Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

My budujemy właśnie z nimi, więc za jakiś czas będziemy mogli podzielić się inforamcjami na temat tej firmy. Do tej pory wszystko ok.

Ooooo.... :o

Ja też się do nich przymierzam! Gdzie budujecie? Czy prównywaliście wycenę którą wam zaproponowali (ile? może być na priv) z innymi wykonawcami? Ja od nich otrzymałem już propozycję, ale wydaje mi się wysoka i chciałbym poznać waszą opinię.

Czy możemy liczyć, że będziecie na bieżąco dzielić się doświadczeniami ze współpracy z tą firmą?

Pozdrawiam,

Maciek

My budujemy właśnie z nimi, więc za jakiś czas będziemy mogli podzielić się inforamcjami na temat tej firmy. Do tej pory wszystko ok.

Ooooo.... :o

Ja też się do nich przymierzam! Gdzie budujecie? Czy prównywaliście wycenę którą wam zaproponowali (ile? może być na priv) z innymi wykonawcami? Ja od nich otrzymałem już propozycję, ale wydaje mi się wysoka i chciałbym poznać waszą opinię.

Czy możemy liczyć, że będziecie na bieżąco dzielić się doświadczeniami ze współpracy z tą firmą?

Pozdrawiam,

Maciek

Budujemy w Warszawie.

Wyceny porównywaliśmy, ale wycena wycenie nie równa. Każda obejmuje coś trochę innego. Ta nie była najtańsza, ale bardzo precyzyjna (przynajmniej tak mi się wydaje), a wykonawca nie żałował czasu, żeby mi wszystko wyjaśnić. Wolę wziąć trochę droższego, gdzie wiem, co mnie czeka, niż takiego, który nie precyzuje, a potem będę zaskakiwana. Jak do tej pory wszystko jest ok., ale teraz się zacznie najważniejsze. :roll:

Wrażeniami się podzielę. Jak by co, to będę miała straszaka :wink: :lol:

Próbuję wysłać wiad. na priv, ale mam jakieś problemy

gośka, jak mówiliśmy o Sadze w Rembertowie, mówiłaś, że masz niedaleko... budujesz może tam?? Ja mam działkę 100 m od tego domu, który pojechałaś oglądać.

Ja też spotkałem się z panem (Pan Jan) z DQM. Bardzo miło i rzeczowo sobie pogadaliśmy. Czekam na info o waszej wycenie - najbardziej interesują mnie stałe elementy - typu roboty fundamentowe, ściany, ułożenie dachu, etc... wyobrażam sobie, że materiały możemy wybrać zupełnie inne... ale ciekawi mnie też propozycja, którą dostaliście na cały dom.

Pozdrawiam serdecznie,

Maciek

Hej Witam wszystkich

Ja tez buduje domek SAGA metodą gospodarczą i chetnie po wymieniam sie uwagami co do projektu z wami. w chwili obecnej mam domek przykryty deskowaniem i czekam dalej na cieple dni

pozdrawiam

Bardzo interesuje mnie, czy podnosiłeś poddasze? Czy już widać, jak dużo zabiorą skosy? Gdzie budujesz?

pozdrawiam

Tak podniosłem pddasze, o około 30 cm i teraz jest to czego oczekiwałem bo tak faktycznie mogę stać bez schylnia się przy scianie w odległosci około 70 cm. Niestety poniesienie poddasza wiązało się z faktem iż parapet okna mam na wysokści około 1,40m wiec należy zrobic przy lukarnach małe co nie co, a wiec mały zagłębiony parapecik na zewnątrz dachu ( pamętajmy że nie mamy przerywanego dachu a wiec krokwie pod oknem kończyły sie własnie na nim ) .

Wole okno stwarza mniejsze problemy, bo poziom posadzki możemy podnieśc poprzez 2 schody wewnątrz jednego z pomieszczeń lub umieścić w samej łazience wannę w tym miejscu Pod oknem.

Nie zapomij równiez o koniecznym wzmocnieniu scian żelbetowymi słupami w odległości między sobą okolo 1,5m do 200 m w celu przenoszenia odpwiednich obciążeń.

Moja chatka to okolice Poznania.

Motto

Etap projektu to pikuś przy realizacji zacznają sie problemy.

Mi z kolei odradza to wykonawca. Mówi, że dom straci sylwetkę i trzeba będzie robić niezbyt ładne parapety zewnętrzne przy lukarnach (to zresztą potwierdza Piotr Marmurowicz). Z kolei Piotr pisze, ze po podniesieniu może stanąć w odległości 70 cm od ściany. To w jakiej przed podniesieniem :-? Czy tam będzie się można wyprostować :(

Jezeli masz sciane kolankową ogółem bez lukarn na wysokości 80 cm to jak pieknie to pokazuje projekt w rzucie poddasza ( przerywana linia) to miejsca gdzie osięgnieto wyniki wysokości założony czyli okolo 2,50 jest tak faktycznie niewiele w pokojach, chyba że na klatce ale tam nikt nie przebywa. Poza tym projektant szedł po łatwiźnie w zakresie projektowania górnych pomieszczeń bo najpierw zrobił sobie więźbe i ułożenie poszczególnych słupów a potem stosownie do potrzeb stworzył sciany działowe i tak np. powstały garderoby. Niestety zewnętrzny parapet oczywiście to jest kwestia gustu. Przy założeniu 80 cm sciany kolankowej wyprostowany (Wysokośc około 1,8m )jesteś w odległośco około 1,7 - 2 m od sciany. :wink: