Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budynek gospodarczy na pokoje dla gości - OGRZEWANIE??

Gagata

Recommended Posts

...Ach! czemuż to, czemuż nie przyszło nam żyć w szerokości geograficznej bez temperatur poniżej +10???

Nie , nie - żartuję! pory roku sa piękne i jedna pozwala docenić uroki drugiej, co nie zmienia faktu, że .. jakoś się przed tym zimnem trzeba zabezpieczyć.

Temat dość nietypowy, ale może kogoś zainteresuje:

Nasz problem jest taki - ogólnie - góra budynku gospodarczego to będą sypialnie a dół - część kuchenno-łazienkowo-salonowa (słowo SALON jest tu użyte nieco na wyrost :D).

Przypadek I- sypialna na górze jest tylko antresolą.

Przypadek II- sypialnia na górze jest odrębnym poziomem odzielonym od dołu stropem.

Dodam, że klimat wnętrza będzie wiejsko-rustykalny (coś jak masło-maślane, ale niech już będzie.. :wink: ).

I nie ma gazu.

W prz.I ciepło uzyskane na dole siłą rzeczy (i grawitacji :wink: ) idzie do góry. Górę mamy więc ciepłą, a dół? Czy jest zasadne ogrzewanie podłogowe?

W prz.II górę trzeba ogrzewać oddzielnie. Ale mozna przez rozprowadzenie z dołu (kominek? kuchnia z podkową?) W końcu to sypilanie, w których z definicji ma być chłodniej niż gdzie indziej.

Myślę tak - kuchnia wiejska podkową lub kominek daje ciepłą wodę. Ale tylko wtedy gdy się w nich pali.

A latem - gość gotuje na kuchence elektrycznej lub gazowej ze zrozumiałych względów nie pali w kuchni wiejskiej i sporadycznie używa kominka, skąd wówczas ciepła woda (ogrzewanie i mycie)? No cóż - prąd. I OK - nie ma wyjścia. Nie zaproponuję gościom żeby palili w kominku albo pod kuchnią gdy na dworze +30!!

A może w takim przypadku (powiedzmy max. 15 osób na raz) warto inwestowac w kolektory słoneczne?

To tak na początek fragment naszych przemyśleń i dyskusji.

Musimy to ustalic juz niebawem...

Dodam, że siedlisko jest na nizinach, atrakcją są piękne lasy (dom pod samym lasem, z dala od wsi), przestrzenie i sielskość - klimaty, które przyciągną ludzi raczej od wiosny do jesieni (grzyby!) ale nie zimą (zimą imprezki okolicznościowe).

Może ogłoszę konkurs na rozwiązanie sytemu ogrzewania a nagroda będą bezpłatne pobyty u nas, jak już wszystko zrealizujemy :D

JackD - może faktycznie powinnam tak zrobić..

Ale ten wydał mi się najwłaściwszy! Staram się trzymać tematyki wątków, bo to forum po to jest żeby każdy mógł skorzystać..

Ja ten mój problem i tak jakoś w końcu rozwiążę a kiedy tu o tym piszę może to się przydac także innym, czy tak???

JackD - może faktycznie powinnam tak zrobić..

Ale ten wydał mi się najwłaściwszy! Staram się trzymać tematyki wątków,

rozumiem... i pochwalam.... ale... naprawdę musisz być cierpliwa.....

albo tylko rzuć zmianke. że czekasz na pomoc tu i tu... zobaczysz jak sie ruszy....

albo cos obiecaj.... hehe to działa....