gośka57 02.01.2007 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2007 Witajcie w Nowym Roku Z tym czekaniem na kolejny etap, to chyba wszyscy inwestorzy tak mają. Ja już jestem przy wykończeniówce, ale też przez cały czas czegoś się nie mogę doczekać. Teraz kolej na resztki pierwszego malowania i łazienki (to potężna inwesycja finansowa ). Potem mam już umówiony parkiet i schody i tak dalej i tak dalej, dopóki starczy kasy Grazia z kosztami elektryki i hydrauliki to dość ciężko porównywać, bo wszystko zależy od tego, czego sobie zażyczysz. Nie jestem Ci w stanie podać ceny "od punktu", bo buduję z firmą i wycenę miałam na całość. Kominek mam bez płaszcza i bez DGP tylko z wylotem powietrza na klatkę schodową i muszę powiedzieć, że ciepełko na górę fajnie się przedostaje (oczywiście na hol, a dopiero z niego będzie wędrowało do pokoi). Początkowo bałam się, że kominek za słaby, ale w miarę jak dom się osusza, coraz lepiej czuć ogrzewanie kominkowe. pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 03.01.2007 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Ja nie mogłam się doczekać, aż staną ściany. Teraz stoją i budynek przykryty folią czeka na pokrycie dachowe. Nie mogę się doczekać już kwietnia aż będzie można kłaść tynki, wylewki i resztę. Budowanie wciąga, uzależnia. Poszukuję teraz solidnych drzwi wejściowych. Nie zmniejszyliśmy otwor i teraz mamy za swoje. Ceny Gdybym teraz szukała projektu wiedziałabym, czym różni się ekonomiczna wersja od wyższego standardu. Mam nadzieję tylko, że efekt będzie wart tej ceny. pozdrawiam G. Witam, W temacie instalacji elektrycznej trudno określić koszty nie znając Twoich wymogów i oczekiwań. Załączona w projekcie instalacja jest bardzo uboga i nie wiem czy jej nie zmieniłaś. U mnie elektryk wykonał zaprojektowaną przeze mnie instalację zdecydowanie zmienioną w porównaniu do załączonej. Koszt położenia bez materiału wyniósł 15zł od punktu. Co do instalacji hydraulicznej, to wykonywaną miałem kompleksowo przez jednego wykonawcę ( instalacja wew.: wod - kan, co łącznie z grzejnikami, zaworami itp., oraz kotłownię z pełnym oprzyrządowaniem: piec zasobnik, pompy itp.). Koszty takiej kompleksowej usługi wyniosły około 35 tys. zł, pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 03.01.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Dziękuję za odpowiedzi na moje pytania. Próbuję załatwiać jakieś sprawy związane z instalacjami, stolarką niestety na telefon, bo moje dzieci chore - dobrze, że to poza sezonem budowlanym Nie mogę także doczekać się na dekarzy, którzy zapowiedzieli się na 13-15 grudnia. Gośka57 piszesz, że łazienki drogie w wykończeniu? Zgadzam się szczególnie, gdy chce się im nadać charakteru za pomocą oryginalnych sprzętów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 03.01.2007 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2007 Witajcie w Nowym Roku Z tym czekaniem na kolejny etap, to chyba wszyscy inwestorzy tak mają. Ja już jestem przy wykończeniówce, ale też przez cały czas czegoś się nie mogę doczekać. Teraz kolej na resztki pierwszego malowania i łazienki (to potężna inwesycja finansowa ). Potem mam już umówiony parkiet i schody i tak dalej i tak dalej, dopóki starczy kasy Grazia z kosztami elektryki i hydrauliki to dość ciężko porównywać, bo wszystko zależy od tego, czego sobie zażyczysz. Nie jestem Ci w stanie podać ceny "od punktu", bo buduję z firmą i wycenę miałam na całość. Kominek mam bez płaszcza i bez DGP tylko z wylotem powietrza na klatkę schodową i muszę powiedzieć, że ciepełko na górę fajnie się przedostaje (oczywiście na hol, a dopiero z niego będzie wędrowało do pokoi). Początkowo bałam się, że kominek za słaby, ale w miarę jak dom się osusza, coraz lepiej czuć ogrzewanie kominkowe. pozdrawiam gośka Witam, Koszty związane z wykończeniem łazienek mogą być mniejsze, jeżeli dobrze poszukasz tanich dostawców armatury itp.,. My nie przesadzaliśmy z jakością wykończenia i kupiliśmy glazurę i gres ( kamień z całą pewnością byłby bardziej szykowny, ale nie za tą cenę), Jeśli masz to zamieść jakieś zdjęcia z wykończenia, a to kilka fotek moich łazienek z poddasza: nasza łazienka http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Obraz010.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Obraz008-1.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Obraz044.jpg łazienka córki http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Obraz040.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Obraz059.jpg Oczywiście jeszcze nie są dopieszczone (wykończenia stolarskie itp), ale już zaczynają przypominać łazienki. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 04.01.2007 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Zgadzam się, że nie trzeba wydawać kroci na glazurę, terakotę, czy armaturę, a dopełnić całą powierzchnię należy właściwym oświetleniem. Myślę, że u nas oświetlenie w domu będzie w większości rozproszone. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 04.01.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2007 Witajcie tukaj, bardzo ładne te Twoje łazienki Ja niestety zdjęć jeszcze nie mam, bo wykończeniówka dopiero się zaczyna. Mam tylko kuchnię, ale niezbyt dobre jakościowo. Jak zrobię nowe, to wkleję. U mnie też nie będzie kamienia, chociaż bardzo go lubię, i nie kupowałam wyposażenia z górnej półki. Baterii jeszcze nie mam. Pomimo tego łazienki i kuchnia to potężny uszczerbek w budżecie. grazia, ja też uważam, że światło jest bardzo ważne, ale ja na przykład miałam w projekcie łazienek halogeny wpuszczone w płytę GK, pod którą jest folia i wełna i oczywiście z nich zrezygnowałam. Wiem, że są jakieś doniczki, ale nie jestem taka odważna, żeby pchać światła w wełnę i folię. Z konieczności będzie trochę mniej punktów. jak tylko zacznie być coś konkretnego widać, to wkleję fotki. pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 05.01.2007 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2007 Darek, widzę, że twoje łazienki będą w "naszych ulubionych kolorach". Ela mnie ściga, że ja chce mieć wszystko beżowe - ale tak właśnie lubię najbardziej. I twoje łazienki wyglądają super. Gratuluję! A u nas? Jutro leją w końcu pierwszy strop. Potem 2 tygodnie czekamy i zobaczymy jak z pogodą. Jeżeli pozwoli, to ciągniemy ściany dalej. Pozdr.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 06.01.2007 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2007 Ela i Maciek - odważni jesteście, że ciągniecie budowę w środku zimy....chociaż zapowiadają ocieplenie.Dla nas to lepiej, bo pokrycia dachowego jeszcze nie mamy. Na początku tygodnia chcemy już zamówić okna. Ela i Maciek chyba Jezierskiego, tak jak doradzaliście, ale na 100% będę wiedziała, gdy już zamówimy. pozdrawiamGrazyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 09.01.2007 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2007 Grazia, strop wylany i mury pną się do góry! Dziwna ta zima... boję się, co z tą pogodą. Nie powinno tak być! Pozdr. M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 10.01.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Pogoda jest ok tylko my sie przyzwyczailismy się do wielkich zim. Tak faktycznie ocieplenie klimatu oraz jak ostanio słyszałem jakieś prądy morskie spowodowały to co sie teraz dzieje. Byle tak dalej to budowlanka, bedzie się toczyc wokół zegara czasu non stop, może wtedy ceny spadną , a może nie !!!pozdarwiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 10.01.2007 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2007 Z jednej strony racja. Ale z drugiej, trochę boję się, że zaraz rozpuści się Antarktyda i Antarktyka i morza się podniosą .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 11.01.2007 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 Wydaje mi sie że w chwili obecnej, nie możemy mysleć co bedzie za jakiś czas bo spoglądając na rynek polityczny w naszy kraju to rozpuszczenie sie lodów i podniesienie sie morza, to chyba jest wskazana. Może jakieś tsunami wyczyściłoby wszzystko i a przy okazji ustabilizował by się nasz rynek gospodarczy i budowlany bo te ceny mnie przerazaja, szczególnie jak brakuje wykonawców robót. pozdrowionka dla reszty forumowiczów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 11.01.2007 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 wykonawców robót póki co nam nie brakuje, bo coraz więcej osób zajmuje się "budowlanką" tylko żeby trafić na kompetentnych i uczciwych fachowców. Czy zdarzyło Wam się trafić na "naciągaczy"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 11.01.2007 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 wykonawców robót póki co nam nie brakuje, bo coraz więcej osób zajmuje się "budowlanką" tylko żeby trafić na kompetentnych i uczciwych fachowców. Czy zdarzyło Wam się trafić na "naciągaczy"? Witam, A i owszem, zdarzyło się i to nie jeden raz. " Specjalista" od instalacji hydraulicznych, wod-kan, co, plus kotłownia - calość, wykonanie kompleksowe wycenił na sumę 90 000 zł. Uczciwemu wykonawcy za fachową robotę , łącxznie z materiałami zapłaciłem prawie trzy razy mniej. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 11.01.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 wykonawców robót póki co nam nie brakuje, bo coraz więcej osób zajmuje się "budowlanką" tylko żeby trafić na kompetentnych i uczciwych fachowców. Czy zdarzyło Wam się trafić na "naciągaczy"? Witam, A i owszem, zdarzyło się i to nie jeden raz. " Specjalista" od instalacji hydraulicznych, wod-kan, co, plus kotłownia - calość, wykonanie kompleksowe wycenił na sumę 90 000 zł. Uczciwemu wykonawcy za fachową robotę , łącxznie z materiałami zapłaciłem prawie trzy razy mniej. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 11.01.2007 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2007 No własnie żeby kazdy był solidny i uczciwy, a odnoszę wrażenie, że takich to trzeba czasami ze świeczką szukać. Mam pytanko : Jakie tynki kładliście w domkach i jakie macie wrażenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 12.01.2007 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 . " Specjalista" od instalacji hydraulicznych, wod-kan, co, plus kotłownia - calość, wykonanie kompleksowe wycenił na sumę 90 000 zł. Trochę się chyba zagalopował... przymierzamy się do kładzenia tynków cementowo-wapiennych z agregatu, chociaż człowiek, który budował nam dom namawia do k-g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 12.01.2007 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 Witam, Nasze tynki wewnętrzne są nietypowe. Nie chcieliśmy mieć tynków gipsowych, ani gładzi gipsowej na tynkach cementowo-wapiennych. Nasze tynki są czymś pośrednim, tzn., pierwsza i druga warstwa tynków niczym się nie różni od technologii kładzenia tynków cementowo-wapiennych. Trzecia warstwa we wspomnianej technologii polega na zacieraniu warstwą opartą na drobnoziarnistym ( przesianym) piasku. Natomiast u nas trzecia warstwa, tak zwane zacieranie wykonane było specyfikiem STABIL, którym jest mineralny klej do zbrojenia siatki ( kładzionej np, na płyty karton - gips). Klej ten produkowany jest z mineralnych materiałów i posiada ich minimalne drobiny, które po zatarciu nadały tynkom fakturę. Powierzchnia tynków ma bardzo minimalne chropowatości a ponadto użyty klej utwardził tynki na tyle, że nie można ich było "drapać paznokciem" i idealnie kryje je farba. Tynki kładzione były ręcznie. Jesteśmy z nich bardzo zadowoleni. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 12.01.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2007 A jakie szacunkowe środki finansowe na nie trzeba przeznaczyć tj. robocizna + materiał w odniesieniu do m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarosław Płacheta 13.01.2007 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2007 Czy ktoś z forumowiczów pobudował dom "Faworyt" lub "Saga"w okolicach Skierniewic, Żyrardowa, Rawy Mazowieckiej, Sochaczewa, Grodziska Mazowieckiego. Chętnie zobaczyłbym go w trakcie budowy lub pobudowany. Proszę o informacje i kontakt(e-mail: [email protected]). Z góry dziękuje za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts