grazia111 13.04.2006 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Taki pomysł nie przyszedł nam do głowy, ale już po adaptacji widzieliśmy SAGĘ z lukarną w tym miejscu. Wydaje mi się, że na mojej niewielkiej działce lepiej będzie się prezentowała z połaciówką, bo lukarna wygląda potężniej. A do jakiej wielkości działki przymierzaliście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 13.04.2006 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Na to pytanie musicie sobie odpowiedzieć sami. Ja wychodzę z zalożenia że przestrzeń jest jak najważniejsza,w koncu mieszkam w domu a nie na zewnatrz patrząc na niego. W konsekwencji istotne tez jest miejscowienie mebli. Myśle, że każda kobieta uwielbia przemieszczanie mebelków zakup nowych itd. i co wówczas zdani jestesmy tylko na taki roztaw jaki pozwalaja nam skosy, a przecież zamierzamy mieszkać w nim do końca ży.......a ( chyba że nowy postawimy ) pozdrawiam A jak wyglądają miejsca przeznaczone na garderoby? Czy można tam zainstalować drążki na ubrania wiszące? Szufladę, czy półkę. Chciałabym zachować te garderoby, ale zastanwiam się, czy przeznaczona powierzchnia na nie pozwala na zrobienie funkcjonalnej "szafy w ścianie". Gdzieś przeczytałam, że min. funkcjonalnej garderoby to 3,5 metra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek1970 13.04.2006 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 Mam już projekt Sagi !! Chcę spiżarkę zrobić pod schodami zamiast w kuchni czy to dobry pomysł ?Poza tym zrezygnuję z "oka" na rzecz trapezówki i w salonie zamiast wykusza zrobię albo drzwi albo duże okno .Proszę o komentarze i porady .Pozdrawiam dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 13.04.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2006 ja myślę, że garderoba spełnia swoje zadanie jeżeli: 1. możesz do niej wejść i zamknąć za sobą drzwi 2. jak już jesteś w środku, to masz na tyle dużo miejsca, aby w miarę wygodnie się ubrać / przebrać, rozłożyć jakieś rzeczy myślę, że dobrze zaprojektowana garderboa będzie miała minimum 4-6 mkw (2.5-3 m szeroka 1.5-2 m głęboka) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 14.04.2006 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Taki pomysł nie przyszedł nam do głowy, ale już po adaptacji widzieliśmy SAGĘ z lukarną w tym miejscu. Wydaje mi się, że na mojej niewielkiej działce lepiej będzie się prezentowała z połaciówką, bo lukarna wygląda potężniej. A do jakiej wielkości działki przymierzaliście? 22,5 x 27 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 14.04.2006 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Szafa pod zabudowę to nie garderoba i tu juz jest znacząca róznica. Garderoba jest po to aby ciuszki i buciki nie walały sie po pokoju, a realizują to w formie szafy nie spelnisz tego. Zrestą szafa posiada głębokość a tak faktycznie zakres jej głębokości określa wyciągnięta ręka .pozdrowionka Pamietaj także, że mamy słupy od więźby a sciany działowe są ułożone od garderob właśnie w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 14.04.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 Ladówa idzie do kuchni, zamrażarka moż iść pod schody bo poziom jest -1m op poziomu wiec miejsca bardzo dużo. Ponadto dzęki podniesieniu ściany kolankowej pomieszczenie strychu to juz nie strych a moze byc fajny pokoik. Moje przeznaczenie spizarki pod schodami to buteleczki z napojami ( róznymi bo blisko od salonu jak i kuchni ), trochę ziemniaczków w zimie bo pamietajmy ze nie ma piwnicy w tym domu !!!!! mozna także schować trochę innych przedmiotów. Pamietajcie natomiast żeby nie dać sie wykonawcy i na poziomie fundamentów zakonczenie fundamentow musi byc wiencem tak jak jest w projekcie bo pozniej mozecie tego solidnie żałować ( mam spore doswiadczenie w tym zakresie ) Moja działeczka to 30x35m i domek powiedziałbym, że jest akurat wiec jak jest znaczaco mniejsza działeczka to ostro zastanowiłbym sie nad tym projektem.pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 14.04.2006 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 poszukaj postów odnośnie Sagi na tym forum. Jest ich troszeczkę np poszukuje zdjec domu SAGA(http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=66620)tam ładnie opisujemy tego rodzaju rozwiązania pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 14.04.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2006 poszukaj , poszukaj a znajdziesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 15.04.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 W ostatnim Muratorze wyczytałam o pomyśle zrobienia szatni w przedsionku. Bardzo spodobało mi się to, bo przychodzi człowiek z zewnątrz ściąga buty, kurtkę chowa w takiej szatni i bałaganu nie ma. Pomyślałam, że w naszym projekcie zaraz przy drzwiach idących z przedsionka do garażu można byłoby przebić takie drzwi do szatni umieszczonej w zamkniętym pomieszczeniu przy łazience. Czy ocieplacie wełną tak jak jest w projekcie? oraz U220? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 15.04.2006 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2006 jednym słowem powierzchnia przeznaczona na sypialnianie garderoby jest stanowczo za mała! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 16.04.2006 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 To ty powiedziałaś, ja uważam że szafy są tu niewystraczające, natomiast garderoby o pwierzchaniach 4,5 do 6m2 sa nie az takie małe tym bardziej że mam scianke kolankowa wyzszą i tym samym lepsze możliwości rozłozenia mebli, wieszaków itd. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 16.04.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2006 A jak myślisz ? Ocieplenie ma tu swoje uzasadnienie, gdyż projekt przewiduje niezbyt wysoką tempetarurę w garażu. Ja na dzien dzisiejszy przymierzam sie do tego tym bardziej ze tam nie ma sciany 25 cm tylko ciensza. Ponadto wszelkiego rodzaju opracowania przemawiają za tym. Natomiast co do drzwi na szafę nie rozumiem za bardzo tego pomysłu, czy to rozwiązanie ma na celu zabranie ciagu komunikayjnego w garazu na ta szafe. Pamietaj ze róznica temperatur pomiedzy garazem a szafa przy lazience jest znaczaca. A jak zabezpieczysz utrate ciepła Pamietaj ze cieplo ucieka a nie zimno, sama szafa pod zabudowe z dwoch stron posiadajaca drzwi na pewno nie uchronie Cie od zimna wrecz zakłóci projektowe założenie grawitacyjnej wymiany powietrza. Natomiast na pewno zrobie w garazu na tej scianie zlew, bo co z brudnymi rekoma iśc przez cały dom bez sensu. pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 17.04.2006 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 A ja miejsce na szafę powiększyłam kosztem brodzika w łazience obok (nie jest mi potrzebny) i w ten sposób mam tam dodatkowe pomieszczenie gospodarcze (spiżarkę). Wejście z garażu przeniosłam do kotłowni i w ten sposób mam więcej miejsca w wiatrołapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 17.04.2006 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Piotr, pytanie z innej beczki: jak rozwiązałeś układ pomieszczeń na górze? Pozostałeś wierny propozycji w projekcie, czy dokonałeś jakiś roszad? Pozdr.Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 17.04.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2006 Moja działeczka to 30x35m i domek powiedziałbym, że jest akurat wiec jak jest znaczaco mniejsza działeczka to ostro zastanowiłbym sie nad tym projektem. pozdrowionka Hmm, akurat jeżeli chodzi o Sagę, to jest to projekt na tyle "zgrabny", że ładnie wygląda nawet na małej działce. Jedna Saga - oglądana zresztą przez Gosię w Rembertowie - stoi na zadrzewionej działce o pow. ok. 500-550 m2. Prawda, że nie zostaje wiele miejsca na działce, ale domek ma akurat po 4 m trawnika od każdego boku do granicy działki. Starczy. A wygląda bardzo ładnie. W samym domu wprowadzono kilka zmian - np. odbicie lustrzane względem oryginalnego projektu i trójkątna lukarna zamiast wolego oka. Taką samą zmianę wprowadzimy do naszej Korony, bo bardzo nam się spodobała i ma naszym zdaniem wiele zalet, np.: * wyżej poprowadzony strop (grzbiet) * większe okno * łatwiejsza konstrukcja i pokrycie dachu * możliwość zastosowania innej dachówki niż droga karpiówka Pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 18.04.2006 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Moja działeczka to 30x35m i domek powiedziałbym, że jest akurat wiec jak jest znaczaco mniejsza działeczka to ostro zastanowiłbym sie nad tym projektem. pozdrowionka Hmm, akurat jeżeli chodzi o Sagę, to jest to projekt na tyle "zgrabny", że ładnie wygląda nawet na małej działce. Jedna Saga - oglądana zresztą przez Gosię w Rembertowie - stoi na zadrzewionej działce o pow. ok. 500-550 m2. Prawda, że nie zostaje wiele miejsca na działce, ale domek ma akurat po 4 m trawnika od każdego boku do granicy działki. Starczy. A wygląda bardzo ładnie. Maciek To fakt, że działka chyba jeszcze mniejsza niż moja, bo inwestor przeniósł wyjście tarasowe na bok, a z tyłu jest b. mało miejsca. Byliśmy zdziwieni, bo my długo zastanawialiśmy się, czy na naszą można wcisnąć SAGĘ. Ale teraz już ściany idą do góry i widzę, że nie będzie źle. Fakt - w nogę grać się nie da, ale leżak i grill się zmieszczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 18.04.2006 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 (...) trójkątna lukarna zamiast wolego oka. Taką samą zmianę wprowadzimy do naszej Korony, bo bardzo nam się spodobała i ma naszym zdaniem wiele zalet, np.: * wyżej poprowadzony strop (grzbiet) * większe okno * łatwiejsza konstrukcja i pokrycie dachu * możliwość zastosowania innej dachówki niż droga karpiówka Pozdrawiam, Maciek Trójkątna lukarna? koniecznie pojadę do Rembertowa to zobaczyć. Jeszcze nie podjęliśmy decyzji, co z tym wolim okiem. Piotr Marmurowicz: Nasz majster poleca zamianę U220 na Maxa i ocieplenie styropianem. co do wełny - słyszałam, że dobrze jest wziąść ekipę doświadczoną w jej układaniu, bo jest trudniejsza do ułożenia niż styropian pozdrawiam G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 18.04.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 A ja miejsce na szafę powiększyłam kosztem brodzika w łazience obok (nie jest mi potrzebny) i w ten sposób mam tam dodatkowe pomieszczenie gospodarcze (spiżarkę). Wejście z garażu przeniosłam do kotłowni i w ten sposób mam więcej miejsca w wiatrołapie. Właśnie w tym miejscu chciałabym mieć szatnię, tylko z wejściem od wiatrołapu. A gdzie miejsce na pralkę, suszarnię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 18.04.2006 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 Odpowiem szczerze, jestem na etapie w tym roku robienia scianek działowych na poddaszu, niestety mam zmieniony strop na gestorzebrowy wiec robienie scianek w nnym miejscu jak w projekcie jest praktycznie niemożliwe, ale tak faktycznie wydaje mi sie propozycja projektanta jest optymalna w tym wzgledzie, tym bardziej że mamy słupy podtrzymujące wieźbę dachową w takim miejscu, że za dużo nie zrobimy chyba że damy słup na środku pokoju do tanca !!!!!!!!. Natomiast nie ukrywam że nie robie skrytki w kuchni i zastanawiam sie nad garderobami na poddaszu, podwyższenie wnętrza dało mi znaczną poprawę wielkości powierzchni wewątrz pomieszczeń i to ma swoje plusy bo moge zmniejszyc np. garderoby. Nie wykluczam że zostawię na pewno te pomieszczenia tylko nie wiem w jakiej proporcji, ponadto napweno wykonam je z płyty karton-gips. Natomast stwierdzam że klatka schodowa i hol to masa straconego miejsca i być może coś z nią pokombinuje. Jak bede wiedział co to napweno sie podziele ta informacja na forum.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts