tukaj 04.10.2006 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 No i widzisz sama kazdy ma jakies argumenty za i przeciw. A najlepsze z tego wszystkiego to to że to ty decydujesz i jeżeli nie wyjdzie ja chcesz to do siebie pretensje. Natomiast na twiom miejscu zastanowił bym się nad wiekszymi oknami ( miejsce na rolety itd. ) o których rozmawialiśmy na początku naszego wątku. pozdrawiam Piotr Witam, Piotrze instalacja rolet też jest problematyczna, może źle się wyraziłem, nie problematyczna, lecz nie konieczna. Wszystko zależy, jaką funkcję mają pełnić rolety. Z informacji, jaką uzyskałem w trakcie wznoszenia ścian, typowe rolety nie spełniają wymogów ochrony antywłamaniowej, a nie są tanie. Podejmując decyzję o wykonaniu czy też nie ta funkcja była dla mnie decydująca. Dlatego też zrezygnowałem z rolet a w zamian tego kupiłem okna z szybą P4. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 04.10.2006 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Cześć DarkuMasz racje ale na pewno od słoneczka rano się obudzisz jak Ci bedzie świecić, mało tego walory tego typu rolet ( zwykłych nie antywłamaniowych) wychodzą przy zimie gdy wczesnie ciemno i zimno a dmuchac potrafi solidnie. Tak faktycznie różnica pomiedzy temperaturą zewnętrzną przed a za roletą to około 7 stopni Celcjusza a przy -20 i przenikalności szb zawsze oszędność.Mało tego zawsze jest to przeszkoda dla złodzieja.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 04.10.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Cześć Darku Masz racje ale na pewno od słoneczka rano się obudzisz jak Ci bedzie świecić, mało tego walory tego typu rolet ( zwykłych nie antywłamaniowych) wychodzą przy zimie gdy wczesnie ciemno i zimno a dmuchac potrafi solidnie. Tak faktycznie różnica pomiedzy temperaturą zewnętrzną przed a za roletą to około 7 stopni Celcjusza a przy -20 i przenikalności szb zawsze oszędność. Mało tego zawsze jest to przeszkoda dla złodzieja. pozdrawiam Witam, Piotrze, o roletach wew., nie pisałem, ale oczywiście takowe będą i słoneczko mi nie będzie przeszkadzało. Co do różnic temperaturowych przed i za roletą to może masz rację, ale to też zależy od jakości wykonania i szczelności rolet? Pomijając ten aspekt chciałbym się odnieść do ostatniej kwestii poruszanej przez Ciebie. Oczywiście każda roleta stanowi jakąś przeszkodę dla złodzieja, ale przede wszystkim zasunięte przez dłuższy czas rolety sygnalizują złodziejowi nieobecność domowników!!! pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 04.10.2006 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 taaak to teraz już w ogóle nie wiem Nie wiem, jakie macie doświadczenia z dostawcami materiałów, ale ciągle brakuje im materiałów na składzie. Wszyscy budują! U nas pracownicy kręcą nosem, że musza czekać na materiały. Beton trzeba zamawiać z 3-4 dniowym wyprzedzeniem. Wienerberger nie nadąża z produkcją Co to za czasy nastały.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekWx 05.10.2006 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Witam!Chwilę mnie nei było! Zaabsorbowany budową nie mialem czasu na śledzenie tego co sie dzieje. Generlanie budwa w tempie, w tej chwili kończymy sciany piętra i szalowanie wieńca. Jak sie zbiore w sobie to moze jakaś małą stronkę przygotuje bo mam dość dokładną dokumentację tak projektu jak i wykonanych prac.pozdrawiam.P.s. niecierpliwych odsyłam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekWx 05.10.2006 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Witam!Ja jestem na etapie ścian piętra. Mam kompletną dokumentację od wykopu do dziś dzień. Myślę nad jakaś stronką ale to chwile mi zajmie. Jakby co odsyłam na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 05.10.2006 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Witam! Chwilę mnie nei było! Zaabsorbowany budową nie mialem czasu na śledzenie tego co sie dzieje. Generlanie budwa w tempie, w tej chwili kończymy sciany piętra i szalowanie wieńca. Jak sie zbiore w sobie to moze jakaś małą stronkę przygotuje bo mam dość dokładną dokumentację tak projektu jak i wykonanych prac. pozdrawiam. P.s. niecierpliwych odsyłam na priv. Witaj ponownie Tutaj jest nas więcej budujących SAGI http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=66620 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 06.10.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Jak Cie cos wiecej intersuje to odsyłam moich postów na temat Sagi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 06.10.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2006 Tak jest praktycznie zawsze, prawda jest jedna że faktycznie terraz odczuwam jakby każdy domek stawiał, u mnie nawet materiały poszły do góry o około 5% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 07.10.2006 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2006 Chcieliśmy się pochwalić, że ... RUSZYLIŚMY z budową! 4/10 wykopali dół, dzisiaj skończyli zbrojenie ław, a w poniedziałek zalewają beton w ławy. Oprócz tego znaleźliśmy już trzy sztuki pocisków przeciwpancernych z II wojny światowej na naszej działce (!!!). Wyglądały imponującą i nie lada strasznie. Pozdr. EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 08.10.2006 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Chcieliśmy się pochwalić, że ... RUSZYLIŚMY z budową! 4/10 wykopali dół, dzisiaj skończyli zbrojenie ław, a w poniedziałek zalewają beton w ławy. Oprócz tego znaleźliśmy już trzy sztuki pocisków przeciwpancernych z II wojny światowej na naszej działce (!!!). Wyglądały imponującą i nie lada strasznie. Pozdr. EiM Gratuluję początku prac Niech się mury pną do góry Może załóżcie sklep z militariami. Teraz to bardzo modne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 08.10.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Chcieliśmy się pochwalić, że ... RUSZYLIŚMY z budową! 4/10 wykopali dół, dzisiaj skończyli zbrojenie ław, a w poniedziałek zalewają beton w ławy. Oprócz tego znaleźliśmy już trzy sztuki pocisków przeciwpancernych z II wojny światowej na naszej działce (!!!). Wyglądały imponującą i nie lada strasznie. Pozdr. EiM Gratuluję bardzo! U nas minął miesiąc odkąd ruszyli. Mamy już mury i zaszalowane nadproża. Teraz będą kręcić stal na strop. Jestem na budowie prawie każdego dnia i cieszę się z prowadzonych prac. Budują bardzo dokładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 08.10.2006 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2006 Ela i Maciek może znajdziecie jeszcze jakiś czołg to napewno stali wam wystarczy na budowę !!!!pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 09.10.2006 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Chcieliśmy się pochwalić, że ... RUSZYLIŚMY z budową! 4/10 wykopali dół, dzisiaj skończyli zbrojenie ław, a w poniedziałek zalewają beton w ławy. Oprócz tego znaleźliśmy już trzy sztuki pocisków przeciwpancernych z II wojny światowej na naszej działce (!!!). Wyglądały imponującą i nie lada strasznie. Pozdr. EiM Gratuluję bardzo! U nas minął miesiąc odkąd ruszyli. Mamy już mury i zaszalowane nadproża. Teraz będą kręcić stal na strop. Jestem na budowie prawie każdego dnia i cieszę się z prowadzonych prac. Budują bardzo dokładnie. Witam, Ja też się dołączam do gratulacji!!!!!!. Czy chcecie jeszcze zadaszyć w tym roku? pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekWx 09.10.2006 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Gratulacje dla Eli i Macka! My za tydzien lecimy z więźbą! Jednocześnie mam pytanie do szanownego forum;zastanawiamy sie nad rezygnacją z wolego (..boli strasznie) - koszta są takie, że nie uradzimy. Pytanie; czy ktos może szacował na jakim poziomie są to oszczędności?Pierwotnie miała być karpiówka i wole - teraz 'S'ówka i lukarna trojkątna albo połaciówka? Co lepsze? Jakies sugestie można prosić?pozdrawiam serdecznie wszystkich budujących!J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekWx 09.10.2006 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Witam!W wątku kilkakrotnie przewija sie temat gotowej SAGI. Jedna jest na trasie wawa-gdansk za Ostródą przed taka kanjpą Chłopskie Jadło, druga na kaszubach (wierna realizacja projektu Charkiewicza) w drodze na kaszuby z Gdańska. w miejscowości żukowo. Wyjazd z żukowa na kartuzy, po prawej stronie na górce. Kilka zdjęć i mnie na stronie... http://netday.pl/~jacekwx/saga/budowa1/html3/index.htm pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 09.10.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Gratulacje dla Eli i Macka! My za tydzien lecimy z więźbą! Jednocześnie mam pytanie do szanownego forum; zastanawiamy sie nad rezygnacją z wolego (..boli strasznie) - koszta są takie, że nie uradzimy. Pytanie; czy ktos może szacował na jakim poziomie są to oszczędności? Pierwotnie miała być karpiówka i wole - teraz 'S'ówka i lukarna trojkątna albo połaciówka? Co lepsze? Jakies sugestie można prosić? pozdrawiam serdecznie wszystkich budujących! J. Kiedyś z Gośką57 rozmawiałyśmy na ten temat i doszłyśmy do wniosku, że to czy zastąpić wole oko połaciówką, czy lukarną zależy również od wielkości działki. Połaciówka na mniejszą działkę, lukarna na większą, bo dom wygląda bardziej potężnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 09.10.2006 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Darku,zamierzamy zadaszyć w tym roku, ale wszystko oczywiście zależy od pieniędzy. Rozchodzą się bardzo szybko mimo tego że staramy się bardzo wszystko kontrolować.W ciągu kolejnych dni chciałabym już zamówić więźbę. Mam kontakt na więźbę impregnowaną zanurzeniowo, ale jeszcze chciałabym zdobyć na impregnowaną ciśnieniowo. Wcześniej wydawało mi się, że impregnowana zanurzeniowo powinna być lepsza, ale dużo ludzi (nie wiem, czy dowierzać) twierdzi, że zanurzają na dwie minuty, a żeby była dobrze zrobiona powinna poleżeć kilka godzin w impregnacie. Co o tym sądzicie? Jakie są Wasze doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 09.10.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2006 Ja zrezygnowałam z oka z bólem serca ale dla ulgi w kieszeni Zamiast oka mamy połaciówkę. Zdjęcia możesz zobaczyć w stopce. Co do funkcjonalności tego rozwiązania, to na chwilę obecną mogę powiedzieć, że podnieśliśmy ściankę kolankową i w związku z tym przez połaciówkę widzimy tylko niebo Nie wiem, jak byłoby przy niższej ściance. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekWx 10.10.2006 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2006 Witam! Dziekuje za odpowiedzi. Prześledziłem wątek właśnie pod kątem tych rozważań odnośnie wolego oka i faktycznie wiele argumentów za tym aby tego jednak nie robic - tym bardzije, że jest to pewien luksus na który nas nie stać. ...chociaż szkoda! Wczoraj miałem spotkanie z dekarzem - podjęlismy już decyzje - S-ówka ceramiczna, bez wolego oka dalej jednak dylemat co z lukarna? Działka ma 1230 m, więc idąc za radą Gosi należało by ją zrobić, jednak to generuje koszty wiec sterujemy w stronę dwóch połaciówek obok siebie w łazience. Nawiązując do wcześniej poruszanych tematów w wątku; pierwotnie zakładany koszt budowy to okolo 300 tyś, ale powoli zaczynam dochodzić do wniosku ze trudno będzie zmieścić się w 450... Na dziś dzień stan surowy, zamknięty dachem z dachówką to koszt w okolicach 190 tys. ...co ja robie nie tak!? Ma ktoś może jakieś pomysły? tak na marginesie; ciekawa praktyka wykonawców, uzależniająca cenę za wykonanie robocizny od miejsca budowy!?!?! Ta sama praca wykonywana przez tego samego wykonawcę na 'prowincji' kosztuje inaczej niż 'w mieście' - zetknęliście sie z tym?! pozdrawiam J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts