Piotr Marmurowicz 17.10.2006 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 U mnie Wiśniowski ma dobre notowania ale, zalezy to od przedstawiciela. Nie wiem jaki typ bramy preferujecie.Natomiast co do watku obejmującego wykonawcy to zgadzam sie z Darkiem , należy kazdą cene negocjować i nie prawda ze jest taki wielki bum budowlany, że odmawiają bo jeżeli tak robią to zobaczcie co was czeka w przypadku takiego wykonawcy który przystąpił by do zadania a na każde wasze jakieś pytanie bądź interwencje wdawał by sie w dyskusję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 17.10.2006 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Witam, Informacja dla Grazii i Jacka. W niedzielę na przejażdżce rowerowej w miejscowości Klaudyn pod Warszawą znalazłem Sagę pokrytą dachówką zakładkową z lukarną "trójkątną" w miejscu wolego oka. Zdjęcia wykonałem komórką, więc za jakość przepraszam. Oto one: http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20061016.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20061015.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20061014.jpg Inwestor jak zauważycie dokonał kilku zmian, ale mnie zaciekawił fakt, że tak jak my dołożył jedno okno połaciowe na poddaszu w miejscu gdzie miała być garderoba ( prawdopodobnie też z niej zrezygnował). pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 17.10.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 My wybralismy drzwi firmy Gerda (biale), ńkna firmy 'Mazowiecka Fabryka Okien' (biale, okucia Winkhaus z najwyzszym poziomem zabezpieczen), brame garazowa firmy Novoferm. Pozdr. EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 18.10.2006 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 A macie może jakiś przepis na instalacje alarmową i RTV chetnie poznałbym szczegóły.pozdarwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 18.10.2006 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Jeszcze projektu instalacji RTV i alarmu nie mamy... Najpierw chcielibysmy zamknac kwestie projektu wnetrz.Pozdr. EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 20.10.2006 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Dziękuję za informacje! tukaj ciekawe zdjęcia. Dostałam wycenę okien. Różnica między pcv a drewnem 6 tys. Czy macie antywłamaniowe okna, czy zwykłe? Czy ubezpieczaliście już swoje domy? Zastanawiam się, czy ubezpieczyciel ma takie życzenie, żeby drzwi i okna były przeciwwłamaniowe... Ciężko o dekarza.... na za miesiąc. Najwcześniej w styczniu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 20.10.2006 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Grazia, my bierzemy okna z szybami P4 i okuciami antywłamaniowymi... Do tego alarm. Przy takim zabezpieczeniu można liczyć na 10-15% zniżki stawki ubezpieczenia od włamania/kradzieży. Zakład ubezpieczeń nie wymaga wzmocnionych okien, ale premiuje cię, jeżeli takowe posiadasz. Pozdr.EiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 21.10.2006 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Grazia, my bierzemy okna z szybami P4 i okuciami antywłamaniowymi... Do tego alarm. Przy takim zabezpieczeniu można liczyć na 10-15% zniżki stawki ubezpieczenia od włamania/kradzieży. Zakład ubezpieczeń nie wymaga wzmocnionych okien, ale premiuje cię, jeżeli takowe posiadasz. Pozdr. EiM Dziękuję za informację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga70 21.10.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Witam wszystkich sagowiczów !! Od kilku miesięcy sledzę tutejsze forum i dzieki Wam wiele się dowiedziałam na temat budowania ,dostałam na tacy wiele wskazówek no i myslę ze Wasze błędy nie staną się moimi za to z góry dziekuje !!! Sagę zaczęliśmy budować 10 .09.06 , wcześniej było mnóstwo nieprzewidzianych problemów papierkowych i nie tylko ,ale to pewnie wszyscy przerabiają więc to nie nowość .Na dzień dzisiejszy jesteśmy na etapie polewanie stropu wodą( wczoraj zalali strop) . W poniedziałek zaczynają ścianę kolankową no i do celu!!! A jest nim dach .... potem instalacja i cala reszta, jeśli się uda to za rok .... ee żeby nie zapeszać . Zmiany na parterze: garaż wydłużony o 2 m,spizarka przeniesiona pod schody , zamiast szafy wnękowej będzie toaleta , wszystkie wykusze bez murków i okno w kuchni na równi z oknami w salonie czyli parapet na 55cm. Na górze też będą zmiany , na końcową decyzję mamy kilka dni . Opowiem o tych zmianach w następnym poście . Pozdrowienia dla Was Agnieszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 23.10.2006 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Witam, W ostatnich dniach mieliśmy małą nerwówkę, zaczęliśmy tynkować chatę, a tu wyskoczyły niskie temperatury, szczególnie w nocy. Na budowie nie byliśmy o tej porze, ale wykonawcy mówili, że mrozu nie było. Zalecenia producenta tynków informowały, że zakres temperatur, w jakich można tynkować to od 5 st. C do 25 st. C. Pracownicy nakładali tynki w ciągu dnia i mam nadzieję, że do wieczora zdążyły podeschnąć na, tyle, że niska temperatura ( około 0st.C) im nie zaszkodziła ( liczę na tolerancję zakresu temperatur podaną przez producenta), w przeciwnym wypadku może być nieklawo. Ponadto na ten tydzień zostały jeszcze do otynkowania lukarny i wole oko - codziennie śledzę prognozę pogody. Kolor tynku, przynajmniej na zdjęciach jest żółciutki, na próbkach troszkę inaczej wyglądał, ale myślę, że jeszcze wyblaknie, gdy się ustabilizuje ich wilgotność. http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20061025.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20061024.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20061023.jpg pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekWx 23.10.2006 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Witam, Jacku Wx, widzę że Ty budujesz a ja mam nadzieję "lada chwila" rozpocznę (powinniśmy dostać pozwolenie w ciągu najbliższych tygodni) budowę SAGI prawie na tym samym terenie (Ty - Gdańsk, Ja - Gdynia). Czy mógłbyś napisać więcej szczegółów na temat zmian dotyczących ściań wewnętrznych. Dodatkowo mam pytanie, jak kształtują się koszty robocizny stanu surowego na terenie Trójmiasta. Witam 'ziomka'! Coraz więcej SAG w naszej okolicy... Jesli idzie o sciany wewnętrzne - zmian u nas jest sporo. Przede wszystkim chcielismy przeorganizowac dosc klaustrofobiczne wejscie do domu efektem czego zmiany sa dosc znaczne; przesuniecie paru scian, wysunięcie garazu i t d... . Ucierpi moze na tym troche cieplo w domu (brak wiatrolapu) ale za to wejscie do domu jest takie, ze od razu czuje sie przestrzen. Dokladne plany mogę wyslac na priv. na gorze tez troche zmian ale juz mniej rewolucyjne; pokoj nad garazem zwiekszyl metraz do ponad 40 m2. U nas stan surowy (sciany, dach z dachówka, bez okien) pierwotnie zakladany na 170-180 nie wiem czy sie zmiescimy... mam powazne obawy. Co do robocizny - prace murarskie i dach obity deskami i papa 50 tys... polozenie dachówki z materialem 50 tys... reszta to material... kolo 100... tak to wyglada z grubsza... a jak u Was wygladają zmiany w projekcie (o ile sa?) pozdrawiam J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekWx 23.10.2006 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Witam! Darku, dzieki za zdjęcia... i znowu mam do myślenia.. źle to nie wygląda w sumie... znaczy dobrze tez nie ale.. No wlasnie, osiolkowi z żlobie dano... Musimy sie nad tym zastanowic. Pomysl jakis jest... Poki co mamy problem z materialem - brak drzewa... co gorsza ma byc na dniach ale nie sezonowane...;/ sam nie wiem czy takie cos mozna polozyc na dach? zeby mi to ponizniej sie mi nie powykrecalo... pozdrawiam JacekW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 23.10.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Witam! Darku, dzieki za zdjęcia... i znowu mam do myślenia.. źle to nie wygląda w sumie... znaczy dobrze tez nie ale.. No wlasnie, osiolkowi z żlobie dano... Musimy sie nad tym zastanowic. Pomysl jakis jest... Poki co mamy problem z materialem - brak drzewa... co gorsza ma byc na dniach ale nie sezonowane...;/ sam nie wiem czy takie cos mozna polozyc na dach? zeby mi to ponizniej sie mi nie powykrecalo... pozdrawiam JacekW Witam, Jacku, podzielam Twoją opinię, iż trójkątna lukarna zamiast wolego oka nie bardzo pasuje do bryły domu, ale też jej nie szpeci - decyzję musisz sam przemyśleć i zdecydować - wierzę, że nie jest to prosta sprawa w szczególności, gdy w rachubę wchodzą kalkulacje cenowe za materiały i wykonawstwo. Powiem tak od decyzji zależeć będzie to jak będziesz się czuł patrząc na bryłę waszego domu wyposażoną w trójkątną lukarnę, w wole oko czy też okno połaciowe. Mój dekarz powiedział mi, że dach jest wizytówką chaty i będę się jej przyglądał przez lata, dlatego zdecydowałem się nie zmieniać połaci dachowych. Co do drewna na więźbę to szczerze mówiąc, myślę, że wszystkie albo prawie wszystkie tartaki sprzedają drewno nie sezonowane. Każda więźba niezależnie od tego czy wykonana jest z drewna sezonowanego czy nie sezowanego będzie się układać, pracować jeszcze przez pewien okres pod własnym ciężarem i ciężarem pokrycia dachu i jakieś pęknięcia zapewne będą. Rysy wzdłużne nie są groźne i występują praktycznie na każdej więźbie. Tych niebezpiecznych poprzecznych pęknięć nie widziałem, bo występują niezwykle rzadko. Dlatego też ryzyko jest niewielkie. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 23.10.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Witajcie, Darku ja z kolei myślę, że trafiłeś bardzo szpetną Sagę... (przepraszam, jeżeli kogoś uraziłem, bo to np. dom ich znajomych!!). Po pierwsze kolor elewacji za bardzo zlewa się z kolorem dachu (na dwóch zdjęciach jest różowy, na jednym jakiś dziwny ). Jest to szczególnie nieładne w połączeniu z wyciągniętymi w górę scianami domu... Ta Saga wygląda jak jakiś wielgachny grzyb. Ale miało być o lukarnie zamiast wolego oka. Ja myślę, że w tym domu na zdjęciu, ktoś pojechał za dalego z wymiarem pionowym lukarny... Gdyby była niższa, wyglądałaby o wiele lepiej. Może któregoś razu zrobię ukradkiem zdjęcie Sagi, która stoi w mojej okolicy i ma taką właśnie niską i szeroką lukarnę, to zobaczycie, co mam na myśli! Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 23.10.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Witajcie Dawno mnie tu nie było, ale ostatnio cierpię na brak czasu. Darku, widzę, że mamy SAGI prawie w takich samych kolorach. Różnią się tylko trochę fasonem No i ja mam całą stolarkę białą. http://img125.imageshack.us/img125/267/dsc00335ya1.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 24.10.2006 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Witaj aga70 Zapraszamy tutaj http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=66620 Tu jest nas więcej. gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 26.10.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 http://img45.imageshack.us/img45/9301/parterph1.jpg' alt='parterph1.jpg'> Gośka57 masz całą stolarkę białą, czyli także drzwi wejściowe i garażowe? pozdrawiamG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 26.10.2006 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Gośka, my tak będziemy mieli: białe okna, drzwi wejściowe i brama. Nawet fajnie to wygląda na wizualizacjach! PozdrEiM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 26.10.2006 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2006 Wszystko mam białe - okna, drzwi i bramę garażową. Jak zrobię zdjęcie, to wstawię. grazia, widzę, że robota wre pzdr gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga70 27.10.2006 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Goska dzieki za info !! I ja buduję sagę rozpoczełam 10.09.06 mam za sobą sciankę kolankową i jadę dalej !!! Oby do celu ...:)Pozdrawiam wszystkich jak tylko nauczę sie wklejać zdjątka to Wam swoje cudo pokażę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts