Piotr Marmurowicz 25.04.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Wracając jednak do ocieplenia domu wełną to spogladając na cennik firmy PERWOOL tu mamy małą niespodziankęwełna 12 cm a 15 cm to przy ilości m2 które potrzebujemy to jest pare albo parenaście setek wiecej a tak faktycnie współczynnik przenikalności cieplenej jest jednej od drugiej jest tyci tyci, wiec czasam po co wydawać na zapas skoro jeszcze wiele innych zadań nas czeka w samym domku. w nastepnym poscie przedstawie wam dokładnie te dane. Wydaje mi sie że tak samo podchodzi wiele ludzi do zbrojenia i tak np. projektant załozył np 10 mm druty zbrojone a my damy 14 bo lepiej , ale pytam sie po co cz projektant nie analizował tego pod wzdledem wytrzymałosciowym - napewno to robił nawet dał odpowiedni zapas ( od tego są normy ) a tak faktycznie jak kupisz 14 to masz za około 0,5 kg wiecej do zapłacenia. Taki sam przypadek ma zastsowanie do grubości ocieplenia. Przy etapie budowy nie zapominajcie o tym małym przecinku jakim jest wasz fundusz ( finanse ) Acha i nie chce tu wyglądać na wielkiego specjalistę ale czasami wole mysleć rozsądkowo, gdyż powiem wam że jakbym miał jeszcze raz rozpoczać to dzieło to głęboko bym sie zastanowił nad tym ( ale bym to zrobił jeszcze raz pomimo wielu problemów i nocy nie przespanych ) pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 25.04.2006 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Mi SAGE do stanu deweloperskiego buduje firma. Cena za całość (włącznie z szambem) ma wynieść ok. 400 tys. Do tego podłogi, drzwi wewnętrzne, kominek, biały montaż, malowanie, ogrodzenie, podjazdy. Jak wystarczy na to wszystko 150 tys, to będę bardzo zadowolona. Albo więc ja jestem olbrzymią pesymistką, albo Wy strasznymi optymistami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 25.04.2006 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 Tak apropo szamba dla 4 osobowej rodziny to koszt okolo 8000 zł + pozwolenia czy nie bo u mnie zamkne sie w tej kwocie. Realizając stopien domu jaki mam w chwili obecnej to wydatek jest rzędu 80.000 zł. Nawet jezeli dodalbym dachówkę to stan surowy mam za 120.000 zł ( włącznie z deskowaniem którego notabene w projekcie nie ma) Jak zobaczysz koszty w zestawieniu mteriału np na Pustaki U/220 to kwota 12130 zł ja sie zmiesciłem w 8000 zł . Przy planowanej prognozie dachu ( tabela elementów scalonych ) to wg projektu kwota około 67.000 zł , u mnie natomiast wartość ta wyniesie około 50.000 zł (pelen full) wiec nie optymista tylko realista, który poszukuje towaru na budowe, wykonawców itd czyli system gospodraczy. Ja także jestem za wykonawcą który postawi całośc tylko trzeba miec kasę w tym wzgledzie. Jestem ciekaw czy zrobiłaś małą licytacje na roboty, czy próbowałaś pozbierać wiecej niz 1 oferte na wykonawstwo. Bo ja rozumiem ze przedstawiona oferta przez wykonawce jest tą optymalną. Wracjąc także do kosztorysu uproszczonego to projektant cholerne koszy naliczył sobie w kosztach zakupu bo az 20% a sam towar wychodzi mu na około 190.000 zł wiec nie mówmy ze nie mozna zaoszczedzić. Napewno negocjacje to jest to !!!!!!!! nawet z tym który nam sie podoba. Ja wykonawcy praktyczie żadnemu nie przytaknąłem za pierwszym razem na jego propozycje zawsze były negocjacje - i co z ziarnka do ziarnka uzbierała sie miarka pozdrawiam Piciu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 26.04.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Szambo 10 m mam wycenione na 6700 (razem z automatyką i przyłączem w linii ogrodzenia). Moja budowa nie jest tak zaawansowana, jak Twoja, ale po obliczeniu kosztów do stanu surowego (bez pokrycia dachówką i bez bawolego oka), ale z ofoliowaniem wychodzi mi ok. 123 tys. Sam dach wyniesie mnie ok. 71 tys. (dachówka ceramiczna). Jak więc widać, u mnie wychodzi drożej, ale z tym się liczyłam. Przecież nikt nie będzie mi robił prezentu Oczywiście porównywałam oferty firm i ta wcale nie była najtańsza, ale wydawała mi się najbardziej precyzyjna. Poza tym takie oferty są trudne do porównania, bo każda firma proponuje ci "coś swojego". Zdecydowałam się na firmę, bo inaczej któreś z nas musiałoby przestać zarabiać. Niestety nie mamy czasu na jeżdżenie po hurtowniach (trzeba doliczyć koszty benzyny) i testowanie ekip. A tak nie interesuje mnie nic poza prądem i wodą. Jak do tej pory moja firma spisuje się b. dobrze Niestety to musi kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grazia111 26.04.2006 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Zgadzam się z Piotrem, że wszystko zależy od zasobności portfela.My będziemy budować systemem pół gospodarczym.Nie będziemy wykonywać żadnych prac sami ze względu na okoliczności. Podjęłam się jednak wyszukania odpowiedniej ekipy, sprawdzonej, nie najtańszej, ale i nie najdroższej. Mam jednak nadzieje, że do stanu deweloperskiego koszt nie przekroczy tego założonego przez APA, a może będzie znacznie niższy. O konkretach napiszę za ok. 10dni. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 26.04.2006 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Jak obiecywałem dane dotyczące oporu cieplnego w przypdaku ocieplen to podaje : dla wełny Rockwool dla 15 cm wynosi on 3,80dla 12 cm wynosi on 3,05 dla scian z "pustaka ceramicznego " :dla 25 cm wynosi 0,76 opór cieplny warstwy to wzór w postaci R= d/lamdez czego d to grubość warstwy materiału , a lambda to przewodnik przewodzenia który wnosi dla welny 0,039 dla styropianu 0,040 dla pustaka ceramicznego 0,33 Aby obliczyć teraz opór razem R to pustak ceramiczny 0,76 wełna 15 cm 3,80 RAZEM 4,56 dla pustak ceramiczny 0,76welna 12 cm 3,05 RAZEM 3,81 Jezeli ktos zaintersowany jest styropianem (FS15) to podaje opór dla 10 cm - 2,5dla 12 cm - 3 dla 15 cm 3,75Reszte obliczcie sobie sami I tak przyjete jest, że 4 to sciana ciepła3 to przepłacasz ( bardzo ważna sprawa w dalszej ekspolatacji budynku )2 to marzniesz Wiec faktycznie trzeba sie zastanowić ( i kto wie czy czasem tez nie wrzuce 15 cm welny bo wg zasady im wieksza R tym skuteczniejsze ocieplenie i bardziej energooszczedny dom !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jest to warte zastanowienia A zeby wam jeszcze bardziej namieszać to R dla stropodachu i poddasza R>6,0 dla posadzki na gruncie R>3,0 dla stropu na piwnica R>2 to zalecane wartości dla cieplych przegród budynku. pozdrowionka od Picia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 26.04.2006 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 I myśle że nie bedziesz żałował. Tak na marginesie rozpatrz tylko jaki strop bedziesz robic czy zelbeton tak jak w projekcie czy gęstożebrowy ( to zgadanienie lezy w gestii twojej Pani architekt przystosowującej projekt) gdyż ten drugi jest grubszy okolo 10 cm i jezeli wyciagniesz wysokośc parteru z 260 na 280 na gotowo ( bo tez zalezy czy stsowac bedziesz rolety zewnetrzne w oknach czy nie i jaka technologie zastosujesz). to całóśc moze wzrosnąć Ci o około 0,5m czyli nalezy zastanowic sie na ewentualnym dłuższymi krokwami dachu. tutaj tez nie zapomnij o tym żeby elemnty wieźby dachowej były dłuższe niz zakładane ( słupy ) o te 20 cm co podnosisz gdyz w innym przypadku stacisz kąt nachylenia połaci . pozdarwiam wszystkich forumowiczówPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 26.04.2006 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 No właśnie koszt wyceny Sagi to 300.000 zł a nie 450.000 zł a to juz znaczna róznica i tak faktycznie cena ulega znacznemu obniżeniu dzieki np. uldze w VAT albo wykonywaniu innych technologii niz zakładał projektnat. Kosztorys dołączony przez APA Domy do projektu Korony opiewa na sumę ok. 340 tys... Czyli tylko ok. 10% różnicy w stosunku do Sagi. Jak dla mnie taki koszt można śmiało włożyć między bajki... Dwóch niezależnych kosztorysantów zakończyło swoje szacunki przy cenie grubo powyżej 500 tys. Ja uważam cenę 450 tys. za rozsądną (z uwzględnieniem wszystkich instalacji - ale bez podłóg, drzwi wewnętrznych, białego montażu). W sumie liczę, że gotowy do zamieszkania dom będzie kosztował ok. 600 tys. Mało tego trzeba dodać że projektant zawarł okreslone i jednoznaczne urządzenia okreslonych firm i tu tez można smiało sie poruszać. Cóż - można różnie. Ja się nie znam na domach. Z tego powodu będę robił, jak kazał projektant - chyba, że zatrudniony przeze mnie niezależny inspektor budowlany powie, że coś można zrobić lepiej, niż jest w projekcie (niekoniecznie taniej... aczkolwiek wcale nie zamierzam rozrzucać pieniędzy na lewo i prawo - wręcz przeciwnie!!!). Ja prognozuje zakonczenie inwestycji za kwote max 250.000 zł , i oczywiście nie bedzie miała złotych klamek ta inwestycja. Mało tego być może zmniejsze te koszty gdyz wiele zkaresu prac wykonyje tzw. siłami własnymi. Ktoś musi być optymistą i zapewnić równowagę w naturze!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 26.04.2006 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 Mi SAGE do stanu deweloperskiego buduje firma. Cena za całość (włącznie z szambem) ma wynieść ok. 400 tys. Do tego podłogi, drzwi wewnętrzne, kominek, biały montaż, malowanie, ogrodzenie, podjazdy. Jak wystarczy na to wszystko 150 tys, to będę bardzo zadowolona. Albo więc ja jestem olbrzymią pesymistką, albo Wy strasznymi optymistami. Nie wiem, jak to jest... ale ten sam wykonawca, który buduje twój dom, dał mi póki co najniższą wycenę. Jego propozycja opiewa na ok. 450 tys., ale różni się od twojej (z tego co piszesz powyżej) na przykład tym, że zawiera piec (Vaillant kondensacyjny, jednofunkcyjny), czy malowanie ścian na biało). Zakładam, że zmieszczę się w 600 tys. za gotowy dom (z ogrodzeniem ze sztachet i z podjazdami). Myślę, że 250 tys. za Sagę, o których mówi Piotr, to trochę mało nawet przy sporym nakładzie pracy własnej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 26.04.2006 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 ... Nawet jezeli dodalbym dachówkę to stan surowy mam za 120.000 zł ( włącznie z deskowaniem którego notabene w projekcie nie ma) ... Wracjąc także do kosztorysu uproszczonego to projektant cholerne koszy naliczył sobie w kosztach zakupu bo az 20% a sam towar wychodzi mu na około 190.000 zł wiec nie mówmy ze nie mozna zaoszczedzić. Napewno negocjacje to jest to !!!!!!!! nawet z tym który nam sie podoba. Ja wykonawcy praktyczie żadnemu nie przytaknąłem za pierwszym razem na jego propozycje zawsze były negocjacje - i co z ziarnka do ziarnka uzbierała sie miarka Cóż - mnie nie stać na budowanie systemem gospodarczym. Brak czasu, brak nerwów, brak rozeznania.... Mnie momentami do gorączki doprowadza rozmawianie z fachowymi (ponoć) firmami, które zajmują się ogólnym wykonastwem.. Gdybym miał sam rozmawiać z ekipami, lub nie daj Boże sam ich pilnować, to chyba codziennie pianę toczyłbym hektolitrami.... ZA NIC. Wolę wynająć przychylnego sobie i zaprzyjaźnionego z rodziną kierownika budowy z nadmiarem uprawnien inspektorsko-budowlanych. Jemu zlecę sadystyczne zajeżdżanie ekip na śmierć dopóty, dopóki roboty nie zrobią dobrze. A odpowiedzialnym za dobre zrobienie ma być JEDEN CZŁOWIEK. W ten sposób oszczędzę cierpienia mojemu kierownikowi. Tym jednym szczęśliwcem będzie generalny wykonawca, który ma zrobić na mnie wrażenie człowieka kompetentnego, miłego, rzeczowego i słownego (np. nie zapomni o umówionym telefonie, czy mailu). Filozofia jest prosta: wykonawca ma zrobić dobrze, kierownik ma mnie zapewnić, że jest dobrze zrobione, a ja mam się czuć dobrze we własnym domu. W końcu będzie mnie kosztował 20 lat życia z kredytem. Nie chciałbym przez te 20 żałować, że przyoszczędziłem na ekipie, która coś mi tam robiła... Na koniec dnia KAŻDY ma być zadowolony z tej budowy: ja ORAZ ludzie, którzy dla mnie pracowali. Może ja jestem teraz nadmiernym optymistą, ale wierzę, że istnieją firmy budowlane, które nie traktują klienta jak osła, którego należy wydoić i o nim zapomnieć. Firmy, które traktują swoją pracę poważnie i nie istnieją tylko po to, aby naciągnąć kolejnego frajera... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ela_i_Maciek 26.04.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 I myśle że nie bedziesz żałował. na to liczę ... Tak na marginesie rozpatrz tylko jaki strop bedziesz robic czy zelbeton tak jak w projekcie czy gęstożebrowy ( to zgadanienie lezy w gestii twojej Pani architekt przystosowującej projekt) gdyż ten drugi jest grubszy okolo 10 cm monolityczny - nie robię żadnych technologicznych zmian względem zaleceń w projekcie ... tutaj tez nie zapomnij o tym żeby elemnty wieźby dachowej były dłuższe niz zakładane ( słupy ) o te 20 cm co podnosisz gdyz w innym przypadku stacisz kąt nachylenia połaci Piotr w sumie to jestem ci bardzo wdzięczny za tę uwagę!! jest to tak oczywiste, że na 100% nie przyszłoby mi pewnie samo do głowy!!! i na budowie byłby klops... pozdrawiam, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 27.04.2006 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Abyście mieli racje zarówno do ekip budowlanych, jak i zaprzyjaznionych kierowników budowy !!!! Ciekawy jestem tez czy umowe ktorą sporządzacie na wykonawstwo i zawarte w niej warunki są pomysłem wykonawcy czy waszym ! ????. pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 27.04.2006 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Mi SAGE do stanu deweloperskiego buduje firma. Cena za całość (włącznie z szambem) ma wynieść ok. 400 tys. Do tego podłogi, drzwi wewnętrzne, kominek, biały montaż, malowanie, ogrodzenie, podjazdy. Jak wystarczy na to wszystko 150 tys, to będę bardzo zadowolona. Albo więc ja jestem olbrzymią pesymistką, albo Wy strasznymi optymistami. Nie wiem, jak to jest... ale ten sam wykonawca, który buduje twój dom, dał mi póki co najniższą wycenę. Jego propozycja opiewa na ok. 450 tys., ale różni się od twojej (z tego co piszesz powyżej) na przykład tym, że zawiera piec (Vaillant kondensacyjny, jednofunkcyjny), czy malowanie ścian na biało). Zakładam, że zmieszczę się w 600 tys. za gotowy dom (z ogrodzeniem ze sztachet i z podjazdami). Myślę, że 250 tys. za Sagę, o których mówi Piotr, to trochę mało nawet przy sporym nakładzie pracy własnej... Moja też zawiera piec Vaillant i wszystkie instalacje. Nie mam malowania, mam tynki gipsowe. Szczęśliwie przebrnęłam już przez etap fundamentów, gdzie koszty określone w umowie mogłyby się zmienić w razie złych warunków grunotwych. Na szczęście były b. dobre. Nie wiem tylko, czy cały czas mówimy o tej samej firmie, bo tak jak pisałam, zaczynałam negocjacje z jedną, a potem się podzielili i buduję z drugą. Ale jak do tej pory jestem zadowolona Oby tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 27.04.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Ciekawy jestem tez czy umowe ktorą sporządzacie na wykonawstwo i zawarte w niej warunki są pomysłem wykonawcy czy waszym ! ????. pozdrowionka Wspólnym. Wykonawca przedstawił mi projekt umowy, do którego naniosłam swoje uwagi, które zostały zaakceptowane przez wykonawcę i taką umowę podpisaliśmy. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 27.04.2006 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Tak apropo to jaka firma wam stawia domek, czy moze DQM ( tak z ciekawośc pytam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 28.04.2006 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Tak apropo to jaka firma wam stawia domek, czy moze DQM ( tak z ciekawośc pytam ) Mi stawia DTM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 28.04.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 A firma DQM tez stawia Sagi nawet mają swoją stronę internetową i ostro sie reklamują w gazecie "własny dom " Ich adres strony internetowej to http://www.dqm.pl tam sa nawet koszty budowy zalezy jaki wypas chcecie. Gosiu a czy ta firma ma swoja strone internetowa ezeki tak to czy moge adres prosic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 28.04.2006 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 A firma DQM tez stawia Sagi nawet mają swoją stronę internetową i ostro sie reklamują w gazecie "własny dom " Ich adres strony internetowej to http://www.dqm.pl tam sa nawet koszty budowy zalezy jaki wypas chcecie. Gosiu a czy ta firma ma swoja strone internetowa ezeki tak to czy moge adres prosic. Wiem o tym , firma DTM wyodrębniła się (albo odłączyła jak kto woli ) właśnie z DQM. Strony internetowej chyba jeszcze nie mają, ale jeśli będziesz zainteresowany namiarami, to mogę przesłać na priva. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Marmurowicz 28.04.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Jak mozesz to przesli , nigdy nic nie wiadomo co by mozna bylo z nimi skonsultować. Tak apropo czy wyodrebnienie lub jak kto woli podzial firm skutkowal zblizonymi ofertami cenowymi wykonawstwa tego samego domku czy moze podzielili sie bo wykonuje calkiem inne teraz zadania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gośka57 28.04.2006 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 Poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts