszczy, ale i nie zarasta tak jak inne dachy ceramiczne w okolicy.

Zaczęły mi się mieszać wszystkie dachy, ich kolory :cry:

Powinnam zrobić sobie przerwę w oglądaniu, bo jak tak dalej pójdzie, to zamówię i nie będę wiedziała co.

Tukaj, skoro Twoja karpiówka jest miedziana, to jak wygląda czerwona? :-?

I znowu wyprawa do obejrzenia kolorów karpiówek. A najgorsze, że mój mąż twierdzi, że nie odróżnia kolorów. Tyle odmian czerwieni, a on twierdzi, że czerwony to czerwony. Dla niego istnieje jeszcze brązowy.

Cóż będę musiała sama podjąć decyzję odnośnie wyboru koloru naszego dachu. :evil:

Co do wyboru dachówki, to też mieliśmy małe kłopoty? Z powodu wykonania wolego oka musieliśmy kupić karpiówkę ( widziałem wykonanie tej efektownej lukarny dachówką zakładkową i mogę powiedzieć, że to przykry widok). Wyboru na Opal miedziany angobowany dokonaliśmy po analizie wszystkich dachówek ( różnych producentów, ich parametrów no i oczywiście ceny- po negocjacji), co do ceny to należy negocjować jak najdłużej, my dostaliśmy upust od cen wytwórcy 28%. Ponadto znaczący dla mnie był także fakt, że Opal miedziany angobowany nie jest wykonywany w Polsce ( jak niektóre inne wyroby tego producenta). Po takiej analizie wybraliśmy Opal Rupp Ceramika. Dachówka ma piękny miedziany kolor, wcale nie błyszczy, ale i nie zarasta tak jak inne dachy ceramiczne w okolicy.

Zaczęły mi się mieszać wszystkie dachy, ich kolory :cry:

Powinnam zrobić sobie przerwę w oglądaniu, bo jak tak dalej pójdzie, to zamówię i nie będę wiedziała co.

Tukaj, skoro Twoja karpiówka jest miedziana, to jak wygląda czerwona? :-?

I znowu wyprawa do obejrzenia kolorów karpiówek. A najgorsze, że mój mąż twierdzi, że nie odróżnia kolorów. Tyle odmian czerwieni, a on twierdzi, że czerwony to czerwony. Dla niego istnieje jeszcze brązowy.

Cóż będę musiała sama podjąć decyzję odnośnie wyboru koloru naszego dachu. :evil:

Witam,

Nie wiem jak Ci pomóc, najlepiej jest obejrzeć kolory dachówek w hurtowni, która ma wszystkie typy różnych producentów. Zerknij też na stronę http://www.ruppceramika.pl/index.php?link=podstawowe, tu też coś widać.

pozdrawiam :p

Darek

Kominek- myślę tak, że ważna jest funkcja, jaką ma pełnić , ale także jak zdobi, ma się komponować z całością. Wszystko dlatego zależy nie od samego kominka, ale od całej koncepcji.

Jest wiele pięknych kominków, ale nie każdy będzie pasował do danego wnętrza.

Tukaj: ten przedstawiony przez Ciebie jest piękny, elegancki dzięki prostym kształtom dość uniwersalny.

W jakim kliamcie zamierzacie utrzymać całe wnętrze?

G.

Witam,

Dzięki za uwagi, co do klimatu w jakim będzie urządzany dom, w większości zostamiłem to małżonce, ale znając jej upodobania wystrój domu będzie ciepły, oboje nie lubimy zbyt nowoczesnych , chlodnych aranżacji.

Darek

Witajcie,

Jakiś miesiąc temu wybraliśmy z żoną projekt i jest nim ... Saga ;-))

Wprowadziliśmy pewne zmiany (niektóre bazowały na Waszych uwagach i doświadczeniu). Obecnie jesteśmy na etapie finalizowania pozwolenia na budowę.

No i tutaj zaczyna się trochę pod górę, to znaczy grunt który jest na dziełce nie jest do końca tak jaki powinien być i musimy fundamenty budować na studniach.

W związku z tym mam pytanie, czy moglibyście powiedzieć ile kosztowały Was fundamenty (i jakie robiliście, szerokość ław, itp itd). Przez fundamenty rozumiem: ławy, bloczki, izolację przeciw-wilgociową ocieplenie pluś coś (o czym jeszcze nie wiem ;-))

Info to pozwoli mi określić różnice w kosztach i wpływ jej na dalsze poczynania na budowie

pozdrawiam tniem

Witajcie,

Jakiś miesiąc temu wybraliśmy z żoną projekt i jest nim ... Saga ;-))

Wprowadziliśmy pewne zmiany (niektóre bazowały na Waszych uwagach i doświadczeniu). Obecnie jesteśmy na etapie finalizowania pozwolenia na budowę.

No i tutaj zaczyna się trochę pod górę, to znaczy grunt który jest na dziełce nie jest do końca tak jaki powinien być i musimy fundamenty budować na studniach.

W związku z tym mam pytanie, czy moglibyście powiedzieć ile kosztowały Was fundamenty (i jakie robiliście, szerokość ław, itp itd). Przez fundamenty rozumiem: ławy, bloczki, izolację przeciw-wilgociową ocieplenie pluś coś (o czym jeszcze nie wiem ;-))

Info to pozwoli mi określić różnice w kosztach i wpływ jej na dalsze poczynania na budowie

pozdrawiam tniem

Witaj [/b]tniem

W naszej wycenie:

- wykopanie ław fundamentowych zazbrojenie i zalanie betonem B20 z gruszki + pompa

- wykonanie izolacji poziomej i pionowej

- wymurowanie ścian fundamentowych z bloczka betonowego o grubości 24 cm

- wykonanie kanalizacji w części parterowej

- wylanie pierwszej posadzki betonem B10 z gruszki

za sumę 8000 brutto

pozdrawiam

tniem, witaj w gronie Sagowiczów :D Cieszę się, że jest nas coraz więcej.

U mnie buduje firma. Fundamenty: zdjęcie humusu, wykopy, ławy, podsypka 15 cm, obsypanie ziemią z wykopu; ławy żelbetowe w deskowaniu, izolacja przeciwwilgociowa, ściany fundamentowe z bloczków, wieniec żelbetowy ścian fundamentowych, izolacja 26 tys. W tym wszystkie materiały, narzędzia itp. Mnie nie interesowało nic poza jakością wykonania. :wink: :D

Witam,

Niestety za dużo odpowiedzi nie dostałem, a czas goni. Decyzja zapadła robimy ten projekt, dzisiaj spotykam się z kominkarzem dopracowujemy szczegóły, gościu mam nadzieję wykona szablony do zamówienia kamienia - płyt marmurowych i będę mógł w końcu ruszyć z następnymi pracami wykończeniowymi, pierwsze malowanie, parkiety, drzwi wew, prace stolarskie- schody itp. Zauważyłem, że jak jest dłuższa przerwa w pracach na budowie to poziom adrenaliny z nią związany znacznie opada - groźne zjawisko. Życzę wszystkim budującym aby nie opuszczało Was napięcie i dreszczyk związany z budową, to pomaga przezwyciężyć przeróżne przeszkody.

Darek

Gośka,

jak postępy w pracach? Czy FIRMA daje sobie tak dzielnie radę, jak obiecuje? Żadnych zalatujących alkoholem panów? Czysto na działce? Równe ściany?

Zastanawiam się już właściwie tylko nad firmą, która pracuje u ciebie i nad firmą, z której się wydzielili...

W sumie posprawdzałem oferty i nie wychodzi najtaniej. Z tego powodu chciałbym się dowiedzieć, czy przynajmniej jakość za tę cenę jest bez zarzutu...

Pozdrawiam,

Maciek

Gośka,

jak postępy w pracach? Czy FIRMA daje sobie tak dzielnie radę, jak obiecuje? Żadnych zalatujących alkoholem panów? Czysto na działce? Równe ściany?

Zastanawiam się już właściwie tylko nad firmą, która pracuje u ciebie i nad firmą, z której się wydzielili...

W sumie posprawdzałem oferty i nie wychodzi najtaniej. Z tego powodu chciałbym się dowiedzieć, czy przynajmniej jakość za tę cenę jest bez zarzutu...

Pozdrawiam,

Maciek

Witam :D

Praca u mnie idzie pełną parą. :D Aktualnie kładziona jest dachówka. Można powiedzieć, że harmonogram nawet do przodu. Ściany równe, stanów wskazujących na użycie nie stwierdziłam, a bywam na budowie o różnych godzinach. Na działce ustawiono tojtojkę i kontener na śmieci (nie ma palenia śmieci na działce :) ). Okna już wybrane, wczoraj omawialiśmy instalację elektryczną, hydrauliczną i CO.

Wiem, że firma nie jest najtańsza, :( ale do tej pory nie mam zastrzeżeń. Wiem też, że gdybym miała budować gospodarczo, to albo ja, albo mąż musielibyśmy zrezygnować z pracy. Zdjęcia z mojej budowy są zamieszczone na ich stronie internetowej (budowa 2).

pozdrawiam i życzę sukcesów w negocjacjach :wink:

Witam,

Dzięki za adres, zdjęcia widziałem, chata w odbiciu lustrzanym tak jak moja - super. Wysokość też chyba zbliżona do mojej Sagi, z tego co pamiętam Ty chyba podwyższyłaś poddasze. Pytanko, ciekaw jestem jaka jest wysokość do okna połaciowego w łazience przy sypialni małżeńskiej. I jaszcze jedno, czyżby budowa kominów następowała po zakończeniu więźby dachowej??

Darek