Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM MARZEń POD LINIą WYSOKIEGO NAPIęCIA - w nr 4/06

Recommended Posts

Dla przykładu gminnego układu-opiszę pewną sytuację...

Mianowicie-jedna osoba zasiadajaca dzis w sznownej radzie Gminy miała czas jakis temu podobny problem do mojego -może mniejszego kalibru, bo nie chodziło tu o tak duzą inwestycję jak budowa linii-a o drogę gminną, która jak się okazało wchodziła na posesję tejże osoby.

Wszystko to działo się zanim osoba ta była jeszcze Radnym.

Gdy sprawa wyszła na jaw właściciel działki(jeszcze nie radny)odwoływał się od decyzji Gminy-długi czas. Dokładnie nie wiem czy otarło się o wyzsze instancje-czy sprawa miała swój tok tylko na szczeblu gminnym.

Trwała ta walka spory kawał czasu jakieś parę latek.

Wiecie jak się zakończyła z pozytywnym skutkiem dla zainteresowanego?mianowicie osoba ta kandydowała na Radnego i skutecznie i kiedy juz zasiadła w Radzie-szybko pozostali koledzy i koleżańki podjęli uchwałę o zmianie planu i przesunięciu drogi.

Więc jednak można?tyle tylko czemu dla wybranych?

• Odpowiedzi 909
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Edyto, :cry: :cry: dopiero teraz przeczytałam o waszych kłopotach, a po tym wejściu

Poprzedni właśicicel działki którą kupiła Pani Edyta doskonale zdawał sobie sprawę z planów budowy linii wysokiego napięcia - sprawa była w toku już 3 lata, a własciciel będąc stroną, zawiadamiany był na bieżąco o jej przebiegu. Przykro mi to stwierdzić, ale została Pani poprostu nabrana przez człowieka który sprzedał Pani tą działkę i to do niego może mieć Pani największe pretensje.

tak się :evil: .>?/":}>> :evil: że wszystko zrobię żeby wam pomóc - tylko jedna prośba napisz czy - jak kupowaliście działkę to czy pozwolenie na budowę było na podstawie planu zagospodarowania? czy decyzji? jeśli na podstawie planu to jakie były zapisy dotyczące linii en. a najlepiej podaj nr uchwały uchwalającej plan, nie rozumiem skąd się pojawił plan na 110 kv - czy to nowy plan zagospodarowania, czy jest uchwalony? i jeśli jest uchwalony to też podaj nr uchwały, czy ja też dobrze zrozumiałam, że nie mają w gminie Studium? Jak nie mają Studium, a poprzdni plan dawno temu ważny wygasł to nie mogą przystępować do opracowania żadnego planu. Chyba że 110kv robią decyzją. Piszę fachowym językiem, ale ty kobitka w trakcie przejść :wink: chyba rozumiesz .... w razie czego pytaj, możesz odp na priv. A teraz natychmiast pisz do izby urbanistów skargę na projektanta/ów, KTÓRYCH WYMIEŃ Z NAZWISKA TU NA FORUM TEŻ bo oni albo dali //>:"// albo dobrze wiedzieli co się święci. I NIE MARTW SIĘ :lol: CAŁUSKI :lol:

I MOŻE JAKOŚ DAŁOBY SIĘ ?? W TYM TEMACIE ZROBIĆ MIEJSCE DLA URBANISTÓW I PRAWNIKÓW - ROZBIERZEMY PROBLEM NA KAWAŁKI I POMOŻEMY .......

:evil:.......evil:

NAPISZCIE CO MYSLICIE PO PRZECZTANIU TEGO ARYTYKUłU

NAPRAWDę MAłO CO MNIE JUż DZIWI PO TYM PONAD ROCZNYM BOKSOWANIU Z CAłą TA BANDą-ALE TYM RAZEM TO PRZESZLI JUZ SAMYCH SIEBIE.

WYMAGAJą JESZCZE żEBYM ZROZUMIAłA ICH WSPóLNE STANOWISKO-JAK MOZNA COś TAKIEGO ZROZUMIEć????????

A NAWOłYWANIE PRAWNIKA ENEA żEBY STAROSTWO BYłO ELASTYCZNE PRZY WYDAWANIU POZWOLENIA DLA ENEA POMIMO ZAPISU W PLANIE-PRZECIEż TO JAWNE NAMAWIANIE DO łAMANIA PRZEPISU.

MYśLę, żE DUżY WPłYW NA CAłą SPRRAWę NA POSTAWA DYREKTORA ENEA, JEST ON ZNANY Z TRAKTOWANIA LUDZI Z GóRY, TAK JAK BY BYLI POWIETRZEM-ZRESZTą WIDAć TO W JEGO WYPOWIEDZIACH W SPOTKANIU.

MOżE ZAMIENI SIę ZE MNą NA SWą WILLę A KOLESIE Z BRANżY NIECH PRZECIEGNą MU NAD DACHEM 110 I 220 W KOMPLECIE-BO PRZECIEż UWAżA żE NIE MA TO żADNEGO WPłYWU NA ZDROWIE .

A W STREFIE ODDZIAłYWANIA NIECH POSTAWIA MAłą CHATKę BURMISTRZOWI.

GWARANCJA, żE JUż OD RANA BęDą NAłADOWANI-BEZ KOFEINY.

Ps. przepraszam bo może nie wszystkim podoba się styl mojej wypowiedzi-ale jestem rozgoryczona, załamana i tak zawiedzona że chyba nie ma słów jakimi mogałbym to wyrazić.

Dlaczego mam płacić taką cenę, za błedy urzędnicze.

JA CHCę MIESZKAć W MOIM WYMARZONYM DOMKU, BEZ LINI NAD DACHEM, ZA NIM, W OGóLE NIE DOPUSZCZAM MYśLI żE MOżE PRZEBIEGAC PRZEZ MOJą DZIAłKę.

JESTEM TAM CODZENNIE I NIE CHCę I NIE MOGE UWIERZYć W TO żE MOJE MARZENIA SIę NIE SPEłNIą.

ZAWIEDZONA DO GRANIC EDYTA

Edytko

Powstrzymuję się od komentarzy, bo ......

Jak powiedział Pan Dyrektor Oddziału ENEA S.A. w Szczecinie Dariusz Wieczorek - cyt....ENEA S chce składać wniosek o uzgodnienie... Dopiero po uzyskaniu uzgodnień może wystąpić o pozwolenie na budowę, którego Pani Naczelnik Wydziału Architektury i Budownictwa Starostwa Powiatowego Magdalena Łozińska-Różak nie wyda, bo nie może, więc albo chcą zmienić plan (jednak! a koszty pokryje ENEA, ciekawe... :o ) w zakresie zapisu: zakaz lokalizacji obiektów przeznaczonych na stały pobyt ludzi i pociągnąć linię nad twoim domem ( :o przepisy na to nie pozwalają - przy okazji ktoś będzie robił decyzję środowiskową :wink:, chętnie poznamy tę osobę, może to będzie kolega Pana Burmistrza Miasta i Gminy Henryka Piłata albo Pana Krzysztofa Czosnowskiego p.o. Kierownika Referatu Planowania Przestrzennego i Aktywizacji Gospodarczej, który słusznie zauważył, że cyt.:w planie nie ma wysokości słupów, tylko trasa przebiegu linii napowietrznej). Na moje oko to nie przejdzie

Przyjmą wariant wywłaszczeniowy, ale o tym później

Ciekawy wątek: Pan Dyrektor Oddziału ENEA S>A. w Szczecinie Dariusz Wieczorek cyt.:...przyjmie wariant wywłaszczeniowy, ... czyli kto przyjmie? czyli kto tu rządzi? nie Burmistrz?

Bardzo interesujący jest również wątek cyt.z wyp. Pana Dyrektora Oddziału ENEA S.A. w Szczecinie Dariusza Wieczorek: ponieśliśmy już ogromne nakłady związane z przygotowaniem projektu i umów dotyczących wykupu gruntów no cóż może warto by się troszkę zainteresować dlaczego się tak wszyscy upierają przy tym przebiegu

To tak na gorąco, CHOCIAZ MAM WYPIEKI...

ALE Nie podoba mi się zapis ustaleń planu dla tego terenu :cyt: .. dwie jednostki. Jedna z nich to teren napowietyrznych linii energetycznych 110 kv, druga to teren upraw polowych oraz napowietrznych linii energetycznych, W tych terenach obowiązuje zakaz lokalizacji obiektów przeznaczonych na stały pobyt ludzi. Kiedy powstał ten plan? Jak już mieliście pozwolenie na budowę?

Ciekawe czy dyrektor ENEA chciałby mieszkać w takich warunkach, otóż napewno nie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!. Jeśli czytacie drodzy energetycy i urzędnicy forum to apeluję do was, wszyscy zainteresowani będący poszkodowanymi dokładnie wiedzą, że przyświeca wam prymitywna myśl zatopienia słabszego i zrobienia wszystkiego tak by dla was było korzystnie. Wasze kroki są czytelne nawet dla laika i tym najsłabszym nie są wcale osoby poszkodowane w tej sprawie. Popełniliście wiele błędów krzywdząc innych i zakończcie te oratorskie popisy w pseudo-prawniczym stylu bo mądrowanie waszych prawników nic tu nie da. Żałosny to widok jak w przegranej sprawie czynione są popisy jak z pustego dzbana wody nalać tak by udowadniać że jest się zarypiastym hi hi hi. Służebność hi hi hi no może jeszcze obiadki wam trzeba będzie podawać i ścielić czerwony dywan mówiąc proszę róbcie co chcecie bez przesady nie jesteśmy w Chinach. Jeny mam ochotę spotkać się z autorami tej krzywdy i powiedzieć im co myślę o nich do .... nędzy.

Jeszcze raz powtarzam zginiecie od miecza głupoty, którym walczycie

NIE NAGINAJCIE PRAWA DO WASZYCH POTRZEB!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

JEST TYLKO JEDNA INTERPRETACJA PRAWA TAK JAK JEDNA JEST PRAWDA

DROGA REDAKCJO CZAS NA CIĄG DALSZY OPISYWANEJ HISTORII!!!!!!!!!!!!!!

Pajo

Współczuje pokrzywdzonym, ale trzeba realnie popatrzeć na sprawę i przygotować się na każde rozwiązanie.

1. linia nie zostanie przesunięta bo zaprotestują inni. Jest ich więcej więc urzędasy wybiorą mniejszy kłopot i będą walczyć z tobą bo jesteś sama.

2. Zostanie zgłoszony wniosek o zmianę planów i próba przepchnięcia puszczenie linii wyżej. Pierwsza instancja wniosek odrzuci, ZE będzie się odwoływał przedstawiając odpowiednie ekspertyzy i przepchnie to - jeśli nie w tej, to następnej instancji. Wszyscy uczestnicy spotkania z oczywistych powodów będą popierać takie rozwiązanie.

3. Jeśli p.2 zawiedzie - w co wątpię - to zaczną procedurę wywłaszczenia. Warunkowy zapis w ustawie wywłaszczeniowej nie ma znaczenia, wystarczy, że koszt obejścia będzie większy od kosztów wywłaszczenia i koniec. Na wywłaszczenie nie ma siły. Nie ma znaczenia, czy na działce coś jest, czy czegoś nie ma. Pamiętam tragedie ludzi wywłaszczanych pod linię hutniczo-siarkową biegnącą ze Śląska do ówczesnego Związku Radzieckiego.

Proponuję skupić się raczej na wyciągnięciu z zaistniałej sytuacji jak największych korzyści. Dobry prawnik może wycisnąć spore odszkodowanie. Doskonale rozumiem przywiązanie do miejsca i zdaję sobie sprawę z kosztów zaangażowania w prowadzoną budowę. Pomimo że popieram Was z całego serca, wydaje mi się, że tej sprawy inaczej się nie da rozstrzygnąć.

Ged

1.skąd wiesz, że nie ma innej możliwości??? No chyba że masz przed sobą plan i własnościówkę z obecnym użytkowaniem terenu, a poza tym to jest tylko, jak się domyślam, mały fragment przebiegu 110. Bardzo by się przydał skan tego planu

2.Co do wniosku o zmianę planu to się mylisz. Wniosek o zmianę zgłosi ENEA I MOŻE TEŻ EDYTAZmiana planu w zakresie dopuszczenia lokalizacji obiektów przeznaczonych na stały pobyt ludzi pod linią 110kv nie uzyska uzgodnień i w tej zmianie musi być pokazane obecne użytkowanie czyli zabudowa mieszkaniowa Edyty, co poprzedni plan skrzętnie ukrył EDYTA NAPISZ DO IZBY URBANISTÓW I WOJEWODY SKARGĘ. A nawet jeśli jakimś cudem uzyska uzgodnienia to jest jeszcze wyłożenie do publicznego wglądu – mnóstwo możliwości zakwestionowania tej zmiany planu.

Poza tym to gmina finansuje każdy plan , czasami wyjątkowo nie w całości, a kto finansował obowiązujący można dojść (odpowiednia kontrola w urzędzie czy były jakieś wpływy ENEA na coś w gminie w czasie sporządzania planu który obowiązuje). Zresztą to ENEA chce finansować zmianę planu o czym otwarcie mówi

3.Nie będę się w tej chwili wypowiadać co do procedury wywłaszczeniowej, muszę ten "przypadek przegadać"

PANIE BURMISTRZU I RADNI MIASTA - MÓJ OSOBISTY APEL W IMIENIU MIESZKAŃCÓW KTÓRZY WAS WYBRALI - STAŃCIE NA WYSOKOŚCI ZADANIA BO TEN PASZTET JEST PRZEZ WAS :evil: , ZRÓBCIE PORZĄDNY PLAN, A NIE POD INWESTORA, no chyba że nie startujecie w wyborach i macie wszystkich i wszystko głęboko......

Bardzo chciałbym, aby były inne rozwiązania. Ja staram się przewidzieć kroki strony przeciwnej. Apele i nawoływania nic nie pomogą. Trzeba przewidzieć i do tego się ustawić. Powtórzę jeszcze raz - zmiana przebiegu linii nie wchodzi w rachubę, bo wymaga zmiany planu i inni zaprotestują (planu nie mam, ale to wynika jasno z rozmowy), podwyższenie również. ENEA przyciśnie Gminę, argumentując, że ta popełniła błąd. Gmina zrobi wszystko, aby przepchnąć projekty energetyków. Znajdą się pieniądze, część wysupła Gmina (najprawdopodobniej będzie się starać znaleźć w swoich zasobach działkę odpowiadającą zainteresowanym - kasy nie da bo by ich mieszkańcy zjedli) ENEA - da kasę na odszkodowanie - zadośćuczynienie - jest to bardzo niewielki wydatek w stosunku do kosztów inwestycji. Radzę zaprzestać walki o działkę (chyba, że przesunięcie 110 do 220 ) - skupić się na uzyskaniu odszkodowania które kilkakrotnie pokryje straty. Dobry prawnik na procencie od wynegocjowanej kwoty i szybka budowa nowego domu.

Popatrzmy na to oczami urzędnika, lub urzędu który wydał błędną decyzję. Jaka kara może go za to spotkać? W najgorszym przypadku posypią się stanowiska. Posypia w sensie poprzesuwają - bo wiadomo jak to w tych urzędach jest. Tam nikogo nie interesuje co się z petentem stanie - oni myślą jak z tego g ... wyjść najmniejszym kosztem. Gminę czas nie interesuje - będą grać na zwłokę. ENEA prawdopodobnie czasu nie ma więc uruchomią prawników i szybko będą sprawę popychać. Co tu dużo gadać taki moloch ma swoją siłę przebicia jeśli trzeba.

WYNAJMIJCIE PRAWNIKA - WALCZCIE O GODNE ODSZKODOWANIE - obym się mylił, oby znalazło się lepsze rozwiązanie.;

Niestety dalej się z Tobą nie zgadzam. I nie chozi o to, czy ta linia jest zbędna czy niezbędna, chodzi o :evil: :evil: przestrzeganie prawa

Jednocześnie odsyłam zainteresowanych do przygotowywanej "Okresowa ocena planu zagospodarowania przestrzennego województwa zachodniopomorskiego 2002-2006" do http://www.um-zachodniopomorskie.pl/index.php?wiad=1903 i treści http://www.bip.um-zachodniopomorskie.pl/zalaczniki/prawo/060424121305.pdf str 103-107 zeby wszystkiiego nie wałkować CO NA TO

WojewódzkA KomisjA Urbanistyczno-ArchitektonicznA w Szczecinie

A poza tym czy uzgodnienie planu przebiegu linii 110kv

Panie Marszałku Województwa Zachodniopomorskiego Zygmuncie Meyer było bez uwag?? a Panie Wojewodo Województwa Zachodniopomorskego Robercie Krupowicz plan ten był uzgodniony i sprawdzony?? zwłaszcza ze zgodnością ze Studium??

Odnośnie finansowania aktualnego planu-tego pod linię to finansowała go enea.

Więc wybrali sobie drogę najkrótszą i najtańsza do zrealizowania.

Linia tnie naprawdę fajne terny.

Do centrum miasta 2,5 km, w okolicy lasy, a jak udasz się na spacer z pieskiem to wciągu 1/2 godz. dojdziesz do jeziora.

Często robię sobie takie spacerki w moją "kruszynką"-mam tu na myśli 2 letniego kaukaza.

Gmina widać nie ma żadnych wizji rozwoju w przeciwnym razie nie uchwaliła by planu w takiej postaci-tym bardziej że ok 200 m od mojej działki przebiega 220 i tam mogli zlokalizowac 110. Przecież tereny Enea ma tam juz zapewnione.

No ale jak widać górę wziął tu nie rozum-a powiedzenie-JA MAM PIENIąDZE I TU żąDZę-i mało mądre mózgi z działu planowaniu zrobili dobrze Enea.

Na żadanie Burmistrza, że to nie jako my mamy zapłacić za przesunięcie linii poprostu wyśmialiśmy go-BO TO JUż CHYBA DRAŃSTWO DO POTęGI-żEBYM JESZCZE PłACIłA ZA ICH BłEDY(JAKIEś 15-17 TYS.)

No i nie zapłaciłam i sprawy nie załatwiłam-a Enea chce płacić za natępne zmiany więc głowie naszego miasta to bardzo na rękę.

Ponawiam swój apel ponieważ od wczoraj zajrzało w ten temat prawie 200 osób, więc mam nadzieję, że bezpośrednio zainteresowani również

PANIE BURMISTRZU I RADNI MIASTA I GMINY GRYFINO - STAŃCIE NA WYSOKOŚCI ZADANIA ZRÓBCIE PORZĄDNY PLAN

Co zrobicie jeśli w tym samym czasie Edyta i ENEA wystąpi o zmianę planu? Nikt tego nie przełknie, bo sprawa jest publiczna

A co zrobi projektant planu jeśli Edyta wystąpi do izby urbanistów o odebranie mu uprawnień i poda go do sądu …

Wszystko to można to jeszcze wyprostować, potrzebna tylko odrobina dobrej woli z Państwa strony, ENEA nie realizowała tej linii tyle lat, więc kilka miesięcy jej nie zbawi i stać ją zapewne na zmianę projektu.

Wierzyć mi się nie chce że nie widzicie, że komuś rujnujecie życie

A TEN KTOŚ TO CZŁOWIEK, NIE ŚMIEĆ, KTÓREGO MOŻNA OT TAK SOBIE KOPNĄĆ BO MU PRZESZKADZA

Edyto skorzystaj teraz z tego

USTAWA z dnia 8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym.

(tekst jednolity Dz.U. z 2001 r. Nr 142 poz. 1591 ze zm.)

Art. 90. 1. Wójt lub burmistrz obowiązany jest do przedłożenia wojewodzie uchwał rady w ciągu 7 dni od dnia ich podjęcia. Uchwały w sprawie przepisów porządkowych wójt lub burmistrz przekazuje w ciągu dwóch dni od ich podjęcia.

2. Wójt lub burmistrz przedkłada regionalnej izbie obrachunkowej na zasadach określonych w ust. 1 uchwałę budżetową, uchwałę w sprawie absolutorium dla zarządu oraz inne uchwały objęte za-kresem nadzoru izby.

Art. 94. 1. Nie stwierdza się nieważności uchwały organu gminy po upływie jednego roku od dnia jej podjęcia, chyba że uchybiono obowiązkowi przedłożenia uchwały w terminie określonym w art. 90 ust. 1, albo jeżeli uchwała jest aktem prawa miejscowego.

2. Jeżeli nie stwierdzono nieważności uchwały z powodu upływu terminu określonego w ust. 1, a istnieją przesłanki stwierdzenia nieważności, sąd administracyjny orzeka o niezgodności uchwały z prawem. Uchwała taka traci moc prawną z dniem orzeczenia o jej niezgodności z prawem. Przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego co do skutków takiego orzecze-nia stosuje się odpowiednio.

Art. 101. 1. Każdy, czyj interes prawny lub uprawnienie zostały naruszone uchwałą podjętą przez organ gminy w sprawie z zakresu administracji publicznej, może - po bezskutecznym wezwaniu do usunięcia naruszenia - zaskarżyć uchwałę do sądu administracyjnego.2. Przepisu ust. 1 nie stosuje się, jeżeli w sprawie orzekał już sąd administracyjny i skargę oddalił.

2a. Skargę na uchwałę, o której mowa w ust. 1, można wnieść do sądu administracyjnego w imieniu własnym lub reprezentując grupę mieszkańców gminy, którzy na to wyrażą pisemną zgodę.

3. W sprawie wezwania do usunięcia naruszenia stosuje się przepisy o terminach załatwiania spraw w postępowaniu administracyjnym.

4. W sprawach, o których mowa w ust. 1, stosuje się odpowiednio art. 94.

Art. 101a. 1. Przepisy art. 101 stosuje się odpowiednio, gdy organ gminy nie wykonuje czynności nakazanych prawem albo przez podejmowane czynności prawne lub faktyczne narusza prawa osób trzecich.

2. W przypadkach, o których mowa w ust. 1, sąd administracyjny może nakazać organowi nadzoru wykonanie niezbędnych czynności na rzecz skarżącego, na koszt i ryzyko gminy.

Czyli musisz wystąpić do gminy –

WEZWAĆ GMINĘ DO USUNIĘCIA NARUSZENIA WASZEGO INTERESU PRAWNEGO PRZEZ USTALENIA UCHWAŁY (uchwała nr.. uchwalająca plan…… )POLEGAJĄCE NA CAŁKOWITEJ UTRACIE WARTOŚCI UŻYTKOWEJ I ZNACZNEJ WARTOŚCI MATERIALNEJ DZIAŁKI oraz naruszeniu uprawnień nabytych przez was w drodze uzyskania pozwolenia na budowę nr…..:

tu wymień wszystko łącznie z uzasadnieniami sądu, które już masz

O rany, to się narobiło

Spory czas nie było mnie w kraju, rzucono mnie do świata sąsiadów, gdzie do ludzi władza przemawia czasem poprostu pałą.

Ale nie wiem czy nawet tam saserwowano by taką dawkę ignorancji, znieczulicy, absurdu i sama jeszcze nie wiem czego.

Wiecie co myślę o tych wszystkich urzędnikach i dyrektorkach z układów politycznych(jestem szczecinianką i co sie tyczy szefa enea-to dużo dało się słyszeć o jego poczynaniach). w tym miejscu chciałabym siarczyście zaklnąć, ............................................................................ :evil: :evil: :evil:

No ale kultura na to nie pozwala.

Jak więc widać można mieć ludzi za nic, można robić sobie z nich poprostu jaja, nie przejmowac sie zupełnie tym, że sie ich mocno krzywdzi, mozna jak widać łamać prawo(co widać w pisemku z tajemniczego spotkania)przecież z tego co rozumiem "CI NIE LUDZIE" chcą budować linie mimio, że w plan to wyklucza.

Tu pytanie-dla kogo więc tworzy sie prawo?jeśli może być egzekwowane jesgo przestrzeganie tylko w stosunku do maluczkich.

A ci nad nimi moga omijać przepisy, bądź interpretować je na własny użytek.

Niech może sprawie przyrzy się ktoś z obecnej władzy(może to mała sprawa-ale prawo bezwzględnie muszą przestrzgać wszyscy).

Szefostwo Enea, to przeciez ludzie z poprzedniego układu SLDowcy.

Niech prawo i sprawiedliwość weżmnie górę w tej sprawie.

Bo do tej pory tą rodzina jest ofiarą wyraźnej niesprwiedliwości, a prawo? no własnie ?jakie mają prawo-widać tylko prawo do zabiegania o to co im sie należy-ale to na nic bo ci, którzy mają możliwość załatwienia icj sprawy mają ich głęboko w ...

Wydrukowałam ten protokół i pokazałam go radcy prawnemu w naszej firmie-od razu zastrzegł, że nie ma do czynienia z polityka przestrznną, ani nie jest specjalistą w dziedzinie planowania. Ale zna się na prawie.

Tu racja dla poprzednikczki Dusi-numer o budowie nad dachem nie ma szansy na przepchnięcie-jeśli obecny plan zakazuje na tym terenie zamieszkiwać ludziom na stały pobyt.

Przeciez to czysty absurd-po co więc w takim razie robiono by takie zapisy w planach.

Nie wolno i koniec!!!czy na wyzszych, niższych słupach. A zmiana takiego zapisu akurat tylko nad domem Edyty łatwa bedzie przez nią do zaskarżenia, bo jak sobie Gmina wyobraża-że plan będzie robić jak kapę z patworka-trochę białego, czerwonego , zielonego, niebieskiego i czego tam jeszcze dusza zapragnie. A jak sie nie spodoba to łatkę wymienią i dalej będzie to wielki misz masz.

sami uchwaliliście ten plan, jak widać przeoczając że wydaliscie dziewczynie warunki zabudowy.Potem pozwoliliście, żeby funkcjonowały one w obrocie prawnym i dały jej mozliwośc wystąpienia o pozwolenie na budowę.

Ona się wybudowała, chce tam żyć. Więc nie kombinujcie, nie wchodźcie w jakieś skandaliczne plany z Enea tylko stańcie na wysokości zadania i w końcu coś zróbcie, a nie tylko pozorne kroczki.

Ktoś juz nie pamietam powiedział na tym spotkaniu( chyba ktos z Enea), że z jakiś nie wiadomych powodów w Gminie zamysł zmiany planu o przesunięciu upadł.

Na pewno urzędasy z Gminy czytaja to forum, zresztą w protokole ktoś z nich wspominał o forum"Muratora".

Niech więc powiedzą dlaczego nie doprowadzili do zmiany??? Bardzo proszę tu na forum, bez pseudonimów.

Na spotkaniu padła też jakaś propozycja zamiany działki Bińcewiczów na inną. dlaczego nie zaproponujecie innej działki Pani Panu -X, Y, Z?????

Przecież z tego co pisze Beata to w koło są same pola.

BARDZO WSPółCZUJę BOHATERCE TEGO HORRORU.

Ale ja na Twoim miejscu w tej sytuacji zgłosiłabym sprawę do prokuratora, to samo podpowiada mój Radca-to jest świadome i celowe działanie na Twoją szkodę.

Trzba tu chyba komuś prztrzeć nosa i sprowadzić na ziemię.

Co nie?