Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ta wycena z dewro to już z rabatem 11%. Ze stolmaxu wyszło 24 800 i ryzykujemy :roll: Poza tym podobno mają być wcześniej niż dwroo, a mi zależy na czasie.

Imprezki w ten weekend jeszcze nie będzie, bo moja ekipa u mnie mieszka :wink: Ale jak już mi położą parkiet, to może jeszcze przed lakierowaniem uda się coś zrobić :roll: Taka imprezka z tańcami byłaby nawet wskazana, bo jak coś się ma rozejść, to lepiej przed cyklinowaniem i lakierowaniem. :wink:

pzdr

gośka

różnica 9 tys., pomiędzy dewro a stolmaxem więc ryzyko można podjąć :wink:

Koleżanka twierdzi, że zrobi parapetówę na gołym betonie - przed posadzką, żeby się nie denerwować, jak koleżanki przyjdą w szpilkach :D

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Gośka, Grazia moje gratulacje. Może wkleicie jakieś zdjęcia?.

U nas na razie bez progresów, szukamy drzwi. W chwili obecnej zapadła decyzja, że będą lakierowane - białe. W takim razie nie ma co przesadzać i kupować dębowych, bo i tak strukturę drewna przykryje lakier. Nie wiemy jakie będziemy mieli meble i jaki kolor będzie miała podłoga zaolejowana. Drzwi białe natomiast będą się komponowały do każdych mebli, jak i do białych okien. Ponadto renowacja, czy ewentualna napraw takich drzwi jest zdecydowania łatwiejsza. Wobec powyższych faktów zwracamy naszą uwagę tylko na drzwi malowane.Na dzień dzisiejszy naszymi faworytami są:

drzwi Modern z firmy Pol-Skone

http://www.pol-skone.com.pl/index.php?pageid=137&lang=pl

oraz

drzwi Giza z firmy Interno

http://interno-drzwi.pl/html_giza/drzwi_giza.html

pozdrawiam :D

Darek

Witam,

Gośka, Grazia moje gratulacje. Może wkleicie jakieś zdjęcia?.

U nas na razie bez progresów, szukamy drzwi. W chwili obecnej zapadła decyzja, że będą lakierowane - białe. W takim razie nie ma co przesadzać i kupować dębowych, bo i tak strukturę drewna przykryje lakier. Nie wiemy jakie będziemy mieli meble i jaki kolor będzie miała podłoga zaolejowana. Drzwi białe natomiast będą się komponowały do każdych mebli, jak i do białych okien. Ponadto renowacja, czy ewentualna napraw takich drzwi jest zdecydowania łatwiejsza. Wobec powyższych faktów zwracamy naszą uwagę tylko na drzwi malowane.Na dzień dzisiejszy naszymi faworytami są:

drzwi Modern z firmy Pol-Skone

http://www.pol-skone.com.pl/index.php?pageid=137&lang=pl

oraz

drzwi Giza z firmy Interno

http://interno-drzwi.pl/html_giza/drzwi_giza.html

Jak tylko śnieg stopnieje zrobię zdjęcia układanego dachu. Wygląda obiecująco :lol:

Na zdjęciach drzwi, które prezentujesz wyglądają nieźle. Białe drzwi podobają mi się i być może też zrobimy takie na piętrze. Chodzę po salonach sprzedaży drzwi wewnętrznych i zamykam je z rozmachem, żeby sprawdzić, jak trzaskają :p Sprawdzam, jak się zachowują, bo przy dzieciach to się przyda.

Napiszcie koniecznie ile centymetrów macie wylewki w swoich Sagach. Czy tak, jak w projekcie 5 cm sytropianu i 5 szlichty, czy robiliście więcej.

Mamy zrobione otwory na drzwi wg projektu, czyli 210. Wykonawca zaleca zrobić o 5 cm więcej styropianu, natomiast kierownik budowy doradza zrobić tak, jak w projekcie uznając to za wystarczające. Decyzje pozostawiono nam.

Co o tym sądzicie?

pozdrawiam

Darek

Witam

Grazia, z wylewkami bywa różnie. U nas pierwsza szlichta, tak zwany chudziak był wylewany zaraz po wymurowaniu fundamentów ( na nim stały stęple do podtrzymywania szalunków stropu). Przy ustalaniu grubości warstwy izolacyjnej musisz starannie wyliczyć ile masz cm do zagospodarowania ( próg drzwi tarasowych i wejściowych, pierwszy stopień schodów itp, ma to znaczenie, bo inaczej będziesz musiała np przelewać schody itp). Po wszystkich wyliczeniach ( pod uwagę należy brać także przestrzeń potrzebną na np. podłogowe ogrzewanie , jeżeli takowe zamierzasz wykonać, my zrobiliśmy) Pod wylewką i styropianem musi się jeszcze zmieścić zabezpieczenie przeciw wilgotnościowe ( u nas : dwa razy chudziak był malowany dysperbitem, papa - dwie warstwy układane na przekładkę, gruba folia izolacyjna i na nią dopiero styropian.W takiej konfiguracji wygospodarowaliśmy przestrzeń na 8 cm styropianu i 5 cm wylweki włąściwej - szlichty. Jeżeli miałbym możliwości to dałbym nawet 100 -130 [mm] styropianu, jak zalecają podręczniki odnośnie podłóg na gruncie. Ponadto wysokość wylewki w pomiędzy miejscami gdzie mamy gres, a powierzchnią pod parkiet różni się o około 1 cm, co wynika z różnicy grubości gresu i klepki.

Co do otworów drzwiowych, to też miałem wykonane na wymiar 2100 mm, ale po wylaniu na stropie szlicht ( na poddaszu też mam ogrzewania podłogowe w łazienkach) wysokość uległa zmniejszeniu do 2060- 2070 mm. Teraz nic mi nie pozostaje tylko podcięcie drzwi. Jeśli możesz, to otwory ( ich wysokość) powiększ o jakieś 20-30 mm, ale pewnie też jest po herbacie, bo jak znam życie, to wykonawca zalał już nadproża drzwi.

pozdrawiam i życzę kolejnych postępów na budowie :D

Darek

Witam,

Grazia, dokładnie tak, z tym że wszystkich " mokrych prac" i tak nie unikniesz przed położeniem wełny: karton gips, glazura itp., ale z pewnością wylewki i tynki wykonałbym przed wełną. Co do szlicht proponuję wylewać je z miksokreta - zdecydowanie mniej wilgoci w domu!!!.

A to moja Saga w zimowej szacie:

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20070211.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20070213.jpg

Darek

Witajcie :D

Dawno mnie tu nie było, bo pozwoliłam sobie na trzydniowy wyjazd urlopowy. Bardzo się przydał.

tukaj, ślicznie wygląda Twoja Saga pod zimową kołderką :D

A u mnie też roboty idą pełną parą. Łazienki już prawie wykończone. Kuchnia zrobiona w całości. Jutro ma być szafa w wiatrołapie. A potem jeszcze schody.

Kiedy u Ciebie koniec?

Mam nadzieję, że już lada chwila :D W zasadzie została do położenia podłoga w garażu, kończą mi drugą łazienkę (fugi i biały montaż). Musi wejść jeszcze człowiek od schodów i potem cyklinowanie oraz lakierowanie parkietów. Tu jest mała zagwozdka logistyczna, bo dobrze byłoby cokoły polakierować razem z parkietem, a dopóki nie mam drzwi nie można położyć cokołów :-? No i na koniec drugie malowanie :D Potem jescze melamina i można rozkładać dywany :wink:

pozdrawiam

gośka

[...], z wylewkami bywa różnie.

A to akurat prawda... swoja droga dobrze ze tu zajrzalem, bo wlasnie jestem jeszcze 'przed herbata' ;)

Pytanie do Darka...

moj wykonawca od wylewek i tynkow mowi 8-10 cm styropianu i 7 cm wylewki, ale 'pies indianski' liczy od cm (2,20 zyko/cm/m^2 + 12 zyko za robocizne) - okolo 50 zl za metr by wyszlo...

hudziak juz mam wiec pozostaje kwestia styropian + wylewka.

ocieplenie fundamentow mam zrobione dobrze - fundamenty na 6 bloczkow w ziemi, na to dysperbit, na to 4 cm styropianu dookola, i jeszcze raz dysperbit... no i teraz dylemat.. Ile tego styropianu? myslalem o 8 cm styropianu i 5-6 cm wylewki razem 13-14 cm i zostaje mi jakies 3 cm na kafle i panele - razem 17... (wszystkim wykonawcom mowilem do te pory 13.. ups)

Co do ogrzewania podlogowego - chce zrobic w korytarzu i kuchni. Czy te 5 cm wylewki wystarczy zeby ukryc rury?

Przy ustalaniu grubości warstwy izolacyjnej musisz starannie wyliczyć ile masz cm do zagospodarowania ( próg drzwi tarasowych i wejściowych, pierwszy stopień schodów itp, ma to znaczenie, bo inaczej będziesz musiała np przelewać schody itp).

A czy mógłbys Darku przytoczyć jakis przykład wyliczeń po kolei co i jak..?

lajkonikiem jestem totalnym w tej materii przydala by sie jakas ściąga....

Pod wylewką i styropianem musi się jeszcze zmieścić zabezpieczenie przeciw wilgotnościowe ( u nas : dwa razy chudziak był malowany dysperbitem, papa - dwie warstwy układane na przekładkę, gruba folia izolacyjna i na nią dopiero styropian.W takiej konfiguracji wygospodarowaliśmy przestrzeń na 8 cm styropianu i 5 cm wylweki włąściwej - szlichty.

Jeżeli miałbym możliwości to dałbym nawet 100 -130 [mm] styropianu, jak zalecają podręczniki odnośnie podłóg na gruncie. Ponadto wysokość wylewki w pomiędzy miejscami gdzie mamy gres, a powierzchnią pod parkiet różni się o około 1 cm, co wynika z różnicy grubości gresu i klepki.

...no wlasnie, tu sie troche gubie:

dysperbit + papa na krzyż dwa razy... załóżmy ze to cm = 1cm

+ 8 cm styropian = 9cm (czy 6 cm by nie wystarczylo!?)

+ 6 cm wylewki = 15 cm,...

...podłogówka idzie na styropian!?

mając otwór drzwi 227 cm do łuku, drzwi robie w tej chwili na 214 cm ale widze z tych wyliczen ze musze skorygowac... proszę o poparwkę jesli o czymś zapomnialem...

pozdrawiam serdecznie

J.

Witam,

Tak jak wcześniej pisałem na ocieplenie styropianem wygospodarowałem 5+3=8 cm. W miejscach gdzie mam podłogówkę wylewki były podniesione o 1cm, na nie położony był styropian z folią do którego mocowane były obwody grzewcze ( patrz na zdjęcia z drugiej strony postów), następnie w przestrzenie pomiędzy rurkami panowie montażyści układali kolejną warstwę styropianu , na nie siatkę zbrojeniową, no i dopiero tak przygotowaną konstrukcję zalewali z miksokreta ( wylewki z domieszką plastyfikatorów)

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Obraz025-1.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Obraz023-1.jpg

Grazia moje gratulacje śliczna chatka z pięknym dachem, wydaje mi się że już ją gdzieś widziałem?

Darek

Witam,

Tak jak wcześniej pisałem na ocieplenie styropianem wygospodarowałem 5+3=8 cm. W miejscach gdzie mam podłogówkę wylewki były podniesione o 1cm, na nie położony był styropian z folią do którego mocowane były obwody grzewcze ( patrz na zdjęcia z drugiej strony postów), [...]

...bardzo dziekuje za pomoc! Juz chyba mam koncept:

7mm na izolacje (dysperbit x2 + 3 x folia)

8 cm styropian

6 cm wylewka (tam gdzie podlogowka moze ciut wyzej - 1cm)

1,5 cm na terakote....

ech, zeby nie to suszenie domu to juz bym dzialal...

pozdrawiam. J.

Witam,

Tak jak wcześniej pisałem na ocieplenie styropianem wygospodarowałem 5+3=8 cm. W miejscach gdzie mam podłogówkę wylewki były podniesione o 1cm, na nie położony był styropian z folią do którego mocowane były obwody grzewcze(...)

a papa?

Grazia moje gratulacje śliczna chatka z pięknym dachem, wydaje mi się że już ją gdzieś widziałem?

dziękuję. Jak widać wole oko jest bardziej wyciągnięte niż zawarte jest to w projekcie, z czego bardzo się cieszę.

Witam,

Grazia oczywiście masz rację ale nie do końca, o papie jak niżej,

Witam,

Tak jak wcześniej pisałem na ocieplenie styropianem wygospodarowałem 5+3=8 cm. W miejscach gdzie mam podłogówkę wylewki były podniesione o 1cm, na nie położony był styropian z folią do którego mocowane były obwody grzewcze(...)

a papa?

O tym już pisałem wcześniej:

Pod wylewką i styropianem musi się jeszcze zmieścić zabezpieczenie przeciw wilgotnościowe ( u nas : dwa razy chudziak był malowany dysperbitem, papa - dwie warstwy układane na przekładkę, gruba folia izolacyjna i na nią dopiero styropian.W takiej konfiguracji wygospodarowaliśmy przestrzeń na 8 cm styropianu i 5 cm wylweki włąściwej - szlichty.

Jeżeli miałbym możliwości to dałbym nawet 100 -130 [mm] styropianu, jak zalecają podręczniki odnośnie podłóg na gruncie. Ponadto wysokość wylewki w pomiędzy miejscami gdzie mamy gres, a powierzchnią pod parkiet różni się o około 1 cm, co wynika z różnicy grubości gresu i klepki.

dziękuję. Jak widać wole oko jest bardziej wyciągnięte niż zawarte jest to w projekcie, z czego bardzo się cieszę.

Wole oko jest śliczne, bardziej wyciągnięte w górę niż moje, ale u mnie przeszkadzał rozbudowany komin, i musieliśmy je trochę spłaszczyć. O tym też wcześniej wspominałem, mam powiększone wszystkie kominy o kilka szybów(wszystkie pomieszczenia są wentylowane grawitacyjnie). Napiszczy się mylę, ale kuchenny komin wydaje się być lekko z boku wolego oka, a może coś zmieniałaś w projekcie?, może to też być złudzenie spowodowane perspektywą zdjęcia.

Czy możesz wkleić jakieś zdjęcie o większej rozdzielczości, obecne po powiększeniu się rozmywa i nic nie widać.

Darek