Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie Wiśniowski ma dobre notowania ale, zalezy to od przedstawiciela.

Nie wiem jaki typ bramy preferujecie.

Natomiast co do watku obejmującego wykonawcy to zgadzam sie z Darkiem , należy kazdą cene negocjować i nie prawda ze jest taki wielki bum budowlany, że odmawiają bo jeżeli tak robią to zobaczcie co was czeka w przypadku takiego wykonawcy który przystąpił by do zadania a na każde wasze jakieś pytanie bądź interwencje wdawał by sie w dyskusję.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Informacja dla Grazii i Jacka. W niedzielę na przejażdżce rowerowej w miejscowości Klaudyn pod Warszawą znalazłem Sagę pokrytą dachówką zakładkową z lukarną "trójkątną" w miejscu wolego oka. Zdjęcia wykonałem komórką, więc za jakość przepraszam. Oto one:

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20061016.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20061015.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20061014.jpg

Inwestor jak zauważycie dokonał kilku zmian, ale mnie zaciekawił fakt, że tak jak my dołożył jedno okno połaciowe na poddaszu w miejscu gdzie miała być garderoba ( prawdopodobnie też z niej zrezygnował).

pozdrawiam :D

Darek

Dziękuję za informacje!

tukaj ciekawe zdjęcia.

Dostałam wycenę okien. Różnica między pcv a drewnem 6 tys.

Czy macie antywłamaniowe okna, czy zwykłe?

Czy ubezpieczaliście już swoje domy?

Zastanawiam się, czy ubezpieczyciel ma takie życzenie, żeby drzwi i okna były przeciwwłamaniowe... :roll:

Ciężko o dekarza.... na za miesiąc. Najwcześniej w styczniu....

Grazia,

my bierzemy okna z szybami P4 i okuciami antywłamaniowymi... Do tego alarm. Przy takim zabezpieczeniu można liczyć na 10-15% zniżki stawki ubezpieczenia od włamania/kradzieży. Zakład ubezpieczeń nie wymaga wzmocnionych okien, ale premiuje cię, jeżeli takowe posiadasz.

Pozdr.

EiM

Grazia,

my bierzemy okna z szybami P4 i okuciami antywłamaniowymi... Do tego alarm. Przy takim zabezpieczeniu można liczyć na 10-15% zniżki stawki ubezpieczenia od włamania/kradzieży. Zakład ubezpieczeń nie wymaga wzmocnionych okien, ale premiuje cię, jeżeli takowe posiadasz.

Pozdr.

EiM

Dziękuję za informację.

Witam wszystkich sagowiczów !! Od kilku miesięcy sledzę tutejsze forum i dzieki Wam wiele się dowiedziałam na temat budowania ,dostałam na tacy wiele wskazówek no i myslę ze Wasze błędy nie staną się moimi :) za to z góry dziekuje !!! Sagę zaczęliśmy budować 10 .09.06 , wcześniej było mnóstwo nieprzewidzianych problemów papierkowych i nie tylko ,ale to pewnie wszyscy przerabiają więc to nie nowość .Na dzień dzisiejszy jesteśmy na etapie polewanie stropu wodą( wczoraj zalali strop) . W poniedziałek zaczynają ścianę kolankową no i do celu!!! A jest nim dach .... potem instalacja i cala reszta, jeśli się uda to za rok .... ee żeby nie zapeszać :).

Zmiany na parterze: garaż wydłużony o 2 m,spizarka przeniesiona pod schody , zamiast szafy wnękowej będzie toaleta , wszystkie wykusze bez murków i okno w kuchni na równi z oknami w salonie czyli parapet na 55cm. Na górze też będą zmiany , na końcową decyzję mamy kilka dni .

Opowiem o tych zmianach w następnym poście . Pozdrowienia dla Was Agnieszka

Witam,

W ostatnich dniach mieliśmy małą nerwówkę, zaczęliśmy tynkować chatę, a tu wyskoczyły niskie temperatury, szczególnie w nocy. Na budowie nie byliśmy o tej porze, ale wykonawcy mówili, że mrozu nie było. Zalecenia producenta tynków informowały, że zakres temperatur, w jakich można tynkować to od 5 st. C do 25 st. C. Pracownicy nakładali tynki w ciągu dnia i mam nadzieję, że do wieczora zdążyły podeschnąć na, tyle, że niska temperatura ( około 0st.C) im nie zaszkodziła ( liczę na tolerancję zakresu temperatur podaną przez producenta), w przeciwnym wypadku może być nieklawo. Ponadto na ten tydzień zostały jeszcze do otynkowania lukarny i wole oko - codziennie śledzę prognozę pogody. Kolor tynku, przynajmniej na zdjęciach jest żółciutki, na próbkach troszkę inaczej wyglądał, ale myślę, że jeszcze wyblaknie, gdy się ustabilizuje ich wilgotność.

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20061025.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20061024.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20061023.jpg

Darek

Witam,

Jacku Wx, widzę że Ty budujesz a ja mam nadzieję "lada chwila" rozpocznę (powinniśmy dostać pozwolenie w ciągu najbliższych tygodni) budowę SAGI prawie na tym samym terenie (Ty - Gdańsk, Ja - Gdynia).

Czy mógłbyś napisać więcej szczegółów na temat zmian dotyczących ściań wewnętrznych.

Dodatkowo mam pytanie, jak kształtują się koszty robocizny stanu surowego na terenie Trójmiasta.

Witam 'ziomka'! :) Coraz więcej SAG w naszej okolicy...

Jesli idzie o sciany wewnętrzne - zmian u nas jest sporo.

Przede wszystkim chcielismy przeorganizowac dosc klaustrofobiczne wejscie do domu efektem czego zmiany sa dosc znaczne; przesuniecie paru scian, wysunięcie garazu i t d... . Ucierpi moze na tym troche cieplo w domu (brak wiatrolapu) ale za to wejscie do domu jest takie, ze od razu czuje sie przestrzen.

Dokladne plany mogę wyslac na priv.

na gorze tez troche zmian ale juz mniej rewolucyjne; pokoj nad garazem zwiekszyl metraz do ponad 40 m2.

U nas stan surowy (sciany, dach z dachówka, bez okien) pierwotnie zakladany na 170-180 nie wiem czy sie zmiescimy... mam powazne obawy.

Co do robocizny - prace murarskie i dach obity deskami i papa 50 tys...

polozenie dachówki z materialem 50 tys...

reszta to material... kolo 100...

tak to wyglada z grubsza...

a jak u Was wygladają zmiany w projekcie (o ile sa?)

pozdrawiam

J.

Witam!

Darku, dzieki za zdjęcia... i znowu mam do myślenia.. źle to nie wygląda w sumie... znaczy dobrze tez nie ;) ale..

No wlasnie, osiolkowi z żlobie dano... Musimy sie nad tym zastanowic. Pomysl jakis jest...

Poki co mamy problem z materialem - brak drzewa... co gorsza ma byc na dniach ale nie sezonowane...;/ sam nie wiem czy takie cos mozna polozyc na dach? zeby mi to ponizniej sie mi nie powykrecalo...

pozdrawiam

JacekW

Witam!

Darku, dzieki za zdjęcia... i znowu mam do myślenia.. źle to nie wygląda w sumie... znaczy dobrze tez nie ;) ale..

No wlasnie, osiolkowi z żlobie dano... Musimy sie nad tym zastanowic. Pomysl jakis jest...

Poki co mamy problem z materialem - brak drzewa... co gorsza ma byc na dniach ale nie sezonowane...;/ sam nie wiem czy takie cos mozna polozyc na dach? zeby mi to ponizniej sie mi nie powykrecalo...

pozdrawiam

JacekW

Witam,

Jacku, podzielam Twoją opinię, iż trójkątna lukarna zamiast wolego oka nie bardzo pasuje do bryły domu, ale też jej nie szpeci - decyzję musisz sam przemyśleć i zdecydować - wierzę, że nie jest to prosta sprawa w szczególności, gdy w rachubę wchodzą kalkulacje cenowe za materiały i wykonawstwo. Powiem tak od decyzji zależeć będzie to jak będziesz się czuł patrząc na bryłę waszego domu wyposażoną w trójkątną lukarnę, w wole oko czy też okno połaciowe. Mój dekarz powiedział mi, że dach jest wizytówką chaty i będę się jej przyglądał przez lata, dlatego zdecydowałem się nie zmieniać połaci dachowych. Co do drewna na więźbę to szczerze mówiąc, myślę, że wszystkie albo prawie wszystkie tartaki sprzedają drewno nie sezonowane. Każda więźba niezależnie od tego czy wykonana jest z drewna sezonowanego czy nie sezowanego będzie się układać, pracować jeszcze przez pewien okres pod własnym ciężarem i ciężarem pokrycia dachu i jakieś pęknięcia zapewne będą. Rysy wzdłużne nie są groźne i występują praktycznie na każdej więźbie. Tych niebezpiecznych poprzecznych pęknięć nie widziałem, bo występują niezwykle rzadko. Dlatego też ryzyko jest niewielkie.

Darek

Witajcie,

Darku ja z kolei myślę, że trafiłeś bardzo szpetną Sagę... (przepraszam, jeżeli kogoś uraziłem, bo to np. dom ich znajomych!!).

Po pierwsze kolor elewacji za bardzo zlewa się z kolorem dachu (na dwóch zdjęciach jest różowy, na jednym jakiś dziwny ;)). Jest to szczególnie nieładne w połączeniu z wyciągniętymi w górę scianami domu... Ta Saga wygląda jak jakiś wielgachny grzyb.

Ale miało być o lukarnie zamiast wolego oka. Ja myślę, że w tym domu na zdjęciu, ktoś pojechał za dalego z wymiarem pionowym lukarny... Gdyby była niższa, wyglądałaby o wiele lepiej. Może któregoś razu zrobię ukradkiem zdjęcie Sagi, która stoi w mojej okolicy i ma taką właśnie niską i szeroką lukarnę, to zobaczycie, co mam na myśli!

Pozdrawiam,

Maciek