Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

deskować dach pod dachówkę cementową?

Recommended Posts

Ja pod dachówkę ceramiczna deskowania nie dawałem i gdybym ponownie stanął przed podobnym wyborem postąpiłbym tak samo.

Plusy takiego rozwiązania:

- lżejsza konstrukcja dachu

- taniej i to zdecydowanie

- poddasze oddycha - nie jest zamknięty przepływ powietrza

- krótszy czas wykonania (deskowanie trwa)

Minusy

- mniej sztywna konstrukcja dachu.

Więżbę robiłem późną jesienią a dachówkę kładłem wiosną (kwiecień). Nie chciałem ryzykować zniszczenia drogiej folii paroizolacyjnej więc na zimę przykryłem dach najtańszą "białą" folią gospodarczą z rolki o szerokości 6 . Kupiłem ją w ERG-u u producenta za około 200 zł. w tym transport. Wiosna górale ją zdjęli i służy mi dotąd jako przykrycie różnych matriałów budowlanych czy też urządzeń na budowie.

oorbus - ja kladlem BRAAS-a natychmiast po wykonaniu konstrukcji.

Teraz moge polecic zdecydowanie: kontrlaty, folia, laty, dachowka !!!

Tylko dobra folia.

Poniewaz mam dach krokwiowo jetkowy, dwuspadowy - aby pozbyc sie najwazniejszj wady braku deskowania - mniejszej sztywnosci dachu, dekarz dolozyl mi 2 belki (po jednej na strone) 14x14, rownolegle do murlat (14x14), polozone w polowie krokwi i oparte na wymurowanych "szczytach".

Teraz konstrukcja jest superstabilna.

Polecam.

Powodzenia.

Nie podejmuj decyzji zbyt pochopnie. Dach to inwestycja która musi przetrwać długie lata. Weż pod uwagę nastepujące warunki:

1- Czy projekt dopuszcza folję lub deski.

2- Warunki wiatrowe /kąt spadu i ustuowanie domu co kierunku jesiennych wiatrów/

3- intensywność opadów atmosferycznych na danym terenie /nawałnice śniegowo deszczowe/

4- ukształtowanie terenu i okoliczna zabudowa.

5- Materiał na pokrycie

Takie pytania zadał mi znajomy architekt gdy stałem przed takim problemem jak Ty.

Dach był bardzo trudny do deskowania /dużo krzywizn/ ale każdy zapytany o radę wybierał deskowanie. Duzy wpływ na moją dezję miał inż. nadzoru -twoje pieniądze twoja decyzja ale ja bym odeskował tak się wyraził. Metrów dachu też mam 150 a koszt wyszedł tyko o niecałe 2000zł większy.

Gdybyś jesienią pojeżdził po budujących się osiedlach to byś zobaczył jak większość buduję. Życzę Ci trafnego wyboru

Musso,

jeździłem, rzecz jasna. ale na jesieni deskują, bo kryją np. dopiero na wiosnę. co prawda domek stoi na odkrytym terenie -trochę pól, i lasów, stepów (oj, zapędziłem się troszczkę:smile:), ale nie jest chyba tak źle z tym wiatrem. w końcu to nizinna Wielkopolska...acha, planuje dachówkę cementową.

Masz rację, dach to investycja na lata.

W każdym razie, mam jeszcze kilkka tygodni czasu.

Pozdrowienia,

oorbus

Ja podobnie jak tcic kładłem folię, i na to dachówkę. Mam podobną konstrukcję tzn. równoległe belki (14x16) do murłat (14x14) i jest to wszystko bardzo stabilne. Dach 240 m2. Po jesiennych wichurach nic się nie stało, a dom stoi na otwartej przestrzeni, gdzie wiatry halne wieją dość silnie.

Ja liczyłem tak: 200 m2 dachu * deska 2,5 cm to jest 5 kubików deski. Licząc za kubik równej deski co najmniej 800 zł to daje ca 4 tys. zł. Papa też jest droższa od folii, o robociźnie nie wspomnę - pracy dwa razy tyle. Za zaoszczędzone na deskowaniu pieniądze to już prawie można kupić dachówkę. Daltego dziwi mnie tymczasowe krycie dachu papą na 1-2 sezony - to nie lepiej od razu zrobić kompletny dach z folią?

Ostatno byłem przekonany do foli bez deskowania - lecz teraz mam dylemat po rozmowie z kolegą u którego w 2-letnim domu myszy jesienią harcyją aż miło mimo deskowania. I sie zastanawiam co one mogą zrobić z folią wysokoparoprzepuszczalną, która ma być na dachu powiedzmy 50 lat?

[ Ta wiadomość była edytowana przez: SlawekZ dnia 2003-02-13 20:16 ]

Koszt desek do pełnego deskowania na 200m2 dach wynosi 1500zł

+papa -folia .Zyskujemu sztywność dachu, 100% pewność szczelności ,i psychiczny komfort ,czy aby 3 lata szlag tego nie trafi,I halne nie straszne.

Ja nie deskowałem. Dachówka leży już prawie trzeci sezon i nic złego się nie dzieje. Akurat dzisiaj żona była na strychu i stwierdziła że śnieg leży na folii w kilku miejscach (nawiało pod dachówkę) ale poza tym jest sucho i przewiewnie. Na pewno klimat dla krokwii w niedeskowanym dachu jest lepszy, drewno dłużej wytrzyma. Na własne oczy widziałem co może się porobić z deskami pokrytymi papą z lepikiem. U znajowych po dwóch sezonach dechy butwieją a w niektórych miejscach pojawił się grzyb. Z tego co wiem drewno źle znosi kontakt ze smołą z papy, a dodatkowo zupełnie nie oddycha. Moja rada dobra folia o wysokiej paroprzepuszczalności (producenci z reguły podają trwałość >50lat) bez deskowania.

• 8 months później...
...Poniewaz mam dach krokwiowo jetkowy, dwuspadowy - aby pozbyc sie najwazniejszj wady braku deskowania - mniejszej sztywnosci dachu, dekarz dolozyl mi 2 belki (po jednej na strone) 14x14, rownolegle do murlat (14x14), polozone w polowie krokwi i oparte na wymurowanych "szczytach"...

...Mam podobną konstrukcję tzn. równoległe belki (14x16) do murłat (14x14) i jest to wszystko bardzo stabilne....

Dla informacji:

Górale z Białki Tatrzańskiej mówią na te belki "stolec"! :wink: