Barti4 15.03.2006 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Witam!Dzwoniłem do Notariusza, aby ustanowić służebnośc dla ZE.Dowiedziałem sie, że do 16 lipca 2006 wraz z sąsiadami możemy "obdarować" naszą kochana Gmine drogą. Wtedy ZE musi podłaczyć prąd, bop Gmina zabronic im tego nie może. Czy to prawda?Zna moze ktoś z Was podstawę prawną?Czy są jakieś obostrzenia i warunki? A teraz może coś dla przybliżenia:Droga jest drogą ślepą, o długości ok 400m i szerokości 6 metrów.Graniczy ona z drogą Gminną asfaltową. Stanowi ona dojazd do 9ciu działek. Ot...strasznie nierówna gruntówka.Na drogę jest Ksiega Wieczysta.Wszyscy właściciele się zgodzili ew. przekazać nieodpłatnie drogę Gminie. Słyszałem, od kilku osób iż Gmina, że istnieje ryzyko obcięcia nam z działek po 2m lub 4m, aby poszerzyc droge dojazdową do odpowiednich norm i wymagań. W takim wypadku mnie to nie bardzo interesuje, gdyż nie będę teraz burzył ogrodzenia, bramy itp....Kolejna rzecz, to czy potem Energetyka nie bedzie sie mnie czepiać i podłaczy prąd? W sumie chyba Gmina nie może zabronić nieprawda?Z kolei, jak by mieli obcinać, to chyba zdecydował bym się jednak na służebność...Co możecie mi podpowiedzieć...popradzić? Może ktoś z Was ma w tej sprawie wiedze lub doświadczenie? Bardzo prosze o kontakt.Pozdrawiam-barti4 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/50140-czy-mo%C5%BCna-i-jak-przekaza%C4%87-drog%C4%99-gminie-mo%C5%BCe-s%C5%82u%C5%BCebno%C5%9B%C4%87-zewt/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts