oorbus 11.02.2003 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 czy ktoś mógłby ewentualnie rozwiać me wątpliwości?szukam teraz wykonawców konstrukcji dachowej, i tylu ilu znalazłem , tyle koncepcji.dach dwuspadowy bez bajerów, 204m2.każdy ma jakieś argumenty.pomóżcie kależanki i koledzy. oorbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 11.02.2003 15:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 sorki, pomyliłem się-150m2.czekam z niecierpliwością na odpowiedź.hej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 11.02.2003 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 tak na prawdę koncepcje są 2 i obie są dopuszczalne i dobre. Jeżeli jednak zamierzasz np. zostawić dach na długo bez dachówki, to lepszym wydaje się deskowanie z papą - wiatroizolacja może nie wytrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasiu 11.02.2003 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2003 Dachówka cementowa i ceramiczna oraz blachodachówka nie wymagają pełnego deskowania - wystarczą kontrłaty, ale jak napisał Bartt jeśli maż zamiar zimować bez poszycia to sama folia może nie wytrzymać. Jedynie gont bitumiczny WYMAGA pełnego deskowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 12.02.2003 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Ja pod dachówkę ceramiczna deskowania nie dawałem i gdybym ponownie stanął przed podobnym wyborem postąpiłbym tak samo.Plusy takiego rozwiązania:- lżejsza konstrukcja dachu- taniej i to zdecydowanie- poddasze oddycha - nie jest zamknięty przepływ powietrza- krótszy czas wykonania (deskowanie trwa) Minusy- mniej sztywna konstrukcja dachu. Więżbę robiłem późną jesienią a dachówkę kładłem wiosną (kwiecień). Nie chciałem ryzykować zniszczenia drogiej folii paroizolacyjnej więc na zimę przykryłem dach najtańszą "białą" folią gospodarczą z rolki o szerokości 6 . Kupiłem ją w ERG-u u producenta za około 200 zł. w tym transport. Wiosna górale ją zdjęli i służy mi dotąd jako przykrycie różnych matriałów budowlanych czy też urządzeń na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 12.02.2003 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 thx!!!faktycznie mam zamiar wszystko zrobic z marszu, więc desek chyba nie zrobię.myślę, że dekarz chciał mi po prostu wcisnąć więcej kubików drewnahttp://www.ifb.pl/~qba/ikonki/cannone.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 12.02.2003 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 oorbus..folia, łaty i dachówka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tcic 12.02.2003 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 oorbus - ja kladlem BRAAS-a natychmiast po wykonaniu konstrukcji.Teraz moge polecic zdecydowanie: kontrlaty, folia, laty, dachowka !!!Tylko dobra folia. Poniewaz mam dach krokwiowo jetkowy, dwuspadowy - aby pozbyc sie najwazniejszj wady braku deskowania - mniejszej sztywnosci dachu, dekarz dolozyl mi 2 belki (po jednej na strone) 14x14, rownolegle do murlat (14x14), polozone w polowie krokwi i oparte na wymurowanych "szczytach".Teraz konstrukcja jest superstabilna.Polecam. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 12.02.2003 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 dzienki TCIC,właśnie o taką odpowiedź mi chodziło.chcę zastosować membranę.a dodatkowe usztywnienie konstr. dachowej tez ma być, prawdopodobnie jak u Ciebie. też mam 2spadowy dach, bardzo prosty ( mam nadzieję , że niedrogi:smile:pozdrowienia oorbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
musso 12.02.2003 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2003 Nie podejmuj decyzji zbyt pochopnie. Dach to inwestycja która musi przetrwać długie lata. Weż pod uwagę nastepujące warunki: 1- Czy projekt dopuszcza folję lub deski.2- Warunki wiatrowe /kąt spadu i ustuowanie domu co kierunku jesiennych wiatrów/3- intensywność opadów atmosferycznych na danym terenie /nawałnice śniegowo deszczowe/4- ukształtowanie terenu i okoliczna zabudowa.5- Materiał na pokrycieTakie pytania zadał mi znajomy architekt gdy stałem przed takim problemem jak Ty.Dach był bardzo trudny do deskowania /dużo krzywizn/ ale każdy zapytany o radę wybierał deskowanie. Duzy wpływ na moją dezję miał inż. nadzoru -twoje pieniądze twoja decyzja ale ja bym odeskował tak się wyraził. Metrów dachu też mam 150 a koszt wyszedł tyko o niecałe 2000zł większy.Gdybyś jesienią pojeżdził po budujących się osiedlach to byś zobaczył jak większość buduję. Życzę Ci trafnego wyboru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 13.02.2003 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Musso, jeździłem, rzecz jasna. ale na jesieni deskują, bo kryją np. dopiero na wiosnę. co prawda domek stoi na odkrytym terenie -trochę pól, i lasów, stepów (oj, zapędziłem się troszczkę), ale nie jest chyba tak źle z tym wiatrem. w końcu to nizinna Wielkopolska...acha, planuje dachówkę cementową. Masz rację, dach to investycja na lata. W każdym razie, mam jeszcze kilkka tygodni czasu. Pozdrowienia, oorbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daark 13.02.2003 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Ja podobnie jak tcic kładłem folię, i na to dachówkę. Mam podobną konstrukcję tzn. równoległe belki (14x16) do murłat (14x14) i jest to wszystko bardzo stabilne. Dach 240 m2. Po jesiennych wichurach nic się nie stało, a dom stoi na otwartej przestrzeni, gdzie wiatry halne wieją dość silnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 13.02.2003 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Ja liczyłem tak: 200 m2 dachu * deska 2,5 cm to jest 5 kubików deski. Licząc za kubik równej deski co najmniej 800 zł to daje ca 4 tys. zł. Papa też jest droższa od folii, o robociźnie nie wspomnę - pracy dwa razy tyle. Za zaoszczędzone na deskowaniu pieniądze to już prawie można kupić dachówkę. Daltego dziwi mnie tymczasowe krycie dachu papą na 1-2 sezony - to nie lepiej od razu zrobić kompletny dach z folią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SlawekZ 13.02.2003 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Ostatno byłem przekonany do foli bez deskowania - lecz teraz mam dylemat po rozmowie z kolegą u którego w 2-letnim domu myszy jesienią harcyją aż miło mimo deskowania. I sie zastanawiam co one mogą zrobić z folią wysokoparoprzepuszczalną, która ma być na dachu powiedzmy 50 lat? [ Ta wiadomość była edytowana przez: SlawekZ dnia 2003-02-13 20:16 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.02.2003 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2003 Koszt desek do pełnego deskowania na 200m2 dach wynosi 1500zł+papa -folia .Zyskujemu sztywność dachu, 100% pewność szczelności ,i psychiczny komfort ,czy aby 3 lata szlag tego nie trafi,I halne nie straszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oorbus 14.02.2003 10:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 u mnie raczej halnych brakuje.......... mieszkam na totalnym placku. płasko, płasko ale dzięki oorbus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zp 14.02.2003 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2003 Ja nie deskowałem. Dachówka leży już prawie trzeci sezon i nic złego się nie dzieje. Akurat dzisiaj żona była na strychu i stwierdziła że śnieg leży na folii w kilku miejscach (nawiało pod dachówkę) ale poza tym jest sucho i przewiewnie. Na pewno klimat dla krokwii w niedeskowanym dachu jest lepszy, drewno dłużej wytrzyma. Na własne oczy widziałem co może się porobić z deskami pokrytymi papą z lepikiem. U znajowych po dwóch sezonach dechy butwieją a w niektórych miejscach pojawił się grzyb. Z tego co wiem drewno źle znosi kontakt ze smołą z papy, a dodatkowo zupełnie nie oddycha. Moja rada dobra folia o wysokiej paroprzepuszczalności (producenci z reguły podają trwałość >50lat) bez deskowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.02.2003 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2003 To butwinie to moim zdaniem jest spowodowane słabą wentylacją dachu.Władek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzegorz63 31.10.2003 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 ...Poniewaz mam dach krokwiowo jetkowy, dwuspadowy - aby pozbyc sie najwazniejszj wady braku deskowania - mniejszej sztywnosci dachu, dekarz dolozyl mi 2 belki (po jednej na strone) 14x14, rownolegle do murlat (14x14), polozone w polowie krokwi i oparte na wymurowanych "szczytach"... ...Mam podobną konstrukcję tzn. równoległe belki (14x16) do murłat (14x14) i jest to wszystko bardzo stabilne.... Dla informacji: Górale z Białki Tatrzańskiej mówią na te belki "stolec"! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts