tukaj 25.05.2006 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2006 Witam, Dzięki za szybką odpowiedź. Co do wykończenia to będą małe zmiany? Kamień marmur crema marfil - znalazłem tanią hurtownię http://www.interstone.pl/ z obróbką w pobliskim zakładzie http://www.artstone.pl . Z tego samego materiału będą parapety wewnętrzne. Jako że w hurtowni kupuje się cale płyty, to chcę je zamówić po wyliczeniu ile będę potrzebował m 2 na wszystkie elementy, tak, aby było najmniej odpadów. Co do wykonawcy to mogę na razie stwierdzić, iż ma dobrą opinię wśród moich znajomych, u których już zrobił co nieco. Mam nadzieję, że u mnie też nie wyjdzie gorzej. Jak już będzie gotowy to Ci prześlę fotkę i namiary na gościa. pozdrawiam i czekam na opinie innych Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 26.05.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Myślę, że miałbyś więcej odpowiedzi, gdybyś przerzucił ten temat do działu "Wnętrza". Tylko nie pytaj mnie, jak to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 26.05.2006 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2006 Kominek- myślę tak, że ważna jest funkcja, jaką ma pełnić , ale także jak zdobi, ma się komponować z całością. Wszystko dlatego zależy nie od samego kominka, ale od całej koncepcji.Jest wiele pięknych kominków, ale nie każdy będzie pasował do danego wnętrza. Tukaj: ten przedstawiony przez Ciebie jest piękny, elegancki dzięki prostym kształtom dość uniwersalny. W jakim kliamcie zamierzacie utrzymać całe wnętrze? G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 27.05.2006 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2006 Po krótkiej mojej nieobecności witam serdecznie wszystkich. Tukaj mnie prosił o kilka fotek mojej Sagi wiec zamiesciłem je na następującej stronce : http://www.album.astral.pl/album/ dział : technika rozdział : dom w którym mieszkam podrozdział : Budowa domu Temat : Domek jednorodzinny z użytecznym poddaszem " SAGA" Autor : Marmur Hasło dostępu : saga przepraszam ze w ten sposób wam obrazuje moje osiagniecia ale w chwili obecnej nie mam zbyt duzo czasu aby buszować po internecie. Ciekawych mojej inwestycji zapraszam do ogladania. pozdrawiam wszystkich Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 28.05.2006 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Co do wyboru dachówki, to też mieliśmy małe kłopoty? Z powodu wykonania wolego oka musieliśmy kupić karpiówkę ( widziałem wykonanie tej efektownej lukarny dachówką zakładkową i mogę powiedzieć, że to przykry widok). Wyboru na Opal miedziany angobowany dokonaliśmy po analizie wszystkich dachówek ( różnych producentów, ich parametrów no i oczywiście ceny- po negocjacji), co do ceny to należy negocjować jak najdłużej, my dostaliśmy upust od cen wytwórcy 28%. Ponadto znaczący dla mnie był także fakt, że Opal miedziany angobowany nie jest wykonywany w Polsce ( jak niektóre inne wyroby tego producenta). Po takiej analizie wybraliśmy Opal Rupp Ceramika. Dachówka ma piękny miedziany kolor, wcale nie błyszczy, ale i nie zarasta tak jak inne dachy ceramiczne w okolicy. Zaczęły mi się mieszać wszystkie dachy, ich kolory Powinnam zrobić sobie przerwę w oglądaniu, bo jak tak dalej pójdzie, to zamówię i nie będę wiedziała co. Tukaj, skoro Twoja karpiówka jest miedziana, to jak wygląda czerwona? I znowu wyprawa do obejrzenia kolorów karpiówek. A najgorsze, że mój mąż twierdzi, że nie odróżnia kolorów. Tyle odmian czerwieni, a on twierdzi, że czerwony to czerwony. Dla niego istnieje jeszcze brązowy. Cóż będę musiała sama podjąć decyzję odnośnie wyboru koloru naszego dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 28.05.2006 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Gośka57: Dziękujemy za pokaz domku. Super! Jest piękny. Miło było poznać gospodarzy, szczęśliwych inwestorów. G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 28.05.2006 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2006 Gośka57: Dziękujemy za pokaz domku. Super! Jest piękny. Miło było poznać gospodarzy, szczęśliwych inwestorów. G. Cieszę się, że mogłam pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 29.05.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Co do wyboru dachówki, to też mieliśmy małe kłopoty? Z powodu wykonania wolego oka musieliśmy kupić karpiówkę ( widziałem wykonanie tej efektownej lukarny dachówką zakładkową i mogę powiedzieć, że to przykry widok). Wyboru na Opal miedziany angobowany dokonaliśmy po analizie wszystkich dachówek ( różnych producentów, ich parametrów no i oczywiście ceny- po negocjacji), co do ceny to należy negocjować jak najdłużej, my dostaliśmy upust od cen wytwórcy 28%. Ponadto znaczący dla mnie był także fakt, że Opal miedziany angobowany nie jest wykonywany w Polsce ( jak niektóre inne wyroby tego producenta). Po takiej analizie wybraliśmy Opal Rupp Ceramika. Dachówka ma piękny miedziany kolor, wcale nie błyszczy, ale i nie zarasta tak jak inne dachy ceramiczne w okolicy. Zaczęły mi się mieszać wszystkie dachy, ich kolory Powinnam zrobić sobie przerwę w oglądaniu, bo jak tak dalej pójdzie, to zamówię i nie będę wiedziała co. Tukaj, skoro Twoja karpiówka jest miedziana, to jak wygląda czerwona? I znowu wyprawa do obejrzenia kolorów karpiówek. A najgorsze, że mój mąż twierdzi, że nie odróżnia kolorów. Tyle odmian czerwieni, a on twierdzi, że czerwony to czerwony. Dla niego istnieje jeszcze brązowy. Cóż będę musiała sama podjąć decyzję odnośnie wyboru koloru naszego dachu. Witam, Nie wiem jak Ci pomóc, najlepiej jest obejrzeć kolory dachówek w hurtowni, która ma wszystkie typy różnych producentów. Zerknij też na stronę http://www.ruppceramika.pl/index.php?link=podstawowe, tu też coś widać. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 29.05.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Kominek- myślę tak, że ważna jest funkcja, jaką ma pełnić , ale także jak zdobi, ma się komponować z całością. Wszystko dlatego zależy nie od samego kominka, ale od całej koncepcji. Jest wiele pięknych kominków, ale nie każdy będzie pasował do danego wnętrza. Tukaj: ten przedstawiony przez Ciebie jest piękny, elegancki dzięki prostym kształtom dość uniwersalny. W jakim kliamcie zamierzacie utrzymać całe wnętrze? G. Witam, Dzięki za uwagi, co do klimatu w jakim będzie urządzany dom, w większości zostamiłem to małżonce, ale znając jej upodobania wystrój domu będzie ciepły, oboje nie lubimy zbyt nowoczesnych , chlodnych aranżacji. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tniem 29.05.2006 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Witajcie, Jakiś miesiąc temu wybraliśmy z żoną projekt i jest nim ... Saga ) Wprowadziliśmy pewne zmiany (niektóre bazowały na Waszych uwagach i doświadczeniu). Obecnie jesteśmy na etapie finalizowania pozwolenia na budowę. No i tutaj zaczyna się trochę pod górę, to znaczy grunt który jest na dziełce nie jest do końca tak jaki powinien być i musimy fundamenty budować na studniach. W związku z tym mam pytanie, czy moglibyście powiedzieć ile kosztowały Was fundamenty (i jakie robiliście, szerokość ław, itp itd). Przez fundamenty rozumiem: ławy, bloczki, izolację przeciw-wilgociową ocieplenie pluś coś (o czym jeszcze nie wiem ) Info to pozwoli mi określić różnice w kosztach i wpływ jej na dalsze poczynania na budowie pozdrawiam tniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 30.05.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Witajcie, Jakiś miesiąc temu wybraliśmy z żoną projekt i jest nim ... Saga ) Wprowadziliśmy pewne zmiany (niektóre bazowały na Waszych uwagach i doświadczeniu). Obecnie jesteśmy na etapie finalizowania pozwolenia na budowę. No i tutaj zaczyna się trochę pod górę, to znaczy grunt który jest na dziełce nie jest do końca tak jaki powinien być i musimy fundamenty budować na studniach. W związku z tym mam pytanie, czy moglibyście powiedzieć ile kosztowały Was fundamenty (i jakie robiliście, szerokość ław, itp itd). Przez fundamenty rozumiem: ławy, bloczki, izolację przeciw-wilgociową ocieplenie pluś coś (o czym jeszcze nie wiem ) Info to pozwoli mi określić różnice w kosztach i wpływ jej na dalsze poczynania na budowie pozdrawiam tniem Witaj [/b]tniem W naszej wycenie: - wykopanie ław fundamentowych zazbrojenie i zalanie betonem B20 z gruszki + pompa - wykonanie izolacji poziomej i pionowej - wymurowanie ścian fundamentowych z bloczka betonowego o grubości 24 cm - wykonanie kanalizacji w części parterowej - wylanie pierwszej posadzki betonem B10 z gruszki za sumę 8000 brutto pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 30.05.2006 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 tniem, witaj w gronie Sagowiczów Cieszę się, że jest nas coraz więcej. U mnie buduje firma. Fundamenty: zdjęcie humusu, wykopy, ławy, podsypka 15 cm, obsypanie ziemią z wykopu; ławy żelbetowe w deskowaniu, izolacja przeciwwilgociowa, ściany fundamentowe z bloczków, wieniec żelbetowy ścian fundamentowych, izolacja 26 tys. W tym wszystkie materiały, narzędzia itp. Mnie nie interesowało nic poza jakością wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tniem 30.05.2006 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2006 Witajcie, Dzięki za odpowiedzi, no to wiem ile mogą kosztować standardowe ławy, no to teraz czekam na wyceny i będę porównywał, porównywał, ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 31.05.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Witam, Niestety za dużo odpowiedzi nie dostałem, a czas goni. Decyzja zapadła robimy ten projekt, dzisiaj spotykam się z kominkarzem dopracowujemy szczegóły, gościu mam nadzieję wykona szablony do zamówienia kamienia - płyt marmurowych i będę mógł w końcu ruszyć z następnymi pracami wykończeniowymi, pierwsze malowanie, parkiety, drzwi wew, prace stolarskie- schody itp. Zauważyłem, że jak jest dłuższa przerwa w pracach na budowie to poziom adrenaliny z nią związany znacznie opada - groźne zjawisko. Życzę wszystkim budującym aby nie opuszczało Was napięcie i dreszczyk związany z budową, to pomaga przezwyciężyć przeróżne przeszkody. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 31.05.2006 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 tukaj, według mnie to bardzo dobra decyzja. Ten kominek jest bardzo elegancki, a przy tym powinien pasować do różnego wystroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 31.05.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Gośka, jak postępy w pracach? Czy FIRMA daje sobie tak dzielnie radę, jak obiecuje? Żadnych zalatujących alkoholem panów? Czysto na działce? Równe ściany? Zastanawiam się już właściwie tylko nad firmą, która pracuje u ciebie i nad firmą, z której się wydzielili... W sumie posprawdzałem oferty i nie wychodzi najtaniej. Z tego powodu chciałbym się dowiedzieć, czy przynajmniej jakość za tę cenę jest bez zarzutu... Pozdrawiam,Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 31.05.2006 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2006 Gośka, jak postępy w pracach? Czy FIRMA daje sobie tak dzielnie radę, jak obiecuje? Żadnych zalatujących alkoholem panów? Czysto na działce? Równe ściany? Zastanawiam się już właściwie tylko nad firmą, która pracuje u ciebie i nad firmą, z której się wydzielili... W sumie posprawdzałem oferty i nie wychodzi najtaniej. Z tego powodu chciałbym się dowiedzieć, czy przynajmniej jakość za tę cenę jest bez zarzutu... Pozdrawiam, Maciek Witam Praca u mnie idzie pełną parą. Aktualnie kładziona jest dachówka. Można powiedzieć, że harmonogram nawet do przodu. Ściany równe, stanów wskazujących na użycie nie stwierdziłam, a bywam na budowie o różnych godzinach. Na działce ustawiono tojtojkę i kontener na śmieci (nie ma palenia śmieci na działce ). Okna już wybrane, wczoraj omawialiśmy instalację elektryczną, hydrauliczną i CO. Wiem, że firma nie jest najtańsza, ale do tej pory nie mam zastrzeżeń. Wiem też, że gdybym miała budować gospodarczo, to albo ja, albo mąż musielibyśmy zrezygnować z pracy. Zdjęcia z mojej budowy są zamieszczone na ich stronie internetowej (budowa 2). pozdrawiam i życzę sukcesów w negocjacjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 01.06.2006 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Witam, Szukałem w wyszukiwarce strony firmy DTM, ale bez powodzenia. Podaj link do stony ze zdjęciami Twojej Sagi. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 01.06.2006 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 Witam, Szukałem w wyszukiwarce strony firmy DTM, ale bez powodzenia. Podaj link do stony ze zdjęciami Twojej Sagi. pozdrawiam Darek Proszę bardzo http://www.dtmdomy.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 02.06.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Witam, Dzięki za adres, zdjęcia widziałem, chata w odbiciu lustrzanym tak jak moja - super. Wysokość też chyba zbliżona do mojej Sagi, z tego co pamiętam Ty chyba podwyższyłaś poddasze. Pytanko, ciekaw jestem jaka jest wysokość do okna połaciowego w łazience przy sypialni małżeńskiej. I jaszcze jedno, czyżby budowa kominów następowała po zakończeniu więźby dachowej?? pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts