grazia111 05.02.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2007 Ta wycena z dewro to już z rabatem 11%. Ze stolmaxu wyszło 24 800 i ryzykujemy Poza tym podobno mają być wcześniej niż dwroo, a mi zależy na czasie. Imprezki w ten weekend jeszcze nie będzie, bo moja ekipa u mnie mieszka Ale jak już mi położą parkiet, to może jeszcze przed lakierowaniem uda się coś zrobić Taka imprezka z tańcami byłaby nawet wskazana, bo jak coś się ma rozejść, to lepiej przed cyklinowaniem i lakierowaniem. pzdr gośka różnica 9 tys., pomiędzy dewro a stolmaxem więc ryzyko można podjąć Koleżanka twierdzi, że zrobi parapetówę na gołym betonie - przed posadzką, żeby się nie denerwować, jak koleżanki przyjdą w szpilkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 07.02.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2007 No to mam już półprodukt podłogi Parkiet jest położony (potrójna jodełka). Teraz będzie leżał i odpoczywał. Dla mnie wygląda ekstra. Zrobiło się tak domowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 08.02.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Gosia, Ty to już ostatnie etapy pokonujesz.... czy parkiety robisz po łazienkach? tak chyba najlepiej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 08.02.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2007 Witam, Gośka, Grazia moje gratulacje. Może wkleicie jakieś zdjęcia?. U nas na razie bez progresów, szukamy drzwi. W chwili obecnej zapadła decyzja, że będą lakierowane - białe. W takim razie nie ma co przesadzać i kupować dębowych, bo i tak strukturę drewna przykryje lakier. Nie wiemy jakie będziemy mieli meble i jaki kolor będzie miała podłoga zaolejowana. Drzwi białe natomiast będą się komponowały do każdych mebli, jak i do białych okien. Ponadto renowacja, czy ewentualna napraw takich drzwi jest zdecydowania łatwiejsza. Wobec powyższych faktów zwracamy naszą uwagę tylko na drzwi malowane.Na dzień dzisiejszy naszymi faworytami są: drzwi Modern z firmy Pol-Skone http://www.pol-skone.com.pl/index.php?pageid=137&lang=pl oraz drzwi Giza z firmy Interno http://interno-drzwi.pl/html_giza/drzwi_giza.html pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 11.02.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2007 Witam, Gośka, Grazia moje gratulacje. Może wkleicie jakieś zdjęcia?. U nas na razie bez progresów, szukamy drzwi. W chwili obecnej zapadła decyzja, że będą lakierowane - białe. W takim razie nie ma co przesadzać i kupować dębowych, bo i tak strukturę drewna przykryje lakier. Nie wiemy jakie będziemy mieli meble i jaki kolor będzie miała podłoga zaolejowana. Drzwi białe natomiast będą się komponowały do każdych mebli, jak i do białych okien. Ponadto renowacja, czy ewentualna napraw takich drzwi jest zdecydowania łatwiejsza. Wobec powyższych faktów zwracamy naszą uwagę tylko na drzwi malowane.Na dzień dzisiejszy naszymi faworytami są: drzwi Modern z firmy Pol-Skone http://www.pol-skone.com.pl/index.php?pageid=137&lang=pl oraz drzwi Giza z firmy Interno http://interno-drzwi.pl/html_giza/drzwi_giza.html Jak tylko śnieg stopnieje zrobię zdjęcia układanego dachu. Wygląda obiecująco Na zdjęciach drzwi, które prezentujesz wyglądają nieźle. Białe drzwi podobają mi się i być może też zrobimy takie na piętrze. Chodzę po salonach sprzedaży drzwi wewnętrznych i zamykam je z rozmachem, żeby sprawdzić, jak trzaskają Sprawdzam, jak się zachowują, bo przy dzieciach to się przyda. Napiszcie koniecznie ile centymetrów macie wylewki w swoich Sagach. Czy tak, jak w projekcie 5 cm sytropianu i 5 szlichty, czy robiliście więcej. Mamy zrobione otwory na drzwi wg projektu, czyli 210. Wykonawca zaleca zrobić o 5 cm więcej styropianu, natomiast kierownik budowy doradza zrobić tak, jak w projekcie uznając to za wystarczające. Decyzje pozostawiono nam. Co o tym sądzicie? pozdrawiam pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 12.02.2007 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Witam Grazia, z wylewkami bywa różnie. U nas pierwsza szlichta, tak zwany chudziak był wylewany zaraz po wymurowaniu fundamentów ( na nim stały stęple do podtrzymywania szalunków stropu). Przy ustalaniu grubości warstwy izolacyjnej musisz starannie wyliczyć ile masz cm do zagospodarowania ( próg drzwi tarasowych i wejściowych, pierwszy stopień schodów itp, ma to znaczenie, bo inaczej będziesz musiała np przelewać schody itp). Po wszystkich wyliczeniach ( pod uwagę należy brać także przestrzeń potrzebną na np. podłogowe ogrzewanie , jeżeli takowe zamierzasz wykonać, my zrobiliśmy) Pod wylewką i styropianem musi się jeszcze zmieścić zabezpieczenie przeciw wilgotnościowe ( u nas : dwa razy chudziak był malowany dysperbitem, papa - dwie warstwy układane na przekładkę, gruba folia izolacyjna i na nią dopiero styropian.W takiej konfiguracji wygospodarowaliśmy przestrzeń na 8 cm styropianu i 5 cm wylweki włąściwej - szlichty. Jeżeli miałbym możliwości to dałbym nawet 100 -130 [mm] styropianu, jak zalecają podręczniki odnośnie podłóg na gruncie. Ponadto wysokość wylewki w pomiędzy miejscami gdzie mamy gres, a powierzchnią pod parkiet różni się o około 1 cm, co wynika z różnicy grubości gresu i klepki. Co do otworów drzwiowych, to też miałem wykonane na wymiar 2100 mm, ale po wylaniu na stropie szlicht ( na poddaszu też mam ogrzewania podłogowe w łazienkach) wysokość uległa zmniejszeniu do 2060- 2070 mm. Teraz nic mi nie pozostaje tylko podcięcie drzwi. Jeśli możesz, to otwory ( ich wysokość) powiększ o jakieś 20-30 mm, ale pewnie też jest po herbacie, bo jak znam życie, to wykonawca zalał już nadproża drzwi. pozdrawiam i życzę kolejnych postępów na budowie Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 12.02.2007 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 no właśnie herbata po obiedzie. a chciałam 15 cm posadzki Teraz pozostaje zrobić wg projektu a co z wełną? słyszałam, że lepiej po tynkach i wylewkach bo wełna chłonie wilgoć, a to ma swoje negatywne skutki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 12.02.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2007 Witam, Grazia, dokładnie tak, z tym że wszystkich " mokrych prac" i tak nie unikniesz przed położeniem wełny: karton gips, glazura itp., ale z pewnością wylewki i tynki wykonałbym przed wełną. Co do szlicht proponuję wylewać je z miksokreta - zdecydowanie mniej wilgoci w domu!!!. A to moja Saga w zimowej szacie: http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20070211.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20070213.jpg pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 13.02.2007 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2007 Piękna ta Twoja SAGA, ale już kolejną zimą i ja się pochwalę. Tak będzie miksokret i tynki gipsowe z agregatu, ale to dopiero w kwietniu.Na razie wiele nie możemy robić poza dokończeniem dachu (jeszcze dwa tygodnie), instalacjami, montażem okien. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 14.02.2007 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2007 Witajcie Dawno mnie tu nie było, bo pozwoliłam sobie na trzydniowy wyjazd urlopowy. Bardzo się przydał. tukaj, ślicznie wygląda Twoja Saga pod zimową kołderką A u mnie też roboty idą pełną parą. Łazienki już prawie wykończone. Kuchnia zrobiona w całości. Jutro ma być szafa w wiatrołapie. A potem jeszcze schody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 16.02.2007 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2007 Gosia, ja tez juz mam szafe w wiatrolapie, meble kuchenne i urzadzone pokoje, nawet wiem, jak beda wygladaly lazienki niestety na razie wszystko tylko na wizualizacjach. A dach ciagle sie robi pozdrawiam G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 17.02.2007 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 [/img][/url] [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 17.02.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 grazia, piękny dach. Cały już zrobiony? Co dalej masz w planach?pozdrgośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 17.02.2007 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Dziékujé Gosia, to jeszcze nie koniec z pracami przy dachu. Zostala do pokrycia prawa strona dachu, zamontowanie i obrobka okien.26. lutego zaczyna swoja prace elektryk, 2 -3 tygodnie pozniej hydraulik. Kiedy u Ciebie koniec? pozdrawiamGrazyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 17.02.2007 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2007 Kiedy u Ciebie koniec? Mam nadzieję, że już lada chwila W zasadzie została do położenia podłoga w garażu, kończą mi drugą łazienkę (fugi i biały montaż). Musi wejść jeszcze człowiek od schodów i potem cyklinowanie oraz lakierowanie parkietów. Tu jest mała zagwozdka logistyczna, bo dobrze byłoby cokoły polakierować razem z parkietem, a dopóki nie mam drzwi nie można położyć cokołów No i na koniec drugie malowanie Potem jescze melamina i można rozkładać dywany pozdrawiam gośka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekWx 18.02.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2007 [...], z wylewkami bywa różnie. A to akurat prawda... swoja droga dobrze ze tu zajrzalem, bo wlasnie jestem jeszcze 'przed herbata' Pytanie do Darka... moj wykonawca od wylewek i tynkow mowi 8-10 cm styropianu i 7 cm wylewki, ale 'pies indianski' liczy od cm (2,20 zyko/cm/m^2 + 12 zyko za robocizne) - okolo 50 zl za metr by wyszlo... hudziak juz mam wiec pozostaje kwestia styropian + wylewka. ocieplenie fundamentow mam zrobione dobrze - fundamenty na 6 bloczkow w ziemi, na to dysperbit, na to 4 cm styropianu dookola, i jeszcze raz dysperbit... no i teraz dylemat.. Ile tego styropianu? myslalem o 8 cm styropianu i 5-6 cm wylewki razem 13-14 cm i zostaje mi jakies 3 cm na kafle i panele - razem 17... (wszystkim wykonawcom mowilem do te pory 13.. ups) Co do ogrzewania podlogowego - chce zrobic w korytarzu i kuchni. Czy te 5 cm wylewki wystarczy zeby ukryc rury? Przy ustalaniu grubości warstwy izolacyjnej musisz starannie wyliczyć ile masz cm do zagospodarowania ( próg drzwi tarasowych i wejściowych, pierwszy stopień schodów itp, ma to znaczenie, bo inaczej będziesz musiała np przelewać schody itp). A czy mógłbys Darku przytoczyć jakis przykład wyliczeń po kolei co i jak..? lajkonikiem jestem totalnym w tej materii przydala by sie jakas ściąga.... Pod wylewką i styropianem musi się jeszcze zmieścić zabezpieczenie przeciw wilgotnościowe ( u nas : dwa razy chudziak był malowany dysperbitem, papa - dwie warstwy układane na przekładkę, gruba folia izolacyjna i na nią dopiero styropian.W takiej konfiguracji wygospodarowaliśmy przestrzeń na 8 cm styropianu i 5 cm wylweki włąściwej - szlichty. Jeżeli miałbym możliwości to dałbym nawet 100 -130 [mm] styropianu, jak zalecają podręczniki odnośnie podłóg na gruncie. Ponadto wysokość wylewki w pomiędzy miejscami gdzie mamy gres, a powierzchnią pod parkiet różni się o około 1 cm, co wynika z różnicy grubości gresu i klepki. ...no wlasnie, tu sie troche gubie: dysperbit + papa na krzyż dwa razy... załóżmy ze to cm = 1cm + 8 cm styropian = 9cm (czy 6 cm by nie wystarczylo!?) + 6 cm wylewki = 15 cm,... ...podłogówka idzie na styropian!? mając otwór drzwi 227 cm do łuku, drzwi robie w tej chwili na 214 cm ale widze z tych wyliczen ze musze skorygowac... proszę o poparwkę jesli o czymś zapomnialem... pozdrawiam serdecznie J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 19.02.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam, Tak jak wcześniej pisałem na ocieplenie styropianem wygospodarowałem 5+3=8 cm. W miejscach gdzie mam podłogówkę wylewki były podniesione o 1cm, na nie położony był styropian z folią do którego mocowane były obwody grzewcze ( patrz na zdjęcia z drugiej strony postów), następnie w przestrzenie pomiędzy rurkami panowie montażyści układali kolejną warstwę styropianu , na nie siatkę zbrojeniową, no i dopiero tak przygotowaną konstrukcję zalewali z miksokreta ( wylewki z domieszką plastyfikatorów) http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Obraz025-1.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Obraz023-1.jpg Grazia moje gratulacje śliczna chatka z pięknym dachem, wydaje mi się że już ją gdzieś widziałem? pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacekWx 19.02.2007 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2007 Witam, Tak jak wcześniej pisałem na ocieplenie styropianem wygospodarowałem 5+3=8 cm. W miejscach gdzie mam podłogówkę wylewki były podniesione o 1cm, na nie położony był styropian z folią do którego mocowane były obwody grzewcze ( patrz na zdjęcia z drugiej strony postów), [...] ...bardzo dziekuje za pomoc! Juz chyba mam koncept: 7mm na izolacje (dysperbit x2 + 3 x folia) 8 cm styropian 6 cm wylewka (tam gdzie podlogowka moze ciut wyzej - 1cm) 1,5 cm na terakote.... ech, zeby nie to suszenie domu to juz bym dzialal... pozdrawiam. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 20.02.2007 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Witam, Tak jak wcześniej pisałem na ocieplenie styropianem wygospodarowałem 5+3=8 cm. W miejscach gdzie mam podłogówkę wylewki były podniesione o 1cm, na nie położony był styropian z folią do którego mocowane były obwody grzewcze(...) a papa? Grazia moje gratulacje śliczna chatka z pięknym dachem, wydaje mi się że już ją gdzieś widziałem? dziękuję. Jak widać wole oko jest bardziej wyciągnięte niż zawarte jest to w projekcie, z czego bardzo się cieszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 20.02.2007 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2007 Witam, Grazia oczywiście masz rację ale nie do końca, o papie jak niżej, Witam, Tak jak wcześniej pisałem na ocieplenie styropianem wygospodarowałem 5+3=8 cm. W miejscach gdzie mam podłogówkę wylewki były podniesione o 1cm, na nie położony był styropian z folią do którego mocowane były obwody grzewcze(...) a papa? O tym już pisałem wcześniej: Pod wylewką i styropianem musi się jeszcze zmieścić zabezpieczenie przeciw wilgotnościowe ( u nas : dwa razy chudziak był malowany dysperbitem, papa - dwie warstwy układane na przekładkę, gruba folia izolacyjna i na nią dopiero styropian.W takiej konfiguracji wygospodarowaliśmy przestrzeń na 8 cm styropianu i 5 cm wylweki włąściwej - szlichty. Jeżeli miałbym możliwości to dałbym nawet 100 -130 [mm] styropianu, jak zalecają podręczniki odnośnie podłóg na gruncie. Ponadto wysokość wylewki w pomiędzy miejscami gdzie mamy gres, a powierzchnią pod parkiet różni się o około 1 cm, co wynika z różnicy grubości gresu i klepki. Grazia moje gratulacje śliczna chatka z pięknym dachem, wydaje mi się że już ją gdzieś widziałem? dziękuję. Jak widać wole oko jest bardziej wyciągnięte niż zawarte jest to w projekcie, z czego bardzo się cieszę. Wole oko jest śliczne, bardziej wyciągnięte w górę niż moje, ale u mnie przeszkadzał rozbudowany komin, i musieliśmy je trochę spłaszczyć. O tym też wcześniej wspominałem, mam powiększone wszystkie kominy o kilka szybów(wszystkie pomieszczenia są wentylowane grawitacyjnie). Napiszczy się mylę, ale kuchenny komin wydaje się być lekko z boku wolego oka, a może coś zmieniałaś w projekcie?, może to też być złudzenie spowodowane perspektywą zdjęcia. Czy możesz wkleić jakieś zdjęcie o większej rozdzielczości, obecne po powiększeniu się rozmywa i nic nie widać. pozdrawiam Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts