peez 16.03.2006 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Mam do Was wielką prośbę, jestem już mocno zdesperowany i rozczarowany poszukiwaniami odpowiedniej działki i zacząłem rozważać zakup stanu surowego. Może to głupota przepłacać ale już brak mi sił na dalsze szukanie + czekanie rok (Kraków!! ) na nową wz-kę. Znalazłem fajny stan surowy w niezłym miejscu za akceptowalną cenę i tutaj prośba - wiem, że pewnie temnat był poruszany na forum ze 100 000 razy ale nic konkretnego w wynikach wyszukiwania nie mogę dostrzec ( i nie mam chwilowo zbyt wiele czasu na czytanie wszystkich postów, a dom nie będzie czekał w nieskończoność Moje pytania: 1. jak długo ważne jest pozwolenie na budowę i co trzeba zrobić by go nie utracić ? (jeśli kupię ten dom to dopiero za rok będę miał na tyle funduszy, żeby rozpocząć prace wykończeniowe ( ) (obecny stan budowy został zakończony w 10/2005) 2. co dokładnie trzeba krok po kroku sprawdzić (papierologia + stan techniczny, itp) kupując coś takiego, żeby nie "wdepnąć" ?? 3. ile REALNIE przy obecnych cenach może kosztować wykończenie 1 m2 przy średnich rozwiązaniach (bez wodotrysków, średni standard, pasja do wyszukiwania dobrych cen i sporo czasu na szukanmie i przemyślane rozwiązania) pomóżcie pozdrawiam, pz[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 16.03.2006 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Ad1 Wpis w dzienniku budowy musi być nie rzadziej niż co 2 lata.Z tym sobie na pewno poradzisz. Np jakieś podmurowania itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Goni_Mnie_Peleton 16.03.2006 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Ad2 / Nie wahalbym sie aby zatrudnic niezaleznego rzeczoznawce albo nawet dwoch. Tu nie oszczedzaj. Jakis czas temu moi rodzice szukali rzeczoznawcy do kominka. Wiem ze jest w Krakowie instytucja gdzie mozna ich znalezc , nie wiem niestety jak brzmi jej nazwa ...... jak bede mial kontakt z rodzicami spytam sie o to i dam Ci znac na priva. Ad3 / Sredni standard wykonczenia to pojecie szerokie , o wiele latwiej podac chyba koszt minimalnego wykonczenia albo super extra Poza tym co rozumiesz przez wykonczenie? Z instalacjami czy bez? No i co chcesz wykanczac , parter z poddaszem , parter tylko , parter z pietrem a moze jeszcze piwnice? Podaj wiecej danych bo teraz nikt Ci realnie nie oceni kosztow wykonczenia m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.03.2006 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 przedewszystkim to sprawdz papiery sadoweczy ksiega jest czysta czy sa ciezary lub obciazenia hipotecznealbo 10 osób wpisane w grunt albo jakies dozywotnie sluzebnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peez 17.03.2006 09:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Ad3 Sredni standard wykonczenia to pojecie szerokie , o wiele latwiej podac chyba koszt minimalnego wykonczenia albo super extra Poza tym co rozumiesz przez wykonczenie? Z instalacjami czy bez? No i co chcesz wykanczac , parter z poddaszem , parter tylko , parter z pietrem a moze jeszcze piwnice? Podaj wiecej danych bo teraz nikt Ci realnie nie oceni kosztow wykonczenia m2. Wykończenie domu ~200m2 całkowitej (łącznie z garażem 20m2), parter + piętro, obecnie JEST: -dach, -ściany (w tym działowe), -część okien połaciowych, -schody betonowe, -media OBOK ściany domu, czyli do zrobienia jest prawie wszystko Jeśli możliwe oceń stan minimalny- nazwijmy go "developerski":wink: (bez posadzek, parkietu, kominka, białego montażu) Wszystkim Wam z góry dziękuję za rady i pomoc (co do fachowców do oceny stanu domu żona już za Waszą radą wyszukała odpowiednich speców) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena vicadi 21.05.2006 02:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 jeśli chces kupić gotowy stan surowy to tylko bez tynków, inaczej nikt nie oceni wad ukrytych,np. żle wykonanego stropu grożącego zawaleniem.Większość osób pozbywa się w ten sposób budynków z poważnymi defektami.Sama, też chciałam kupić surowy lub gotowy, ale na szczęście budowaliśmy sami,wymaga to dużo czasu i zaangażowania, ale satysfakcja ogromna, taki dom poprostu się czuje, to tak jak z narodzinami dziecka, czy zasadzeniem drzewa.Dobrze jest się zawsze we wszystkim radzić przynajmiej paru osób, nie zawsze reklamy i opisy firm są adekwatne do rzeczywistości,np. wpiera się ludziom,że postawią mur 36 o dobrych param. i nie trzeba ocieplać. Wyrzucona kasa, zawsze trzeba ocieplić. 24 i styropek i zimą masz lux, koszt wyszedł nam niższy niż samej 36.Pozatym, wiele innych niepotrzebnych rzeczy.A jeśli chodzi o wybór działki to musi potrwać ,jest to w końcu wybór na całe życie,nie codzień stawia się dom, to nie gadzet ze sklepu. Zawsze trzeba bardzo pilnować każdej ekipy i mieć solidnego i wymagającego kierownika ,Służę radami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts