tukaj 09.12.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2006 Witam, Kominek budujemy zgodnie z wybranym projektem, doszła jeszcze wyczystka , na zdjęciach jeszcze nie wykonana ale otwór wykty i w tej chwili czekam na zamówione drzwiczki wyczystkowe. W wykończeniu kominka brakuje półki dębowej ( też zamówiona, i małej płyty marmurowej, którą trzeba dociąć w zakładzie - nie trzymała kątów). Chociaż jeszcze niewykończony to się pochwalę. http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20061208.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20061207.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20061206.jpg pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 10.12.2006 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Witam, Widzę Gośka, że jesteśmy na podobnym etapie. Ja też zamierzm układać parkiet i pytałem speca z forum parkieciarza - Boorga o warunki kładzenia parkietu o tej porze roku. Oto jego uwag co do układania klepki, w odniesieniu do moich pytań, może będą pomocne dla Ciebie: tukaj napisał: Boorg, dzięki za porady, dla przypomnienia oto one : Garść porad Boorga. 1. Parkiet możesz kupić zimą. Lepiej niech leży u producenta na magazynie niż na Twojej mokrej budowie. Przywieź go 1-2 dni przed układaniem (może być i tydzień ale po co 3 miesiące ). 2. Temperatura na budowie. Przy klejeniu: minimum 10-12 st C - zalecana powyżej 15 st. C. Przy stabilizacji podłogi: minimum 15 st. C - zalecana około 18-20 st. C. 3. Wilgotność: Wylewek betonowych: max. do 2,5% zalecana 2,0%. Powietrza: przy temp. 18-20 st. C 40-65%, przy temp. 15 st. C 35-60%. Jeżeli wilgotność powietrza jest stale powyżej 75%, to nie należy układać podłóg drewnianych. 4. Układanie podłóg zimą. To najlepsza pora na układanie podłóg drewnianych. 5. Zakłady Drzewne w Zadobrzu: dobry wybór. 6. Dobór długości klepki. Zależy od efektu jaki chcesz osiągnąć. Ty zdecydowałeś sie na jodełkę: przy 45 m2 powierzchni pomieszczenia klepka 240x60x22 stworzy drobny wzór. Będzie to wyglądać trochę jak duża mozaika. ...Ale pojawił się nowy problem: Mam zdjęte kaloryfery, kolor farby w pokojach nie jest jescze dobrany by pomalować ściany za kaloryferami i nie wiem czy nie muszę ich zamontować przed sezonem grzewczym, mając zamiar ułożenia podłóg w zimie. Specjalista od CO zapewnia mnie, że ilość obwodów grzewczych w podłogówce (sumarycznie około80 m 2 na 200 m2 podłóg w całym domu) wystarczy by utrzmać temp około 15-16 st. C. Nie wiem czy parkieciarz zechce w takich warunkach układać klepkę. Czy nie przeszkadza instalacja podłogówki pod gresem, który łączy się bezpośrednio z parkietem?... Parkiet montujemy tylko w ogrzewanych pomieszczeniach. Temperatura 15 st. C jest bezpieczna: kleje wymagają minimalnej temp. 10 st. C. Przy lakierowanych/woskowanych/olejowanych parkietach poniżej 12 st. C może wykroplić sie para wodna z powietrza co skutkuje łódkowaniem/zadzieraniem krawędzi klepek. W miejscu styku parkietu z ogrzewanym gresem może dojść do lekkiego roszparzania parkietu (efekt przegrzewania krawędzi podłogi). pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 10.12.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2006 Darek dzięki za informacje. U mnie pracownicy grzeją w tej chwili kominkiem i olejakami i temperatura na dole waha się koło 20° C Bywa nawet cieplej. Grzać muszą, bo szpachlują i malują ściany. Grzejniki też zdejmują. O tym nie pomyślałam, ale chłopcy są sprytni, to myślę, że w razie potrzeby pozakładają je.Ekipa narzuciła mi trochę dziwną (jak dla mnie) kolejnośc robót, ale teraz widzę, ze chyba mają rację. Idzie już pierwsze malowanie. Drugie będzie po podłogach. Mam już całkiem zrobioną kuchnię i zaczyna się układanie innych płytek. Podobno na wielkanocne jajeczko ma być wszystko gotowe, chociaż tego akurat to nie widzę. Klepkę wybrałam z Hajnówki 7 x 35 i chyba ułożę ją w kwadraty. pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 14.12.2006 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2006 Hej SAGOWICZE, co tu taka cisza Wszyscy jesteśmy tacy zajęci budową, czy wręcz przeciwnie - nic się u Was nie dzieje? U mnie ruszyło wreszcie ogrzewanie Trwa szpachlowanie, pierwsze malowanie i układnie części płytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 16.12.2006 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2006 Hej SAGOWICZE, co tu taka cisza Wszyscy jesteśmy tacy zajęci budową, czy wręcz przeciwnie - nic się u Was nie dzieje? U mnie ruszyło wreszcie ogrzewanie Trwa szpachlowanie, pierwsze malowanie i układnie części płytek Witam, Wychodzi na to, że jedynie Ty nie opóźniasz harmonogramu prac. Reszta budujących Sagę, jak napisałaś ma tyle obowiązków związanych z pracami na placu budowy, albo biega za prezentami pod choinkę dla najbliższych. Ja odwiedzam budowę raz, dwa razy w tygodniu, ale u mnie bez większych ruchów. Kanalizacja, co prawda na ukończeniu, popłynie też woda miejska, ale kominek jeszcze nie ukończony ( w stanie jak na zdjęciach), bo nie wiemy czy można olejować półkę dębowa do jego wykończenia. Jako, że parkiet w salonie będzie dębowy i olejowany, wypadałoby też olejować półkę do kominka. Nie różniłaby się zbytnio fakturą i odcieniem od koloru podłogi. Jednakże nie mamy doświadczenia i musimy zasięgnąć języka ( półka będzie się nagrzewała i nie chcemy by nam od niej woniało pod wpływem temperatury). Parkiet zamawiamy w następnym tygodniu ( w nowym roku ma podrożeć), a ułożenie, bez zbytniego znaczenia w styczniu lub w lutym 2007. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 18.12.2006 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2006 zapomniałam jak się wkleja zdjęcia..... umieściłam na stronie gdzieś w internecie, ale coś wklejając źle robię... http://http://img86.imageshack.us/img86/3996/sagazwibjc2.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekWx 19.12.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2006 Witam! Widze, że forumowicze-sagowiecze nie zasypuja gruszek w popiele... Praca wre!... U nas też pewien progres... niestety również w temacie kosztów ;/ W tym roku jeszcze tlyko zaliczkujemy okna i koniec... w kasie pusto. Dlasze prace na wiosne, po wyplacie kolejnej transzy! Oto kilka zdjęć aktualnego stanu. zmienil mi sie serwer, podam za jakis czas nowe namiary na strone ze zdjeciami. moze komuś coś podpasuje?... dla wahających się w temacie wolego oka np!? pozdrawiam wszystkich i wesołych Świąt. pozdawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 20.12.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 http://img215.imageshack.us/img215/3888/sagazwibnz9.th.jpg' alt='sagazwibnz9.th.jpg'> Udało się wkleić!na dachu jest już rozłożona folia i krycie rozpoczynamy w połowie stycznia. Jacek Wx gratuluję! Czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy u Ciebie. Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga70 20.12.2006 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2006 Wczoraj skończyłam daszek ,pochwalę sie jak tylko zrobię zdjęcie ,pozdrawiam wszystkich sagowiczów [/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 21.12.2006 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2006 Aga 70 gratuluję.czym kryliście? Nie mogę doczekać się zdjęć. Niby ten sam projekt, ale dom każdy inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 22.12.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Witam, Wszystkim sagowiczom jak i innym budującym swoje wymarzone domy składam życzenia świąteczne i noworoczne. http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Weso322ych346wi261t.jpg pozdrawiam Darek [/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 22.12.2006 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2006 Życzę wszystkim spokojnych, rodzinnych Świąt i szampańskiej zabawy sylwestrowej!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jop 23.12.2006 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 U nas też pewien progres... niestety również w temacie kosztów ;/ W tym roku jeszcze tlyko zaliczkujemy okna i koniec... w kasie pusto. Dlasze prace na wiosne, po wyplacie kolejnej transzy! Oto kilka zdjęć aktualnego stanu. Witam Ja po dluzszej przerwie - fundamenty mojej sagii zamkniete na "zime" (gdybym wiedzial to byblby dzis stan zamkniety...). Ile osztowala cie ta dachowka? Co do dachowki to ja wybralem Trost RG-10: http://images1.fotosik.pl/313/45aa14f3e0b3e98dm.jpg http://images4.fotosik.pl/259/b5295d3861d462eem.jpg Jeszcze jedno pytanie - bo mysle czy dawac Porotherm 12 do scian wewnetrznych - wiem ze prosciej ale ta zabawa z wieszaniem czegokolwiek... Czego uzyliscie do scian wewn / zewn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 23.12.2006 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 U nas też pewien progres... niestety również w temacie kosztów ;/ W tym roku jeszcze tlyko zaliczkujemy okna i koniec... w kasie pusto. Dlasze prace na wiosne, po wyplacie kolejnej transzy! Oto kilka zdjęć aktualnego stanu. Witam Ja po dluzszej przerwie - fundamenty mojej sagii zamkniete na "zime" (gdybym wiedzial to byblby dzis stan zamkniety...). Ile osztowala cie ta dachowka? Co do dachowki to ja wybralem Trost RG-10: http://images1.fotosik.pl/313/45aa14f3e0b3e98dm.jpg http://images4.fotosik.pl/259/b5295d3861d462eem.jpg Jeszcze jedno pytanie - bo mysle czy dawac Porotherm 12 do scian wewnetrznych - wiem ze prosciej ale ta zabawa z wieszaniem czegokolwiek... Czego uzyliscie do scian wewn / zewn? Witam, My budowaliśmy zgodnie z projektem, czyli ściany zew, i nośne - pustak ceramiczny U220, natomiast ściany działowe wykonane są z cegły K3. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 23.12.2006 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 Witajcie Wszystkim SAGOWICZOM (i nie tylko) życzę spokojnych Świąt, chwili oddechu od budowania i wiele sił oraz zapału do pracy w 2007 roku. Obyśmy jak najszybciej zamieszkali w naszych domkach Co do materiału, to u mnie jest BK ocieplony styropianem. Na razie ciepło trzyma dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 23.12.2006 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2006 My też dołączamy się do życzeń. Jacek, Grazia, Gosia, Darek - gratulujemy i zazdrościmy wam postępów. Domki rozwijają się wam przepięknie. Oby tak było i w nadchodzącym roku. Wszystkiego najlepszego i wesołych Świąt!Ela i Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 27.12.2006 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Ela i Maciek a jak rozwija się Wasz domek?Na jakim jesteście etapie? pozdrawiam i dziękuję za życzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 27.12.2006 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2006 Grazia, dzięki za troskę... U nas niewielki ruch ostatnio. W grudniu ekipa skończyła ściany i słupy konstrukcyjne parteru, przygotowała i ułożyła zbrojenia podciągów i wstępnie rozłożyła szalowanie stropu. Zbrojenie też jest już skręcone, ale póki co leży jeszcze na ziemi, a nie na swoim docelowym miejscu... Ciężko nam cieszyć się z takiego stanu rzeczy, ponieważ miało wydarzyć się sporo więcej. Przede wszystkim pierwszy strop miał zostać wylany przed Świętami. Faktycznie pogoda najlepsza nie była, ale brakowało nam kontaktu (jakiegokolwiek) ze strony wykonawcy. TO nasza największa bolączka w całym tym procesie. Ciągle liczymy, że się poprawią. Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 29.12.2006 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2006 Ja nie mogłam się doczekać, aż staną ściany. Teraz stoją i budynek przykryty folią czeka na pokrycie dachowe. Nie mogę się doczekać już kwietnia aż będzie można kłaść tynki, wylewki i resztę. Budowanie wciąga, uzależnia. Poszukuję teraz solidnych drzwi wejściowych. Nie zmniejszyliśmy otwor i teraz mamy za swoje. Ceny Gdybym teraz szukała projektu wiedziałabym, czym różni się ekonomiczna wersja od wyższego standardu. Mam nadzieję tylko, że efekt będzie wart tej ceny. pozdrawiam G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 31.12.2006 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2006 Witam czy moglibyście napisać ile Was kosztowała instalacja elektryczna do naszej Sagi?Różni specjaliści różnie podają. Jedni liczą od punktu inni obliczają za całość i nie mam jak ich porównać. Proszę podajcie również ile będzie kosztowała hydraulika?Czy ktoś z Was robił kominek z płaszczem wodnym? pozdrawiamGrażyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts