Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam,

Grazia musisz zalogować się na serwerze ze zdjęciami, podaję link:

http://photobucket.com/

następnie musisz zgrać zdjęcia z dysku swojego komputera za pomocą narządka na serwerze:

1. określasz ilość zdjęć

2. kolejna czynność to przeglądaj, wczytujesz adres, kopiując - image, opis w descripion, likwidujesz oryginalną nazwę ( w przeciwnym wypadku serwer nie chce wczytać)- Keep original image names

3 Klikasz na przycisk submit

Program wczytuje zdjęcia , kolejna czynność to skopiowanie adresu img do postu i już fotki są na forum, przed wysłaniem skontroluj czy strona na forum się nie rozjechała, może się tak zdarzyć ( ja tak miałem ), wtedy należy je lekko zmniejszyć. W tym celu na serwerze edytujesz zdjęcie i używając przycisku Resize zmieniasz jego rozmiar i powtórnie umieszczasz na forum i wysyłasz.

Papa była kleiona, obróbek komina na razie nie widzę, ale dopiero po ulewnych deszczach zobaczysz czy nie ma zacieków, zależy to od głębokości tkz "wydry", im głębsza tym mniejsze zgrożenie pojawienia się zacieków.

pozdrawiam :p

Darek

Witam serdecznie SAGA'owiczów

Decyzja zapadła – będziemy chcieli przyłączyć się do Waszego grona. Projekt zamówiony, posty o SADZE przeczytane, swoje przemyślenia mamy i przystępujmy powoli do działa.

Projekt zamówiony, zbieramy papierkologię i mamy plan we wrześniu rozpocząć prace ziemne i murarskie (wcześniej z różnych względów nie da rady, ale chcemy chociaż rozpocząć w tym roku).

Zmiany nad którymi myślimy:

1. wydłużenie garażu o 1,5 – 2 m i zagospodarowaniu tego miejsca na powierzchnie pod rowery + sprzęt ogrodniczy, itp.

2.zwężenia spiżarni o około 0,3 m i przedłużenie jej tak, aby możliwe było zamknięcie kuchni drzwiami przesuwnymi lub dwuskrzydłowymi, oraz wbudowaniem w wydłużoną spiżarnię lodówki, piekarnika, micro i może jeszcze jakiejś szafki

3.zmiana położenia drzwi do łazienki na dole, w ten sposób, że będą one zamykały istniejący tam korytarzyk do kotłowni – w efekcie powiększy się powierzchnia łazienki, a wejście do kotłowi będzie właśnie z niej (łazienki w sensie) – widziałem takie rozwiązanie w gotowym już domu (w innym projekcie, ale funkcjonalność super)

4.przeniesienie drzwi balkonowych na sąsiednią ścianę (to będzie u nas ściana południowa i tam się drzwi lepiej sprawdzą)

5.w związku w wydłużeniem garażu zwiększy się również strych przeznaczony na pralkę, suszarkę i składzik wszelkiego dobra

wciąż jeszcze myśli nad:

6.rezygnacją z wolego oczka (z wielkim bólem, bo to smaczek tego domu i chyba jednak warto dołożyć kasę na takie rozwiązanie) na rzecz trójkątnego wykusza – wciąż szukam jednoznacznej odpowiedzi że ''nie da lub da się zrobić w blasze(ładnie oczywiście) wole oko'' , bo ma na razie dwie opinie wykluczające się. A z kosztowego punktu widzenia blacha rządzi.

7. rezygnacja z dwóch garderób na górze (póki dzieciaki jeszcze małe i chyba wolą więcej miejsca w pokojach niż garderoby), z opcją zabudowy w przyszłości

Na etapie wyboru myśleliśmy jeszcze o:

- projekcie Jesion z pracowni Dom na horyzoncie – projekt odpadł po zobaczeniu w rzeczywistości ilości skosów na piętrze oraz ''przymierzeniu'' w realu domu do działki (szerokość domu około 19 m)

- Koronie z APA– przegrała z Sagą niestety kosztami budowy

- Gemini II – projekt przegrał z planem zagospodarowania przestrzennego

Będziemy stawiać dom w Halinowie pod W-wa na działce 32 x 32. Planowana kolorystyka: szarości – wiem, że inaczej niż w projekcie i trochę tak smutno, ale Kasi strasznie się taka kompozycja podoba, więc ... :-)

Pozdrawiamy serdecznie

Tomek, Kasia i Filek (w planie czwarty mieszkaniec Sagi :-)

Witam serdecznie SAGA'owiczów

Decyzja zapadła – będziemy chcieli przyłączyć się do Waszego grona. Projekt zamówiony, posty o SADZE przeczytane, swoje przemyślenia mamy i przystępujmy powoli do działa.

Projekt zamówiony, zbieramy papierkologię i mamy plan we wrześniu rozpocząć prace ziemne i murarskie (wcześniej z różnych względów nie da rady, ale chcemy chociaż rozpocząć w tym roku).

Zmiany nad którymi myślimy:

1. wydłużenie garażu o 1,5 – 2 m i zagospodarowaniu tego miejsca na powierzchnie pod rowery + sprzęt ogrodniczy, itp.

2.zwężenia spiżarni o około 0,3 m i przedłużenie jej tak, aby możliwe było zamknięcie kuchni drzwiami przesuwnymi lub dwuskrzydłowymi, oraz wbudowaniem w wydłużoną spiżarnię lodówki, piekarnika, micro i może jeszcze jakiejś szafki

3.zmiana położenia drzwi do łazienki na dole, w ten sposób, że będą one zamykały istniejący tam korytarzyk do kotłowni – w efekcie powiększy się powierzchnia łazienki, a wejście do kotłowi będzie właśnie z niej (łazienki w sensie) – widziałem takie rozwiązanie w gotowym już domu (w innym projekcie, ale funkcjonalność super)

4.przeniesienie drzwi balkonowych na sąsiednią ścianę (to będzie u nas ściana południowa i tam się drzwi lepiej sprawdzą)

5.w związku w wydłużeniem garażu zwiększy się również strych przeznaczony na pralkę, suszarkę i składzik wszelkiego dobra

wciąż jeszcze myśli nad:

6.rezygnacją z wolego oczka (z wielkim bólem, bo to smaczek tego domu i chyba jednak warto dołożyć kasę na takie rozwiązanie) na rzecz trójkątnego wykusza – wciąż szukam jednoznacznej odpowiedzi że ''nie da lub da się zrobić w blasze(ładnie oczywiście) wole oko'' , bo ma na razie dwie opinie wykluczające się. A z kosztowego punktu widzenia blacha rządzi.

7. rezygnacja z dwóch garderób na górze (póki dzieciaki jeszcze małe i chyba wolą więcej miejsca w pokojach niż garderoby), z opcją zabudowy w przyszłości

Na etapie wyboru myśleliśmy jeszcze o:

- projekcie Jesion z pracowni Dom na horyzoncie – projekt odpadł po zobaczeniu w rzeczywistości ilości skosów na piętrze oraz ''przymierzeniu'' w realu domu do działki (szerokość domu około 19 m)

- Koronie z APA– przegrała z Sagą niestety kosztami budowy

- Gemini II – projekt przegrał z planem zagospodarowania przestrzennego

Będziemy stawiać dom w Halinowie pod W-wa na działce 32 x 32. Planowana kolorystyka: szarości – wiem, że inaczej niż w projekcie i trochę tak smutno, ale Kasi strasznie się taka kompozycja podoba, więc ... :-)

Pozdrawiamy serdecznie

Tomek, Kasia i Filek (w planie czwarty mieszkaniec Sagi :-)

Witam,

Ja też Was serdecznie witam w gronie Sagowiczów, dla rozważenia w ramach redukcji kosztów proponuję wykonanie wolego oczka z dachówki zakładkowej, myślałem, że to nie jest możliwe, a jednak:

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Dach-1.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Mvc-007x.jpg

pozdrawiam :D

Darek

Witam,

[...] dla rozważenia w ramach redukcji kosztów proponuję wykonanie wolego oczka z dachówki zakładkowej, myślałem, że to nie jest możliwe, a jednak:

Darek

TA...! ;) teraz... :) Cza bylo te zdjecia pokazac jakies pol roku temu...;)

No nic... lukarna tez nie jest taka najgorsza.. ale wolego troszke szkoda...

W nastepnej sadze zrobie ;)

pozdrawiam

J.

Witam,

[...] dla rozważenia w ramach redukcji kosztów proponuję wykonanie wolego oczka z dachówki zakładkowej, myślałem, że to nie jest możliwe, a jednak:

Darek

TA...! ;) teraz... :) Cza bylo te zdjecia pokazac jakies pol roku temu...;)

No nic... lukarna tez nie jest taka najgorsza.. ale wolego troszke szkoda...

W nastepnej sadze zrobie ;)

pozdrawiam

J.

Witam,

Niestety te zdjęcia otrzymałem dopiero dwa dni temu, sam bym się nie wykosztował.

Darek

Witajcie Wszyscy! :D

Muszę przyznać,że czytam Wasze forum od początku, ale dopiero teraz zdecydowałam się napisać :oops: . Muszę się pochwalic, że wkrótce zacznę budować moją Sagę-juz nie mogę się doczekać :D :D :D . My jednak chyba pobijemy zmianami w projekcie wszystkich :lol: :

- mamy doprojektowaną piwnicę

-myslimy o zmianie veluxa strychowego na drugie,mniejsze wole oczko

-garaż będzie moim biurem(znikają drzwi garazowe, w ich miejsce wchodzą normalne drzwi :roll:

-garaż będzie oddzielnym budynkiem, oraz jedno miejsce będzie pod domem)

ehh..

Pewnie dziwicie się po co mi piwnice- no coż...niestety są mi potrzebne w związku z prowadzoną przez nas dzialalnoscią gospodarczą.. poza tym zawsze chciałam mieć piwnice-myślę że nie zmieni to wyglądu mojej Sagi, poniewaz będzie to podpiwniczenie całkowicie w ziemii :oops: - robiliśmy badania geologiczne i woda występuje na 2,45 m.

P.S: tukaj my budujemy się w tej samej gminie- wawer :D my w aninie :D próbowaliśmy już kilka razy "podpatrzyć" Twój domek, ponieważ codziennie jeżdzimy Kościuszkowców,ale.. nie możemy jakoś znależć drogi wjazdowej do Ciebie :oops:

pozdrawiam Was wszystkich!

No właśnie Gosiu bo budowałaś cały dom z BK tak ?? , ja buduje z porothermu 30 i ścianki wewnetrzne mam mieć 11, a oni mi dziś mówią ze kartonowe z wełną w srodku:) . W takim razie już wiem co im powiedzieć. U mnie dzis zaczeli układać strop:)

Olga[/b]

Witam ja też buduje SAGE i mam pytanko , z czego robiliście scianki działowe na poddaszu bo moi robotnicy chcą mi wmówić że mają być z kartongipsu a nie z cegły. Dzikuje za porade .pozdrawiam

To prawda co Ci mówią robotnicy, bo w projekcie jest alternatywa: ścianki na poddaszu mogą być wykonane w tej technologii ale również mogą być murowane. Ja budowałem ściany nośne z pustaka U220, a działowe w tym te na poddaszu z cegły kratówki K3.

Darek

próba

[img]http://i162.photobucket.com/albums/t241/grazia111/17lutego2007-1.jpg[/img]

Witam,

Grazia pomimo tego, że zamieściłaś większe zdjęcie to w dalszym ciagu nie widać szczegółów i nic nie mogę powiedzieć na temat obróbki kominów, natomiast mogę pokażać swoje obróbi i w ten sposób będziesz miała jakieś porównanie. Oto one:

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/12-1.jpg

Darek

Witam, nowe osoby w wątku!

Olga 1977 czy budujesz na Białołęce?

u nas ściany działowe są z porothermu 11,5.

Hej ja buduje w Katach Węgierskich :) na Białołęce mieszkałm jeszcze miesiąc temu. No własnie panowie robotnicy przyznali mi racje, że jednak mają być scianki murowane:)

Olga

pozdrawiam

G.