Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich!

Najsamprzód zaznaczam, że w temacie tym przeczytałem już chyba wszystko co było dostępne na forum. Problem w tym, że wiele postów jest zakurzonych, a myślę, że technika szybko posuwa się naprzód, no i doświadczeń przybywa. Poza tym nie ukrywam, że najbardziej pomocne byłyby opinie nt. konkretnego (mojego ;-) ) przypadku.

Do rzeczy; mam następujące założenia:

o Chcę mieć wentylację grawitacyjną, głównie ze względu na skuteczność w walce z wilgocią,

o Chcę mieć kominek; mimo iż nie będzie u mnie głównym źródłem ciepła, to jednak szkoda byłoby całkiem marnować jego energię – tak więc DGP,

o Nie chcę GWC,

o Będę miał kocioł na groszek, klasyczne grzejniki i podłogówkę (podobno można to sprzęgnąć )

o Lubię otwarte okna i przy sprzyjającej aurze (od ok. 12-15 st.) namiętnie otwieram okna,

o Nie lubię mroźnych przeciągów,

o Nie lubię owadów, ale znam instytucję moskitiery,

o Dom stanie w cichej okolicy.

Pytanie więc czy ma sens włączanie DGP (może z turbiną) w system nawiewu wentylacyjnego? Jak to się ma z kolei do zasady, że nawiew kominkowy powinien być prowadzony przy podłodze a wentylacyjny w stropie? (btw. właściwie dlaczego wentylacja z góry skoro wraca ogrzane powietrze skuteczniej „pracujące” od dołu? ) Połączenie tych instalacji zlikwidowałoby problem wielometrowych niezależnych instalacji w domu z użytkowym poddaszem.

Jeśli przyjąć powyższe rozwiązanie za sensowne, to zastanawiam się po co mi rekuperator? Będę miał ciepłe powietrze z kominka, więc może wystarczyłyby wentylatory i jakiś filtr? Gdybym nie palił w kominku, a na zewnątrz byłoby zimno to pomocna byłaby nagrzewnica? Zresztą z tego co czytałem taka nagrzewnica np. podczas zimy jak ostatnia tak czy owak przydałaby się, bo rekuperator nie „podgrzeje” arktycznego powietrza z czerpni do poziomów komfortowych? W zasadzie ten „patent” (jedynie wentylator i nagrzewnica) wydaje mi się sensowny i bez włączania DGP w system wentylacyjny.

Proszę o uwagi i opinie.

Pozdrowienia.

https://forum.murator.pl/topic/50177-wentylacja-mechaniczna-dgp-i-rekuperator/

KiZ

Taaaaaaak - Twój przypadek jest trudny.

Najpierw ustalmy:

- czy pomyłka jest w tytule wątku czy chcesz mieć wentylację mechaniczną a nie grawitacyjną,

- znaczenie założenia "Dom stanie w cichej okolicy".

Gdy ostatnie założenie jest bardzo istotne, to o żadnej turbinie i wentylacji mechanicznej oczywiście nie ma mowy i wtedy przypadek jest beznadziejny.

Pozdrawiam

Jeż

https://forum.murator.pl/topic/50177-wentylacja-mechaniczna-dgp-i-rekuperator/#findComment-1081115

Jeż'u!

no cóż, z wiekiem widać mam problem z jasnym formułowaniem myśli ;-) Oczywiście, że chcę mieć wentylację mechaniczną - inaczej cały wywód o wpięciu kominka w wentylację i dylematy "rekuperacyjne" nie miałyby sensu ;-)

"Dom stanie w ładnej okolicy" to założenie związane z jedną z często podnoszonych zalet wentylacji mechanicznej mianowicie przewietrzaniem pomieszczeń bez towarzystwa hałasu z zewnątrz. U mnie będzie cicho więc ta zaleta nie jest dla mnie ważna w kontekście tego iż lubię otwierać okna ;-) Ergo - będę wietrzył oknami jak często się da. Generalnie to akurat mniej ważny aspekt sprawy.

Proszę o opinie.

Z.

https://forum.murator.pl/topic/50177-wentylacja-mechaniczna-dgp-i-rekuperator/#findComment-1081767

Ale jeśli będziesz miał wentylację mechaniczną to... nie ma potrzeby wietrzenia. No, chyba że ktoś lubi świeże, mroźne powietrze ;) zamiast świeżego ciepłego. Ja okien nie otwierałem od... od kiedy mam wentylację mechaniczną. Nie czułem takiej potrzeby.

Co do wentylacji i DGP w jednym kanale. Mam tak. Rzeczywiście, ciepłe powietrze wpadające od góry jest gorsze od wpadającego od dołu. Z drugiej strony, to powietrze nie tyle ogrzewa pomieszczenie, co dogrzewa świeże powietrze wentylacyjne. Czyli do pomieszczenia wpada mi te 30parę stopni na plusie od góry, a potem miesza się z tym, co mam w pokoju. W rezultacie temperatura jest koło 20 z delikatnym plusem. Gdyby DGP miało własny wylot na dole, to od góry wpadałobymi 9 stopni (zmierzone przy -18 na zewnątrz), a od dołu leciałoby coś koło 60. Czy byłoby lepiej? Nie wiem. Na pewno inaczej ;)

Reku tak! Tak tak tak! Dlatego, że nawet nie mając włączonego kominka dostajesz te +9 a nie -18 :) Według mnie zysk jest niebagatelny. Druga sprawa, to odprowadzanie wilgoci. Nie wiem jak byłoby to rozwiązane bez reku, ale u mnie z jednostki rekuperatora wychodzi rurka idąca potem do kanalizacji. Jako że rurka jest przeźroczysta, mam okazję obserwować spore ilości wody wędrujące w dół...

Nagrzewnica? No nie wiem... Prądu to będzie żarło sporo , pewnie z 1-2kW, a czy warto?

Aha! Grzeję prądem...

https://forum.murator.pl/topic/50177-wentylacja-mechaniczna-dgp-i-rekuperator/#findComment-1081806

Whisper!

Toć właśnie pisałem, że jak będzie mroźno to okien otwierał nie będę ;-)

Twój system wentylacyjny zawiera GWC? Bo bez tego to jakoś mi się nie chce wierzyć, że przez czerpnię mroźne powietrze nie sparaliżuje rekuperaotra. Masz reku z grzałką?

Co do łaczenia systemów to rozumiem, że DGP masz siła rzeczy tylko w pomieszczeniach czystych. Ludzie tu różnie piszą, ale myślę, że akurat w łazience byłoby nomen omen "cool" mieć ciepełko z kominka ;-)

Ilość i przede wszystkim objętość przewodów dla tych instalacji mnie przeraża. Ile to się trza będzie nakombinować żeby to ukryć. Btw. wie ktoś jak się sprawdzają płaskie przewody nawiewu od kominka?

Z

https://forum.murator.pl/topic/50177-wentylacja-mechaniczna-dgp-i-rekuperator/#findComment-1082523

KiZ

W założeniach napisałeś o „cichej” a nie „ładnej” okolicy. Ale i tak obie wersje tego "założenia" nie mają znaczenia dla ogrzewania i wentylacji.

Z tego co napisałeś nie jest dla mnie jasne do jakich wniosków doszedłeś z lektury wielu wątków na tym forum. Napiszę więc do jakich wniosków ja doszedłem między innymi dzięki temu forum.

Nawiew świeżego górą = dobre mieszanie się świeżego z zużytym, bo świeże jest zwykle chłodniejsze od zużytego, nawiew świeżego dołem = złe mieszanie się, za wyjątkiem rzadkiej sytuacji gdy świeże jest cieplejsze od zużytego.

Nawiew ciepłego górą = złe mieszanie się z chłodnym w mieszkaniu, czyli duży gradient temperatury sufit-podłoga, nawiew dołem = dobre (gradient 1-2stC).

DGP grawitacyjna = rozprowadzanie kurzu (brak filtra), duży gradient temperatury sufit-podłoga (nawiew górą, mały przepływ), toksyny z temperaturowego przypiekania kurzu (za wysoka temperatura powyżej 70stC, nawet 150stC).

Które z wad grawitacyjnej DGP można wyeliminować wymuszeniem DGP wentylatorem?

Wszystkie, ale nie przy pomocy dostępnych na rynku wentylatorów kominkowych, bo mają za mały przepływ.

Jaki powinien być przepływ w DGP?

Aby rozprowadzić moc kilkunastu kW ciepłym powietrzem o temperaturze do 70stC, przepływ musi być większy niż 500m3/h. Uproszczony wzór jest następujący:

Q[m3/s] = P[kW] / (T-20)[stC]

Np. dla T w kominku 70stC i mocy 15kW przepływ powinien wynosić 0,3m3/s czyli 1080m3/h.

Ponadto, aby przy nawiewie górnym uzyskać mały (2-4stC) gradient temperatury sufit-podłoga, przepływ powinien być rzędu 1000-1500m3/h tj. powinien dawać 3-4-krotną wymianę powietrza w kubaturze domu jednorodzinnego na godzinę.

Po co reku w domu jednorodzinnym?

Aby zaoszczędzić w sezonie grzewczym na ogrzewaniu świeżego powietrza nawiewanego z zewnątrz średnio około 1kW. To około 300 zł rocznie przy ogrzewaniu kominkowym lub około 1200 zł rocznie przy ogrzewaniu elektrycznym.

Czy ilość świeżego powietrza dostarczanego pod kominek jest wystarczająca jako nawiew świeżego powietrza do domu jednorodzinnego?

Tak, jeśli kominek pobiera powietrze do spalania bezpośrednio z pomieszczenia, a nie specjalnym króćcem (jak np. wkłady Tarnava).

Czy potrzebne jest dogrzewanie elektryczne nawiewu świeżego powietrza?

Tak, jeśli jest mroźne i jeśli jest reku, bo wymiennik tego wymaga.

Tak, jeśli cały nawiew jest bezpośrednio tylko do jednego pomieszczenia.

Nie, jeśli nawiew będzie rozprowadzany do wszystkich pomieszczeń np. poprzez szczeliny w oknach albo poprzez sieć DGP wymuszonej wentylatorem.

Czy można łączyć nawiew reku z nawiewem DGP wymuszonej wentylatorem?

Tak, jeśli nawiew będzie górą, oraz:

-jeśli reku będzie działać z przerwami na przemian z przerywaną DGP (wentylator DGP włącza się i wyłącza w zależności od temperatury w kominku), a kominek będzie miał niezależny od reku nawiew świeżego powietrza do spalania,

albo

-jeśli przy ciągłym działaniu reku zrezygnuje się z jej regulacji (włączania kilku biegów) w czasie działania DGP, a centrala reku będzie miała opcję biegu kominkowego włączaną przy włączeniu wentylatora DGP, oraz wentylator DGP nie będzie miał regulowanych obrotów.

Powyższe wnioski oczywiście nie wyczerpują tematyki. Np. nic nie wspominają o GWC. Są tylko odpowiedzią na to co KiZ napisałeś.

Ponadto nie odnoszę się do ogrzewania łazienek, rodzaju i wielkości kanałów DGP, bo to są tylko szczegóły techniczne.

Dodam jeszcze, że nie radzę łączyć reku z DGP. Uzasadnieniem są powyżej wymienione ograniczenia tego połączenia. Uważam, że lepiej łączyć DGP z GWC.

Pozdrawiam

Jeż

https://forum.murator.pl/topic/50177-wentylacja-mechaniczna-dgp-i-rekuperator/#findComment-1082538

Jeż'u

uuuuaaaa (to za red. Szaranowiczem ;-) ) dzięki za ten obfity wywód. Potrzebuję trochę czasu aby te sugestie zwizualizować w głowie i, jeśli pozwolisz, poproszę później o kilka wyjaśnień.

PieS. oczywiście "przejęzyczyłem się", miała być cicha okolica.

Proszę nadal innych użytkowników o własne przemyślenia w tej sprawie.

Z

https://forum.murator.pl/topic/50177-wentylacja-mechaniczna-dgp-i-rekuperator/#findComment-1082812