Gagata 16.03.2006 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 ...Ach! czemuż to, czemuż nie przyszło nam żyć w szerokości geograficznej bez temperatur poniżej +10??? Nie , nie - żartuję! pory roku sa piękne i jedna pozwala docenić uroki drugiej, co nie zmienia faktu, że .. jakoś się przed tym zimnem trzeba zabezpieczyć. Temat dość nietypowy, ale może kogoś zainteresuje: Nasz problem jest taki - ogólnie - góra budynku gospodarczego to będą sypialnie a dół - część kuchenno-łazienkowo-salonowa (słowo SALON jest tu użyte nieco na wyrost ). Przypadek I- sypialna na górze jest tylko antresolą. Przypadek II- sypialnia na górze jest odrębnym poziomem odzielonym od dołu stropem. Dodam, że klimat wnętrza będzie wiejsko-rustykalny (coś jak masło-maślane, ale niech już będzie.. ). I nie ma gazu. W prz.I ciepło uzyskane na dole siłą rzeczy (i grawitacji ) idzie do góry. Górę mamy więc ciepłą, a dół? Czy jest zasadne ogrzewanie podłogowe? W prz.II górę trzeba ogrzewać oddzielnie. Ale mozna przez rozprowadzenie z dołu (kominek? kuchnia z podkową?) W końcu to sypilanie, w których z definicji ma być chłodniej niż gdzie indziej. Myślę tak - kuchnia wiejska podkową lub kominek daje ciepłą wodę. Ale tylko wtedy gdy się w nich pali. A latem - gość gotuje na kuchence elektrycznej lub gazowej ze zrozumiałych względów nie pali w kuchni wiejskiej i sporadycznie używa kominka, skąd wówczas ciepła woda (ogrzewanie i mycie)? No cóż - prąd. I OK - nie ma wyjścia. Nie zaproponuję gościom żeby palili w kominku albo pod kuchnią gdy na dworze +30!! A może w takim przypadku (powiedzmy max. 15 osób na raz) warto inwestowac w kolektory słoneczne? To tak na początek fragment naszych przemyśleń i dyskusji. Musimy to ustalic juz niebawem... Dodam, że siedlisko jest na nizinach, atrakcją są piękne lasy (dom pod samym lasem, z dala od wsi), przestrzenie i sielskość - klimaty, które przyciągną ludzi raczej od wiosny do jesieni (grzyby!) ale nie zimą (zimą imprezki okolicznościowe). Może ogłoszę konkurs na rozwiązanie sytemu ogrzewania a nagroda będą bezpłatne pobyty u nas, jak już wszystko zrealizujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 17.03.2006 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2006 Obawiałam się, że temat nie będzie zbyt popularny... Ale poczekam cierpliwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 23.03.2006 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 może spróbuj jednak ten temat przenieść do bardziej popularnego działu "doświadczenia"... tam wiecej ludzi zagląda.... może ruszy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 23.03.2006 15:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2006 JackD - może faktycznie powinnam tak zrobić..Ale ten wydał mi się najwłaściwszy! Staram się trzymać tematyki wątków, bo to forum po to jest żeby każdy mógł skorzystać..Ja ten mój problem i tak jakoś w końcu rozwiążę a kiedy tu o tym piszę może to się przydac także innym, czy tak??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 24.03.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2006 JackD - może faktycznie powinnam tak zrobić.. Ale ten wydał mi się najwłaściwszy! Staram się trzymać tematyki wątków, rozumiem... i pochwalam.... ale... naprawdę musisz być cierpliwa.....albo tylko rzuć zmianke. że czekasz na pomoc tu i tu... zobaczysz jak sie ruszy....albo cos obiecaj.... hehe to działa.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts