izwo 16.03.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 czy ktoś przy budowie swojego "gniazdka " zatąpił słup nośny (np. w salonie) dzwigarem stalowym w suficie? Mam zamiar coś takiego wykonać u nas zamieniając słup na dwuteownik stalowy HEB 180 lub 200 podparty na ścianie nośnej zewnętrznej i wewnętrznej rozstaw między ścianami 4,56 m . Ściany z pustaków alfa (karemzytobeton) oczywiście w punktach podparcia mam zamiar umieścić zbrojone słupki betonowe), budynek parterowy, strop drewniany. Jednak problem w tym że nasz kier. bud. kręci nosem na takie zmiany. domyślam się że facet może mieć problemy z obliczeniami itp. Czy ktoś ewentualnie zastosował takie rozwiązanie i może udzielić jakiś cennych wskazówek. Najbardziej zastanawia mnie czy problemem jest to iż dwuteownik spoczywając na ścianach nośnych siłą rzeczy przetnie ciągłość wieńca, przynajmniej betonu bo zbrojenie będzie przepuszczone przez otwory wywiercone w pionowej belce dwuteownika.Z góry dziękuję za wszystkie informacje. wojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 16.03.2006 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Ja bym zrobił podciąg żelbetowy schowany dołem w stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izwo 16.03.2006 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Myślisz że podciąg żelbetonowy wystarczy? to jednak jest rozpiętość 4,56 m. Nie dodałem że na tym podciągu (stalowym lub żelbetonowym) na poddaszu opierał się będzie jeden z 4 słupów drewnianych 16x16 cm podtrzymujących więżbę, pozostałe 3 podpierają się na ścianach nośnych bez żadnych wzmocnień. a tak to mniejwięcej wygląda: http://naszdomek.bloog.pl/.?ticaid=6141f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 16.03.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 jak najbardziej belkę "odwróconą" żelbetową, a rozstaw 4,56 to "pikuś" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 16.03.2006 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Z podciągiem żelbetowym nie ma problemu z tym,że czy uda się go zmieścić w grubości stropu to nie wiem a nie będe zgadywał. Co do stalowego to samow wycięcie otworów na przeprowadzenie zbrojenia to nie najlepyszy pomysł, lepiej jyz chyba wyciąć zewnetrzną część środnika i przez niego w przeprowadzić zagięte zbrojenie albo inaczej wykonać wszystko normalnie i później w wieńcu zamocować kotwy łączące blachę do której przyspawany byłby HEB - ewentualnie zamocować jakiś kształtownik w wieńcu i przyspawać później do blachy - rozwiązań wiele ale to raczej robota dla projektanta a nie kierownika. P.S. Podciąg stalowy musi być na długości zakotwiony w stropie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izwo 16.03.2006 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 jak najbardziej belkę "odwróconą" żelbetową, a rozstaw 4,56 to "pikuś" co to jest belka odwrócona? raz jeszcze podam link do rzutu grzie widać co mam zamier zrobić: http://naszdomek.bloog.pl/.?ticaid=6141f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 16.03.2006 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 upss strop drewniany to rzeczywiście HEB, wiercić raczej nie trzeba, można zrobić przewężenie wieńca, na oparcie wystarczy ok 8-10cm (na pustaku, chyba że jest określone dla tych pustaków inaczej), na wylanych słupkach żelbetowych tym bardziej (wystarczy ok. 6cm - można dodatkowo zakotwić w słupku), chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paweu 16.03.2006 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Takie rzeczy KONIECZNIE wymagają konstruktora. 4,5 metrowy HEB 200 to nie jest byle co. I zakotwienie tego, tak jak i podparcie wymaga projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izwo 17.03.2006 09:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 ja jeszcze w kwestii tego podciągu żelbetonowego... w zasadzie dlaczego nie? Jakie są ograniczenia stosowania takich podciągów? - to pytanie do jakiegoś inż. budownictwa (może jest taki na forum). Czy jest możliwe wykonanie takiego podciągu dł 4,5 m 20 x20 cm przekroju stosując np. 3 - 4 prety żebrowane fi 16 dołem i dwa górą gęsto strzemiona np co 10 cm??? Ciągle proszę o pomoc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ostry 17.03.2006 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Sprobuj skontaktowac sie z kims z Archonu - http://www.archon.pl. Moze beda na tyle uprzejmi i Ci cos podpowiedza. Oni dosc powszechnie stosuja w swoich projektach takie belki. Ja tez mam to w swoim projekcie, ale buduje sie dopiero w tym roku wiec na razie nie jestem Ci w stanie zbyt wiele pomoc. Znam jednego forumowicza "rafal9" ktory w zeszlym roku stawial taka stalowa konstrukcje. Jak poszperasz do znajdziesz jego dziennik i namiary. Moze Ci cos podpowie. Ale tak czy inaczej bez konstruktora sie nie obejedzie. Pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izwo 17.03.2006 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 dzięki za porady, nie mniej wciąż jestem otwarty na wszelkie uwagi i inne "złote myśli" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 17.03.2006 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 ja jeszcze w kwestii tego podciągu żelbetonowego... w zasadzie dlaczego nie? Jakie są ograniczenia stosowania takich podciągów? - to pytanie do jakiegoś inż. budownictwa (może jest taki na forum). Czy jest możliwe wykonanie takiego podciągu dł 4,5 m 20 x20 cm przekroju stosując np. 3 - 4 prety żebrowane fi 16 dołem i dwa górą gęsto strzemiona np co 10 cm??? Ciągle proszę o pomoc? Pogubiłe się już trochę - jak to ma być strop - drewniany,żelbetowy,gęstożebrowy? Przypuszczalnie to żelbetowy w wymiarach 30x15 cm by się zmieścił i ze 4xfi16 dołem - ale to nie ma znaczenia bo taka zmiana wymaga kogoś z uprawnieniami kto się pod tym podpisze. Koszt i czas niewielki bo mnie takie coś zajęło by z 1.5 godziny z odręcznymi rysunkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 17.03.2006 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 czy heb czy podciąg żelbetowy - do wyboru nie ma większego znaczenia -jedyne co ważne to zaprojektowanie takiego elementu (jeżeli kierownik ma uprawnienia zdobyte przed '94 to może to zrobić czyba że nie chce lub nie umie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izwo 17.03.2006 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Pogubiłe się już trochę - jak to ma być strop - drewniany,żelbetowy,gęstożebrowy? w Projekcie powtarzalnym BP Archipelag "Kamyczek" zastosowano strop drewniany (takiego też szukałem ze względu na koszty i ograniczenie prac mokrych) jednak męczy mnie słup który ma stać przejściu salon/hol bo już sobie wyobrażam jak się o ten słup wszyscy obijamy i dlatego chcę go zlikwidować i zastąpić go jakimś podciągiem, możliwie tanim i prostym w wykonaniu. Stąd moja prośba o pomoc w znalezieniu jakiegoś rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 17.03.2006 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 W takim razie rzeczywiście byłoby najprściej chyba podcią stalowy zastosować - zakotwić w wieńcu np. 4 x Hilti HSL-3 , do HEBa prrzyspawana blacha ,mniej więcej 15mm grub. w blasze otwory przez ,które przeprowadzi się kotwy. Teraz tylko kwestia przekroju i dobrania oparcia stropu - czy jest możliwość zrobienia tego w jedym poziomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izwo 17.03.2006 11:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 W takim razie rzeczywiście byłoby najprściej chyba podcią stalowy zastosować - zakotwić w wieńcu np. 4 x Hilti HSL-3 , do HEBa prrzyspawana blacha ,mniej więcej 15mm grub. w blasze otwory przez ,które przeprowadzi się kotwy. Teraz tylko kwestia przekroju i dobrania oparcia stropu - czy jest możliwość zrobienia tego w jedym poziomie. czyli myślisz o częściowym podparciu dolną stopą na ścianie a od czoła mocowanie do wieńca, czyli coś jakby większa belka stropowa na wieszaku? Jak głęboko musi być wpuszczona taka belka w ścianie (ściana 24 cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 17.03.2006 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Troszkę inaczej Rysunek mogę przesłać meilem bo nie znam stron na ,których możńa uploadować fotki - to jest akurat jednak z wad tego forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izwo 17.03.2006 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Troszkę inaczej Rysunek mogę przesłać meilem bo nie znam stron na ,których możńa uploadować fotki - to jest akurat jednak z wad tego forum będę bardzo bardzo zobowiązany, wyślij na [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.dworek 17.03.2006 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Troszkę inaczej Rysunek mogę przesłać meilem bo nie znam stron na ,których możńa uploadować fotki - to jest akurat jednak z wad tego forum wchodzisz na : http://imageshack.us/index.php http://img227.imageshack.us/img227/1954/fot12he.jpg http://img223.imageshack.us/img223/2355/fot23oj.jpg http://img227.imageshack.us/img227/7286/fot31qv.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izwo 17.03.2006 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 http://img68.imageshack.us/img68/7403/rzut5ay.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts