Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM MARZEń POD LINIą WYSOKIEGO NAPIęCIA - w nr 4/06

Recommended Posts

• Odpowiedzi 909
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ok. Podłącz podpisaną z Gminą ugodę o zmianie przebiegu linii i jeśli masz to również decyzję (?) Rada Gminy podjmującą uchwałę o przesunięciu linii tak, że bedzie przebiegała za twoją posesją oraz jeśli masz to również pismo Wojewody dot. zmiany studium - pamiętaj całość do wiadomości do Wojewody

Dusiu skombinowałam nowy skaner i jestem w trakcie skanowania-dziś wieczorem na pewno wszystko dostaniesz. Moje warunki, pozwolenie, uchwały Gminy, aktualny przebieg i alternatywane, które Gmina ma w nosie i nawet ich nie przedstawiła Enea-bo jak powiedział którys z tych mądrali z Enea na spotkaniu- nie podlegają one przez nich ocenie.

A możliwości i inne drogi naprawdę są.

Pozwoliliśmy ściągnąć sobie na działkę człowieka, który zajmuje się projektowaniem linii- i każda z dróg, którą sami wyrysowaliśmy niezaradnym i niemyślącym(albo i myślącym, ale tylko o tym jak sie nie narobić) pracownikom naszego Urzędu- jest z technicznego punktu widzenia możliwa do zrealizowania.

Sam zauważył już na wstepie, że jesli w okolicy przebiega juz linia 220 kv, to rozsądnym byłoby przeprowadzenie 110 w pobliżu. No, ale górę wziął tu czynnik ekonomiczny czyli na skróty-bo taniej. Urząd jednak zatwierdził taki przebieg i radni podjęli uchwałę o budowie linii w postaci jaką Enea sobie zażyczyła...i tym samym zgotowali mi to całe bagno...

Edyto ze stron Biuletyn Informacji Publicznej UMiG Gryfino przeczytałam (INFORMACJA BURMISTRZA MIASTA I GMINY GRYFINO Z REALIZACJI ZADAŃ

W OKRESIE OD 30 MARCA 2006 r. DO DNIA 26 KWIETNIA 2006r.), że cyt.: Skierowałem do zaopiniowania przez Gminną Komisję Urbanistyczno – Architektoniczną projekt Studium Uwarunkowań i Kierunków Zagospodarowania Przestrzennego Miasta i Gminy Gryfino. Po uzyskaniu pozytywnej opinii komisji projekt studium podlegał będzie uzgodnieniom zgodnie z wymogami ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym.

Komisja w składzie: (też z BIP ZARZĄDZENIE Nr 0151-21/04 Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino z dnia 17 lutego 2004 r.)

1. Małgorzata Cymbik - Przewodniczący Komisji

2. Andrzej Skrouba - Wiceprzewodniczący Komisji

3. Krzysztof Czosnowski - Sekretarz Komisji

4. Iwona Cehak- Członek Komisji

5. Nikodem Marcinkowski - Członek Komisji

BIP luty 2006: rezygnacja Pana Nikodema Marcinkowskiego i powołanie w jego miejsce Pana Wiesława Makaya

Z tej informacji nie wynika oczywiście czy to jest zmiana studium fragmentu gminy czy aktualizacja całołości, ale jestem bardzo ciekawa czy komisja „klepnęła” przebieg tej linii tak jak jest w obowiązującym planie, czy też wzięła pod uwagą nieco inny przebieg. Z tego co piszesz, problem z odsunięciem linii od twojej działki, a więc nowy przebieg nie był zgodny z jeszcze obowiązującym studium. Może jednak urbaniści którzy wchodzą w skład tej komisji zastanowili się nad tym………….a może nie……….warto sprawdzić,

ok

Nie Edyto,

nie musiałaś składać wniosku do studium, ponieważ twoje siedlisko z zabudową zagrodową istnieje.

Projektanci studium (Jeleniogórskie Biuro Planowania i Projektowania Sp. z oo) muszą to uwzględnić, to wynika z ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym i takie informacje muszą otrzymać od gminy, może nie otrzymali…………..

W projekcie studium muszą też być wskazane obszary, przez które będą przebiegały m.in. te linie. Nie mogą być też bezmyślnie przeniesione do studium zapisy obowiązujących planów miejscowych, bo plany mogą być np. zaskarżone lub np. zostały podjęte uchwały Rady gminy o zmianie tych planów, itp w każdym razie wymaga to szczegółowej analizy. W studium muszą być również określone tereny wyłączone spod zabudowy

I jeszcze jedno Edyto

na podstawie "Okresowa ocena planu zagospodarowania przestrzennego województwa zachodniopomorskiego 2002-2006" ocena realizacji planu wojewódzkiego-realizacja ponadlokalnych celów publicznych, we wnioskach: cyt.:...przedsięwzięcia z zakresu infrastruktury energetycznej, które należałoby umieścić w aktualizacji Planu Zagospodarowania Przestrzennego Województwa Zachodniopomorskiego....:

- 2-torowa linia 110kV Dolna Odra - Chlebowo (gm. Gryfino), wcięcie w istniejący ciąg liniowy 110 kV

z tego wynika że ew. ustalenia :o PANA BURMISTRZA BĘDĄ WYMAGAŁY UZGODNIENIA MARSZAŁKA WOJEWÓDZTWA

więc pamietaj o podaniu do wiadomośći również do Pana Marszałka

Edyto , chyba ja czegoś nie rozumiem CZY TA UCHWAŁA JEST AKTUALNA????Prawo lokalne / UCHWAŁA NR XXXII/437/05 RADY MIEJSKIEJ W GRYFINIE z dnia 10 marca 2005r. w sprawie przystąpienia do sporządzenia zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego miasta i gminy Gryfino obejmującego obszar trasy napowietrznej linii energetycznej 110 kV od Elektrowni Dolna Odra do Chlebowa. 18-03-2005 15:04

UCHWAŁA NR XXXII/437/05 RADY MIEJSKIEJ W GRYFINIE

z dnia 10 marca 2005r. w sprawie przystąpienia do sporządzenia zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego miasta i gminy Gryfino obejmującego obszar trasy napowietrznej linii energetycznej 110 kV od Elektrowni Dolna Odra do Chlebowa.

Na podstawie (...)uchwala się, co następuje:

§ 1. Postanawia się przystąpić do sporządzenia miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego miasta i gminy Gryfino w obrębach Wełtyń II, Żórawie i Żórawki oraz zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego: zmiana w planie ogólnym zagospodarowania przestrzennego miasta i gminy Gryfino obejmująca obszar trasy napowietrznej linii energetycznej 110 kV od Elektrowni Dolna Odra do Chlebowa zatwierdzonego Uchwałą Nr XV/212/03 Rady Miejskiej w Gryfinie z dnia 4 grudnia 2004 r.

§ 2. Przedmiotem miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego oraz zmiany planu jest korekta trasy napowietrznej linii 110 kV w zakresie określonym w załączniku graficznym do niniejszej uchwały.

§ 3. Załącznik graficzny stanowi integralną część uchwały.

§ 4. Wykonanie Uchwały powierza się Burmistrzowi Miasta i Gminy.

§ 5. Uchwała wchodzi w życie z dniem podjęcia.

PRZEWODNICZĄCY RADY

Zenon Trzepacz

Uzasadnienie do uchwały

w sprawie przystąpienia do sporządzenia zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego miasta i gminy Gryfino obejmującego obszar trasy napowietrznej linii energetycznej 110 kV od Elektrowni Dolna Odra do Chlebowa.

Projekt uchwały w przedmiotowej sprawie przygotowany został w związku z wnioskiem Pana TO WY!!! z dnia 3 lutego 2005 roku oraz wnioskiem Pani ……… i Pana ……. z dnia 3 lutego 2005 roku w sprawie zmiany Uchwały Nr XV/212/03 Rady Miejskiej w Gryfinie z dnia 5 grudnia 2003 roku w sprawie uchwalenia zmiany w planie ogólnym zagospodarowania przestrzennego miasta i gminy Gryfino obejmującego obszar trasy napowietrznej linii energetycznej 110 kV od Elektrowni Dolna Odra do Chlebowa. Zmiana planu miejscowego polegać będzie na korekcie trasy napowietrznej linii 110 kV, w zakresie określonym w załączniku graficznym do niniejszej uchwały. Koszty zmiany miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego pokryje gmina Gryfino.

Sporządził:

Krzysztof Czosnowski

Jeśli nie było do tej pory uchwały zmieniającej tę uchwałę to oznacza, że Pan Burmistrz nie raealizuje uchwał RADY A ROBI TO CO CHCE ENEA – KTO U WAS RZĄDZI????

A CO NA TO RADA??? Jan Bielecki, Magdalena Anna Chmura – Nycz, Kazimierz Antoni Fischbach, Krystyna Gazdecka, Józef Zdzisław Gutkowski, Czesław Kapusta, Lidia Karzyńska – Karpierz, Elżbieta Kasprzyk, Mieczysław Matuszewski, Janina Nikitińska, Artur Adam Nycz, Kazimierz Płonka, Jan Ragan, Antoni Rak, Marek Sanecki, Mieczysław Edward Sawaryn, Janusz Stanisław Skrzypiński, Ireneusz Sochaj, Stanisław Strzelczyk, Maciej Szabałkin, Zenon Trzepacz (z BIP)

RADA KTÓRA JEST ORGANEM STANOWIĄCYM i KONTROLNYM w gminie!!!!!

UCHWAłA NA MOCY KTóREJ GMINA PRZYSTąPIłA DO ZMIANY PLANU JEST AKTUALNA, ALE NIE WYKONYWANA PRZEZ PANA BURMISTRZA.

NIE REALIZUJE JEJ, BO CO?????

1. NIE ZGADZA SIę ENEA?-ZGADZAć SIę NIE MUSI-I GMINA O TYM WIE-NIE MUSI PYTAć SIę NIKOGO O ZDANIE-UCHWALA PLAN, A NIEZADOWLONY MOżE PóNIEJ PLAN EWENTUALNIE ZASKARżYć.

Przez rok czasu, Gmina wkładała nam ciągle kłamstwa, że nic nie moga zrobić bez zgody Enea, a zgody tej nie mogli uzyskać-bo albo w Enea panowała epidemia i nikt z władnych do podejmowania decyzji, nie zasiadał na urzędzie, inna wymówką było, że ci sami wyjechali na szkolenie, a potem były ciągłe urlopy, urlopy,urlopy...

Kontakt z szefostwem Enea był w gruncie rzeczy nawiązywany, gdy wpadaliśmy doprowadzeni do szału do urzędu i zmuszliśmy Pana Czosnowskiego(to ten,który wydał drugą decyzję o warunkach zabudowy w chwili kiedy plan o budowie linii był prawem miejscowym)żeby sięgnął po słuchawkę i w końcu zadzwonił(kpina, co nie?...., albo odgórne dyspozyje od Burmistrza, żeby Czosnowski nic nie robił, albo robił tak by nic nie zostało zrobione).

2.DRUGI POWóD, żE NIE ZGADZAJą SIę WłAśCICIELE INNYCH DZIAłEK PRZEZ KTóRE MIAłABY PRZEBIEGAć LINIA PO WYRZUCENIU JEJ POZA OBSZAR MOJEJ DZIAłKI.

Z całym szacunkiem dla innych właścicieli-ale terny te to nieużytki i Burmistrz, który sam podpisał się pod wydanymi mi warunkami, niech znajdzie rozwiązanie ich satysfakcjonujace.

Kto powiedział, że bedzie to łatwe.Dlaczego nie zaproponuje im działek zamiennych, albo wynagrodzenia pieniężnego(może nawet ktoś się ucieszy).

Dlaczego nie bierze sobie do serca naszego stanowczego-NIE!!!!!!!

MY TEż SIę NIE ZGADZAMY PANIE BURMISTRZU, RóżNICA JEST JEDNAK OGROMNA-JA MAM TAM DOM, I NA BOżE NARODZENIE NA PEWNO SIę TAM WPROWADZę!!!!!!!!!!!!!!!!!

3. TRZECI POWóD-NIECH POMYśLę-GMINA NIE PODAJE INNYCH POWODóW-ALE JA ZNAJąC JUZ DOść MOCNO TEN URZąD MOGę śMIAłO POWIEDZIEć, żE KTOś TU SIę Z KIMś DOGADAł...

BO JESLI POWóD NR 1 NIE ISTNIEJE , A POWóD NR 2 JEST DO ROZWIąZANIA-TO CZEMU BURMISTRZ NIE CHCE PRZESUNąć LINII??????

Skierowaliśmy skargę do Komisji Rewizyjnej, na działania Burmistrza, a raczej na brak jakichkolwiek działań w naszej sprawie.

Odbyły się dwa spotkania Komisji po czym ta odpowiedziała na naszą skargę, że w zasadzienie nie ma nic do zarzucenia działaniom Gminy.

Pan Czosnowski wyciągnął bilingi, że dzwonił do Enea, że wysyłał pisma(szkoda, że nie dodał, że jakikolwiek krok jaki robił był mniej więcej taki, NASZE TRZY PISMA-CO URZąD ROBI W NASZEJ SPRAWIE-I JEDNO GMINY DO ENEA).

Niestety ani słowa w odpowiedzi Komisji o efektywności działań Urzędu, żeby sprawę załatwić dla nas pozytywnie.

Jedyny efekt jaki osiągnęła Gmina swoim działaniem-to taki, że w końcu Enea się wściekła i nie chce wchodzić w żadne układy o zmianach planów, chyba,że było to z góry ustalone??????

Protokół ze spotkania z Komsją i odpowiedź na naszą skargę oczywiście mogę Ci przesłać-tak do poczytania.

Co do Radnych-to powinni czuć na sobie jakąś odpowiedzialność.

Przecież podjęli uchwałę tak w poważnej sprawie,.

To nie jakaś bałachostka o wyłożeniu gminnych chodników polbrukiem czy płytami chodnikowymi.

Powiem Ci tylko tyle, że tylko garstka z nich rozumie problem, większość to ludzie Burmistrza i robią to co on chce-nie ważne czy to dobrze czy żle.

Pozwoliliśmy sobie zrobić taka małą kolędę przez Świętami co Radni na to, że Burmistrz nie wykonuje uchwały.

I powiem, że spotkaliśmy się z głosami, że Burmistrz mówił, żeby nas nie żałować, bo dostaniemy odszkodowanie.

Wiem, że forum jest czytane przez wiele osób z Gryfina, urzędników, może też Radnych.

DRODZY PAńSTWO NIE BUDOWAłAM DOMU DLA ODSZKODOWANIA I PROSZę NIE MóWIć MI O JAKIś EWNTUALNYCH ZYSKACH, KTóRE MOGłABYM JESZCZE ODNIEść NA TEJ TRAGEDII JAKą URZąD W KTóRYM ZASIADACIE NAM ZGOTOWAł.

DOM WYBUDOWAłAM PO TO, żEBY W NIM MIESZKAć, I NIE POD LINIą, KOłO LINII I W NAJBLIżSZEJ JEJ OKOLICY.

MIESZKACIE W GRYFINIE I ZAPEWNE WIDZIELIśCIE NASZ DOM-CZY POPIERACIE DZIAłANIE BURMISTRZA I CHCECIE DOPROWADZIć DO SYTUACJI, żE DOJDZIE DO WYWłASZCZNIA, MY PONIESIEMY KARę, ZA BłEDY URZęDU, A BUDYNEK NIE WIEM? WYBURZą????

JAK BEDZIECIE NAM PATRZEć NA ULICY W OCZY????

MOżE TRZEBA SPOJRZEć NA SPRAWY NIE PRZEZ PRYZMAT GRóżB, OBIETNIC BURMISTRZA-TYLKO TAK PO LUDZKU-TAK JAK POWINNO SIę PATRZEć NA TAKA TRAGEDIę!!!!!!

POTENCJALNY WYBORCA W NADCHODZąCYCH WYBORACH

Radni często nie są w temacie- więc za co biorą pieniądze?

Komisja rewizyjna nic złego nie powie bo dlaczego mają robić kolegom pod górkę

Pani Dusiu tam nikt nie sprawuje władzy jak należy, ale super, że Pani pomaga Edycie bo my forumowicze nie znamy się tak na rzeczy

Pajo

Dusiu co do Twojego pytania, kto rzadzi w urzedzie, to może niech odpowie ktoś właśnie z tego urzędu.

Wiem na pewno, że prawnik, który obsługuje Gminę -Pan Adamiec(jak mówi Gmina najlepszy prawnik fachowiec w dziedzinie planowania), doradzał Burmistrzowi żeby ten nie zmieniał planu i było to oficjalnie na naszych spotkaniach. No ale to przecież nie Pan Adamiec żądzi,chyba??????

Na pewno jednak jego porady, które burmistrz jak widać mocno sobie ceni-nie doprowadzą do dobrego oddźwięku społecznego.

Sprawa naszego domu jest w Gminie powszechnie znana ludzie współczują, solidaryzują się i nie mogę użyć tu na forum okresleń jakimi obdarzają tego,który zgotował nam to piekło.

Pani Dusiu należą sie Pani ogromne ukłony za takie zainteresowanie i za fachowe rady-jestem pełna podziwu dla wiedzy-widać, że wypowiada się osoba, które zna się na rzeczy.

My forumowicze, którzy znamy się na sprawie tylko temacie już samej budowy, bo przechodziliśmy przecież przez to wszystko co Edyta-projektowanie, dokumentacja i sam proces budowy, możemy dobrze wiedzieć jak mało komfortowo musi się czuć.

Przecież budowa to tyle radości-pamietam jak każdego dnia(jesli wykonwacy nie nawalili)z radością patrzyłam na każdy nowy rząd bloczków, potem jak dekarze pokrywali dach. To świetne uczucie, kiedy na kawałku działki rośnie coś-co sobie wymarzyłaś.

Ja podziwiam Edytę nie wiem czy dałabym radę. Z drugiej strony staram się postawić w jej sytuacji, i gdy pomyślę, że po tej całej bieganinie ktoś mówi, że nie będe mieszkać w swoim ukochanym domku z dachem w kolorze mchu, to dech mi zapiera...i wtedy się gotuję i z chęcią wykrzyczałabym tym wszystkim sprawcom koszmaru tej dziewczyny co o nich myślę.

To tak od siebie!

Teraz wracając do tych spraw formalnych-czyli do tych zobowiązań Urzędu w postaci uchwały.

Przecież jeśli została podjęta, to musiały istniec ku temu wyrażne powody-WYDALIśCIE LUDZIOM PAPIERY żEBY SIę BUDOWALI, PRZY TYM NIESTETY NIE ZACHOWALIśCIE STARANNOśCI I PRZEZ TO CAłY TEN BAłAGAN.POSTANOWILIśCIE NAPRAWIć BłąD I WYPROSTOWAć SPRAWY.

NIECH BIńCEWICZE POCZUJą WOLę NAPRAWIENIA BłęDóW URZęDU, NIECH SIę BUDUJą WPROWADZAJą ITD.

CO WIęC SIę ZMIENIłO-żE SPRAWY STOJą W MIEJSCU????.

NA PEWNO ZMIENIłO SIę TO żE WłAśCICIELE TEJ FERALNEJ DZIAłKI MAJą BUDYNEK W STANIE O WIELE BARDZIEJ ZAAWANSOWANYM NIZ NA MOMENT PODJęCIA UCHWAłY.

NIE CZUJECIE NA SOBIE WY WSZYSCY - ODPOWIEDZIALNOśCI ZA TO JAK POTOCZY SIę HISTORIA WASZYCH MIESZKAńCóW.

MOżE W KOńCU NIE ODSUWAJCIE PROBLEMU, I NIE WYBIERAJCIE DROGI TAK OKRUTNEJ NA KTóRą GOTOWY JEST WASZ SZEF - PAN BURMISTRZ-BO NIKT KTO NA WAS GłOSOWAł NIE DAł WAM TAKICH PRAW.

PRAW DO TEGO BY NISZCZYć KOMUś żYCIE, PRAW DO TEGO BY DZIAłAć TAK JAK CHCE BURMISTRZ, PRAW DO TEGO BY NIE WYKONYWAć WASZYCH WYBORCZYCH HASEł - NA PEWNO OBIECYWALIśCIE POMOC WYBORCOM.

WIęC STAńCIE NA WYSOKOśCI ZADANIA I POMóżCIE WASZYM MIESZKAńCOM, NIE CHOWAJCIE GłOWY W PIASEK JAK STRUSIE.

SPRAWA JEST JUż ZNANA I NIE TYLKO JAK MYśLę W GRYFINIE-CZY TO NIE WSTYD NA CAłą POLSKę-żE POZWALA SIę śWIADOMIE NA WYWłASZCZENIE WłASNYCH MIESZKAńCóW.

NO CHYBA, żE NIE ZAMIERZACIE JUż KANDYDOWAć W PRZYSZłYCH WYBORACH- BO CAłA TA WASZA SPOłECZNOść ZAPEWNE BęDZIE WIEDZIAłA JAKI ZGOTOWALIśCIE LUDZIOM LOS I NA PEWNO NIE UWIERZY, żE BęDZIECIE W PRZYSZłEJ KADENCJI DZIAłAć NA ICH RZECZ.

Trzymaj się Edytko, a my wszyscy forumowicze będziemy życzyć naprawdę wesłoych świat w nowym domu i pisz przez cały czas co się dzieje. Liczba wejść na ten temat bardzo rośnie-więc sprawa na pewno jest bardzo popularna.

Pytanie: ile praw w tym kraju ma obywatel w starciu z urzędem i wielką firmą jest nadal aktualne. Będziemy śledzić rozwój wydarzeń.

Także pozdrawiam, pani Edyto.

Andrzej T. Papliński, autor artykułu

OBYWATEL JEST CHRONIONY PRAWEM!!! A KAŻDE ŁAMANIE PRAWA, CZYLI N.P. NIEPRZESTRZEGANIE PRZEPISÓW, KORUPCJA I PRÓBY KORUPCJI ZWŁASZCZA "JAK TY MI DASZ TO - TO JA CI DAM TO" KOŃCZĄ SIĘ PRĘDZEJ CZY PÓŹNIEJ WYROKAMI SĄDOWYMI BEZ WZGLĘDU NA TO CZY JEST SIĘ RADNYM, BURMISTRZEM CZY ZWYKŁYM KOWALSKIM.

A WSZYSTKO CO DOTYCZY OSÓB PUBLICZNYCH - W TYM CUDOWNYM WIRTUALNYM ŚWIECIE - JEST NA NASZE SZCZĘŚCIE WIDOCZNE, TEŻ ZAPEWNIONE PRAWEM. SZKODA TYLKO, ŻE O TO CO NAM SIĘ PRAWNIE NALEŻY MUSIMY TOCZYĆ WOJNY Z TYMI CO PRAWO ŁAMĄ