Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam !

Prowadzę Biuro Usług Ksiegowych SKARBNIK w Głogowie ( http://www.e-skarbnik.pl ) i chętnie przyjmę zlecenie na rozliczenie kosztów budowy (w tym podział na poszczególne etapy) wraz z rozliczeniem zwrotu różnicy podatku VAT.

Obecnie buduję własny dom i koszty podzieliłem w układzie rodzajowym oraz wg. miejsc powstawania nastepująco:

I. Układ rodzajowy kosztów:

- materiały,

- energia (en. elektr., woda),

- usługi sprzętowe i transportowe,

- usługi budowlane,

- pozostałe usługi,

- wynagrodzenia,

- koszty finansowe (np. odsetki od kredytu, prowizje bankowe),

- pozostałe koszty

II. Koszty wg. miejsc powstawania:

A. Koszty przygotowania budowy oraz przyłączy,

B. Koszty budowy fundamentów,

C. Koszty ścian konstrukcyjnych i działowych wraz z kominami,

D. Koszty stropu,

E. Koszty dachu,

F. Koszty instalacji

G. koszty wykończenia

Oczywiscie podział kosztów może być dostosowany do indywidualnych potrzeb.

Jacek Zahorski

Biuro Usług Ksiegowych SKARBNIK

67-200 Głogów ul. Parafialna 11

tel: 605-668-060, http://www.e-skarbnik.pl

e-mail: [email protected]

Gosiu 57

Na jednym z twoich zdjec domku ( twój album ) jest okno gdzie parapet masz podwyższony o cegłę w stosunku do całego wieńca. Nie ukrywam że interesuje mnie to rozwiązanie wykonania dachówki pod oknem wraz z opierzeniem czy mogłabyś szczelić kilka fotek jak to u Ciebie firma budująca rozwiązała i przekazała mi fotki na priva.

Z góry dziekuję. :)

Witam :)

Nie odzywałam się tyle czasu, bo byłam na wakacjach. 8) Przecież trzeba nabrać sił przed wykończeniówką.

Fotki spróbuję zrobić, ale moga być kłopoty, bo mam małą działkę i prawdopodobnie z dołu nie wyjdą. Może się uda od góry. Zobaczę.

Widzę też, że w międzyczasie wywiązała się dyskusja o odkurzaczach. Ja u siebie rozprowadzenie zrobiłam (4 gniazdka i 1 szufelka). Kosztowało 1250 zł, co przy całym koszcie budowy domu jest skromną kwotą. Zrobiono to bardzo szybko i sprawnie. Na końcu próba szczelności. Jednostkę centralną zawieszę, jak już będę mieszkała i będzie kasa. Do tej pory będzie musiał wystarczyć stary odkurzacz. Co do zapachów, to kto z Was myje rury od odkurzacza? :wink: I jakoś nic z nich nie śmierdzi.

Gosiu 57

Na jednym z twoich zdjec domku ( twój album ) jest okno gdzie parapet masz podwyższony o cegłę w stosunku do całego wieńca. Nie ukrywam że interesuje mnie to rozwiązanie wykonania dachówki pod oknem wraz z opierzeniem czy mogłabyś szczelić kilka fotek jak to u Ciebie firma budująca rozwiązała i przekazała mi fotki na priva.

Z góry dziekuję. :)

Witam :)

Nie odzywałam się tyle czasu, bo byłam na wakacjach. 8) Przecież trzeba nabrać sił przed wykończeniówką.

Fotki spróbuję zrobić, ale moga być kłopoty, bo mam małą działkę i prawdopodobnie z dołu nie wyjdą. Może się uda od góry. Zobaczę.

Widzę też, że w międzyczasie wywiązała się dyskusja o odkurzaczach. Ja u siebie rozprowadzenie zrobiłam (4 gniazdka i 1 szufelka). Kosztowało 1250 zł, co przy całym koszcie budowy domu jest skromną kwotą. Zrobiono to bardzo szybko i sprawnie. Na końcu próba szczelności. Jednostkę centralną zawieszę, jak już będę mieszkała i będzie kasa. Do tej pory będzie musiał wystarczyć stary odkurzacz. Co do zapachów, to kto z Was myje rury od odkurzacza? :wink: I jakoś nic z nich nie śmierdzi.

W każdym razie nikt ich nie wącha.... hi,hi,hi :wink:

no,

nic z nich nie "pachnie", bo są krótkie, więc mało co może się w nich odłożyć... a rury od centralnego odkurzacza są raczej dłuuuuuuugie i nie zapewnisz w nich przewiewu, kiedy odkurzacz nie działa....

Pozdr.

EiM

acha. A jaki przewiew zapewniasz swojemu zwykłemu odkurzaczowi? :o

gdyby tak dużo się w nich odkładało, to przypuszczam, że w końcu by się zapchały?

taki na przykład naturalny, grawitacyjny... rura wisi sobie radośnie i "się wietrzy"...

nie chodzi o to, że się zapcha (zależy co odkurzasz). ale o to, że w karbowaniach tej rury coś może sobie zostać...

Rury do odkurzacza centralnego rozprowadzane pod wylewkami są gładkie. Nie wolno wciągać wilgotnych brudów (np. błota i wody), bo one faktycznie mogłyby powodować osady. Suche przelatują bez problemu.

Witam,

gośka 57 ciągle jeszcze wahamy się co do podniesienia poddasza, ponieważ spotykamy się z różnymi zdaniami - różnych specjalistów.

W przedostatnim zdjęciu (zdaje się nr 11) widać, jakby okno lukarny było trochę wtopione w dach od dołu. Czy to jest skutek podniesienia poddasza, czy tak zwyczajowo wygląda?

pozdrawiam

G.

jeszcze obejrzałam zdjęcia tukaja u niego wygląda to trochę inaczej.

no własnie to jest ten efekt, i jestem o tym przekonany dlatego prosiłem Gosie o te fotki, apropo fotek to zgóry jak najbardziej mogą być, chodi mi także o wykończenie okapem ( blachą ) tych boków gdzie powstał takjakby mały parapecik na dachu

acha. a co zrobić, żeby podwyższyć i żeby nie było tego efektu?

Jedyny sposób to : dach w tym miejscu musi zostać przerwany, czyli masz dziurę pod całą lukarną ( nie masz dachu ) i zależy to teraz od Ciebie czy takie rozwiązanie Ci sie podoba czy nie , a reszta należy do adaptującego projekt.

Ja osobiście rozpatrywałem tą możliwośc i niestety nie przeszła według mnie fatalnie to b wyglądało w stosunku do tego dachu.

pozdrawiam

no własnie to jest ten efekt, i jestem o tym przekonany dlatego prosiłem Gosie o te fotki, apropo fotek to zgóry jak najbardziej mogą być, chodi mi także o wykończenie okapem ( blachą ) tych boków gdzie powstał takjakby mały parapecik na dachu

PIotr, fotki ci prześlę, ale okazuje się, że z parapetami jest trochę kłopotów. Wykonawca ma je poprawić, bo są lekko nachylone w stronę domu.

grazia, nie wiem jak zwyczajowo powinna wyglądać lukarna. Pomimo tego, że parapety wyszły bardzo szerokie, ja z podniesienia jestem zadowolona. Przy podejmowaniu decyzji o podniesieniu kierowaliśmy się przede wszyskim funkcjonalnością pomieszczeń (większa możliwość manewru meblami, większa wykorzystana powierzcnia). Uznaliśmy, że parapety są na górze i z dołu nie będą tak widoczne, a my przecież nie będziemy ciągle siedzieć w oknach.

pozdrawiam

gośka

PIotr, fotki ci prześlę, ale okazuje się, że z parapetami jest trochę kłopotów. Wykonawca ma je poprawić, bo są lekko nachylone w stronę domu.

grazia, nie wiem jak zwyczajowo powinna wyglądać lukarna. Pomimo tego, że parapety wyszły bardzo szerokie, ja z podniesienia jestem zadowolona. Przy podejmowaniu decyzji o podniesieniu kierowaliśmy się przede wszyskim funkcjonalnością pomieszczeń (większa możliwość manewru meblami, większa wykorzystana powierzcnia). Uznaliśmy, że parapety są na górze i z dołu nie będą tak widoczne, a my przecież nie będziemy ciągle siedzieć w oknach.

pozdrawiam

gośka

Witam,

Ja natomiast starałem się trzymać projektu, no może nie tak zupełnie, jednakże, co do podwyższenia domu to po długiej rozmowie z panem Charkiewiczem wspólnie z kierownikiem budowy doszliśmy do przekonania, że pan Jarosław ma rację. Dom można podwyższyć max. o 20 cm, ponieważ powyżej tego wymiaru bryła budynku straci formę, będzie zaburzona i klimat obiektu w niczym nie będzie przypominał oryginału ( z tego samego powodu zachowałem wole oko). Przy podwyższeniu miałem, więc wybór czy podwyższać parter, czy też poddasze. Jako, że wcześniej w domach jednorodzinnych

widziałem równie przestronne ( o podobnej kubaturze, co salon w Sadze ) pomieszczenia właśnie o wys. 2600mm - sprawiały wrażenia przytłoczonych sufitem, zdecydowałem się na podwyższenie parteru. Na poddaszu, gdzie są praktycznie same sypialnie wys. 2600 w zupełności mi wystarcza. To tyle z mojej strony odnośnie podwyższania Sagi.

Na budowie zamontowałem parapety wew( zdjęcia potem), ale nie mam jeszcze odpowiedniego kamienia na kominek ( jego część) - czekamy na następną dostawę do hurtowni. Teraz trwają prace przy budowie drogi i niwelacji terenu działki.

pozdrawiam :p

Darek