Piotr Marmurowicz 24.08.2006 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 a ja jestem na razie na tak tukaj - jakij firmy masz odkurzacz centralny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 24.08.2006 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2006 a ja jestem na razie na tak tukaj - jakij firmy masz odkurzacz centralny ? Witam, Jeszcze nie wybrałem jednostki centralnej, zrobię to na wiosnę jak będę się wprowadzał, na razie wykonałem samą instalację. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 25.08.2006 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 A instalacje wybierałeś jakijś firmy od odkurzaczy centralnych, czy zastosowałeś inne rozwiązanie, a jezeli tak to jakie? pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 25.08.2006 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 A instalacje wybierałeś jakijś firmy od odkurzaczy centralnych, czy zastosowałeś inne rozwiązanie, a jezeli tak to jakie? pozdrawiam wszystkich Witam, Instalację wykonywała mi specjalistyczna firma zakładająca systemy odkurzaczy centralnych, chyba Beem. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skarbnik 25.08.2006 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Witam ! Prowadzę Biuro Usług Ksiegowych SKARBNIK w Głogowie ( http://www.e-skarbnik.pl ) i chętnie przyjmę zlecenie na rozliczenie kosztów budowy (w tym podział na poszczególne etapy) wraz z rozliczeniem zwrotu różnicy podatku VAT. Obecnie buduję własny dom i koszty podzieliłem w układzie rodzajowym oraz wg. miejsc powstawania nastepująco: I. Układ rodzajowy kosztów: - materiały, - energia (en. elektr., woda), - usługi sprzętowe i transportowe, - usługi budowlane, - pozostałe usługi, - wynagrodzenia, - koszty finansowe (np. odsetki od kredytu, prowizje bankowe), - pozostałe koszty II. Koszty wg. miejsc powstawania: A. Koszty przygotowania budowy oraz przyłączy, B. Koszty budowy fundamentów, C. Koszty ścian konstrukcyjnych i działowych wraz z kominami, D. Koszty stropu, E. Koszty dachu, F. Koszty instalacji G. koszty wykończenia Oczywiscie podział kosztów może być dostosowany do indywidualnych potrzeb. Jacek Zahorski Biuro Usług Ksiegowych SKARBNIK 67-200 Głogów ul. Parafialna 11 tel: 605-668-060, http://www.e-skarbnik.pl e-mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 25.08.2006 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Szanowny skarbniku proponuje złozyć ofertę na odpwiednim linku ofert np. pracy chyba że masz coś z domku SAGA to chetnie Cię poczytamypozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Skarbnik 25.08.2006 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2006 Przepraszam - już się poprawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 27.08.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Gosiu 57 Na jednym z twoich zdjec domku ( twój album ) jest okno gdzie parapet masz podwyższony o cegłę w stosunku do całego wieńca. Nie ukrywam że interesuje mnie to rozwiązanie wykonania dachówki pod oknem wraz z opierzeniem czy mogłabyś szczelić kilka fotek jak to u Ciebie firma budująca rozwiązała i przekazała mi fotki na priva. Z góry dziekuję. Witam Nie odzywałam się tyle czasu, bo byłam na wakacjach. Przecież trzeba nabrać sił przed wykończeniówką. Fotki spróbuję zrobić, ale moga być kłopoty, bo mam małą działkę i prawdopodobnie z dołu nie wyjdą. Może się uda od góry. Zobaczę. Widzę też, że w międzyczasie wywiązała się dyskusja o odkurzaczach. Ja u siebie rozprowadzenie zrobiłam (4 gniazdka i 1 szufelka). Kosztowało 1250 zł, co przy całym koszcie budowy domu jest skromną kwotą. Zrobiono to bardzo szybko i sprawnie. Na końcu próba szczelności. Jednostkę centralną zawieszę, jak już będę mieszkała i będzie kasa. Do tej pory będzie musiał wystarczyć stary odkurzacz. Co do zapachów, to kto z Was myje rury od odkurzacza? I jakoś nic z nich nie śmierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 27.08.2006 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 Gosiu 57 Na jednym z twoich zdjec domku ( twój album ) jest okno gdzie parapet masz podwyższony o cegłę w stosunku do całego wieńca. Nie ukrywam że interesuje mnie to rozwiązanie wykonania dachówki pod oknem wraz z opierzeniem czy mogłabyś szczelić kilka fotek jak to u Ciebie firma budująca rozwiązała i przekazała mi fotki na priva. Z góry dziekuję. Witam Nie odzywałam się tyle czasu, bo byłam na wakacjach. Przecież trzeba nabrać sił przed wykończeniówką. Fotki spróbuję zrobić, ale moga być kłopoty, bo mam małą działkę i prawdopodobnie z dołu nie wyjdą. Może się uda od góry. Zobaczę. Widzę też, że w międzyczasie wywiązała się dyskusja o odkurzaczach. Ja u siebie rozprowadzenie zrobiłam (4 gniazdka i 1 szufelka). Kosztowało 1250 zł, co przy całym koszcie budowy domu jest skromną kwotą. Zrobiono to bardzo szybko i sprawnie. Na końcu próba szczelności. Jednostkę centralną zawieszę, jak już będę mieszkała i będzie kasa. Do tej pory będzie musiał wystarczyć stary odkurzacz. Co do zapachów, to kto z Was myje rury od odkurzacza? I jakoś nic z nich nie śmierdzi. W każdym razie nikt ich nie wącha.... hi,hi,hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 27.08.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2006 no, nic z nich nie "pachnie", bo są krótkie, więc mało co może się w nich odłożyć... a rury od centralnego odkurzacza są raczej dłuuuuuuugie i nie zapewnisz w nich przewiewu, kiedy odkurzacz nie działa.... Pozdr.EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 28.08.2006 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 no, nic z nich nie "pachnie", bo są krótkie, więc mało co może się w nich odłożyć... a rury od centralnego odkurzacza są raczej dłuuuuuuugie i nie zapewnisz w nich przewiewu, kiedy odkurzacz nie działa.... Pozdr. EiM acha. A jaki przewiew zapewniasz swojemu zwykłemu odkurzaczowi? gdyby tak dużo się w nich odkładało, to przypuszczam, że w końcu by się zapchały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 28.08.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 taki na przykład naturalny, grawitacyjny... rura wisi sobie radośnie i "się wietrzy"... nie chodzi o to, że się zapcha (zależy co odkurzasz). ale o to, że w karbowaniach tej rury coś może sobie zostać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 28.08.2006 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2006 taki na przykład naturalny, grawitacyjny... rura wisi sobie radośnie i "się wietrzy"... nie chodzi o to, że się zapcha (zależy co odkurzasz). ale o to, że w karbowaniach tej rury coś może sobie zostać... Rury do odkurzacza centralnego rozprowadzane pod wylewkami są gładkie. Nie wolno wciągać wilgotnych brudów (np. błota i wody), bo one faktycznie mogłyby powodować osady. Suche przelatują bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 30.08.2006 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 Witam, gośka 57 ciągle jeszcze wahamy się co do podniesienia poddasza, ponieważ spotykamy się z różnymi zdaniami - różnych specjalistów. W przedostatnim zdjęciu (zdaje się nr 11) widać, jakby okno lukarny było trochę wtopione w dach od dołu. Czy to jest skutek podniesienia poddasza, czy tak zwyczajowo wygląda? pozdrawiamG. jeszcze obejrzałam zdjęcia tukaja u niego wygląda to trochę inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 30.08.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 no własnie to jest ten efekt, i jestem o tym przekonany dlatego prosiłem Gosie o te fotki, apropo fotek to zgóry jak najbardziej mogą być, chodi mi także o wykończenie okapem ( blachą ) tych boków gdzie powstał takjakby mały parapecik na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 30.08.2006 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2006 no własnie to jest ten efekt, i jestem o tym przekonany dlatego prosiłem Gosie o te fotki, apropo fotek to zgóry jak najbardziej mogą być, chodi mi także o wykończenie okapem ( blachą ) tych boków gdzie powstał takjakby mały parapecik na dachu acha. a co zrobić, żeby podwyższyć i żeby nie było tego efektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 31.08.2006 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Jedyny sposób to : dach w tym miejscu musi zostać przerwany, czyli masz dziurę pod całą lukarną ( nie masz dachu ) i zależy to teraz od Ciebie czy takie rozwiązanie Ci sie podoba czy nie , a reszta należy do adaptującego projekt.Ja osobiście rozpatrywałem tą możliwośc i niestety nie przeszła według mnie fatalnie to b wyglądało w stosunku do tego dachu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 31.08.2006 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 no własnie to jest ten efekt, i jestem o tym przekonany dlatego prosiłem Gosie o te fotki, apropo fotek to zgóry jak najbardziej mogą być, chodi mi także o wykończenie okapem ( blachą ) tych boków gdzie powstał takjakby mały parapecik na dachu PIotr, fotki ci prześlę, ale okazuje się, że z parapetami jest trochę kłopotów. Wykonawca ma je poprawić, bo są lekko nachylone w stronę domu. grazia, nie wiem jak zwyczajowo powinna wyglądać lukarna. Pomimo tego, że parapety wyszły bardzo szerokie, ja z podniesienia jestem zadowolona. Przy podejmowaniu decyzji o podniesieniu kierowaliśmy się przede wszyskim funkcjonalnością pomieszczeń (większa możliwość manewru meblami, większa wykorzystana powierzcnia). Uznaliśmy, że parapety są na górze i z dołu nie będą tak widoczne, a my przecież nie będziemy ciągle siedzieć w oknach. pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 31.08.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 Widzę, że przemawiają u Ciebie te same argumenty co u mnie.a faktycznie od dołu nic nie widać, mało tego jest możliwośc ułożenia na parapecie na doniczków z kwiatkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 31.08.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2006 no własnie to jest ten efekt, i jestem o tym przekonany dlatego prosiłem Gosie o te fotki, apropo fotek to zgóry jak najbardziej mogą być, chodi mi także o wykończenie okapem ( blachą ) tych boków gdzie powstał takjakby mały parapecik na dachu PIotr, fotki ci prześlę, ale okazuje się, że z parapetami jest trochę kłopotów. Wykonawca ma je poprawić, bo są lekko nachylone w stronę domu. grazia, nie wiem jak zwyczajowo powinna wyglądać lukarna. Pomimo tego, że parapety wyszły bardzo szerokie, ja z podniesienia jestem zadowolona. Przy podejmowaniu decyzji o podniesieniu kierowaliśmy się przede wszyskim funkcjonalnością pomieszczeń (większa możliwość manewru meblami, większa wykorzystana powierzcnia). Uznaliśmy, że parapety są na górze i z dołu nie będą tak widoczne, a my przecież nie będziemy ciągle siedzieć w oknach. pozdrawiam gośka Witam, Ja natomiast starałem się trzymać projektu, no może nie tak zupełnie, jednakże, co do podwyższenia domu to po długiej rozmowie z panem Charkiewiczem wspólnie z kierownikiem budowy doszliśmy do przekonania, że pan Jarosław ma rację. Dom można podwyższyć max. o 20 cm, ponieważ powyżej tego wymiaru bryła budynku straci formę, będzie zaburzona i klimat obiektu w niczym nie będzie przypominał oryginału ( z tego samego powodu zachowałem wole oko). Przy podwyższeniu miałem, więc wybór czy podwyższać parter, czy też poddasze. Jako, że wcześniej w domach jednorodzinnych widziałem równie przestronne ( o podobnej kubaturze, co salon w Sadze ) pomieszczenia właśnie o wys. 2600mm - sprawiały wrażenia przytłoczonych sufitem, zdecydowałem się na podwyższenie parteru. Na poddaszu, gdzie są praktycznie same sypialnie wys. 2600 w zupełności mi wystarcza. To tyle z mojej strony odnośnie podwyższania Sagi. Na budowie zamontowałem parapety wew( zdjęcia potem), ale nie mam jeszcze odpowiedniego kamienia na kominek ( jego część) - czekamy na następną dostawę do hurtowni. Teraz trwają prace przy budowie drogi i niwelacji terenu działki. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts