Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ZAKUP STANU SUROWEGO -POMÓŻCIE

peez

Recommended Posts

Mam do Was wielką prośbę, jestem już mocno zdesperowany i rozczarowany poszukiwaniami odpowiedniej działki i zacząłem rozważać zakup stanu surowego.

Może to głupota przepłacać ale już brak mi sił na dalsze szukanie + czekanie rok (Kraków!! :evil:) na nową wz-kę.

Znalazłem fajny stan surowy w niezłym miejscu za akceptowalną cenę i tutaj prośba - wiem, że pewnie temnat był poruszany na forum ze 100 000 razy ale nic konkretnego w wynikach wyszukiwania nie mogę dostrzec :(( i nie mam chwilowo zbyt wiele czasu na czytanie wszystkich postów, a dom nie będzie czekał w nieskończoność

Moje pytania:

1. jak długo ważne jest pozwolenie na budowę i co trzeba zrobić by go nie utracić ? (jeśli kupię ten dom to dopiero za rok będę miał na tyle funduszy, żeby rozpocząć prace wykończeniowe :(( )

(obecny stan budowy został zakończony w 10/2005)

2. co dokładnie trzeba krok po kroku sprawdzić (papierologia + stan techniczny, itp) kupując coś takiego, żeby nie "wdepnąć" ??

3. ile REALNIE przy obecnych cenach może kosztować wykończenie 1 m2 przy średnich rozwiązaniach (bez wodotrysków, średni standard, pasja do wyszukiwania dobrych cen i sporo czasu na szukanmie i przemyślane rozwiązania)

pomóżcie :wink:

pozdrawiam,

pz[/b]

Ad2 / Nie wahalbym sie aby zatrudnic niezaleznego rzeczoznawce albo nawet dwoch. Tu nie oszczedzaj. Jakis czas temu moi rodzice szukali rzeczoznawcy do kominka. Wiem ze jest w Krakowie instytucja gdzie mozna ich znalezc , nie wiem niestety jak brzmi jej nazwa ...... jak bede mial kontakt z rodzicami spytam sie o to i dam Ci znac na priva.

Ad3 / Sredni standard wykonczenia to pojecie szerokie , o wiele latwiej podac chyba koszt minimalnego wykonczenia albo super extra :)

Poza tym co rozumiesz przez wykonczenie? Z instalacjami czy bez?

No i co chcesz wykanczac , parter z poddaszem , parter tylko , parter z pietrem a moze jeszcze piwnice?

Podaj wiecej danych bo teraz nikt Ci realnie nie oceni kosztow wykonczenia m2.

Ad3 Sredni standard wykonczenia to pojecie szerokie , o wiele latwiej podac chyba koszt minimalnego wykonczenia albo super extra :)

Poza tym co rozumiesz przez wykonczenie? Z instalacjami czy bez?

No i co chcesz wykanczac , parter z poddaszem , parter tylko , parter z pietrem a moze jeszcze piwnice?

Podaj wiecej danych bo teraz nikt Ci realnie nie oceni kosztow wykonczenia m2.

Wykończenie domu ~200m2 całkowitej (łącznie z garażem 20m2), parter + piętro, obecnie JEST:

-dach,

-ściany (w tym działowe),

-część okien połaciowych,

-schody betonowe,

-media OBOK ściany domu,

czyli do zrobienia jest prawie wszystko :(

Jeśli możliwe oceń stan minimalny- nazwijmy go "developerski":wink: (bez posadzek, parkietu, kominka, białego montażu)

Wszystkim Wam z góry dziękuję za rady i pomoc :D

(co do fachowców do oceny stanu domu żona już za Waszą radą wyszukała odpowiednich speców)

• 2 months później...
jeśli chces kupić gotowy stan surowy to tylko bez tynków, inaczej nikt nie oceni wad ukrytych,np. żle wykonanego stropu grożącego zawaleniem.Większość osób pozbywa się w ten sposób budynków z poważnymi defektami.Sama, też chciałam kupić surowy lub gotowy, ale na szczęście budowaliśmy sami,wymaga to dużo czasu i zaangażowania, ale satysfakcja ogromna, taki dom poprostu się czuje, to tak jak z narodzinami dziecka, czy zasadzeniem drzewa.Dobrze jest się zawsze we wszystkim radzić przynajmiej paru osób, nie zawsze reklamy i opisy firm są adekwatne do rzeczywistości,np. wpiera się ludziom,że postawią mur 36 o dobrych param. i nie trzeba ocieplać. Wyrzucona kasa, zawsze trzeba ocieplić. 24 i styropek i zimą masz lux, koszt wyszedł nam niższy niż samej 36.Pozatym, wiele innych niepotrzebnych rzeczy.A jeśli chodzi o wybór działki to musi potrwać ,jest to w końcu wybór na całe życie,nie codzień stawia się dom, to nie gadzet ze sklepu. Zawsze trzeba bardzo pilnować każdej ekipy i mieć solidnego i wymagającego kierownika ,Służę radami.