Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

tukaj Czy możesz pokazać komin przy wolim oku?

czy okno w wolim oku powiększałeś?

Czy udało się Twoim dekarzom z pierwszego razu ułożyć bezbłędnie wole oko?

u nas już okna gotowe do montażu, tylko pogoda nie taka.

pozdrawiam

G.

Witam,

Grazia okna w wolim oku nie powiększałem, trzymałem się projektu i stolarz budując konstrukcję opierał się na rysunkach konstrukcyjnych z projektu. Ponadto wiedzialem, że zmiana wielkości okna pociągnie kolejne zmiany, a tego chciałem uniknąć. Dekarza miałem naprawdę dobrego ( pisałem o tym wcześniej), i polożenie karpiówki na wolim oku od razu się udalo. Najważniejsza jest nie tylko szczelność, ale także wyprofilowanie tak by nie było załamań przy przejściu z wolego oka na połać dachu. Myślę,że wyszło nie najgorzej. A jeśli chodzi o zdjęcie , to mówisz i masz:

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/komin.jpg

pozdrawiam :D

Darek

Witam wszystkich jako nowy.

Wlasnie jestesmy z moja żonką na "najtrudniejszym" etapie budowy domu - tzn wybór projektu... Juz prawie miała to być Adela Archipelagu, ale wczoraj znalazłem Sagę i znowu wszystko od nowa. Już chciałbym ten etap mieć za sobą.

Ale do rzeczy.

Czy ktoś z was (z Warszawy i okolic) zechciałby sie pochwalic swoją "sagunią", super byłoby zobaczyć ją na żywo? ... Nawet namierzylem domek tukaja na zdj. satelitarnym na: http://mapa.warszawa.um.gov.pl My będziemy się "stawiać" w Ożarowie.

Witam wszystkich jako nowy.

Wlasnie jestesmy z moja żonką na "najtrudniejszym" etapie budowy domu - tzn wybór projektu... Juz prawie miała to być Adela Archipelagu, ale wczoraj znalazłem Sagę i znowu wszystko od nowa. Już chciałbym ten etap mieć za sobą.

Ale do rzeczy.

Czy ktoś z was (z Warszawy i okolic) zechciałby sie pochwalic swoją "sagunią", super byłoby zobaczyć ją na żywo? ... Nawet namierzylem domek tukaja na zdj. satelitarnym na: http://mapa.warszawa.um.gov.pl My będziemy się "stawiać" w Ożarowie.

Witam serdecznie mam nadzieję nowego sagowicza,

Radkoz, żebyś nie musial daleko szukać , to podaję Ci namiary na Sagę w Ożarowie. Nie znam nazwy ulicy,ale idąc ulicą Witosa w kierunku ul. Prusa, mijasz ją i skręcasz w kolejną ulicę nieutwardzoną w lewo, Saga jest w odleglości jakieś 300 m od skrzyżowania po lewej stronie:

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/beztytuu1.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/beztytuu4.jpg

Darek

Wielkie dzieki, gratuluje rozeznania terenu, juz dzis pojade go oblukac, bo umkal mojej uwadze. chetnie zobaczylbym tez "wnetrznosci", wiec moze uda mi sie do ciebie kiedys wprosic (oczywiscie stwarzając jak najmniej klopotow), bo w koncu "...bo dom mój otworem stoi, dla takich jak wy..." a ja "..szukami, szukania mi trzeba..." :D

Pozdr, Radek

Wielkie dzieki, gratuluje rozeznania terenu, juz dzis pojade go oblukac, bo umkal mojej uwadze. chetnie zobaczylbym tez "wnetrznosci", wiec moze uda mi sie do ciebie kiedys wprosic (oczywiscie stwarzając jak najmniej klopotow), bo w koncu "...bo dom mój otworem stoi, dla takich jak wy..." a ja "..szukami, szukania mi trzeba..." :D

Pozdr, Radek

Witam,

Nie ma sprawy, ale daj znać wcześniej to dogramy termin." Gdy głosy usłyszę u drzwi, czyjekolwiek wejdźcie poproszę"

http://www.wgb.eps.gda.pl/ 3vol_20 Sielanka o domu.mp3

Darek

a jak tam u was z zimą?

U nas roboty stanęły 3 tygodnie temu i nic się nie dzieje. A już mieliśmy wylewać drugi strop...

Pozdr.

Maciek

Witam,

U nas też lekki marazm. Mieliśmy układać parkiet, ale wybrany parkieciarz złamał rękę i teraz umówiłem się z kolejnym na oglądanie chaty i ekspertyzę wylewek, ich wilgotności itp. Myślę, żę układanie zacznie od następnego tygodnia. Drzwi wew zamawiamy w firmie Polskone.

pozdrawiam i życzę ruszenia z kopyta! :D

Darek

a jak tam u was z zimą?

U nas roboty stanęły 3 tygodnie temu i nic się nie dzieje. A już mieliśmy wylewać drugi strop...

Pozdr.

Maciek

Witam,

U nas też lekki marazm. Mieliśmy układać parkiet, ale wybrany parkieciarz złamał rękę i teraz umówiłem się z kolejnym na oglądanie chaty i ekspertyzę wylewek, jego wilgotności itp. Myślę, żę układanie zacznie od następnego tygodnia. Drzwi wew zamawiamy w firmie Polskone.

pozdrawiam i życzę ruszenia z kopyta! :D

Darek

Witajce

A mi pogoda już nie przeszkadza :p No przynajmniej w wykańczaniu domku, bo mam jeszcze do zrobienia odwodnienie, podjazd i płytki na tarasie oraz przy wejściu. Dziś zaczęło się robienie schodów. Będą dębowe. Drzwi mają być w drugiej połowie marca. Pomału zaczynam oglądać meble, ale to też niezła kasa :-?

pozdrawiam

gośka

Witam,

Gośka jesteś niedościgniona, gratuluję, u mnie schody też będą dębowe, już są zamówione. Mieliśmy z żonką dylemat czy robić schody pełne, czy zamawiać same stopnie( wyglądają lżej), w końcu zdecydowaliśmy się na pełne, ze względów na łatwość utrzymania w czystości. A jakie schodyTy robisz?

Pozdrawiam :D

Darek

Witam,

Gośka jesteś niedościgniona, gratuluję, u mnie schody też będą dębowe, już są zamówione. Mieliśmy z żonką dylemat czy robić schody pełne, czy zamawiać same stopnie( wyglądają lżej), w końcu zdecydowaliśmy się na pełne, ze względów na łatwość utrzymania w czystości. A jakie schodyTy robisz?

Pozdrawiam :D

Darek

Ja też robię z podstopniami i też ze względu na łatwość utrzymania w czystości. Bałam się, że malowane będą ciągle pokopane (na dodatek mam 2 psy). Z boku będą policzki zamiast cokołów. Same trepy bardzo mi się podobają. Zobaczymy, co zrobi z nich mój parkieciarz? :roll: Balustradę planuję metalowo-drewnianą (właśnie ze względu na lekkość). Ale to dopiero, jak mi kasy wystarczy. Na razie trzeba będzie uważać. :-?

Ja też robię z podstopniami i też ze względu na łatwość utrzymania w czystości. Bałam się, że malowane będą ciągle pokopane (na dodatek mam 2 psy). Z boku będą policzki zamiast cokołów. Same trepy bardzo mi się podobają. Zobaczymy, co zrobi z nich mój parkieciarz? :roll: Balustradę planuję metalowo-drewnianą (właśnie ze względu na lekkość). Ale to dopiero, jak mi kasy wystarczy. Na razie trzeba będzie uważać. :-?

o kurczę! o czym Wy mówicie :o

"policzki"? "trepy"?

jeszcze do tego tematu mam trochę czasu, ale podoba mi się pomysł zrobienia podstopni z kamienia jakiegoś gładkiego, jasnego..... :wink:

o kurczę! o czym Wy mówicie :o

"policzki"? "trepy"?

jeszcze do tego tematu mam trochę czasu, ale podoba mi się pomysł zrobienia podstopni z kamienia jakiegoś gładkiego, jasnego..... :wink:

Spoko, spoko, przyjdzie czas, to się dowiesz :wink: :lol: Podstopnie z kamienia mi też się podobają.

pzdr

gośka

Witam,

Znalazłem nowego parkieciarza, zaczyna układać w poniedziałek. Wybrałem też rodzaj oleju, będzie to magic oil firmy Pallmann:

http://www.uzin-utz.com/pallmann_pl/

Z opisu i przeczytanych referencji, ale także z opinii wielu parkieciarzy, z którymi rozmawiałem Nr.1 na rynku?, Zobaczymy. Olejować będziemy także schody i półkę dębową przy kominku tak, aby wszystko współgrało, harmonizowało ze sobą. Kontakt na Gościa dostałem od przedstawiciela firmy Uzin na Mazowsze ( mającej wyłączność na sprzedaż produktów Pallmann).

Gośka czy Stoen wykonał już WLZ, czy też w dalszym ciągu wisisz na kabelku od sąsiadów?.

Co z Wami, nowi Sagowicze, pokażcie swoje Chatki, uaktywnijcie się troszeczkę.

Darek

Hej,

prawdę mówiąc ja też nie wiem co oznacza "policzek" w kontekście schodów... byłbym wdzięczny za rozjaśnienie tej kwestii :)

My, z kolei, schody robimy z malowanymi podstopniami. Będą optycznie lżejsze.

Darek, intryguje mnie twój pomysł z olejowanym parkietem. Wiele słyszałem o konieczności ponownego smarowania parkietu olejem w określoych odstępnach czasu. Prawdę mówiąc przeraża mnie taka wizja (np. z "lenistwa" wybraliśmy okna plastikowe, zamiast drewnianych, żeby nie trzeba było ich odświeżać co parę lat...). Z kolei wiadomo, że olejowany wygląda nieporównanie lepiej od lakierowanego... Zatem pytanie: czy parkiet zabezpieczony olejem, który wybrałeś, wymaga odświeżania? Jak często? Jak bardzo pracochłonne jest takie ćwiczenie?

Ekipa wraca w poniedziałek i startuje z przygotowaniami do wylewania drugiego stropu. Do końca marca mamy mieć DACH!! :) Ale będzie fajnie. Dam wam znać, jak zamieszczę nowe zdjęcia w dzienniku.

Pozdrawiam,

M

Witam wszystkich

Czy ktoś z Wrocławia lub okolic budował Sagę?

Przymierzam się do tego projektu ale chciałbym go obejrzeć na żywo.

Na forum nie znalazłem nikogo z okolic kto wybudował SAGĘ.

Pozdrawiam

Mikołaj

Hej,

prawdę mówiąc ja też nie wiem co oznacza "policzek" w kontekście schodów... byłbym wdzięczny za rozjaśnienie tej kwestii :)

My, z kolei, schody robimy z malowanymi podstopniami. Będą optycznie lżejsze.

Darek, intryguje mnie twój pomysł z olejowanym parkietem. Wiele słyszałem o konieczności ponownego smarowania parkietu olejem w określoych odstępnach czasu. Prawdę mówiąc przeraża mnie taka wizja (np. z "lenistwa" wybraliśmy okna plastikowe, zamiast drewnianych, żeby nie trzeba było ich odświeżać co parę lat...). Z kolei wiadomo, że olejowany wygląda nieporównanie lepiej od lakierowanego... Zatem pytanie: czy parkiet zabezpieczony olejem, który wybrałeś, wymaga odświeżania? Jak często? Jak bardzo pracochłonne jest takie ćwiczenie?

Ekipa wraca w poniedziałek i startuje z przygotowaniami do wylewania drugiego stropu. Do końca marca mamy mieć DACH!! :) Ale będzie fajnie. Dam wam znać, jak zamieszczę nowe zdjęcia w dzienniku.

Pozdrawiam,

M

Witam,

Cokół to:

http://www.parkietynurzynski.pl/gfx/galeria1/5.jpg

a policzek to:

http://www.parkietynurzynski.pl/gfx/galeria1/18.jpg

Myślę dokładnie jak Ty. Nie zamierzam wykonywać prac pielęgnacyjnych przy parkiecie zbyt często, raz w roku max. dwa razy należy nanieść na podłogę warstwę pielęgnacyjną, rozprowadzaną ręcznie ( czymś w rodzaju mopa), lub mechanicznie - polerką. Poza tym parkiet czyści się mopem ( woda z dodatkiem pronto lub innego specyfiku). Ponadto zaolejowany parkiet jest mniej wrażliwy od lakieru na zarysowania i w odróżnieniu od lakieru można go naprawiać miejscowo, co oznacza, że nie muszę matowić całej powierzchni parkietu, tak jak to ma miejsce przy lakierowaniu. Z podobnych przyczyn( mam na myśli pracochłonność ), tak jak Wy wybrałem okna PCV. Dodatkowo znajomi użytkują parkiety zaolejowane od paru lat i spisują się one znakomicie. Przy wyborze znaczące dla mnie było także to, że parkiety taneczne , w restauracjach, sklepach itp, sa bardzo często olejowane, a przecież obciążenie i podatność na zniszczenie jest tam zdecydoawnie większa.

Darek

Darek,

dziękuję za zdjęcia... ale, jeżeli jest to konkurs pt. "wskaż 10 szczegółów...", to wygląda na to, że słabo mi poszło. Nie dostrzegłem różnicy...

Czy olejowanie nie wymaga wynoszenia mebli?

Pozdr.

Maciek

Witaj

Chodzi o sposób wykończenia schodów przy ścianie - cokół jest węższy i idzie tak jak schody, a policzek to - najprościej mówiąc - taka szeroka, prosta decha wzdłuż ściany. :wink:

pzdr

gośka