Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A gdzie miejsce na pralkę, suszarnię?

Z tą pralką i suszarnią to mam problem :-? Nie widzę dobrego rozwiązania. :roll: Bo suszarnia na strychu i przy ładnej pogodzie w ogródku. Pralka w kotłowni albo łazience na górze (może da się ją trochę powiększyć kosztem strychu i schować pralkę za jakimś sprytnym murkiem). I jak by nie patrzeć czeka mnie bieganie z bielizną (albo z brudną na dół, albo z upraną na górę). A Ty coś wymyśliłaś w tym względzie?

• Odpowiedzi 1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ela i Maciek napisał ze majster im poleca zmianę : U220 na Maxa.

Zapytajcie sie majstra jaka to różnica wzgledem przenikalności cieplnej ( bo miom zdaniem prawie zadna) Chyba że U220 ( zależy od prcudenta ) jest wiekszy i cieższy do dzwigania i tu cały problem. Przecież możes murować z K3 tez sie da ale jaka jest cena zakupu i ile towaru ci wyjdzie, uważam że musicie wszystko przeliczać bo wy za to płacicie.

Styropian ma gorsze własciwosci cieplne niż wełna , oczywiście za to jest tanszy. Ja przeliczałem sobie to zagadnienie i uważam że ocieplenie robie na samym koncu bo wtedy decyduję czy wełan czy styropian. Technologia kładzenia tego czy tego jest podobna czyżby wasz wykonawca szukał jele......... Co zyskuje stosując styropian co przy wełne napewno wiecej zabawy przy welnie.

Natomiast problem pralki automatycznej w kotłoni uwazam za poważny , bo ta kotłownia jest naprawde malutka a jeszcze wstawic w niej pralke to ja dziekuje, malo tego pamietajcie ze ten projekt nie ma pomieszczenia gospodarczego na np. pierdolki ogrodowe kosiarke itd. Ja prawdopodobnie sparwe pralki załatwiam albo w miejscu prysznica na dole przy ubikacji , lub w pomieszczeniu strychu. kotłownia jest bardzo mała a wniej miesic sie musi piec, zbiornik wyrównaczy itd a to troche miejsca zajmuje, gdzie sprzęt ogrodniczy o praniu nie wspomne do rozwieszenia bo i tak zasuwasz zima na strych lub na taras latem.

Widzę to tak: pralka w kotłowni i tam najchętniej suszarka do sufitu.

Kiedyś czytałam/widziałam coś takiego jak "zrzut" do brudnej bielizny z łazienki na górze prosto do pralni. Fajne rozwiązanie i nie trzeba biegać góra-dół.

Piotr Marmurowicz(...)Technologia kładzenia tego czy tego jest podobna czyżby wasz wykonawca szukał jele......... (...)

To nie wykonawca powiedział, że ułożenie wełny jest trudniejsze od styropianu. Przeczytałam to w którymś numerze Muratora albo Budujemy Dom. Wiedza fachowa. :p

G.

Widzę to tak: pralka w kotłowni i tam najchętniej suszarka do sufitu.

Kiedyś czytałam/widziałam coś takiego jak "zrzut" do brudnej bielizny z łazienki na górze prosto do pralni. Fajne rozwiązanie i nie trzeba biegać góra-dół.

Tak, tylko że w SADZE nie ma jak poprowadzić zrzutu z łazienki do kotłowni - rura musiałaby być jakaś gięta. :-?

Ela i Maciek napisał ze majster im poleca zmianę : U220 na Maxa. ...

to nie my :) , to grazia111

... jaka to różnica wzgledem przenikalności cieplnej ( bo miom zdaniem prawie zadna) ...

różnica jest chyba tylko w cenie. Swego czasu zapytaliśmy w pracowni J. Charkiewicza (tj. autora naszych projektów), czy nie warto zamienić U220/Maxa na ceramikę poryzowaną. Odradzili - ale trudno nam powiedzieć z jakiego powodu (może dlatego, że uznali poryzowaną ceramikę za nazbyt kruchą? :o ).

My mamy już za sobą długie, filozoficzne rozważania nt. budulca. W sumie nie sprawi nam żadnej różnicy, czy będą to (preferowane przez nas) silikaty, czy też ceramika (U220 / Max). Czynnikiem decydującym będzie cena (materiał + zaprawa lub klej).

... Styropian ma gorsze własciwosci cieplne niż wełna , oczywiście za to jest tanszy ...

My wybieramy wełnę o grubości 15 cm (co przy cegle 24-25 cm, tynku na siatce na zewnątrz i tynku wewnątrz da nam ściany o grubości ok 45 cm; tj. mały bunkier... i to przy ścianie 2W... a co dopiero przy 3W? jeszcze z 10 cm więcej.. :o ).

... Natomiast problem pralki automatycznej w kotłoni uwazam za poważny , bo ta kotłownia jest naprawde malutka a jeszcze wstawic w niej pralke to ja dziekuje, malo tego pamietajcie ze ten projekt nie ma pomieszczenia gospodarczego na np. pierdolki ogrodowe kosiarke itd.

...

kotłownia jest bardzo mała a wniej miesic sie musi piec, zbiornik wyrównaczy itd a to troche miejsca zajmuje, gdzie sprzęt ogrodniczy o praniu nie wspomne do rozwieszenia bo i tak zasuwasz zima na strych lub na taras latem.

i to był przysłowiowy gwóźdź (do trumny, lub programu - jak kto woli)... właśnie z tego powodu zdecydowaliśmy się na Koronę, która ma 3 spore sypialnie na górze oraz dodatkowe pomieszczenie nad garażem, gdzie my planujemy zrobić:

1. pralnio / suszarnio / kotłownię

a) bo wierzymy, że większość "brudów" generowana jest na górze, bo tam są sypialnie, ubrania, łazienki - zatem naturalnie odpada problem z bieganiem góra-dół

b) oryginalną kotłownię na dole zamieniamy na (dostępne tylko od zewnątrz domu) pomieszczenie gospodarczo-ogrodnicze (tj. kosiarka, skład drewna do kominka, narzędzia, wąż do podlewania i wszystkie inne duperelki, które trzeba mieć)

c) piec będzie kondensacyjny z zamkniętą komorą spalania (w sumie można go postawić nawet w łazience, ale tam byłby zbyt blisko sypialni - nie wiemy, jakie to licho jest głośne) - pranie ponoć nie "przejdzie gazem", bo system ogrzewania jest odpowiednio szczelny (nie pozostaje nam nic innego, tylko uwierzyć w te zapewnienia)

2. pokój do pracy (tj. biurka pod 2 komputery, szafki/półki na papiery, etc.

Saga nie daje takich możliwości... a szkoda, bo jest ładna, zgrabniejsza i tańsza do wybudowania / utrzymania (mniej grzania...)

Hej Hej to są powierzchnie użytkowe !!!!! a tak faktycznie to do samej sciany kolankowej masz powierzchnie dużo wieksze np ta co ma 2,18 m pow. uzytkowej ma 6,69 całkowitej powierzchni czyli pod sama sciane kolankową i zwroc uwagę na zarys linii wysokosci 1,8 na rzucie poddasza, bo to własnie ta linia daje Ci powierzchnie uzytkową . Jezeli sie mylę to sprostujcie mnie.

pozdrawiam.

Pamietajmy, że każdy robi wg własnego ja, moje ewnetualne sugestie kierowane sa tylko po to aby je ewentualnie wykorzystać do wyjasnienia nurtujacych was pytan.

Na samym poczatku tez uważałem że pen projket nie potrzebuje zmian, ale rozmawiajac na tematy budownictwa z wieloma osobami pewne ich sugestie przełozyłem na swoj projekt i na razie tak faktycznie uważam że słusznie.

No własnie Korona mnie przerazała kosztami. Ale tochę aktywnego myślenia i ja tą Sagę zrobie tak że bedzie moja rodzinka zadowolona. przy oczywiście kosztach praktycznie nie zmnienionych. Już w tej chwili widze w moim przypadku że kosztorysy do projektów są zawyżone nie wiem gdzie wykonawca tą kasę robi ale wg moich wiliczeń oszczedności siegaja nawet do 40% wycen robót pomimo że na materiale nie oszczedam.

Natomiast co do grubości scian oceplenia to tez sie zastanawiam na welna 15 cm tylko ostatnio doczytałem sie że za bardzo nie ma różnicy izolcyjnosci scian ten współczynnik jest nieduzy w porównaiu do 12 cm a koszty pry takim domku diametralnie ulegają zwiekszeniu, czy rozpatrywaliście aspekty techniczno - ekonomiczne tym zakresie.

Co do pieca z zamknietą komorą spalania to ja juz taki piecyk uzywam w dotychczasowym mieszkaniu jest to piec dwufunkcyjny i musze twierdzic ze do domu musi byc jednofunkcyjny z zbiornikiem wyrownaczym, gdzie posadowicie wowczas ten zbiornik, ? jaki rodzaj pie rozwazacie?

Mało tego na pewno przy spalaniu ( obojetnie jaki jest piec) wywtarza sie bardzo duza ilośc CO2 który notorycznie niszczy kolorystykę fug miedzy plytkami np biała za pół roku robi sie zolta. Mał tego w projekcie Sgi projektant nie dodał takiego elementu jakim jest dodatkowy nawiew do pieca ( dla samej komory spalania) lepeij pracuje piec i lepsze jest powietrze w takim pomieszczeniu ( rozwizanie podobne jak przy kominku ) pamietajcie o tym przyda sie

pozdrawiam

Piotr

Witam,

wraz z projektem biuro APA Charkiewicz przesłało kosztorys wybudowania domu Saga. Postawienie tego domu z karpiówką na dachu i wolim okiem, podłogami - wyceniono na 300 000 (roboty + materiały).

Jak sądzisz Piotr Marmurowicz, jak to się ma do rzeczywistości. Pytam, bo wiem, że jesteś z budową już w zaawansowanym stanie.

pozdrawiam

G.

Hej Hej to są powierzchnie użytkowe !!!!! a tak faktycznie to do samej sciany kolankowej masz powierzchnie dużo wieksze np ta co ma 2,18 m pow. uzytkowej ma 6,69 całkowitej powierzchni czyli pod sama sciane kolankową i zwroc uwagę na zarys linii wysokosci 1,8 na rzucie poddasza, bo to własnie ta linia daje Ci powierzchnie uzytkową . Jezeli sie mylę to sprostujcie mnie.

pozdrawiam.

Trzeba będzie pokombinować, żeby ładnie wykorzystać te powierzchnie. Póki co czekam na wycenę robót i materiałów. Jeszcze się łudzę, ze karpówka +wole oko nie wyjdzie tak strasznie drogo.

pozdrawiam

G.

Odbyłem rozmowy z projektantem domu i z panią architekt, u której dokonuję adaptacji oraz zmian w projekcie, a także z potencjalnym wykonawcą. Wszyscy zgodnie twierdzą, że podniesienie o jedną cegłę na wysokości ścianki kolankowej:

* nie jest operacją technicznie trudną,

* nie wymaga dokonywania zmian w dokumentacji domu,

* nie rzutuje na konstrukcję dachu

* pozwala wygospodarować więcej powierzchni użytkowej

* nie zaburzy proporcji domu (20 cm jeszcze ujdzie, problem zaczyna się, kiedy podnosi się dom o 2-3 cegły).

zatem podnoszę.

Witam,

ja zrobiłem rozeznanie w rozpiętości różnic między kosztami budowy w przypadku Sagi i Korony. Wyszło mi, że przy rozsądnym budowaniu Korona nie powinna wyjść drożej o więcej niż 30-40 tys. zł. Przy założeniu, że Koronę wybuduję za ok. 450 tys., taka różnica nie gra chyba większej roli - stanowi mniej niż 10% ogólnych kosztów (BEZ DZIAŁKI), a w zamian można mieć dom o wyraźnie większej powierzchni (ok 40 mkw użytkowej) i o dużo lepszych możliwościach aranżacji wnętrza.

Wydaje mi się, że oszacowane przez nas 450 tys. jest kwotą realną (choć zdaniem niektórych wysoką). Ta cena obejmuje wykończony dom z białym montażem, podłogami, drzwiami wewnętrznymi, całą instalacją wodną, cieplną, etc.). W okolicach tej ceny mieszczą się aktualne propozycje od kilku potencjalnych wykonawców.

Na ile wyceniono wam Sagi, jeżeli mogę zapytać?

Pozdrawiam,

Maciek

Natomiast co do grubości scian oceplenia to tez sie zastanawiam na welna 15 cm tylko ostatnio doczytałem sie że za bardzo nie ma różnicy izolcyjnosci scian ten współczynnik jest nieduzy w porównaiu do 12 cm a koszty pry takim domku diametralnie ulegają zwiekszeniu, czy rozpatrywaliście aspekty techniczno - ekonomiczne tym zakresie.

Prawdę mówiąc nie robiliśmy - nie znamy się. Natomiast rozmawialiśmy z kilkoma specjalistami ds. budownictwa (utytułowani inżynierowie, inspektorzy budowlani, pracownicy naukowi uczelni) i czytaliśmy trochę to forum. Nie spotkaliśmy się z opinią, że warto oszczędzać na grubości ocieplenia (oczywiście nie ma co wariować i dawać np. 30 cm wełny...)

Co do pieca z zamknietą komorą spalania to ja juz taki piecyk uzywam w dotychczasowym mieszkaniu jest to piec dwufunkcyjny i musze twierdzic ze do domu musi byc jednofunkcyjny z zbiornikiem wyrownaczym, gdzie posadowicie wowczas ten zbiornik, ? jaki rodzaj pie rozwazacie?

oczywiście rozpatrujemy piece kondensacyjne jednofunkcyjne ze zbiornikiem. oba urządzenia z powodzeniem zmieszczą się w pralnio/suszarnio/kotłowni

Mało tego na pewno przy spalaniu ( obojetnie jaki jest piec) wywtarza sie bardzo duza ilośc CO2 który notorycznie niszczy kolorystykę fug miedzy plytkami np biała za pół roku robi sie zolta. Mał tego w projekcie Sgi projektant nie dodał takiego elementu jakim jest dodatkowy nawiew do pieca ( dla samej komory spalania) lepeij pracuje piec i lepsze jest powietrze w takim pomieszczeniu ( rozwizanie podobne jak przy kominku ) pamietajcie o tym przyda sie

będziemy mieli okno połaciowe oraz dodatkową wentylację bezpośrednio przez dach.

Pozdrawiam,

Maciek

Koronę wybuduję za ok. 450 tys., taka różnica nie gra chyba większej roli -

oszacowane przez nas 450 tys. jest kwotą realną (choć zdaniem niektórych wysoką). Ta cena obejmuje wykończony dom z białym montażem, podłogami, drzwiami wewnętrznymi, całą instalacją wodną, cieplną, etc.). W okolicach tej ceny mieszczą się aktualne propozycje od kilku potencjalnych wykonawców.

Na ile wyceniono wam Sagi, jeżeli mogę zapytać?

Pozdrawiam,

Maciek

Kosztorys dołączony do projektu, jak wcześniej pisałam, wykazuje sumę 300 tys. - dom wraz z wykonanymi podłogami. W stosunku do 450 tys. o których piszecie, to 50% różnicy.

Wycenę od wykonawcy powinniśmy otrzymać pod koniec przyszłego tygodnia. Wtedy też podzielimy się informacjami.

pozdrawiam

G.

No właśnie koszt wyceny Sagi to 300.000 zł a nie 450.000 zł a to juz znaczna róznica i tak faktycznie cena ulega znacznemu obniżeniu dzieki np. uldze w VAT albo wykonywaniu innych technologii niz zakładał projektnat. Mało tego trzeba dodać że projektant zawarł okreslone i jednoznaczne urządzenia okreslonych firm i tu tez można smiało sie poruszać. Ja prognozuje zakonczenie inwestycji za kwote max 250.000 zł , i oczywiście nie bedzie miała złotych klamek ta inwestycja. Mało tego być może zmniejsze te koszty gdyz wiele zkaresu prac wykonyje tzw. siłami własnymi.

Co do tematu piecy jedno lub dwu funkcyjnych to radze poszperać w internecie to wówczas poznasz róznicę. Jedna jest oczywiście rażąca dla użytkownika : piec dwufunkcyjny nie ma zbiornika dodatkowego i jak bierzesz prysznic to masz zimną wodę bo akurat ktoś ciepłą wode puszcza w innej łazience czy kuchni.

pozdrowionka :wink: :wink: