Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...
Witam msado!

Czy zacząłeś już swoją budowę. My ruszamy na wiosnę. Może się odezwiesz i poradzisz coś mniej doświadczonym :)

Witam, Proponuję srócić garaż bo jest zdecydowanie duży biorąc po uwage 2 samoch, zrezygnowaliśmy z 2 wykuszy. Podnieśliśmy poddasze o 1 wys. suporexu.

Pozdrawiam

Marcin :D

Msado, dzięki za błyskawiczny odzew :D. Duży garaż to mi się przyda, bo mam aż pięć rowerów, kosiarka, narzędzia, więc myślę, że zagospodaruję. Czy położyliście już dach i czy pokoje na poddaszu nie są zbyt ciemne? Niektórzy twierdzą, że będą słabo doświetlone :-? Czy budujecie gospodarczo, czy z firmą? Chętnie wysłucham wszystkich rad.

Pozdrawiam Gośka

• 2 weeks później...

15 połaci dachowych, 3 kominy...

mozna by zjechać do 12 i 2 kominów, ten przy kuchni chyba nie jest niezbędny.

Przestrzeń pod schodami można by zabudować i byłby pawlacz, a nie Bardzo Trudne Miejsce do Sprzątania Podatne na Kurz.

Nie jestem przekonany o słuszności takiego położenia głównego komina. Blokuje on jakiekolwiek ruchy w celu pozyskania pokoju dla np. 3. dziecka, a nigdy nic nie wiadomo.

Poza największym grzechem wymienionym na Sczycie, projekt w sumie ładny.

Zjedziesz w dół o 3 połacie dachowe, jak zrezygnujecie z naczółków na lukarnach, a zrobicie je po prostu dwuspadowe. Dekarz mniej weźmie za dach, niż murarz za dolepienie szczytów lukarnom.

Ale musicie to sobie wyrysować w elewacjach i odpowiedzieć na pytanie czy takie coś Wam odpowiada. A potem wykonawca niech się zaoferuje co do róznicy w cenach.

Nie chodzi tu o dachówkę bo powierzchniowo wyjdzie podobnie (odpady ze skosów daszków pokryją różnicę w twierdzeniu Pitagorasa, czy jakieś innego Greka :wink: ), ale o koszta więźby lukarn, gontów i orynnowania (przecież rynienki na lukarnach są wskazane co by zacieków na elewację nie było).

• 3 weeks później...
  • 1 month później...

No nam tez sie Saga podoba i na dniach mamy zamiar kupić ten projekt.

Nigdzie jednak nie moge znalezc zdjęc z realiacji. Moze komus juz udala sie ta sztuka!?

Byłbym zobowiązany za wszelkie info.

Dokonaliśmy już pewnych zmian w pierowtnym projekcie o zgode na które będziemy występowali do APA'y.

Głowne to wydłużenie garażu, usunięcie spiżarni z kuchni i zmiana w przedsionku.

tu taki maly szkic...

przed

http://www.netday.pl/~jacekwx/albumy/dzialka/saga/saga.jpg

i po

http://www.netday.pl/~jacekwx/albumy/dzialka/saga/saga_new.jpg

pozdrawiam

J.

• 3 weeks później...

Witam!

Ja buduje Sage!

I szukam kontaktu z kims kto też wybral ten projekt i bierze sie za jego realizacje na wiosne 2006.

Chętnie wymienie się doświadczeniami i wrazeniami na temat tego projektu.

Może ktoś już wybudował Sagę i może udostęnić zdjęcia, jakieś uwagi uzytkowe, realizacyjne. Bardzo prosze o kontakt.

pozdrawiam

JacekW

Mi się podoba siostrzany projekt z tej firmy: KORONA II ( ale kilka innych też). Mam wjazd na działkę od strony południowej, więc właśnie mi bardziej pasuje ten układ pomieszczeń, proponowany w Koronie. Ale projekty są bardzo podobne :wink: Też chcemy zacząć na wiosnę 2006, ale..czy to się uda...? Pozdrawiam!

Witaj!

Ja też będę budowała SAGĘ. Wszystko już gotowe, czekam na wiosnę. :) Niestety doświadczeń jeszcze nie mam, bo dopiero będę budować. Zmiany zrobiliśmy kosmetyczne - usunięcie wykusza w salonie, likwidacja oka na rzecz połaciówki, przejście do garażu przez kotłownię, likwidacja spiżraki w kuchni, zmniejszenie łazienki na parterze, powiększenie wnęki na szafę i umiejscowienie w niej spiżarki. Jak to się sprawdzi, zobaczymy za jakiś czas :wink:

Pozdrawiam

Gośka

• 2 weeks później...