grazia111 15.08.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Jak tylko pojawią się ściany zewnętrzne skontaktujemy się ze specjalistami od wnętrz. Jeżeli cena będzie dostępna zdecydujemy się na taką usługę. Zakładam, że to nie będzie tylko i wyłącznie urządzanie mieszkania według architekta, ale sporo będzie w tym naszej "ręki". Mam kilka swoich pomysłów, które chciałabym zrealizować, ale w połączeniu z pomysłami fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 15.08.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2006 Myślę, że jeżeli dobrze poszukacie, to znajdziecie ludzi na tyle elastycznych, żeby w pełni dopasować projektowane wnętrze do waszych potrzeb i uwzględnić wasze pomysły. Oprócz tego na pewno będziecie mogli umówić się, które części domu mają zostać objęte szczegółowym projektem i nadzorem nad wykonawstwem (np. Kuchnia, Łazienki, Salon), a które jedynie ogólnym zarysem (np. sypialnie na górze). Dzięki temu będziecie mogli próbować jeszcze bardziej obniżyć cenę. PozdrEiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 17.08.2006 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 jakie piękne zdjęcie.... Na pewno się dogadamy z projektantem wnętrz. Jeszcze kwestia aranżacji ogrodu. Tego tematu nawet nie tknęłam G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 17.08.2006 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 Gośka dlaczego walczysz z gazownią i Stoenem? czy oni też robią problemy i jakie? Niby nie robią problemów. Umowy podpisane, tylko jakoś nie widać, żeby coś się działo. Zgodnie z umową prąd mają przyłączyc do czerwca przyszłego roku, a u mnie roboty posuwają się tak szybko, że mogłabym się wprowadzić wcześniej. Ostatnio coś drgnęło w sprawie gazu (byli geodeci mierzyć działkę pod projekt), ale samym gazem działki nie ogrzeję. Musi być prąd! Witam, Przyłącze energetyczne wykonuje na zlecenie Stoenu jego podwykonawca, podobnie jest z gazem, ale tu jest furtka. W moim przypadku ( gaz miałem podłączany na przełomie października i listopada 2005). Otóż w Gazowni na Sulejkowskiej powiedziano mi, mi, że przyłącze będzie wykonane w trzy miesiące od daty zakończenia załatwiania wszystkich dokumentów ( uzgodniony i zatwierdzony projekt, w tym oczywiście ZUD, umowa itp.) Dla mnie było to nie do przyjęcia, bo jak sobie uświadomiłem miałbym kłopot z ogrzewaniem domu przez kolejną zimę. Dlatego podpytałem miłe acz nie rozmowne panie w gazowni i uzyskałem informację, która umożliwiła mi wykonanie przyłącza gazowego jeszcze w 2005r. Okazuje się, że można podpisać umowę, która umożliwia wykonanie przyłącza we własnym zakresie ( czytaj wynajęta firma lub spec. z uprawnieniami) a następnie uzyskać refundację części kosztów przez gazownię po przedstawieniu faktury. Finalnie koszty są porównywalne, ale w moim przypadku nie musiałem ganiać do chatki, co drugi dzień by napalić we wkładzie kominkowym. pozdrawiam Darek Darek, a skąd wziąłeś tego specjalistę z uprawnieniami? U mnie w kwestii przyłączy na razie cisza Może po wakacjach coś drgnie? Według umowy przyłącze gazowe mam mieć do końca października. To by mnie jeszcze urządzało. pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 17.08.2006 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 jakie piękne zdjęcie.... też tak myślę. Dziękuję!! (niedługo 2-ga rocznica..., więc sentymenty się budzą). Pozdr. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 18.08.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Gośka dlaczego walczysz z gazownią i Stoenem? czy oni też robią problemy i jakie? Niby nie robią problemów. Umowy podpisane, tylko jakoś nie widać, żeby coś się działo. Zgodnie z umową prąd mają przyłączyc do czerwca przyszłego roku, a u mnie roboty posuwają się tak szybko, że mogłabym się wprowadzić wcześniej. Ostatnio coś drgnęło w sprawie gazu (byli geodeci mierzyć działkę pod projekt), ale samym gazem działki nie ogrzeję. Musi być prąd! Witam, Przyłącze energetyczne wykonuje na zlecenie Stoenu jego podwykonawca, podobnie jest z gazem, ale tu jest furtka. W moim przypadku ( gaz miałem podłączany na przełomie października i listopada 2005). Otóż w Gazowni na Sulejkowskiej powiedziano mi, mi, że przyłącze będzie wykonane w trzy miesiące od daty zakończenia załatwiania wszystkich dokumentów ( uzgodniony i zatwierdzony projekt, w tym oczywiście ZUD, umowa itp.) Dla mnie było to nie do przyjęcia, bo jak sobie uświadomiłem miałbym kłopot z ogrzewaniem domu przez kolejną zimę. Dlatego podpytałem miłe acz nie rozmowne panie w gazowni i uzyskałem informację, która umożliwiła mi wykonanie przyłącza gazowego jeszcze w 2005r. Okazuje się, że można podpisać umowę, która umożliwia wykonanie przyłącza we własnym zakresie ( czytaj wynajęta firma lub spec. z uprawnieniami) a następnie uzyskać refundację części kosztów przez gazownię po przedstawieniu faktury. Finalnie koszty są porównywalne, ale w moim przypadku nie musiałem ganiać do chatki, co drugi dzień by napalić we wkładzie kominkowym. pozdrawiam Darek Darek, a skąd wziąłeś tego specjalistę z uprawnieniami? U mnie w kwestii przyłączy na razie cisza Może po wakacjach coś drgnie? Według umowy przyłącze gazowe mam mieć do końca października. To by mnie jeszcze urządzało. pozdrawiam gośka Witam, Tak jak wspomniałem poprzednio w przypadku, gdy sam wykonywałem przyłącze gazowe umowa z gazownią miała trochę inną formułkę. A jeżeli chodzi o wykonawcę to podaję namiar: Pan Dariusz Markowski tel kom. 501 293 890 pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 18.08.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 I po trzech miesiacach powróciłem na forum, no no ostro wymieniacie informacje. A domki pną sie do góry. gratulacje, z poczynionych postępów. pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 18.08.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Darek, dziękuję za namiary. Zapiszę, moze się przydadzą. Piotr, witamy po powrocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 18.08.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Mam pytanie do was jakie wykonujecie schody wewnetrzne - klatka schodowa ( zelbet czy moze jakies inne rozwiazanie ) ????????? Czy ktoś z was rozmyslał nad centralnym odkurzaczem ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 18.08.2006 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Nas odkurzacz centralny nie przekonuje, ponieważ nie da się na bieżąco czyścić przewodów, którymi brudy zasysane są do jednostki centralnej. Widzimy w tym sporo kłopotów (np. skąd wiemy, czy coś się w takich rurach nie zalęgnie - w końcu rury będą przedmuchiwane stosunkowo rzadko...) i to ogranicza naszą chęć do poznania o ew. zalet takiego rozwiązania. Pozdr.EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 19.08.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Powiem , wam że w tym co piszecie coś jest, jednak rozmawiając z użytkownikami takich rozwiązań to osoby te chwalą sobie tego rodzaju rozwiązanie. Może ktoś jeszcze ma coś do powiedzenia w tym zakresie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 19.08.2006 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Gosiu 57 Na jednym z twoich zdjec domku ( twój album ) jest okno gdzie parapet masz podwyższony o cegłę w stosunku do całego wieńca. Nie ukrywam że interesuje mnie to rozwiązanie wykonania dachówki pod oknem wraz z opierzeniem czy mogłabyś szczelić kilka fotek jak to u Ciebie firma budująca rozwiązała i przekazała mi fotki na priva. Z góry dziekuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 22.08.2006 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Mam pytanie do was jakie wykonujecie schody wewnetrzne - klatka schodowa ( zelbet czy moze jakies inne rozwiazanie ) ????????? Czy ktoś z was rozmyslał nad centralnym odkurzaczem ?? Rozwijam sprawę projektanta wnętrz. Kwestie schodów zamierzam przedyskutować z nią. Może będzie miała jakieś inne ciekawe propozycje. Napiszę. G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 22.08.2006 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Odkurzacz centralny: Kiedyś myślałam bardzo podobnie do Eli i Maćka, że rury zabrudzone itd. itp. Teraz zbieram informacje na temat różnych nowości w tym zakresie. Bardzo się nad tym zastanawiam. W końcu dom ma być, jak najbardziej komfortowy, funkcjonalny dla mieszkańców..... G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 22.08.2006 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 No to ja wam powiem tak: można na tym forum znaleźć wątki, w których ludzie lamentują nad nieszczęściem, jakim są odkurzacze centralne. Niektórzy nawet zamurowali otwory na rury do odkurzacza... (bo robale, bo zapachy, etc...) PozdrEiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 23.08.2006 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 W zakresie odkurzaczy centralnych są watki na tym forum za i przeciw a ja na dzień dzisiejszy nie mam zdania w tym zakresie. Sam jestem ciekaw czy warto czy nie stąd ten temat poruszam, bo jeszcze moge wsadzic rury przed posadzka , bo jak juz bedzie posadzka to dziekuje bardzo. Natomiast co do schodów to wiele jest stron i informacji na temat schodów wewnetrznych, niestety nikt nie mówi jak jest w naszym projekcie i jakie warto zrobić ze wzgledu na walor ceny bądź estetyki, czy praktyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 23.08.2006 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Grazzia 111 Ja otrzymałem od producenta tych odkurzaczy nawet projekt do Sagi ( po wysłaniu rysunków ) wraz z kosztorysem i zależy od wersji to kwota od 3000 zł do 5000 zł ( przy czym instalacje i rury wyceniono na 1000 zł ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 23.08.2006 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Grazzia 111 Ja otrzymałem od producenta tych odkurzaczy nawet projekt do Sagi ( po wysłaniu rysunków ) wraz z kosztorysem i zależy od wersji to kwota od 3000 zł do 5000 zł ( przy czym instalacje i rury wyceniono na 1000 zł ) Witam, Nie wiem skąd wasze obawy, co do wykonania centralnego odkurzacza. Pytałem kilka osób, które już korzystają z takiej instalacji ( wszystkie opinie pochlebne) jak i znajomych, którzy nie założyli jednostki centralnej odkurzacza, teraz żałują swojej decyzji, a niektórzy z nich przymierzają się do remontu domu i planują wykonanie takiej instalacji ( mimo dużych kosztów na tym etapie). Osobiście nie miałem żadnych wątpliwości i wykonałem instalację w konfiguracji 5 gniazd plus dwie szufelki ( przedpokój i kuchnia) oraz dodatkowe gniazdo przy jednostce centralnej. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 23.08.2006 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Piotrek, my zastanawiamy się nad obłożeniem schodów płytkami ceramicznymi albo płytami kamiennymi. Zalety: najtrwalsze i najłatwiejsze do utrzymania w czystości. Pozdr.EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 23.08.2006 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2006 Darek, my z kolei mamy w pamięci opowieść jednego z wykonawców generalnych, który mówił nam o najróźniejszych "fajnych" rzeczach związanych z odkurzaczem centralnym... chyba łatwiej i taniej kupić 2 ręczne odkurzacze (żeby nie taszczyć ich po schodach i żeby móc podzielić się pracą)... W razie czego zawsze można wynająć kogoś do zrobienia tej roboty... W temacie centralnego odkurzacza jesteśmy "na nie" Pozdr. EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts