Piotr Marmurowicz 20.09.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 A gdzie planujecie posadowienie jednostki centralnej od odkurzacza centralnego. Darku ty juz masz instalacje i gdzie sobie obmyśliłeś posadowienie odkurzacza ?. Mnie projektant ( projekt wykonany przez prducenta HUSKY gratisowo wraz z kosztorysem - jak chcesce dam wam namiary ) zaproponował powieszenie jednostki w garażu przy bramie, i sie zastanawiam czy jest to dobre miejsce !! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 21.09.2006 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 A gdzie planujecie posadowienie jednostki centralnej od odkurzacza centralnego. Darku ty juz masz instalacje i gdzie sobie obmyśliłeś posadowienie odkurzacza ?. Mnie projektant ( projekt wykonany przez prducenta HUSKY gratisowo wraz z kosztorysem - jak chcesce dam wam namiary ) zaproponował powieszenie jednostki w garażu przy bramie, i sie zastanawiam czy jest to dobre miejsce !! pozdrawiam Ja mam zaplanowaną jednostkę na ścianie przeciwległej do bramy garażowej, tuż przy kominie. Zastanawiam się, dlaczego Twój projektant zaprojektował ją w takim miejscu przecież to dłuższa instalacja, a tym samym może silniejsza (czytaj droższa) jednostka centralna, a przy tym zawsze trochę więcej wilgoci niż w głębi pomieszczenia. Ale ja się na tym nie znam, tak sobie tylko gdybam pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 21.09.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 A gdzie planujecie posadowienie jednostki centralnej od odkurzacza centralnego. Darku ty juz masz instalacje i gdzie sobie obmyśliłeś posadowienie odkurzacza ?. Mnie projektant ( projekt wykonany przez prducenta HUSKY gratisowo wraz z kosztorysem - jak chcesce dam wam namiary ) zaproponował powieszenie jednostki w garażu przy bramie, i sie zastanawiam czy jest to dobre miejsce !! pozdrawiam To ja namiary bardzo chętnie przyjmę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 21.09.2006 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 A gdzie planujecie posadowienie jednostki centralnej od odkurzacza centralnego. Darku ty juz masz instalacje i gdzie sobie obmyśliłeś posadowienie odkurzacza ?. Mnie projektant ( projekt wykonany przez prducenta HUSKY gratisowo wraz z kosztorysem - jak chcesce dam wam namiary ) zaproponował powieszenie jednostki w garażu przy bramie, i sie zastanawiam czy jest to dobre miejsce !! pozdrawiam Ja mam zaplanowaną jednostkę na ścianie przeciwległej do bramy garażowej, tuż przy kominie. Zastanawiam się, dlaczego Twój projektant zaprojektował ją w takim miejscu przecież to dłuższa instalacja, a tym samym może silniejsza (czytaj droższa) jednostka centralna, a przy tym zawsze trochę więcej wilgoci niż w głębi pomieszczenia. Ale ja się na tym nie znam, tak sobie tylko gdybam pozdrawiam gośka Dzięki takiemu gdybaniu unikamy problemów! Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 21.09.2006 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 A gdzie planujecie posadowienie jednostki centralnej od odkurzacza centralnego. Darku ty juz masz instalacje i gdzie sobie obmyśliłeś posadowienie odkurzacza ?. Mnie projektant ( projekt wykonany przez prducenta HUSKY gratisowo wraz z kosztorysem - jak chcesce dam wam namiary ) zaproponował powieszenie jednostki w garażu przy bramie, i sie zastanawiam czy jest to dobre miejsce !! pozdrawiam To ja namiary bardzo chętnie przyjmę... Proszę bardzo Instalację robił mi p. Andrzej Zgódka tel. (22) 425 55 89 Zrobili b. szybko. Byli na budwie koło 8 rano, a jak przyjechałam przed pierwszą, to już na mnie czekali. Próbę wykonano przy mnie, podpisałam protokół odbioru i gotowe Teraz pozostaje zakup jednostki centralnej, tylko nie wiem, kiedy to będzie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 21.09.2006 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 A gdzie planujecie posadowienie jednostki centralnej od odkurzacza centralnego. Darku ty juz masz instalacje i gdzie sobie obmyśliłeś posadowienie odkurzacza ?. Mnie projektant ( projekt wykonany przez prducenta HUSKY gratisowo wraz z kosztorysem - jak chcesce dam wam namiary ) zaproponował powieszenie jednostki w garażu przy bramie, i sie zastanawiam czy jest to dobre miejsce !! pozdrawiam Witam, Jednostkę centralną odkurzacza będę miał prawdopodobnie w tym samym miejscu , co Gośka- z lewej strony komina: http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Budowa%20Sagi/Obraz004.jpg natomiast co się tyczy kamionki do kominka, to moja ma przekrój 300 mm 2, taką kupiłem, bo powiedziano mi, że im większa tym lepsza a w hurtowni w dniu w którym kupowałem do wyboru były dwie 160 mm2 i 300 mm2. Kupiłem większą. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 21.09.2006 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Też sie tak zastanawiałem nad tym miejscem który wy wskazujecie, rozwiazanie projektanta jest oczywiście do negocjacji jeszcze, natomiast on projektując jednostkę przy wyjeździe sugerował sie ewentualnym wykorzystywaniem odkurzacza do czyszczenia samochodów przed wjazdem do garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 21.09.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Też sie tak zastanawiałem nad tym miejscem który wy wskazujecie, rozwiazanie projektanta jest oczywiście do negocjacji jeszcze, natomiast on projektując jednostkę przy wyjeździe sugerował sie ewentualnym wykorzystywaniem odkurzacza do czyszczenia samochodów przed wjazdem do garażu. A po co przed wjazdem, kiedy można przyjemniej, pod dachem Przecież kół nie będziesz czyścił Poza tym wąż ma (o ile dobrze pamiętam) 9 m. A poza tym, to u mnie nie było żadnych projektów. Poszłam do biura z planem domu, człowiek wyliczył, ile powinno być gniazdek, potem na wizji lokalnej ustalił ze mną, gdzie one mają być, a wykonawcy przyjechali z centymetrem, jeszcze raz wszystko przy mnie pomierzyli i wzięli się do roboty. Ale ja czy ja mówię, że u mnie było lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 22.09.2006 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 A na jaka firme sie szykujesz wzgledem jednostki centralnej, i jaki rodzaj ( wielkość i typ) ci zaproponowano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 24.09.2006 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2006 A na jaka firme sie szykujesz wzgledem jednostki centralnej, i jaki rodzaj ( wielkość i typ) ci zaproponowano. Kupuję BEAM'a. Zaproponowano mi 3 jednostki 1) maks. do pięciu gniazd (tyle mam) o mocy 1300, sile ssącej 460 Wat, dług. rurociągu do 25 m 2) maks. do ośmiu gniazd, mocy 1500 i sile ssącej 448, dług. rurociagu do 45 m 3) maks. do ośmiu gniazd, mocy 1700 i sile ssącej 520, dług. rurociągu do 45m Nie podjęłam jeszcze decyzji, którą wybiorę, bo to jeszcze nieprędko będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 26.09.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2006 Ja rozglądam sie na razie w markach : Alegro, Hasky, Dissan zobacze co mają ciekawego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 01.10.2006 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 No kochani! w końcu ruszyło chyba na dobre. Będę mogła już z Wami dyskutować. <a href=http://img91.imageshack.us/img91/7347/290906qj4.jpg' alt='290906qj4.jpg'> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 01.10.2006 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2006 grazia, gratulacje Kiedy zaczęłaś? Widzę, że nas ostro gonisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 02.10.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Witam, Grazia, przyłączam się do gratulacji, trzymam kciuki za Ciebie i Twoją budowę, aby wszystko szło " jak po maśle", bez żadnych kłopotów. Pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 03.10.2006 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Dawaj, dawaj byle bez problemów !!!! powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 03.10.2006 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 grazia, gratulacje Kiedy zaczęłaś? Widzę, że nas ostro gonisz Witam Wszystkich i dziękuję za gratulacje Fundamenty zaczęli kopać 6.09 Ostro gonię, ale Kubicą nie jestem więc pewnię nie dogonię Dzisiaj zadano mi pytanie "Czy robimy półokrągłe drzwi i okienko?" i co ja mam odpowiedzieć. Majster mówi "wyjdzie dużo drożej, z 50%" Drożej tzn. ile? czy ktoś z Was robił drzwi i okienko w garażu tak, jak jest to w projekcie? pozdrawiam G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 03.10.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 Ja mam zrobiony w ten sposób domek łuki wyszły dokładnie nad drzwiami wejściowymi, w garażu i w salonie na scianie dzielącej schody s salonem + wole oko !!!!!. Faktycznie moge potwierdzić że przy robieniu okien wyjdzie Ci to drożej ale nie az 50% i tak faktycznie tylko w tym zakresie możesz ponieś te koszty gdyż reszta dla murarza powinna być obojetna czy kładzie L czy cegły i robi łuk. Na pewno robienie łuku to wiecej pracy ale skoro ( tak myśle ) na wycenie robocizny podjał sie ze bedzie robił zgodnie z projektem to niech robi, ( a jak ty zrezygnujesz to możesz go wyciagnąc na innej robocie bezkosztowo przemyśl to!!! ) Natomiast wracając do łuków to tak prawde mówiąc dodaj jakieś 35% ceny do wycen okien jakie dostaniesz od wykonawcy mało tego nie wiem czy zamierzasz robić wole oko i jakie okienko w to wcisniesz ale jeżeli robisz to wykonanie już np. 4 okien z łukami powoduje możliwość podjecia negocjacji cenowej z wykonawca. Łuki uważam, że w tym domku nadają mu charakter przyjazny. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 03.10.2006 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 grazia, gratulacje Kiedy zaczęłaś? Widzę, że nas ostro gonisz Witam Wszystkich i dziękuję za gratulacje Fundamenty zaczęli kopać 6.09 Ostro gonię, ale Kubicą nie jestem więc pewnię nie dogonię Dzisiaj zadano mi pytanie "Czy robimy półokrągłe drzwi i okienko?" i co ja mam odpowiedzieć. Majster mówi "wyjdzie dużo drożej, z 50%" Drożej tzn. ile? czy ktoś z Was robił drzwi i okienko w garażu tak, jak jest to w projekcie? pozdrawiam G. Witam, Grazia, oczywiście najlepiej trzymać się projektu, ale: 1. My chcieliśmy mieć szafę w wiatrołapie, co przy drzwiach 1,5 skrzydła odpadało. Dlatego też wykonaliśmy drzwi jednoskrzydłowe 900mm, otwierane do środka ( tańsze). W ten sposób mamy miejsce na szafę (ściana z kominem, na całej długości wiatrołapu) 2. Okienko w garażu musieliśmy " wyprostować", ponieważ zdecydowaliśmy się na okna PCV. Przy tego rodzaju oknach określony jest min. promień gięcia profilu. W tym przypadku producent zeznawał, że nie może wykonać nam tego okienka. Ponadto, przy rezygnacji z drzwi wejściowych 1,5 skrzydła z doświetlem nad drzwiami w formie okna z łukiem nasza decyzja wydala się nam po prostu konieczna. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 03.10.2006 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2006 grazia, gratulacje Kiedy zaczęłaś? Widzę, że nas ostro gonisz Witam Wszystkich i dziękuję za gratulacje Fundamenty zaczęli kopać 6.09 Ostro gonię, ale Kubicą nie jestem więc pewnię nie dogonię Dzisiaj zadano mi pytanie "Czy robimy półokrągłe drzwi i okienko?" i co ja mam odpowiedzieć. Majster mówi "wyjdzie dużo drożej, z 50%" Drożej tzn. ile? czy ktoś z Was robił drzwi i okienko w garażu tak, jak jest to w projekcie? pozdrawiam G. Witam, Grazia, oczywiście najlepiej trzymać się projektu, ale: 1. My chcieliśmy mieć szafę w wiatrołapie, co przy drzwiach 1,5 skrzydła odpadało. Dlatego też wykonaliśmy drzwi jednoskrzydłowe 900mm, otwierane do środka ( tańsze). W ten sposób mamy miejsce na szafę (ściana z kominem, na całej długości wiatrołapu) 2. Okienko w garażu musieliśmy " wyprostować", ponieważ zdecydowaliśmy się na okna PCV. Przy tego rodzaju oknach określony jest min. promień gięcia profilu. W tym przypadku producent zeznawał, że nie może wykonać nam tego okienka. Ponadto, przy rezygnacji z drzwi wejściowych 1,5 skrzydła z doświetlem nad drzwiami w formie okna z łukiem nasza decyzja wydala się nam po prostu konieczna. pozdrawiam Darek Ja też zrezygnowałam z podwójnych drzwi (będą pojedyncze, ale za to z witrażem) i naświetla górnego. POwód był częściowo taki jak u darka - po prawej stronie wiatrołapu będzie szafa. Okno w garażu także mam proste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 04.10.2006 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 No i widzisz sama kazdy ma jakies argumenty za i przeciw.A najlepsze z tego wszystkiego to to że to ty decydujesz i jeżeli nie wyjdzie ja chcesz to do siebie pretensje. Natomiast na twiom miejscu zastanowił bym się nad wiekszymi oknami ( miejsce na rolety itd. ) o których rozmawialiśmy na początku naszego wątku. pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts