Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzieki za informacje, ja wstepnie ustalałem kwote robocizny za 1m2 na 13 zł przy cementowo wapiennych ale jeszcze chce poszukac, popytać, ponegocjować i zastanowic sie nad rodzajem, może g-k sam nie wiem. Tym, bardziej, że nasza góra to ścianki działowe sa ze słupami (dachu) , czy nie rysuje sie wam przy tych słupach(pęka) przy zastosowaniu tynków innych niż plyta g-k.

u nas chyba będą tynki cementowo-wapienne i potem gładź, ale piszę, "chyba", bo człowiek, który budował nam dom przekonuje do k-g.

Mamy jednak trochę wątpliwości, co do k-g. np. czy robaki nie zalęgną się za płytą, czy łatwo naprawić np. dziurę (mamy małe dzieci) i wydaje mi się, że tradycyjne tynki w efekcie wychodzą taniej....

Kolejny nasz dylemat, to czy decydować się na drzwi antywłamaniowe, które zdarza się, że przemarzają, pomimo ocieplania ościeżnicy. A może solidne dębowe z zamkami antywłamaniowymi :roll: Jak sprawdzają się Wasze drzwi?

pozdrawiam

Witam,

Piotr napisał:

Dzięki za informacje, ja wstępnie ustalałem kwotę robocizny za 1m2 na 13 zł przy cementowo wapiennych, ale jeszcze chce poszukać, popytać, ponegocjować i zastanowić się nad rodzajem, może g-k sam nie wiem. Tym, bardziej, że nasza góra to ścianki działowe są ze słupami (dachu), czy nie rysuje się wam przy tych słupach(pęka) przy zastosowaniu tynków innych niż płyta g-k.

My mamy tynki cementowo-wapienne od dwóch lat, jak dotąd żadnych pęknięć nie zauważyłem.

Grazia pytała:

Kolejny nasz dylemat, to czy decydować się na drzwi antywłamaniowe, które zdarza się, że przemarzają, pomimo ocieplania ościeżnicy. A może solidne dębowe z zamkami antywłamaniowymi Jak sprawdzają się Wasze drzwi?

Drzwi antywłamaniowe Dierre, a takie posiadamy spisują się znakomicie. Jedyną zmianą do typowych sprzedawanych przez producenta była zamiana ocieplenia drzwi i ościeżnic styropianem na wypełnienie ich wełną mineralną.

pozdrawiam :D

Darek

niestety w firmie dierre nie chcą zrobić naświetla :(

gerda nie robi takich 150 szerokich i z naświetlem

są firmy, które robią drzwi antywłamaniowe na nasz wymiar, ale bez atestu

dlatego zaczęłam zastanawiać się nad solidnymi drzwiami dębowymi z atestowanymi zamkami i z wzmocnieniami.

okna już zamówiłam więc w przeciągu kolejnych dni chciałabym już zamówić drzwi i bramę garażową :roll:

Dzieki za informacje, ja wstepnie ustalałem kwote robocizny za 1m2 na 13 zł przy cementowo wapiennych ale jeszcze chce poszukac, popytać, ponegocjować i zastanowic sie nad rodzajem, może g-k sam nie wiem. Tym, bardziej, że nasza góra to ścianki działowe sa ze słupami (dachu) , czy nie rysuje sie wam przy tych słupach(pęka) przy zastosowaniu tynków innych niż plyta g-k.

także zastanawiamy się nad rodzajem tynków

Na razie dostaliśmy ofertę usługi:

wykonanie tynków z płyty g-k 18 zł za metr

tynki cementowo-wapienne z agregatu 12 zł za metr + zrobienie gładzi (około 10zł?)

Ja natomiast uważam że drzwi wejściowe należy kupić takie jak Ci sie podobaja, o zabezpieczeniach (antywłamaniowych) niezbyt wymyslnych, a powdoem tego stanowiska jest m/in to, że ten nieproszony gość nigdy ( bądź tylko w 5%) wchodzi przez drzwi, a tak szuka zawsze innego mniej widocznego miejsca aby wejśc do domu nieproszonym. Wobec powyższego po co inwestować kupę kasy w super drzwi antywłamaniowe skoro złodziej na końcu bedzie chciał przez nie wejść.

założyłam wątek nt. drzwi wejściowych w Wymianie doświadczeń i najprawdopodobniej zdecydujemy się na drzwi drewniane, ponieważ

są cieplejsze - podobno te antywłamaniowe przepuszczają zimno do wiatrołapu, w którym zamierzam mieć ogrzewanie podłogowe i zdarza się, że nawet ocieplane ościeżnice przemarzają

założyłam wątek nt. drzwi wejściowych w Wymianie doświadczeń i najprawdopodobniej zdecydujemy się na drzwi drewniane, ponieważ

są cieplejsze - podobno te antywłamaniowe przepuszczają zimno do wiatrołapu, w którym zamierzam mieć ogrzewanie podłogowe i zdarza się, że nawet ocieplane ościeżnice przemarzają

Witaj grazia :D

Ja mam Gerdę (ze względu na witrażyk 8) ), ale co do przemarzania się nie wypowiem, bo chociaż są u mnie zamontowane już ze cztery miesiące, to jeszcze nie miały okazji przemarznąć. :wink: W wiatrołapie też mam podłogówkę i na razie jest ciepło.

może gdyby Gerda lub dierre robili takie drzwi, jak zaprojektowano w naszej Sadze, to byłabym bardziej skłonna kupić drzwi antywłamaniowe, a tak mam propozycje drzwi antywłamaniowych, ale żadnej znanej firmy i waham się.....

Gosiu, czy już zamieszkałaś w swoim domu? ile trwa budowa?

ja już bym chciała wykańczać... :(

Witam,

Grazia, firma Dierre wykonuje takie drzwi, ale nie jest to ich produkt standardowy. Wszystko możesz ustalić w siedzibie firmy na ul Czwartaków, drzwi, co prawda mają ocieploną podwójną metalową futrynę (co budziło Twoje zastrzeżenia, mam na myśli metal) , ale w ofercie są też drewniane listwy maskujące, które zasłaniają w całości metalową ościeżnicę. Z zewnątrz wyglądają na całkowicie drewniane. Zamieszczałem zdjęcie swoich drzwi, gdzie możesz to zauważyć po jego powiększeniu.

DIERRE Polska Sp. z o.o.

Czwartaków 26,

04-460 Warszawa

Tel. 0048. 22 6119799

Fax. 0048. 22 6119725

http://www.dierre.com.pl

Darek

Gosiu, czy już zamieszkałaś w swoim domu? ile trwa budowa?

ja już bym chciała wykańczać... :(

Witaj grazia :D

Niestety jeszcze nie mieszkam. Trwa wykończeniówka, a najgorsze, że nadal nie mam prądu i w związku z tym nie wiem, kiedy się przeprowadzę.

Chciałabym tam zrobić jajeczko, ale nie wiem, czy to realne. Pod koniec stycznia jestem umówiona na parkiet i schody. Teraz "robią się" łazienki. Budowę zaczęłam dokładnie 29 marca ub. roku.

Co do wykańczania, to zgromadź duży zapas sił i czasu. :wink:

pozdrawiam

gośka

Witam,

Gośka, czytam, że masz jakieś problemy z prądem, czy to znaczy, że STOEN się nie wywiązuje z wykonaniem przyłącza, czy problemy dotyczą kwestii formalnych tzn. podpisania umowy na dostawę energii czy też są związane jeszcze z czymś innym?. Jeśli chodzi o wykończanie to widzę, że jesteś Liderką, robisz to w oszałamiającym tempie, gratuluję.

Mam pytanko - czy wybrałaś już parkiet, jeśli tak to, jaki, od którego producenta i za jaką cenę, jeżeli oczywiście możesz ją podać, właśnie szukam parkietu i jestem tym żywotnie zainteresowany. Ponadto ciekawi mnie czy będziesz podłogi lakierowała czy też olejowała i jaką chemię wybrałaś ( typ lakieru bądź oleju i kleju). Co do schodów to wycena i namiary na wykonawcę też mogą być przydatne dla mnie i dla innych Sagowiczów. No i na koniec szczerze Ci życzę jajeczka w nowym domu.

Darek

No witam!

Udalo sie zaktualizowac strone na serwerze. (link ponizej)

http://jacekwx.strony.netday.pl/pict/budowa/poddachem/

Aktualnie szukamy drzwi, okna juz zamowione...

Chcielismy ruszyc wczesniej z wykonczeniem ale zima idzie,...

Ile powinny kosztować drzwi wejsciowe? znalazlem narazie oferte za 7500 zl... i troche mi sie kredki z tornistra wysypaly...;/

Brama garazowa ma kosztowac podobnie... slabo to wygląda wszystko..

moze ktoś coś poradzi? jakies namiary na kogos na pomorzu?

pozdrawiamy

Witam,

Gośka, czytam, że masz jakieś problemy z prądem, czy to znaczy, że STOEN się nie wywiązuje z wykonaniem przyłącza, czy problemy dotyczą kwestii formalnych tzn. podpisania umowy na dostawę energii czy też są związane jeszcze z czymś innym?. Jeśli chodzi o wykończanie to widzę, że jesteś Liderką, robisz to w oszałamiającym tempie, gratuluję.

Mam pytanko - czy wybrałaś już parkiet, jeśli tak to, jaki, od którego producenta i za jaką cenę, jeżeli oczywiście możesz ją podać, właśnie szukam parkietu i jestem tym żywotnie zainteresowany. Ponadto ciekawi mnie czy będziesz podłogi lakierowała czy też olejowała i jaką chemię wybrałaś ( typ lakieru bądź oleju i kleju). Co do schodów to wycena i namiary na wykonawcę też mogą być przydatne dla mnie i dla innych Sagowiczów. No i na koniec szczerze Ci życzę jajeczka w nowym domu.

Darek

Witaj :D

Umowę na prąd mam już podpisaną i nawet połowa sumy za przyłącze już zapłacona. STOEN zobowiązał się mnie przyłączyć do czerwca tego roku, ale gmina odrzuciła projekt przyłącza, bo przechodziło przez grunty nie będące własnością gminy. A że w Wawrze stosunki własnościowe są mocno pokręcone, to zaczynam sią bać :-?

Parkiet wybrałam z Hajnówki; dąb kl. II (specjalnie, bo ma ładne słoje) :) wymiar 7 x 35 cena 75 zł za metr; chemia lakier Berger. wykonawca z Bartyckiej. Ten sam ma mi robić schody (też dębowe). Dziś dzwoniłam po informacje i podobno w tym tygodniu mają przyjechać moje schody (cena za schody ok. 7000 zł. Piszę ok., bo początkowo miały być też balustrady i poręcze, ale zdecydowałam się na metalowo-drewniane, a oni takich nie robią.) :D Jeśli wylewki pozwolą, to może w przyszłym tygodniu zaczną mi kłaść parkiet. :D

Dziękuję za życzenia, ale sama nie bardzo wierzę, że jajeczko w moim domku będzie możliwe już w tym roku.

A na jakim etapie jest Twój domek? Co teraz robisz?

grazia, cieszę się, że Twój dach wychodzi ładnie. Co w końcu kładziesz? A może jakaś fotka? :D

pozdrowienia dla wszystkich SAGOWICZÓW

gośka

Witam,

Gośka mam nadzieję, że STOEN przebrnie przez kłopoty i niebawem będziesz miała zasilanie, głowa do góry i bądź optymistką.

Co do stanu zaawansowania moich prac, to chyba jesteśmy na podobnym etapie. Ja, co prawda łazienki mam prawie wykończone ( brakuje niewielkich prac stolarskich - kosmetyka, ukończyłem budowę przyłączy wod-kan, a w tej chwili wybieram parkiet. Można powiedzieć, że już wybrałem bo dałem zaliczkę. Generalnie szukałem parkietu w klasie standard ( klepka bezsęczna i bez bieli), ale o innych proporcjach, (jeśli chodzi o wymiar), niż ta, którą Ty kupiłaś. Chcemy ułożyć parkiet w jodełkę pojedynczą lub podwójną i zależało nam, aby klepka była troszeczkę węższa. Ponadto z uwagi na koszty zamówiliśmy dwa rodzaje klepki, do salonu dłuższą tzn. o wym. 22/60/360 [mm], a na resztę podłóg klepkę 22/60/300 [mm]. Dodatkowo przy wizytach u różnych parkieciarzy zauważyłem, że oferowane klepki w zależności od producenta różnią się nie tylko jakością wykonania, ale także grubością warstwy roboczej ( różnice nawet do 3mm przy takiej samej grubości klepki- 22mm). Ma to oczywiście znaczenie, bo starcza na większą ilość cyklinowań. Dlatego też przy zakupie zwracałem na to uwagę.

Klepka przyjeżdza do nas w sobotę i mam nadzieję, że nie dosypie za dużo śniegu, bo będę miał kłopot z dojazdem do domu ( droga jest jeszcze nie utwardzona) . Tak samo jak Ty zleciłem wykonanie parkietu i schodów jednej firmie, by nie było problemów z gwarancją na parkiet i na usługi. Co do jakości , to parkiet jest ok., gat 1 za dobrą cenę ( według cennika ze strony). Przed zakupem odwiedziłem fabryczkę, i mogę powiedzieć, że nie jest to chałupnicza wytwórnia parkietu ( nowe maszyny, ogrzewane pomieszczenia produkcyjne i magazynowe, solidne wykonanie). Ponadto ustaliłem, że wszystkie klepki które nie będą trzymały parametrów dla gat 1 zostaną wymienione. podaję link do producenta;

http://www.parkietynurzynski.pl/

Co do sposobu zabezpieczenia parkietu ( lakierowanie lub olejowanie). powiem szczerze, że po lekturze fachowej prasy a także postów w temacie parkiet lakierowany czy olejowany, mam zawirowanie w głowie. Skłaniam się do olejowania, ale nie chcę podłogi pastować, właśnie od tego chcę wreszcie uciec. Z drugiej strony podłoga olejowana bardziej nam się podoba. W postach Boorga czytałem sporo na temat naturalnych środków pielęgnacji ( oleje itp.), ale powiem szczerze, że jeżeli parkiet w ten sposób zaolejowany będzie w dalszym ciągu wymagał częstej konserwacji, to chyba wolę syntetyczny. Decyzję musimy podjąć na dniach.

Darek

No witam!

Udalo sie zaktualizowac strone na serwerze. (link ponizej)

http://jacekwx.strony.netday.pl/pict/budowa/poddachem/

Aktualnie szukamy drzwi, okna juz zamowione...

Chcielismy ruszyc wczesniej z wykonczeniem ale zima idzie,...

Ile powinny kosztować drzwi wejsciowe? znalazlem narazie oferte za 7500 zl... i troche mi sie kredki z tornistra wysypaly...;/

Brama garazowa ma kosztowac podobnie... slabo to wygląda wszystko..

moze ktoś coś poradzi? jakies namiary na kogos na pomorzu?

pozdrawiamy

Jeśli nie zmieniałeś/zmniejszałeś otworu na drzwi i zrobiłeś zgodnie z projektem, to uważam że cena jaką dostałeś na drzwi jest b. dobra.

Najniższą cenę jaką dostałam na drzwi do Sagi to 8500 z montażem.

Co do bramy garażowej, to w Krispolu dostałam 7500, natomiast w Hormannie 7900.

Jaki kolor okien zamówiłeś do swojej Sagi? My także już zamówiliśmy okna w kolorze złoty dąb.

Gośka, jeśli tylko będę na działce sfotografuję kawałek dachu, który udało się już ułożyć. Wybrałam w końcu karpiówkę miedzianą Creatona. Bardzo mi się podoba.

pozdrawiam

tukaj, dzięki za słowa otuchy :D Obyś miał rację z tym STOENEM.

Moje schody miały wczoraj przyjechać od producenta, ale ciekawa jestem, czy dojechały. Ja zastanawiam się nad ułożeniem parkietu (przynajmniej na parterze) w kwadraty. Na górze albo tak samo, albo jodełka tradycyjna bądź podwójna. Jeszcze nie podjęłam decyzji. Zobaczę, jak przyjedzie parkiet. :roll: Na olejowanie się nie zdecydowałam, bo jestem za wygodna :oops: Wydaje mi się, że taka podłoga wymaga znacznie więcej zachodu od lakierowanej, a u nas trochę tej powierzchni do sprzątania będzie. Teraz mam lakierowaną i jestem zadowolona, więc niech tak będzie dalej. Nie będę eksperymentować, chociaż olejowane bardzo mi się podobają.

Czy myślałeś już o drzwiach. Ja wczoraj dostałam pierwszą wycenę na 25 tys., na drzwi Stolmaxu, ale jedna z forumowiczek odradzała mi tę firmę. Teraz myślę, co dalej. :roll:

Przy okazji, jak rozwiązałeś dostęp do zaworków, wężyków itp. przy zabudowanych wannach? Mój projekt jest b. ładny, ale nie przewidział tych spraw.

grazia, myślę, że pod karpiówką Twój dach będzie wyglądał ekstra. jeśłi chodzi o dachówki, to karpiówka najbardziej mi się podoba, ale my zrezygnowaliśmy z niej ze względu na koszty.

pzdr.

gośka