Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

Ja mam zainstalowany kondensacyjny piec gazowy firmy Vaillant 24kW

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/834a9e74.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/8780cfa3.jpg

Z tym wkładaniem komina to nie ma problemu, wystarczy położyć na dachówkę drabinę i bez problemu specjaliści sobie z tym poradzą, nie musisz się tym martwić. U mnie była inna sytuacja, w trakcie budowy włożono wkład do komina ale niestety przy wyborze pieca okazało się, że przekrój jest za mały. Wydałem sporo kasy i teraz ten wkład jest bezużyteczny - pełni rolę komina wentylacyjnego. Do podłączenia pieca użyliśmy drugiego szybu wentylacyjnego, do którego została włożona rura z tworzywa ( wyrób Vaillanta), która pełni rolę komina dla spalin, a czerpnię dla pieca stanowi przestrzeń kominowa pomiędzy rurą a cegłą w kominie. Odbiór przez kominiarza musi być wykonany przed uruchomieniem pieca, u mnie odbyło się to przy wykonaniu instalacji gazowej w domu - było to w zakresie obowiązków firmy, która wykonywała mi instalację.

Co do dekarzy, i innych wykonawców, to musisz się przyzwyczaić, że co jakiś czas mają takie ulotnienia się, co tłumaczą chorobą kogoś bliskiego, pogrzebem czy też jeszcze czymś innym. Ja na początku współpracy z każdym wykonawcą ustalałem ,że interesuje mnie rzetelna robota i prawdziwa informacja dotycząca także ich nieobecności, tak jest najprościej i bez kłamstw.

pozdrawiam:

Darek

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za szybką odpowiedź :D . Pocieszyłeś mnie, bo trochę się tym martwiłam. Możesz napisać mi jak dokładnie jak nazywa sie twoj piec, zebym mogla sobie go znależć na stronie vaillanta i poczytac o nim, napisz mi tez jak sie sprawuje i czy jestes z niego zadowolony ( przy dotychczasowym korzystaniu) i jakie mniej więcej masz rachunki za gaz miesiecznie. Jaki masz zasobnik 100 czy 150 l? Nam wszyscy panowie polecali piec ekoCompact jako najlepszy, ale on kosztuje 13 tys :o Przeraza mnie to wszystko!!

Pozdrawiam

Marta

Witam,

Zainstalowany u mnie piec to eco TEC Vaillant 196/2 z zasobnikiem o poj. 150 litrów, reszta osprzętu to pompa cyrkulacyjna Grudfos, zawór mieszający Danfoss, pompy obiegów grzewczych Grundfos, naczynie przeponowe Reflex, grzejniki Purmo, głowice termostatyczne do grzejników jak i osprzęt rozdzielaczy z firmy Heimeier, pogodówka dwukanałowa. Co do pieca, to nie mam żadnych zastrzeżeń. Nie wiem jak by się inny spisywał, ale z tego jestem zadowolony. Jednakże chcę zaznaczyć, że całą instalację, miałem przeprojektowaną ( w oryginale nie było podłogówki - u mnie jest 5 obiegów na łącznej powierzchni około 50m kw.- wiatrołap, kuchnia, hol parter- komunikacja, łazienka, pom. gospodarcze plus dwie łazienki na poddaszu). Przez dwa sezony miałem zdjęte kaloryfery i grzałem tylko podłogówką. Co do rachunków to jeszcze nie wiem, jakie będę płacił w przyszłości, bo na razie są to tylko koszty za CO, jakieś 150 - 200 zł za miesiąc zależnie od temperatury zew i ustawionej temp wew. Są parkiety, meble kuchenne itp., więc utrzymuję temperaturę wew. na około 18 st C.

Do pieca radzę doprowadzić kabelki od centrali alarmowej. Ja tak zrobiłem i teraz mam monitoring pieca i sygnalizację wszelkich alarmów( brak prądu, brak gazu, itp). Zrobiłem to, bo serdecznie współczułem koledze, u którego w czasie zimy, przy mrozach -20st C ( nie było nikogo w domu przez tydzień), piec olejowy przestał działać, sąsiedzi nie zauważyli no i strzeliły wszystkie grzejniki - zalało parkiet na dwóch kondygnacjach jakieś 150m kw. Mieli niezły remont.

Ceny są teraz umowne - musisz twardo negocjować

pozdrawiam :D

Darek

Czy moze ktos pokazac jak wygladaja pokoje na poddaszu? Przegladalam ten temat tutaj ale nie widzialam, z gory dziekuje. I ponawiam pytanie, czy ktos sie buduje z saga w okolicach Lublina lub Warszawy? Bo my z rodzicami bardzo sie zastanawiamy nad tym projektem.

Czy moze ktos pokazac jak wygladaja pokoje na poddaszu? Przegladalam ten temat tutaj ale nie widzialam, z gory dziekuje. I ponawiam pytanie, czy ktos sie buduje z saga w okolicach Lublina lub Warszawy? Bo my z rodzicami bardzo sie zastanawiamy nad tym projektem.

Witam,

Parę zdjęć wysłałem zwrotnie na przesłany adres, dotyczyły one jednak parkietu i tak jak napisałem robiłem je bez obiektywu szerokokątnego. Ponadto proszę o prześledzenie moich wcześniejszych postów ( np. ze strony 2 tego wątku). Są tam zdjęcia ze wszystkich pomieszczeń poddasza, również z łazienek ( te w postach późniejszych).

pozdrawiam:

Darek

A gdzie zamawialiscie projekt? Przez internet czy osobiscie w waszych miastach? Jakie zmiany musi mi naniesc architekt za ktore oczywiscie trzeba dodatkowo zaplacic a jakie moge zrobic sama np. gdzie indziej wstawic drzwi czy cos takiego??

A gdzie zamawialiscie projekt? Przez internet czy osobiscie w waszych miastach? Jakie zmiany musi mi naniesc architekt za ktore oczywiscie trzeba dodatkowo zaplacic a jakie moge zrobic sama np. gdzie indziej wstawic drzwi czy cos takiego??

Witam,

Po projekt pojechałem do Białegostoku ( wcześniej wizytę umówiłem telefonicznie), bo chciałem wszystko załatwić osobiście, a przede wszystkim chciałem porozmawiać z panem Jarosławem Charkiewiczem, jak i z projektantami wszystkich instalacji. Zgodę pana Jarosława na poszczególne, aczkolwiek nieliczne zmiany ( elewacji: drzwi, okienko w garażu, dodatkowe okno połaciowe) otrzymałem od razu, a zmiany zostały naniesione w gminie przez osobę wykonującą projekt zagospodarowania terenu. Za zmiany ( przynajmniej te moje) nie zapłaciłem chyba nic poza kosztami projektu zagospodarowania terenu.. Co do oglądania domu to na chwilę obecną trudno mi się umawiać, bo niestety dużo jeżdżę po Polsce i nie mogę gwarantować praktycznie żadnej daty, a urlopu nie poświęcę. Soboty mam zajęte, bo jak widzisz kończymy wykończeniówkę i biegamy po hurtowniach i różnych sklepach, a w niedzielę jeżdżę poza Warszawę do rodziców. Ale jak się wprowadzimy, a mam nadzieję, że to już niedługo, to nie będzie sprawy, oczywiście, jeżeli wytrzymasz i nie zrezygnujesz. A tak przy okazji polecam w hurtownię - sklep z ceramiką( płytki, umywalki, kibelki) , kabiny itp w Twoim mieście - Lublinie firma AIM, duży wybór, przystępne ceny.

http://www.aim.net.pl

pozdrawiam:

Darek

• 2 weeks później...

Witam,

Darek dzieki serdeczne za odpowiedz w sprawie pieca, dopiero dzisiaj ja znalazlam, wczesniej jakos przeoczyłam :oops:

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia życzę wszytskim dużo zdrówka, miłości i wytrwałości w budowaniu wymarzonego domku oraz szalonej zabawy w noc sylwestrową.

Pozdrawiam serdecznie

Marta

Witam,

Darek dzieki serdeczne za odpowiedz w sprawie pieca, dopiero dzisiaj ja znalazlam, wczesniej jakos przeoczyłam :oops:

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia życzę wszytskim dużo zdrówka, miłości i wytrwałości w budowaniu wymarzonego domku oraz szalonej zabawy w noc sylwestrową.

Pozdrawiam serdecznie

Marta

Witam,

Nie ma sprawy, jak tylko będziesz potrzebowała jakiejś porady to pytaj!!. W miarę możliwości i znajomości tematu , zawsze Ci odpowiem.

Ja też Wszystkim Sagowiczom tym budującym, jak i mieszkającym, a także pozostałym budowniczym, a w szczególności Tym co budują według Charkiewicza składam najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt Bożego Narodzenia jak również Nowego Roku . Życzę szampańskiej zabawy - do białego rana w Sylwestra.

pozdrawiam:

Darek

• 3 weeks później...

Witam wszystkich budujących Sagę w nowym 2009 roku!!!.

Mam nadzieję, że wszyscy nabrali sił do dalszych zmagań z budową domu. U nas kończą kłaść dachówkę, niestety nie za wiele widać, bo wszystko jest przykryte warstwą śniegu, ale podobno ładnie to wszystko wygląda. Jak będzie już coś widać, postaram się zamieścić zdjęcia.

A co u ciebie Darek, przeprowadziłeś się już, czy jeszcze zostały ci jakieś szczegóły?? Napisz co aktualnie robisz i czy macie już blaty w kuchni? Jeśli tak to pochwal się nimi proszę. Pozdrawiam serdecznie

Marta

Witam,

Z tą przeprowadzką poczekamy chyba do wiosny, albo do czasu aż śniegi stopnieją. Przed samą zimą wykonaliśmy ogrodzenie od strony frontowej. Teraz czekamy na dekarza aby wykonał małą przeróbkę zadaszenia wiaty ( tzn jej konstrukcji - na wzór zadaszenia chaty, będzie lepiej wyglądało). W chwili obecnej szukamy oświetlenia do pomieszczeń( lampy, kinkiety itp).

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20081220021.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/20081219017.jpg

pozdrawiam :)

Darek

• 4 weeks później...

Witam, ja planuje markizę, o stałym zadaszeniu nie myślałam, bo uważam, że kłociłoby się z bryłą domu. U nas dachówka prawi położona, został jeden dzień pracy, ale panowie poszli kończyć jakiś inny dach, mają dokończyć w tym tygodniu.

W związku z tym, że robiliśmy kilka zmian w projekcie dachu, tzn. przedłużaliśmy krokwie, powiększaliśmu wole oko, okno w wolim oku jest delikatnie przesunięte w jedną stronę, nie jest symetrycznie na środku, bo nie zmieściło się ze względu na ścianke do garderoby. Jak zamieszcze zdjęcia to ocenicie czy bardzo razi.

No i okno na korytarzu nie jest na środku tylko z lewej strony, bo przez środek dachu na korytarzu biegła krokiew. Jest to niedopatrzenie związane ze zmianami i tym, że nie było nas w kraju jak robili nam więźbę dachową :( Poza tym jesteśmy na etapie planowanie kominka, za dwa miesiące przychodzą panowie od ocieplenie poddasza i wtedy dopiero to jakoś będzie wyglądało. Pozdrawiam wzystkich Sagowiczów!!!! A co się dzieje na innych budowach?

Darek mieszkacie już? Co teraz robicie? I mam pytanie dotyczące łaczenia karton-gipsów ze ścianą jak się skosy kończą. Masz może jakieś zdjęcie w którym miejscu leży u was murłata na murzeczy od strony tynku czy blizej zewnętrznej krawędzi, bo nasz fachowiec stwierdził, że bedzie problem z połączeniem płyt do ścian i będzie musiał zastosować nakładkę z płyt i w efekcie powstanie mały gzyms. U nas murłata lęzy po stronie wewnętrznej i jest dość gruba przez co nie ma jak do niej przymocować płyt, żeby nie popękały i muszą być zakładki z płyt, albo pan może zejść jak zaczyna się już ściana murowana, jednak nie wiem jak to będzie dokładnie wyglądało??? Nie wiem czy ktokolwiek zrozumie o co mi chodzi, bo nie bardzo się znam na tym wszystkim, ale gdyby co to mogę jeszcze raz spróbować to opisać. Pozdrawiam

Marta

Witam,

Jeszcze nie mieszkamy, teraz już nam się nie spieszy i trochę luzacko do tego podchodzimy. Kasa też się skończyła więc robimy to na co jeszcze nas stać. Właśnie panowie położyli blaty - duuuuży krok naprzód, teraz czekamy na glazurnika, który położy płytki nad blatem. Potem jeśli wpłynie jakaś gotówka będzie wypatrzone wcześniej oświetlenie. Przy końcówce wydaje się,że już , już i będzie wszystko, a tu figa z makiem cały czas są nowe potrzeby. Ale cóż, nie będę narzekał bo wiem , że inni mają to przed sobą i nie należy zniechęcać. Ale powiem jedno uczucie ,że to już za chwilę będzie się mieszkało we własnej Chacie jest motorem do dalszych działań, prostuje do pionu nawet przy chwilach zastanowienia skąd wziąć kasę . Co do tych skosów i montażu płyty karton gips , to nie wiem czy dobrze Cię rozumiem. U mnie nie było żadnych problemów , murłata leży na środku wieńca ścianki kolankowej. Z obu stron ocieplona jest wełną 5 cm( na to od zewnątrz przyszło ocieplenie wełną 14 cm). Wewnątrz po ociepleniu murłaty ścianka kolankowa powiększyła się o wysokość ocieplenia murłaty . Oto zdjęcie przed ociepleniem:

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/af859259.jpg

No i kuchnia prawie skończona, meble jeszcze zakurzone po szlifowaniu blatów:

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_6130.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_6131.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_6136.jpg

http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/IMG_6133.jpg

pozdrawiam:

Darek

Witam,

Darek dzięki za odpowiedź, mebelki masz jak marzenie i blaty są piekne, to jest ta ``kropka nad i ``. Jeżeli możesz to zdradź czy w stosunku do ceny mebli te blaty są bardzo drogie i ile na nie czekałeś??

Zazdroszcze wam, że jesteście już na tym etapie. Cały wasz domek jest śliczny!! Przed nami aktualnie kominek, no i niedługo zamieszczę zdjęcia dachu, bo panowie mają go dziś skończyć. Jak tylko będę na działce to porobie fotki i wkleję.

Jeżeli chodzi o moje pytanie, to własnie u mnie murłata też leży na środku muru, ale pan od płyt powiedział, że w związku z tym, że nie ma miejsa żeby zasłonić murłatę od strony wewnętrznej cegłą lub ytongiem, to nie może przykręcić płyt k-g do murłaty bo murłata będzie pracowała inaczej niż mur i na łaczeniu płyt ze ścianą w miejscu gdzie kończy się skos będzie pękać. Dlatego on proponuje na ten fragment łączenia płyty i ściany dać dodatkową listwę z płyty, która ma zamaskować ewentualne pęknięcia, ale mnie się ten pomysł nie bardzo podoba, bo powstanie takie niewiadomo co. Chciałam jeszcze zapytać czy u ciebie płyty są mocowane do murłaty, czy masz obniżony stelaż do płyt i masz mocowane płyty do muru?? Pozdraiwiam serdecznie

Marta

Witam serdecznie wszystkich po bardzo długiej nieobecności, piękne mebelki, u mnie niestetey był znaczny zastój, nad pracami we wnętrzu domu, ale nie powiem bede korzystał z waszych rad i podlądał rozwiązania. Teraz juz czeka mnie szpachlowanie ścian no i malowanie podłogi meble itd.

Pozdrawiam wszytkich starych miłośników Sagi jak i tych nowych którzy dołaczyli w trakcie mojej nieobecności

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Witam,

Darek dzięki za odpowiedź, mebelki masz jak marzenie i blaty są piekne, to jest ta ``kropka nad i ``. Jeżeli możesz to zdradź czy w stosunku do ceny mebli te blaty są bardzo drogie i ile na nie czekałeś??

Zazdroszcze wam, że jesteście już na tym etapie. Cały wasz domek jest śliczny!! Przed nami aktualnie kominek, no i niedługo zamieszczę zdjęcia dachu, bo panowie mają go dziś skończyć. Jak tylko będę na działce to porobie fotki i wkleję.

Jeżeli chodzi o moje pytanie, to własnie u mnie murłata też leży na środku muru, ale pan od płyt powiedział, że w związku z tym, że nie ma miejsa żeby zasłonić murłatę od strony wewnętrznej cegłą lub ytongiem, to nie może przykręcić płyt k-g do murłaty bo murłata będzie pracowała inaczej niż mur i na łaczeniu płyt ze ścianą w miejscu gdzie kończy się skos będzie pękać. Dlatego on proponuje na ten fragment łączenia płyty i ściany dać dodatkową listwę z płyty, która ma zamaskować ewentualne pęknięcia, ale mnie się ten pomysł nie bardzo podoba, bo powstanie takie niewiadomo co. Chciałam jeszcze zapytać czy u ciebie płyty są mocowane do murłaty, czy masz obniżony stelaż do płyt i masz mocowane płyty do muru?? Pozdraiwiam serdecznie

Marta

Witam,

Cena blatów ze Staronu to niecałe 25% wartości mebli kuchennych, płyty karton gips na skosach były układane na stelażach, które mocowane są do krokwi na wieszakach, czy jakichś tam wysięgnikach. Natomiast tak jak napisałem wcześniej murłata została pokryta siatką , ocieplona wełną , a ta zaciągnięta klejem, co zlicowalo się ze ścianą - jest jedna powierzchnia - wyższa ściana kolankowa.Na styku ściany i skosu z tego co pamiętam powierzchnia styku wypełniona była chyba akrylem, ale o to musiałbym spytać wykonawcę , bo nie jestem pewny.

pozdrawiam:

Darek