zrobas 11.05.2009 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 WitamMarta, wysłałem Tobie wiadomość na pw. Jak możesz odpisz.Pytanie, jak dużo wyszło Wam bloczków betonowych 24x38x12 na fundamenty?Ja izoluję ławę papą termozgrzewalną+dysperbit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b_kuleczka 12.05.2009 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 Witam, Odnośnie bloczków to nam wyszło bardzo dużo 1800 szt., musieliśmy wysoko podnieść fundamenty. Na poddaszu dodajemy 3 okna dokładnie w miejscach garderób. Wyjście na taras mamy w salonie w miejscu przewidzianego kącika wypoczynkowego, poddasze planujemy podnieść również o jedną cegłę. Przy najbliższej okazji też postaram się wrzucić jakieś fotki. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrobas 12.05.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2009 A jak innym budującym? ja zamówiłem 2600szt, muruję około 7 warstw.zobaczymy ile wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b_kuleczka 13.05.2009 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2009 ...Pamietajcie natomiast żeby nie dać sie wykonawcy i na poziomie fundamentów zakonczenie fundamentow musi byc wiencem tak jak jest w projekcie bo pozniej mozecie tego solidnie żałować ( mam spore doswiadczenie w tym zakresie )... Witam, Piotrze mam prośbę napisz o co dokładnie chodzi z tym wieńcem dlaczego jest on taki ważny. Proszę odezwij się szybko, jesteśmy na etapie wieńca i wykonawca proponuje nam inne rozwiązanie musimy szybko podjąć decyzję. Pozdrawiam, Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 15.05.2009 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 wysłałem na priva, informacje na ten temat. pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b_kuleczka 16.05.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Jeszcze raz bardzo dziękuję Piotrze za info. Zrobas mam pytanie ile cementu wyszło Wam na ławy fundamentowe, czy tak jak w projekcie 13 m? Pozdrawiam,Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 16.05.2009 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 My wyszły (chyba jak pamiętam) 3 gruchy po 5 m3, bez tarasu i schodów zewnętrznych, wszystko zależy, o ddokładnośći w kopaniu ław fundametowych, projekt a życie fajne porównanie, zazwyczaj prawie zawsze wychodzi więcej ( ciekawe dlaczego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 16.05.2009 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Darek , mam pytanko, jakiej firmy masz płytki w kuchni? Ja muszę właśnie jakieś wybrać, twoje bardzo mi się podobają. Ja też chcę beżowe, jasne. Czy widać na nich brud? Bo ja do fanatyków mopa nie należę. Dzięki i pozdrawiam. Marta\ Witam, Cóż za ożywienie w wątku, dawno nie zaglądałem i zdziwiłem się, ale na korzyść. dodatkowo zernąłem bo ostatni etap mojej budowy już się na tyle wydłuzył, ze się nim zdążyłem klekko zmęczyć. Dochodzę do wniosku ,że budowa nie powinna trwać dłużej niz 3-4 lata, a u mnie niestety zostało to przekroczone, ale wiele udało mi się zachować ( część działki i mieszkanie). Ale nic to, kończymy co się da , i za co się da teraz kupujemy oświetlenie , halogeny do kuchni, jakąś tam farbę do pomalowania szlichty w garażu, W poniedziałek przyjeżdza mała ekipa dwóch ludków , myślę że po raz ostani. Część mebli już mam, te najważniejsze jak sypialnia , komplet wypoczynkowy , stół do jadalni w salonie ( będzie stał wzdłuż komody przy wykuszu ). Co do projektu to jak pisałem wcześniej w wątku mój kier. budowy wszystiego doglądał, a jeśli chodzi o wieniec fundamentów to sprawa była przedmiotem dodatkowych przyjazdów kir. bud., sprawdzał między innymi ilość wiązań zbrojenia wieńca przed zalaniem betonem ( częściowo panowie budowlańcy musieli poprawiać), a Kier. Bud zawsze powtarzał, że na budowie pierwszą bardzo ważną rzeczą są właśnie fundamenty. Tradycyjnie już, zamieszczam kilka fotek z tego okresu http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Image-07.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Image-11.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Image-03.jpg http://i56.photobucket.com/albums/g200/tukaj/Image-14-1.jpg A jeszcze padło pytanie odnośnie gresu w kuchni, moje płytki mają wymiar 400 X 400 mnm, kupłem je w firmie Yety nazwa Sabia - półmat, lub mat sam już nie wiem, ale firma dysponuje kilkoma odmianami i gat, ceny przystępne. POzdrawiam wszystkich : Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zrobas 17.05.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 WitamWyszło mi 20m3 betonu towarowego B-20 do ław, ale ja miałem dodatkowo połączenie ław w środku w jednym miejscu. Bloczków fundamentowych wyszło mi około 2600szt/7 warstw, zostało 3 palety.CZy dużo?Pytanie do Was, ile potrzeba bloczków betonu komórkowego 24x24x59 P+W??? pozdrawiamRobert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b_kuleczka 18.05.2009 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 Betonu B-20 wyszło nam 23 m3, też mieliśmy dodatkowe łączenia a częściowo ławy zostały szerzej wykopane w porównaniu z projektem. Jeżeli chodzi o bloczki to my zamówiliśmy 1800 i trochę zostało - wcześniej napisałam że to dużo ale jest to zgodne z tym co jest w projekcie. Pozdrawiam, Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b_kuleczka 21.05.2009 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Witam, Mam pytanie czy ktoś analizował różnice między porothermem 25 a U-220? Porotherm jest droższy ale robocizna jest tańsza. Pojedyncza cegła jest większa więc jest mniej spoin, łączone są na pióra a poszczególne warstwy zespajane są cienką warstwą kleju wszystko to sprawia że teoretycznie zatrzymują więcej ciepła ale czy ma to większe znaczenie jeżeli i tak całość jest ocieplona wełną lub styropianem? U-220 materiał tańszy ale więcej trzeba zaprawy no i więcej zabawy przy murowaniu, więcej i większe spoiny - większa utrata ciepła. Jest to też dużo cięższy materiał. Analizowaliśmy za i przeciw, podpytywałam fachowców i większość twierdzi że nie ma większej różnicy dla budynku jedynie murarze mają łatwiejsze zadanie przy porothermie. Jaka jest wasza opinia??? Pozdrawiam,Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 21.05.2009 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Myślę, że mają rację, choć wchodzi w grę jeszcze cena. Dodatkowo trzeba uwzględnić fakt, że projektant w czasie gdy tworzył sam projekt brał pod uwagę U 220 gdyż to była "nowość" teraz jest nią petrohem. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tukaj 21.05.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2009 Witam, Mam pytanie czy ktoś analizował różnice między porothermem 25 a U-220? Porotherm jest droższy ale robocizna jest tańsza. Pojedyncza cegła jest większa więc jest mniej spoin, łączone są na pióra a poszczególne warstwy zespajane są cienką warstwą kleju wszystko to sprawia że teoretycznie zatrzymują więcej ciepła ale czy ma to większe znaczenie jeżeli i tak całość jest ocieplona wełną lub styropianem? U-220 materiał tańszy ale więcej trzeba zaprawy no i więcej zabawy przy murowaniu, więcej i większe spoiny - większa utrata ciepła. Jest to też dużo cięższy materiał. Analizowaliśmy za i przeciw, podpytywałam fachowców i większość twierdzi że nie ma większej różnicy dla budynku jedynie murarze mają łatwiejsze zadanie przy porothermie. Jaka jest wasza opinia??? Pozdrawiam, Beata Witam, Co do Porothermu to bym się głęboko zastanowił !!!. Po pierwsze zawsze powtarzam,że trzeba się trzymać projektu ( starać się przynajmniej - wiem że nie zawsze się to udaje, bo zazwyczaj mamy swoje oczekiwania i staramy się nagiąć projekt), wierzcie mi że niekiedy nasze DUŻE zmiany mogą popsuć ten piękny projekt. Po drugie chyba rok przed startem mojej budowy ( mogę się mylić) była duża afera dotycząca właśnie tego produktu, a dokładniej dotyczyła parametrów technicznych POROTHERMU. Jak donosiły różne pisma firma Wienerberger zawyżyła te parametry i produkt zamiast przejeść jak podawał producent dziesięć czy też kilkanaście cykli zamrożeń i rozmrożeń po zbadaniu wybranych przypadkowo próbek okazało się , że po kilku takich operacjach termicznych pustaki się rozpadały. Nawet tutaj na forum jest temu poświęcony wątek: http://forum.muratordom.pl/a-mury-ryna,t4160.htm Po trzecie właśnie wtedy wybierałem materiał z którego chciałem budować i tak jak Wy miałem dylematy. Po takiej lekturze, nagłośnione też było to w mediach , przeszła mi ochota na doświadczenia. No i ostatni feedback jaki otrzymałem od murarzy , dosyć prosty, ale coś w nim jest. Mianowicie zrócili mi uwagę na kolor porothermu w porównaniu z pustakami ceramicznymi Max i U220. Pustaki ceramiczne mają nierónomiernie rozłożoną barwę, jedne mocniejszą , drugie są bardziej wyblakłe - ponoć zależne jest to od odleglości w jakiej były w piecu od źródła ognia . Porotherm ma wszystkie cegły równo wybarwione , czyli niby wszystkie cegły stały w tej samej lini w piecu - trochę słaba teza. Murarze twierdzili że są po prostu sztucznie barwione. Być może od tego czasu parametry się poprawiły ale ja doradzam zwykłe pustaki ceramiczne jakie proponuje J.Charkiewicz. pozdrawiam: Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b_kuleczka 22.05.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2009 Dziękuję za odpowiedź, wasze opinie z pewnością pomogą nam w podjęciu decyzji. Nie opisuję postępów na budowie bo niestety obecnie nic się tam nie dzieje jak tylko ruszymy dalej to dam znać no i oczywiście dam znać jaka jest nasza decyzja odnośnie pustaków. Pozdrawiam, Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luiza82 23.05.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Hej, wrzucam kilka fotek z aktualnego stanuKuchniahttp://i427.photobucket.com/albums/pp358/domzalska/nowedom006.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luiza82 23.05.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 http://i427.photobucket.com/albums/pp358/domzalska/nowedom007.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luiza82 23.05.2009 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Jadalniahttp://i427.photobucket.com/albums/pp358/domzalska/nowedom009.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luiza82 23.05.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 Kącik kanapowy w saloniehttp://i427.photobucket.com/albums/pp358/domzalska/nowedom010.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luiza82 23.05.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 http://i427.photobucket.com/albums/pp358/domzalska/nowedom012.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Luiza82 23.05.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2009 http://i427.photobucket.com/albums/pp358/domzalska/nowedom013.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts