gośka57 27.10.2006 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2006 Goska dzieki za info !! I ja buduję sagę rozpoczełam 10.09.06 mam za sobą sciankę kolankową i jadę dalej !!! Oby do celu ...:)Pozdrawiam wszystkich jak tylko nauczę sie wklejać zdjątka to Wam swoje cudo pokażę U mnie to już i tak musztarda po obiedzie, ale z ciekawości muszę zapytać, czy wprowadziłaś jakieś zmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 28.10.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Zamieszczam poniżej obiecane zdjęcia. Moim zdaniem w tym przypadku wole oko zostało bardzo ładnie zastąpione zgrabną trójkątną lukarną. Popatrzcie sami. http://images4.fotosik.pl/187/7e7c1420fbd38de9m.jpg http://images1.fotosik.pl/232/124adde48c0ea8bdm.jpg http://images3.fotosik.pl/223/570b44309b2a7f9fm.jpg Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 28.10.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2006 Zamieszczam poniżej obiecane zdjęcia. Moim zdaniem w tym przypadku wole oko zostało bardzo ładnie zastąpione zgrabną trójkątną lukarną. Popatrzcie sami. http://images2.fotosik.pl/222/f56b7287c0bb7493m.jpg http://images1.fotosik.pl/231/6bf4414234284bc7m.jpg http://images3.fotosik.pl/222/9c0ad35ed5082742m.jpg Pozdr. M Witam, Faktycznie mniejsza trójkątna lukarna wygląda dużo lżej i nie razi. podwyższenie parteru, tak jak wcześniej pisałem ( zgadzam się w tym z projektantem, nie narusza bryły budynku, jeżeli nie przekroczymy około 20 cm podwyższenia) a na zdjęciach Sagi przeze mnie zamieszczonych jest to dużo więcej. Co do zdjęc Sagi zrobionych przz Was, to uważam, że wygląda OK!. Jednakże brak słupków wykuszu kuchni jakoś mi nie pasuje, ale to rzecz gustu i chyba nasiąknąłem już projektem oryginalnym, w którym staram się nie naruszać elewacji zewnętrznych ( z wyjątkiem drzwi wejściowych i jednego dodatkowego okna połaciowego). U mnie natomiast spieszymy się z tynkami zewnętrznymi i cokołem, aby zdążyć przed ochłodzeniem i przymrozkami. http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Budowa%20Sagi/tynki/Obraz024-1.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Budowa%20Sagi/tynki/Obraz020-1.jpg pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jop 29.10.2006 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Witam I ja rowniez rozpoczolem budowe sagi. Lesznowola kolo Warszawy. Zaraz ocieple fundamenty i koncze na ten rok. Lista modyfikacji: - 2 b. duze polaciowe zamiast bawolego => karpiowka out, wieksza lazienka na gorze - wieksze polaciowe nad garazem - okno w garazu na kwadratowe - wieksze pomieszczenie gospodarcze kosztem korytarza - bedzie + 2 cegly na gorze - nieco podniesione fundamenty Celuje w koszty 450tys. Przy dostepnosci materialow i wybrednosci dostawcow mam nadzieje ze sie zmieszcze... http://images1.fotosik.pl/232/c26a3ee55091e1c0m.jpg http://images2.fotosik.pl/223/98491b1c9175ab14m.jpg Pozdr M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 29.10.2006 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2006 Darek, naszym zdaniem wole oko na TWOIM domu jest wspaniałe - szczególnie podoba nam się wykończenie rantów i ich łączenia z połacią dachu. Bardzo ładna rzecz, ale ciężko o dobrego wykonawcę. Trójkątna lukarna na Sadze, którą sfotografowaliśmy podoba nam się z dwóch powodów. Po pierwsze widać, że architekt przyłożył się do roboty i nadał tej lukarnie wymiary bardzo ładnie grające z proporcjami bryły domu. Po drugie taką lukarnę łatwiej wykonać (szczelność pokrycia dachu). jop, widzę, że koszty budowy domów ostro poszły w górę.... Kiedy jeszcze rozważaliśmy Sagę, planowaliśmy koszty w granicach 390-410 tys., a na 450-480 tys. wyceniano Koronę... Mamy nadzieję, że nasz wykonawca nie zrejteruje zdenerwowany, że nasz objęty umową (i STAŁY w okresie budowy) kosztorys na Gemini jest niewiele wyższy... Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 30.10.2006 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 Darek, naszym zdaniem wole oko na TWOIM domu jest wspaniałe - szczególnie podoba nam się wykończenie rantów i ich łączenia z połacią dachu. Bardzo ładna rzecz, ale ciężko o dobrego wykonawcę. Trójkątna lukarna na Sadze, którą sfotografowaliśmy podoba nam się z dwóch powodów. Po pierwsze widać, że architekt przyłożył się do roboty i nadał tej lukarnie wymiary bardzo ładnie grające z proporcjami bryły domu. Po drugie taką lukarnę łatwiej wykonać (szczelność pokrycia dachu). jop, widzę, że koszty budowy domów ostro poszły w górę.... Kiedy jeszcze rozważaliśmy Sagę, planowaliśmy koszty w granicach 390-410 tys., a na 450-480 tys. wyceniano Koronę... Mamy nadzieję, że nasz wykonawca nie zrejteruje zdenerwowany, że nasz objęty umową (i STAŁY w okresie budowy) kosztorys na Gemini jest niewiele wyższy... Pozdr. M Witam, Dzięki za opinię dot., wolego oka w mojej Sadze. Prawdopodobnie wyszło nie najgorzej, bo trzymałem się ściśle oryginalnych rys. konstrukcyjnych umieszczonych w projekcie. Cieśle nie byli w stanie wykonać konstrukcji i musiałem zlecić jego wykonanie stolarzowi, który wycinał szablony ze sklejki, a później wykonywał elementy zachowując wszystkie szczegóły z projektu. Dekarza też szukałem długo, ale się opłacało, Gościu ma ogromne doświadczenie zawodowe. Wszystkie elementy obróbki (sztucery, rynny itp.) wykonywał sam na budowie( rynny lutował dwustronnie i wywijał do środka w odróżnieniu od gotowych wywijanych na zewnątrz, twierdząc, że w ten sposób uzyskują one większą sztywność - na dowód tego po ich zamocowaniu w mojej obecności przechadzał się po nich). Z wyprofilowaniem wolego oka miał pewne problemy, bo jak wcześniej pisałem powiększyłem wszystkie kominy o kilka pionów wentylacyjnych ( komin bezpośrednio sąsiadujący z wolim okiem jest poszerzony o dwa piony ). Dołączam zdjęcia konstrukcji wolego oka i obróbki blacharskiej: http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/b5e7e6ba.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/12f0f0bd.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/f1940847.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Image-05.jpg pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jop 30.10.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 jop, widzę, że koszty budowy domów ostro poszły w górę.... Kiedy jeszcze rozważaliśmy Sagę, planowaliśmy koszty w granicach 390-410 tys., a na 450-480 tys. wyceniano Koronę... Coz po prostu wole byc realista... Nie chodzi tu tylko o zalogii (choc to tez) ale i o materialy... Sorki ale ci co nie widza bumu na budownictwo po prostu nie mieszkaja w warszawie - kupujac na 2 budowy praktycznie nie ma sily by wywalczyc jakies upusty - ludzie maja taki ruch w interesie ze jak nie tobie sprzedadza komu innemu - wezmy na przyklad ostatni zakup - styrodur - tego po prostu nigdzie nie ma - we wszystkich hurtowniach w okolicy na poludniu wawy nie ma, zapisujemy ale moze za dwa tygodnie dopiero bedzie, polowa z gory i mamy juz kolejke chetnych. Ba w jednej to owszem przyszlo ale nie chcialo im sie rozwozic po ludziach w kolejce bo znalazl sie klient co wziol wszystko. Bedac w szczesliwej sytuacji ze potrzebowalem tego sporo na 2 budowy (80m2) udalo mi sie zalatwic - ale znowu - w tej sytuacji nie ma sie jak targowac - i zaplacilem prawie 10% wiecej niz byl 2 miesiace temu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 02.11.2006 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 gośka57 Gosiu, wklej proszę zdjęcie swojego domu od frontu. Bardzo jestem ciekawa, jak wygląda Twoja Saga. jop nie załamuj z tymi cenami. Daj jakąś nadzieję, że wszystko wróci do normalności, tzn. ceny normalne, brak kolejek, dostawcy poszukujący klienta... itp. pozdrawiamG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 02.11.2006 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 gośka57 Gosiu, wklej proszę zdjęcie swojego domu od frontu. Bardzo jestem ciekawa, jak wygląda Twoja Saga. jop nie załamuj z tymi cenami. Daj jakąś nadzieję, że wszystko wróci do normalności, tzn. ceny normalne, brak kolejek, dostawcy poszukujący klienta... itp. pozdrawiam G. Witam, Grazia, czy podciągnelaś ścianki kolankowe?, i czy zamierasz wykonać jeszcze w tym roku dach?, trzymam kciuki za Twoją budowę. Napisz jakich zmian dokonałaś. U nas trochę spokoju. Zdążyliśmy z otynkowaniem przed mrozami i ułożyliśmy cokół z płytek klinierowych. Ściągneliśmy także zamówione płyty marmurowe na obudowę kominka - wykończenie za jakieś dwa tygodnie, czekamy na wolne terminy u wykonwwcy. Ponadto zamawiamy parkiet dębowy, mamy zamiar połlożyć go w grudniu, potem olejowanie, drzwi wewnętrzne, szafy wnękowe, urządzenie kuchni, no i myślę, że w odróżnieniu od zaczynających na wiosnę, właśnie o tej porze będziemy się wprowadzali ???. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 02.11.2006 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Grazia111, postaram się wkleić, ale najpierw muszę je zrobić. Noszę aparat w torbie, a jak wpadam na budowę, to jest tyle spraw, że ciągle zapominam zrobić zdjęcia elewacji. A ona już jest prawie skończona pzdr gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jop 03.11.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 gośka57 jop nie załamuj z tymi cenami. Daj jakąś nadzieję, że wszystko wróci do normalności, tzn. ceny normalne, brak kolejek, dostawcy poszukujący klienta... itp. pozdrawiam G. Ceny rozsadne mozna miec - ale niestety jezeli kupujesz sporo wczesniej i nie w sezonie na dany material - np. dla styroduru/ bloczkow betonowy cienki okres to wiosna i jesien... Ogolnie zima to chyba najlepiej i dlatego kupie wiekszosc drozszych materialow wlasnie wtedy. A ogolna sytacja to sie bedzie pograszac tylko o ile ceny mieszkan nie spadna - mnijsza jeszcze o materialy - szczegolnie wsrod zalog.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 03.11.2006 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Darek niczego w projekcie nie zmienialiśmy. Można by rzec, że mamy modelowy. Dach - mam umówionego wykonawcę na styczeń na wiosnę miały byc już nowe ceny usługi. Od trzech tygodni bardzo aktywnie próbuję wyprosić wyceny u dwóch różnych firm i każdego dnia, gdy dzwonię mówią, że następnego dnia już dostanę. Może jednak nie ma co się spieszyć, bo zaczynają się promocje na pokrycia dachowe w Creatonie, gdzie chcemy kupić karpiówkę. Dostałam wycenę okien z firmy Ferno design i czekam jeszcze na Jezierskiego. Coraz bardziej przekonuję się do białych okien. Do jasnej elewacji idealne. W przyszłym tygodniu ma przyjechać więźba. Tylko z kominami nie mogę się zdecydować. Chciałam w kamieniu ale mojemu mężowi się nie podobają. Z drugiej jednak strony klinkier szkliwiony myślę, że zostanie najdłużej czysty. Fajne są struktury cegły ceramicznej, ale boję się, że będzie wchłaniała wilgoć oraz wszystkie nieczystości z kominów. Co o tym sądzicie? z czego macie kominy? pozdrawiam G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 03.11.2006 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 grazia, ja mam kominy z cegły klinkierowej. Taką samą płytką obłożyłam cokół i z takiej samej cegły "robi mi się" podmurówka pod ogrodzenie. Mi się podoba, ale wiadomo, że wszystko jest kwestią gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 03.11.2006 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Darek niczego w projekcie nie zmienialiśmy. Można by rzec, że mamy modelowy. Dach - mam umówionego wykonawcę na styczeń na wiosnę miały byc już nowe ceny usługi. Od trzech tygodni bardzo aktywnie próbuję wyprosić wyceny u dwóch różnych firm i każdego dnia, gdy dzwonię mówią, że następnego dnia już dostanę. Może jednak nie ma co się spieszyć, bo zaczynają się promocje na pokrycia dachowe w Creatonie, gdzie chcemy kupić karpiówkę. Dostałam wycenę okien z firmy Ferno design i czekam jeszcze na Jezierskiego. Coraz bardziej przekonuję się do białych okien. Do jasnej elewacji idealne. W przyszłym tygodniu ma przyjechać więźba. Tylko z kominami nie mogę się zdecydować. Chciałam w kamieniu ale mojemu mężowi się nie podobają. Z drugiej jednak strony klinkier szkliwiony myślę, że zostanie najdłużej czysty. Fajne są struktury cegły ceramicznej, ale boję się, że będzie wchłaniała wilgoć oraz wszystkie nieczystości z kominów. Co o tym sądzicie? z czego macie kominy? pozdrawiam G. Witam, Grazia z informacji o więźbie wnioskuję, że strop zalany, ściany kolankowe postawione i zakończone wieńcem itp., gratuluję postępu prac. Jednocześnie przestrzegam przed zbyt późnym terminem budowy dachu, oczywiście wszystko zależy od warunków pogodowych i technologii budowy pokrycia dachu. U mnie była folia paro przepuszczalna, ale w Twoim przypadku zastanawiałbym się raczej nad pełnym deskowaniem papą i dachówką. Może się mylę, ale w przypadku wyboru folii musisz się jakoś zabezpieczyć przed opadami śniegu - ( wytrzymałość folii jest ograniczona}. Co do kominów to wszystkie są wykonane ze zwykłej cegły, a od wysokości dachu klinkierem? Cokół wykonany jest płytką klinkierową w tym samym kolorze, co zewnętrzne parapety i zbliżone kolorem do dachówki. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 04.11.2006 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Dziękuję za Wasze opinie.Darku wszystko przygotowane pod więźbę. Dekarze wchodzą z początkiem stycznia.Czy więźba przez miesiąc czasu może stać "goła"?Czy pozwolić dekarzom zrobić folie po zakończeniu prac cieśli? i w takim stanie pozostawić do stycznia? Nasz najgorszy dylemat. Bo co może się stać z samą wieźbą pod wpływem opadów śniegu? G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 04.11.2006 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2006 Dziękuję za Wasze opinie. Darku wszystko przygotowane pod więźbę. Dekarze wchodzą z początkiem stycznia. Czy więźba przez miesiąc czasu może stać "goła"? Czy pozwolić dekarzom zrobić folie po zakończeniu prac cieśli? i w takim stanie pozostawić do stycznia? Nasz najgorszy dylemat. Bo co może się stać z samą wieźbą pod wpływem opadów śniegu? G. Witam, W Twoim przypadku, jeżeli zdecydowałaś się na folię to tak jak napisałaś po zakończeniu prac związanych z więźbą położyłbym solidną i wytrzymałą na rozciąganie folię np. Tyvek Solid. Nie układałbym łat, bo będą zaporą dla osuwającego się śniegu. Może nie będzie dużych opadów i do stycznia jakoś przetrzymasz. Nie wiem jak dużą ekipę dekarzy masz zamówioną, bo z tym związany jest czas pracy pray pokryciu dachu. U mnie było trzech dekarzy, majster, pomocnik i początkujący uczeń. Majster fachura, co się zowie ( wszystkie obróbki wykonywał ręcznie - zdjęcie na poprzedniej stronie), ale prace przy dachu trwały trzy miesiące. Życzę Ci, aby u Ciebie uwinęli się w miesiąc. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 05.11.2006 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 tukaj trzy miesiące ? i dzień w dzień przyjeżdżali do pracy przy Twoim dachu? U nas zapowiedzieli się na miesiąc. W wycenie mamy Tyvek Solid. Może wytrzyma miesiąc.... Padający śnieg za oknem nie napawa mnie optymizmem. Za tydzień wybory więc może powinno to mnie mobilizować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga70 05.11.2006 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Witam ! Od 10 września( zaczęłam budowę) po raz pierwszy w piątek (3listopad) moi majstrowie mieli wolne , pogoda zrobiła figla , kominy którę będą budowane (od grnicy z dachem )klinkierem muszą poczekać na cieplejsze dni , mam nadzieje ,że nastąpi to w poniedziałek , majstrowie od dachu czekają na swoją kolej , myślę ze 10 tego uda im się wejść na "górę" .Udało mi się wkleić parę fotek http://Aga70.fotosik.pl/albumy/77503.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 06.11.2006 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 tukaj trzy miesiące ? i dzień w dzień przyjeżdżali do pracy przy Twoim dachu? U nas zapowiedzieli się na miesiąc. W wycenie mamy Tyvek Solid. Może wytrzyma miesiąc.... Padający śnieg za oknem nie napawa mnie optymizmem. Za tydzień wybory więc może powinno to mnie mobilizować Witam, Grazia prace trwały trzy miesiące bez dłuższej przerwy. Oczywiście były dni, kiedy prace na dachu musiały być przerwane na dzień czy dwa ( duży wiatr, czy też ulewa), ale wtedy panowie wykonywali prace przygotowawcze ( krępowanie i lutowanie rynien, itp.). Prace dekarzy zaczęły się we wrześniu ( ułożenie folii i przybicie łat), a skończyli na początku stycznia ( wole oko). Nie przejmowałem się zbytnio tym, że długo układali karpiówkę, bo dla mnie liczył się końcowy efekt i jakość wykonania, a z dekarzami umówiony byłem na zapłatę za wykonanie wszystkich prac bez względu na czas, jaki im to zajmie. W szczególności przypilnuj obróbek blacharskich kominów- jest to newralgiczny punkt. Obróbki muszą być wykonane na duży zakład, a tak zwana "wydra"(wywinięta część obróbki blachy wpuszczana w komin) też musi mieć odpowiednią szerokość i być dobrze uszczelniona by nic nie ciekło. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 06.11.2006 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Witam ! Od 10 września( zaczęłam budowę) po raz pierwszy w piątek (3listopad) moi majstrowie mieli wolne , pogoda zrobiła figla , kominy którę będą budowane (od grnicy z dachem )klinkierem muszą poczekać na cieplejsze dni , mam nadzieje ,że nastąpi to w poniedziałek , majstrowie od dachu czekają na swoją kolej , myślę ze 10 tego uda im się wejść na "górę" .Udało mi się wkleić parę fotek http://Aga70.fotosik.pl/albumy/77503.html Cześć, Witam w gronie Sagowiczów, zapraszam do wymiany doświadczeń i życzę samych sukcesów na budowie. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts