Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Dzięki za adres, zdjęcia widziałem, chata w odbiciu lustrzanym tak jak moja - super. Wysokość też chyba zbliżona do mojej Sagi, z tego co pamiętam Ty chyba podwyższyłaś poddasze. Pytanko, ciekaw jestem jaka jest wysokość do okna połaciowego w łazience przy sypialni małżeńskiej. I jaszcze jedno, czyżby budowa kominów następowała po zakończeniu więźby dachowej??

pozdrawiam :p

Darek

Witam :D

Miło mi, że moja Saga Ci się podoba :D

Poddasze podniosłam o jedną warstwę bloczków i widzę, że zrobiłam bardzo dobrze. Wysokość do okna musiałabym zmierzyć. Otwieranie mam na dole, więc sięgam bez problemu.

Kominy były budowane przed i w trakcie robienia więźby (z jednej strony już robili więźbę, z drugiej murarz kończył komin).

pozdrawiam

gośka

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

cisza zapadła w wątku, jakby nic się nie działo na budowach...

Niestetey u nas zanim ruszy budowa trochę roboty z dokumentami. Okazuje się, że teraz najgorętszy okres dla takich działań. Na pozwolenie na budowę plus uprawomocnienie prawie 3 miesiące! Życie uczy cierpliwości. 8)

Zarezerwowaliśmy jednak już terminy u naszego wykonawcy :D

pozdrawiam

G.

Witam,

Z tą ciszą to tak nie zupełnie, Gośka ma już dach, szkoda tylko, że DTM nie aktualizuje na swojej stronie zdjęć z realizacji (ostatnie foto z 24.05.06), chętnie bym obejrzał!!!. U mnie też mały postęp prac, zacząłem budowę pokazanego wcześniej kominka:

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/76cc195c.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/ae7677d2.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/c4b32b49.jpg

Z tego jak kominkarz go wykonuje, mam na myśli materiały, jakich używa ( cały wkład będzie obudowany a raczej omurowany, żadnego kartongipsu nie używa, czopuch też będzie murowany) myślę, że trafiłem na fachowca przez duże F- zdun od pokoleń. Po wykonaniu szablonów na kamień zamawiam w najbliższą sobotę kamień na kominek, parapety, blat pod umywalkę w łazience no i za jakiś miesiąc pierwsze malowanie. Potem parkiety, drzwi wew. itd. Trochę się rozpędziłem z planami w przyszłość, bo jak przypuszczam pojawią się niespodziewane kłopoty (np. brak jednomyślności z żoną, co do wyboru elementów wyposażenia)

Zobaczymy, mam pytanie do Grazii czy skorzystałaś

z podanych namiarów na Panów :K.Świątka i A.Pogorzelskiego??

Darek

Można powiedzieć, że harmonogram nawet do przodu. Ściany równe, stanów wskazujących na użycie nie stwierdziłam, a bywam na budowie o różnych godzinach. Na działce ustawiono tojtojkę i kontener na śmieci (nie ma palenia śmieci na działce :) ). Okna już wybrane, wczoraj omawialiśmy instalację elektryczną, hydrauliczną i CO.

Wiem, że firma nie jest najtańsza, :( ale do tej pory nie mam zastrzeżeń. Wiem też, że gdybym miała budować gospodarczo, to albo ja, albo mąż musielibyśmy zrezygnować z pracy. Zdjęcia z mojej budowy są zamieszczone na ich stronie internetowej (budowa 2).

pozdrawiam i życzę sukcesów w negocjacjach :wink:

cieszę się ogromnie, że to mówisz... bo liczę na to, że sie nie zawiodę.... nie stać mnie na rezygnację z pracy...

Tukaj:

dzwoniłam do p. Świątka. Zorientowałam się w cenie jego usług, zbiłam poniżej tego u swojego fachowca i chyba tak zostanie.

Do p. Pogorzelskiego też dzwoniłam. Miał przesłać wycenę, ale coś chyba o mnie zapomniał. Czy zamawiałeś dach w Dach Luxie?

Kamień to piękny materiał, szlachetny. Jeszcze nie mam nawet murów, ale mam nadzieję, że uda nam się kilka rzeczy z jego udziałem zrobić.

pozdrawiam

G.[/b]

grazia111 i tukaj, roboty u mnie idą pełną parą. Niestety nie mam czasu na wgłębienie się w tajniki albumów internetowych i zamieszczenie zdjęć :( Komputer to nie jest "moja specjalność" i musiałabym poświęcić na to trochę czasu. Może któregoś dnia się w końcu do tego zabiorę to i ja mogłabym się pochwalić swoją SAGĄ.

tukaj, wygląda na to, że Twój kominek będzie ekstra. Trzymaj namiary na fachowca. Może i ja skorzystam. Czy projekt kominka był Twój, czy robił go jakiś specjalista?

• 2 weeks później...
No! Jestem z siebie bardzo dumna :lol: :wink: Do czego ta budowa zmusza człowieka :wink: Aby zaspokoić Waszą ciekawość, założyłam album. Nie umiem co prawda jeszcze wkleić zdjęcia, ale może i tego się nauczę :roll: W każdym razie postępy są widoczne nie tylko na budowie.

Możecie już podziwiać moją Sagę :wink:

No Gratuluję! Piękna Saga!

tukaj, jak tam twój kominek :) Możesz się już pochwalić, czy jeszcze nie skończony 8)

Witam,

Kominek jest obudowany, w tej chwili czekam na płyty marmurowe do wykończenia zadudowy wkładu. W porównaniu z projektem czopuch jest większy, bo fachowiec kominkarz stwierdził, że komora grzewcza musi mieć swoje wymiary aby wkład spełniał swoje zadanie. Troszkę się tym martwimy bo niestety obudowa straciła swoją lekkość. Mamy nadzieję, że ją odzyska po dodaniu drewnianej i kamiennych półek .

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/3d1dfe68.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/332bd428.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/204787f8.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/dc47fc3c.jpg

Kratka grzewcza od frontu nie jest umieszczona symetrycznie nad wkładem ( kolidowałaby z kratką boczną ), ale zastanawiamy się czy nie powinno się dać jednej większej od frontu ( tu fachowcy wypowiadają się, że lepiej jak są dwie???)

Darek

tukaj, chyba niepotrzebnie się martwicie, bo według mnie kominek wcale nie wygląda źle. Myślę, że jak go wykończycie będzie bardzo ładny :D A ja nadal nie wiem, jaki ma być mój kominek :roll: Czy bardziej nowoczesny, czy tradycyjny?

Witam,

Dzięki za słowa pocieszenia, tak naprawdę to się wszystko okaże dopiero po ukończeniu prac,kolorystyka kamienia, szlify i półka drewniana na pewno zmieni wygląd estetyczny, mam nadzieję, że będzie OK!.

Darek

Czy moglibyscie napisac jaki jest koszt stanu surowego zamknietego i jaki koszt wychodzi domu wykonczonego wg kosztorysu?

Pozdrawiam

Witam,

Koszty wybudowania stanu surowego zamkniętego Sagi zgodnie z projektem ( mam na myśli koszty poniesione a nie kosztorysowe) to około 120 - 140 tys. zł. Natomiast koszt wykończonego domu w zależności od standartu może się wahać w granicach 250 tys. zł. - ?. Myślę że na postawione przez Ciebie pytanie nie można udzielić precyzyjenej odpowiedzi, jest za dużo czynników wpływających na koszty, dlatego też kwoty jakie podałem odnoszą się do moich własnych wydatków.

Darek