Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wydanie warunków zabudowy

rispetto

Recommended Posts

Od 01.01.2003 większość polskich gmin nie ma planów zagospodarowania, w związku z tym decyzje o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu można uzyskać w wyniku postepowania administracyjnego, co może trwać nawet kilka miesięcy. Gmina najpierw pisze, że takowych planów nie ma, inwestor dalej pisze, że jednak chce uzyskać takowe plany, więc gmina dalej śle do sejmiku i takie plany są (bądź nie, bo przecież planów nie ma i nie wiadomo czy to jest działka budowlana, czy dalej powinna być budowlana, a może powinna być leśna?!) zatwierdzane przez służby wojewódzkie.

powodzenia - mnie to też czeka w najblizszej przyszłości

magero

On 2003-02-12 10:40, pitbull wrote:

Rodzaj budowanego obiektu nie koniecznie musi sie wiazac z tzw "skomplikowana sytuacja".Czasami sytuacja prawna - wlasnosciowa i przestrzenna terenu jest tak niejasna ze postawienie nawet garazu moze bys "skomplikowane".

Hej pitbull. Przy ustalaniu warunków zabudowy jedyną przeszkodą może być miejscowy plan, a właściwie jego brak, i nic więcej.

I wtedy zgadza się że może to być sprawa skomplikowana.

Pozdrawiam

Czekałem niecałe 3. Rzecz wyglądała tak: ja zlożyłem wniosek. Urząd rozesłał po sąsiadach działki. Oni mieli tydzień na protesty. Potem, gdy nikt nie protestował, wydali warunki. No i kolejne 2 tygodnie żeby były prawomocne.

----

Mogłoby się skomplikować gdyby któryś z sąsiadów nie odbierał zawiadomienia (tydzień ma na protest od momentu odebrania listu) - albo protestował. Wtedy by się ciągnęło.