Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

podobno shuco to mercede.

MFOiD też mają profile Veka?

Dzisiaj dałam do wyceny w MFOiD, ale nie zastałam pracownika więc przekazałam przez sprzedawcę w stoisku obok i nie mam żadnych informacji od samego pracownika.

Poczytam trochę u nich na stronie.

Jezierski drogo wyszedł.

Zamówiłam dach! :D Jutro dopiero zjedzie więźba. Niedługo będę mogła podsumować, czy zmieściłam się w zakładanym budżecie. Już nie mogę się doczekać zakończenia etapu - stan surowy otwarty z dachem.

pozdrawiam

G.

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

W dalszym ciągu czekam na wykonawcę - kominkarza do zakończenia prac z kominkiem. Myślałem, że już koniec z pracami na zewnątrz, a tu pogoda dopisuje - cały czas na plusie, więc zacząłem wykonywać przyłącze kanalizacyjne i wodociągowe. Niestety domek jest znacznie oddalony od mediów i moje przyłącza mają długość odp.: kanalizacyjne - 103mb, wodne 90mb., Co prawda mam swoje ujęcie wody ( własna studnia z miejscem na hydrofor), ale chcę jej używać w przyszłości do podlewania ogrodu. Instalacja jest tak wykonana, aby w razie awarii wodociągu można było skierować wodę także do domu.

Pozdrawiam Wszystkich budujących :D

Darek

grazia...

jeżeli wybierzesz białą stolarkę, to białe łukowate naświetle możesz wykonać w wielu miejscach i nie będzie kłopotu z dopasowaniem koloru do drzwi.

Jezierski produkuje okna z profili Schueco - przebiłem się przez wątek o oknach w dziale "Wymiana doświadczeń" i wnioskuję, że to lepszy profil niż Veka oferowana przez Oknoplast. Gdyby nie doskonała oferta z MFOiD, wybralibyśmy właśnie Jezierskiego...

gośka - jak sprawia się firma? Nie było zgrzytów?

Pozdr.

M

Witam,

Grazia, przy wyborze drzwi, jeżeli zdecydowałaś się na 1,5 skrzydła z naświetlem łukowym, to wykonuj je w komplecie. Osobiście odradzam zamawianie naświetla w innym miejscu. Początkowo zamówiłem, a nawet zamontowałem naświetle prostokątne nad swoimi drzwiami, zamówione właśnie w innej firmie ( w firmie Dierre było to ogromnie drogo), w tym samym kolorze, co otrzymane drzwi i chcę powiedzieć, że był to niewypał, i niepotrzebnie wydałem pieniądze ( nie małe, bo w naświetle było z szybą P4). Po zamontowaniu kazałem zdemontować ( wyglądało to tragicznie), wykonałem nowe nadproże, a jak jest to widać na zdjęciach. Zamiast naświetla nad drzwiami będziemy mieli przeszklone drzwi wew.do salonu. Jeszcze raz odradzam zamawiania drzwi bez naświetla.

pozdrawiam :D

Darek

tukaj zrobiłeś przeszklenie prostokątne?

niezbyt dobrze widać ze zdjęć...

jakiej firmy w końcu kupiłeś? Warto antywłamaniowe brać? przeczytałam, że z pustaków ceramicznych łatwo wykopać takie drzwi :cry:

Dierre - powiedział mi sprzedawca, że nie robią drzwi na wymiar....

Witam,

Tak jak napisałem wykonałem montaż przeszklenia, ale usunąłem je, bo wyglądało okropnie. Firma Dierre w Polsce ma w sprzedaży drzwi standartowe, ale na zamówienie mogą wykonać we Włoszech drzwi 1,5 skrzydła z naświetlem, będzie to na pewno dużo drożej i trzeba na nie czekać. Co do drzwi antywłamaniowych, to uważam, że jest to konieczność ( warunek firm ubezpieczeniowych przy zawieraniu umowy i dla własnego spokoju?. Każde drzwi źle obsadzone można wyważyć, wykopać czy wyciąć, jednakże, jeżeli fachowcy dobrze Ci obsadzą to nie będzie to takie proste. Drzwi omawianej firmy mają podwójną metalową futrynę, montażową mocowaną do ścian i nadproża na kotwy o długości około 40 -50 cm. Druga właściwa futryna jest przykręcana do tej montażowej na znaczną ilość śrub dostępnych tylko od środka. Ja nie mam obaw, co do tych drzwi ( w obecnym mieszkaniu posiadam identyczne, miałem przypadek zgubienia kluczy i nikomu nie udało się ich otworzyć, dobrze, że były zwykłe szyby w oknach. Panowie weszli do środka po zbiciu szyby i dopiero od środka poradzili sobie z drzwiami przez ich rozkręcenie). Jeżeli nie widzisz szczegółów drzwi to proszę oto one w zbliżeniu:

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20061106.jpg

Darek

tukaj

zastanawiam się tylko, czy jest sens wstawiania drzwi antywłamaniowych, jeżeli okna będą standardowe.

Czy brać wszystko antywłamaniowe? Czy robić drzwi antywłamaniowe z garażu do wiatrołapu? Czy właz dachowy też powinien być antywłamaniowy?

Dzisiaj pani w sklepie z oknami wyjaśniła mi, że okna mogą tworzyć albo dom ciepły, albo bezpieczny.

Drugie pytanie: pcv, czy drewno. dostałam wycenę okien pcv dla naszej Sagi za 11 600 (profile veka, okucia roto) i drewniane za 17 600 (roto), kolejne wyceny, to u Jezierskiego 15 000 pcv (schuco, winkhaus), oknoplast (veka, maco) tyle samo co Jezierski.

Czy są różnice odczuwalne dla użytkowników? czy chodzi o markę? na co szczególnie zwracać uwagę? na razie nie widzę różnicy pomiędzy tymi firmami.

G.

Wybierz okna przynajmniej wzmacniane (szyby P2, okucia wk1 - z dodatkowymi wzmocnieniami). Drzwi na pewno antywłamaniowe: i te wejściowe i te między domem a garażem (bramę od garażu można ponoć bardzo łatwo otworzyć).

Nie wiem, co pani od okien miała na myśli... Zasadniczo grubsze (antywłamaniowe) szyby będą cieplejsze... profile pewnie w każdym wariancie wybierzesz z 5-cioma lub 6-cioma komorami.

Jeżeli Oknoplast i Jezierski kosztują tyle samo, wybierz Jezierskiego - ładniejszy i lepszy profil (lepszy przynajmniej w opinii osób uznanych za znające się na rzeczy i udzielających się w wątku o oknach).

Uwagę zwracać należy przede wszystkim na montaż. A w samych oknach bardzo ważne jest zgrzanie narożników.

Pozdr.

M

Uff, mam coraz mniej czasu, żeby tu zaglądać :wink: Zaczęła się wykończeniówka i ganianie po sklepach z płytkami, łazienkami, drzwiami podłogami itp. W sumie bardzo to przyjemne, ale czasochłonne. A jeszcze trzeba trochę popracować, żeby na to wszystko zarobić. Ale w kominku już się pali ognieniek :D, a kuchni "kładzie się" podłoga.

Widzę, że trwa dyskusja o drzwiach i oknach. U mnie są drzwi Gerdy z przeszkleniem witrażowym (tak sobie wymarzyłam). Najgorsze, że gaz mi się opóźnia :evil: Mam już przyłącze, tylko podobno geodeta od półtora miesiąca wrysowuje je w plany. Coś mi się nie chce wierzyć, że to tak długo trwa. Myślałam, że w październiku już będę mogła grzać, a tu nici z grzejników. Na razie jedziemy na kominku i olejakach. Dobrze, że pogoda łaskawa.

Pozdrawiam wszystkich Sagowiczów i pędzę do sklepów 8)

gośka

tukaj

zastanawiam się tylko, czy jest sens wstawiania drzwi antywłamaniowych, jeżeli okna będą standardowe.

Czy brać wszystko antywłamaniowe? Czy robić drzwi antywłamaniowe z garażu do wiatrołapu? Czy właz dachowy też powinien być antywłamaniowy?

Dzisiaj pani w sklepie z oknami wyjaśniła mi, że okna mogą tworzyć albo dom ciepły, albo bezpieczny.

Drugie pytanie: pcv, czy drewno. dostałam wycenę okien pcv dla naszej Sagi za 11 600 (profile veka, okucia roto) i drewniane za 17 600 (roto), kolejne wyceny, to u Jezierskiego 15 000 pcv (schuco, winkhaus), oknoplast (veka, maco) tyle samo co Jezierski.

Czy są różnice odczuwalne dla użytkowników? czy chodzi o markę? na co szczególnie zwracać uwagę? na razie nie widzę różnicy pomiędzy tymi firmami.

G.

Witam,

O oknach pisałem wcześniej polemizując trochę z Piotrem ( wątek dotyczący rolet). Wybrałem okna PCV, pięciokomorowe z szybą P4 firmy Thyssen - typ Prestige Profile- http://www.budvar.pl/offer.php?id=6&lang=de. Wybór padł na tą firmę, ponieważ odpowiadała mi cena, parametry, wzór profilu, no i przede wszystkim to, że byłem zapewniony o jakości i dokładności wykonania ze względu na produkcję w Niemczech ( w czasie gdy kupowałem okna w Polsce fabryka robiła tylko trzy komorowe profile).Dzisiaj rynku nie śledzę, ale myślę, że takie profile produkuje nie jedna firma. Każde okno drewniane niezależnie od producenta i jakości wykonania po okresie około 5 lat musisz malować, impregnować, zabezpieczać. Oczywiście okna PCV też mają swoje wady ( mogą np, się odbarwić), ale musisz się zdecydować sama. Ja z tego samego powodu podbitkę wykonałem z sidingu a nie z drewna. Co do drzwi to uważam, że i wejściowe jak i do garażu muszą być antywłamaniowe? Ponadto w moim przypadku na żądanie mam jeszcze specjalne wypełnienie drzwi, przez co są one także przeciwpożarowe ( to znaczy przez określony czas nie wiem tylko czy 1 godz. czy dwie stanowią skuteczną barierę dla ognia w czasie pożaru).

Okucia okien też powinny być wzmocnione( tak jak pisali Ela i Maciek WK1, WK2, a najlepiej WK3 - http://www.roto.home.pl/roto/ab_security.php?group=roto_advices&subject=security), a przede wszystkim fachowo obsadzone ( nie tylko na piankę, ale na kilka długich kotew do ścian i nadproży- http://www.muratordom.pl/ekspert_budowa.htm?advices=97504,117)

Darek

Witam,

U nas na budowie krajobraz księżycowy, wykonujemy przyłącze kanalizacyjne i wodociągowe - nie myślałem, że tyle ziemi trzeba będzie wykopać. Wreszcie pozbędę się przenośnej sławojki - clip-clop ( jeżeli znacie kogoś, kto ma zamiar rozpocząć budowę i potrzebne mu takie ustrojstwo, to chętnie odsprzedam)

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Obraz075.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Obraz072.jpg

Darek

tukaj jej olbrzymia ta Twoja działka :o

Koleżanka zaczyna na wiosnę budowę - prześlij na priv info o cenie.

pozdrawiam

Witam,

Z tą ogromną działką to chyba lekka przesada. Działka jest wąska i długa ( za to nieprzejezdna i z dojazdem z dwóch stron). Niestety media są tyko od jednej strony, i dlatego muszę się na nie wykosztować, ale nie chcę się bawić w budowę szamba i jego opróżnianie. W przyszłości pewnie i tak budowałbym przyłącze kan. Podliczyłem koszty jednej i drugiej opcji i wyszło mi, że niewiele bym zaoszczędził, a tak będę miał spokój, wygodę, no i sąsiedzi nie patrzą na mnie wilkiem (szambo byłoby oddalone 8mb w linii prostej o tarasu jednego z nich).

Grazia napisz, jakie decyzje podjęłaś w sprawie okien i drzwi?

pozdrawaim :D

Darek

my też budujemy w stolicy, a nasza ulica jeszcze długo poczeka na kanalizację. Będzie szambo. Trdudno.

Darek, Twoja działka w porównaniu z naszą jest GIGANTYCZNA... my mamy 798 mkw ... :-? W każdym razie będziesz miał sporo ogródka do zagospodarowania.

Pozdr.

M

Witam,

Dużym ogródkiem się nie martwię,, gorzej, że droga dojazdowa do działki a raczej do garażu ma długość 100 mb i sam będę musiał ją odśnieżać ( chyba będę musiał kupić mini ciągnik ze spychaczem no i z kosiarką do ogrodu - jeszcze nie wiem gdzie go będę trzymał, ale to inne zmartwienie, albo może wyzwanie)

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Obraz028-1.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Obraz024-1.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Obraz022-1.jpg

Darek