Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM MARZEń POD LINIą WYSOKIEGO NAPIęCIA - w nr 4/06

Recommended Posts

• Odpowiedzi 909
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Edyto poczytałam z ciekawości trochę o waszej gminie i władzach - niektórymi informacjami jestem porażona, ale to wasz świat

coś sie pojawia....coś się zmienia...coś znika w tym wirtualnym świecie....czyli link nieaktualny

Nie myśl!

Jeżeli myślisz, nie pisz!

Jeżeli piszesz, nie publikuj!

jeżeli publikujesz, nie podpisuj! - to cytat z tego co sobie pocztałam, a jak się już podpisałeś - to zawsze może się znaleźć ktoś ...

I chyba Pan Burmistrz zafunduje wam przynajmniej jeden dzień bezpłatnego korzystanie z obiektów Laguny :lol: :lol: :lol: , za chwilę też waszej własności, skoro z waszych pieniędzy spłacone zostaną wierzytelności jej obecnego właściciela czyli Fundacji na rzecz Budowy Obiektów Sportowych w Mieście i Gminie Gryfino (złożonej z przedstawicieli gminy, Zespołu Elektrowni Dolna Odra oraz trzech związków zawodowych - w latach 70 miasto przekazało je elektrowni, a ta przekazała Fundacji.). Jak pisała wasza prasa to Laguna ma jeszcze 10 mln euro niespłaconego kredytu, ponadto 7,3 mln zł należności dla firmy Prosynchem (przegrany proces sądowy z wykonawcą). 1,8 mln zł winna jest Dolnej Odrze za prąd i ciepło.

To tak na otarcie łez Edytko, przynajmniej możesz sobie np. pograć w tenisa a nie się ciągle matrić i płakać, dopóki oczywiście gmina będzie właścicielem Laguny :wink: , ale to już inny wątek, nie w Muratorze

Edyto, jeszcze jedno dot. inf z dnia 03-04-2006 12:32

BURMISTRZ MIASTA I GMINY GRYFINO INFORMUJE o wyłożeniu do publicznego wglądu wniosku Grupy Energetycznej ENEA SA w sprawie wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięcia polegającego na budowie dwutorowej linii napowietrznej 110 kV Dolna Odra- Chlebowo - czy było zawiadomienie o zakończeniu postępowania? - decyzja nie może byc wydana bo będzie z naruszeniem prawa

PANIE WOJEWODO !! KTO WYDAJE DECYZJĘ I CO Z UZGODNIENIAMI, OCENĄ???A WYŁOŻENIE JUZ BYŁO , ALBO Z PANA KTOŚ ROBI :wink: Edyto, czy ty o tym wiedziałaś, przecież w urządzie bywasz tak często, czy jakiś urzędnik poinformował cię o tym ???

A dla wiadomósci wszystkich - przyjrzyjcie się dacie 12.05.2006 protokołu ze spotkania ENEA i Burmistrza, które pokazała na forum Edytai i dacie 3.04.2006 wyłożenia decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach, a dotyczy to zapewne kabli nad domem Edyty :evil: ŻENUJĄCE EDYTO JAK ONI WAS TRAKTUJĄ

Ale trzymajcie się, wszyscy was wspieramy

NIC NIE WIEM O TYM CO PISZESZ!!!!!!!

A W URZEDZIE BYWAM BARDZO CZęSTO!!!!!

SKAłDALIśMY DO gMINY PISMO O INFOROWANIU NAS O WSZELKICH DOKUMENTACH WNIOSKACH SPOTAKNIACH ZWIąZANYCH Z BUDOWą TEJ LINII-I JAK WIDAć PISMO TRAFIłO CHYBA DO KOSZA?!!!

UCHWAłA O ZMIANIE LINII JEST NADAL OBOWIąZUJąCA, BURMISTRZOWI ZOSTAłO POWIERZONE JEJ WYKONANIE, CZYLI Z JEDNEJ STRONY MA REALIZOWAć COś CO POZOSTAJE W WILEKIEJ KOLIZJI Z TYM CO ROBI!!!!

CZY POWINNIśMY BYć ZAWIADOMIENI O TEJ PROCEDURZE?

NADMIENIę TU, żE JESTEśMY WłAśCICIELAMI INNEJ DZIAłKI W GMINIE GRYFINO, SąSIAD ZAMIERZA BUDOWAć KURNIK-W ZWIąZKU Z TYM DOSTAłAM ZAWIADOMIENIE O WSZCZęCIU POSTęPOWANIA ADMINISTRACYJNEGO W SPRAWIE WYDANIA DECYZJI O śRODOWISKOWYCH UWARUNKOWANIACH ZGODY NA REALIZACJę WW. PRZEDSIęWZIęCIA-PODPISANE BURMISTRZ MIASTA I GMINY GRYFINO HENRYK PIłAT.

WIęC URZąD POWIADAMIA O TYM O CZYM TYLKO CHCE???

CZY NIE JEST TO śWIADOME DZIAłANIE NA NASZą SZKODę, POMIMO ZAWARTEJ UGDODY I UCHWAłY.

NIECH MNIE KTOś OśWIECI-ENEA W OBECNYM KSZTAłCIE POZWOLENIA NA BUDOWę NIE DOSTANIE, PRAWNIK BURMISTRZA NA PEWNO MU TO WYłOżYł. ENEA WIęC PRóBUJE JEDNAK WSZYTKIMI MOZLIWYMI SPOSOBAMI-ALE PRZECIEZ JEST TO NIE ZGODNE Z PRAWEM.

A BURMISTRZ PRZYKłADA DO TEGO RęKę, CZYLI CO POPIERA DZIAłANIA POLEGAJACE NA NIE PRZESTRZEGANIU PRZEPISóW????

Analiza, którą Enea złożyła do planu -w grudniu 2003 r. została sporzadzona przez Pracownię Badawczo Projektową Ochrony Środowiska PROMAR

z siedzibą w Szczecine ul. Spółdzielców 25/5

Autorem prognozy jest mgr inż Nikodem Marcinkowski.

Prognoza jest dość długa-ale genaralnie zapisane jest , w kwestii mnie dotyczącej że linia nie przebiega przez tereny gdzie stwarzałaby zagrożenie dla zdrowia człowieka i omija działki z budynkami przeznaczonymi na stały pobyt ludzi.

Co dziś zapisze pracownia której Enea zleciła zrobienie takiej prognozy biorąc pod uwagę fakt, że na trasie planowanej linii stoi mój dom!!!!

Dusiu skany tej starej prognozy z 2002 i pismo wiesz jakie przeslę na skrzynkę.

Pozdrawiam Edyta

A to kawałek przepisów prawa dot w/w sprawy

Dz.U. 2001 nr 62 poz. 627 Ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo ochrony środowiska m.in.

Dział II Definicje i zasady ogólne

Art.3 Ilekroć w ustawie jest mowa o:

11) oddziaływaniu na środowisko - rozumie się przez to również oddziaływanie na zdrowie ludzi,

19) podaniu do publicznej wiadomości - rozumie się przez to ogłoszenie informacji, w sposób zwyczajowo przyjęty, w siedzibie organu właściwego w sprawie

oraz poprzez obwieszczenie w pobliżu miejsca planowanego przedsięwzięcia , …..- BYŁO???

Podaję tu na forum informację, że złożyłam wras z sąsiadami, których Gmina nie raczyła powiadomić o tak istotnym fakcie jakim jest budowa linii WN na posesjach zainteresowanych-PISMO-WEZWANIE DO USUNIęCIA NARUSZENIA PRAWA POPRZEZ STWIERDZENIE NIEWAżNOśCI LUB UCHYLENIE CZęśCI PLANU ZAGOSP. PRZESTRZENNEGO KTóRY PRZEWIDUJE LINIę WYSOKIEGO NAPIęCIA NAD DACHEM MOJEGO WYBUDOWANEGO DOMU.

ZGODNIE Z PRZEPISAMI BURMISTRZ MA 30 DNI NA ZAJęCIE STANOWISKA-JESLI TEGO NIE ZROBI SPRAWę KIERUJEMY DO SąDU ADMINISTRACYJNEGO.

WIEC DRODZY FORUMOWICZE - CZAS START-MOżE BęDę ZANUDZAć WAS Tą ODLICZANKą-ALE PROSZę LICZCIE ZE MNIE, A NIECH WSZYSCY CI DLA KTóRYCH TO NIEWYGODNE-WIEDZą, żE PATRZY IM NA RęCę SPORE GRONO!!!!

Żałuję bardzo, że od samego początku nie wybrałam takich środków do dochodzenia swoich praw-bardzo, ale to bardzo byłam naiwna-wierząc że ten urząd przez który min. znalazłam się w tej sytuacji coś dla mnie zrobi.

TAK Z SAMEGO RANA-BO KOMPUTERY W URZEDZIE JUZ PO PORANNEJ KAWCE NA PEWNO ODPALONE.

KOCHANI URZęDNICY URZęDU MIASTA I GMINY GRYFINO ZOSTAłO WAM JESZCZE 29 DNI NA USUNIęCIE NARUSZENIA PRAWA POPRZEZ STWIERDZENIE NIEWAżNOśCI LUB UCHYLENIE CZęśCI PLANU ZAGOSP. PRZESTRZENNEGO, KTóRY PRZEWIDUJE LINIę WYSOKIEGO NAPIęCIA NAD DACHEM NASZEGO WYBUDOWANEGO śLICZNEGO DOMKU.

CZEKAMY Z NIECIERPLIWOśCIą

EDYTA I ARKADIUSZ BIENICEWICZ

MIłEGO DNIA I OWOCNEJ PRACY :wink:

ZAZNACZę JESZCZE , żE WEZWANIE BURMISTRZA DO USUNIęCIA NARUSZENIA PODANE ZOSTAłO DO WIADOMOśCI WOJEWODY, MARSZAłKA WOJEWóDZTWA I RZECZNIKA PRAW OBYWATELSKICH.

NIECH BURMISTRZ NIE MYśLI, żE KOLEJNY RAZ ZAłATWI SPRAWę PO CICHU, MY JUż NA TO NA PEWNO MU NIE POZWOLIMY!!!!!

DOść JUż TYCH KłAMSTW, IGNORANCJI, ZWODZENIA I...UKłADóW Z ENEA.

BO JAK NA RAZIE BURMISTRZ ROBI DOBRZE WSZYSTKIM INNYM STRONOM TEJ SPRAWY-A NIE NAJBARDZIEJ ZAINTERSOWANYM-CZYLI NAM.

Edyto - zgodnie z art.24 Ustawy Prawo ochrony środowiska masz prawo zrobić kopię dokumentów dot. wniosku ENEA o wydanie decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach (j.w), a ponieważ już minął termin składania uwag i wniosków musisz wiedzieć o co chodzi . Burmistrz nie skorzystał z art 32 1 2 ww ustawy ) -

bo po co sobie zawracać głowę takim śmieciem jak ty

- i nie zostałaś powiadomiona.

Napisz skargę

PANIE BURMISTRZU CHOĆBY PAN NA GŁOWIE STANĄŁ - USTALENIA PLANU MÓWIĄ - ZAKAZ LOKALIZACJI OBIEKTÓW PRZEZNACZONYCH NA STAŁY POBYT LUDZI wszystko jest i będzie do zaskarżenia!!

A pogodzenie konfiktu jest bardzo proste - należy wycofać wniosek ENEA i zrealizować uchwałę zmieniającą ten feralny plan, albo przyjąć i zrealizować jakąś inną sensowną zmianę. Namawiam też projektantów studium, żeby nie dali się wpuścić w ten kanał, bo firma (całkiem niezła) przypłaci to śmiercią na rynku, a ja się o to osobiście postaram.

A urzędnicy niech się trochę popukają w czoło i przestaną wydawać decyzje, przynajmniej do czasu aż studium będzie uchwalone, bo za chwilę takich :evil: spraw jak Edyty będą setki!!!

Znając życie kozłem ofiarnym, bo zawsze taki być musi, będzie pewnie projektant planu no i może jeszcze pare osób...

OSOBIŚCIE MAM NADZIEJĘ ŻE PAN TEŻ PONIESIE ZA TO ODPOWIEDZIALNOŚĆ ale to już sprawa w rękach Pana Wojewody Zachodniopomorskiego

NARAŻA PAN GMINĘ PRZEDE WSZYSTKIM NA OLBRZYMIE KOSZTY SĄDOWE I ROSZCZENIOWE, O CZYM PAN BĘDZIE ZAWIADAMIAŁ W BIP I ODSTRASZA PAN TAKIMI DZIAŁANIAMI POWAŻNYCH INWESTORÓW że nie wspomne o ośmieszaniu urzędu

MAM TEŻ NADZIEJĘ, ŻE RADNI :oops: :oops: :oops: MIASTA I GMINY GRYFINO ZROBIĄ TO CO DO NICH NALEŻY, BO CHYBA COŚ ŚLUBOWALI

Na bieżąco informuję wszyskich czytających to forum-tych, którzy mocno trzymają kciuki i dopingują mnie i tych, którzy niestety kciuki-mają ale skierowane w kierunku podłogi(wiemy o kogo chodzi)- o wszystkich nowych wiadomościach w mojej sprawie.

A więc złożyłam dziś pismo -skarę do Wojewody Zachodniopomorskiego Pana Roberta Krupowicza-SKARGę NA DZIAłANIE BURMISTRZA MIASTA I GMINY GRYFINO, KTóY śWIADOMIE DZIAłA NA MOJą SZKODę, DOPUSZCZAJąC TYM SAMYM DO EWENTUALNEGO WYWłASZCZENIA, POMIO PODJęTEJ I AKTUALNEJ UCHWAłY RADY MIEJSKIEJ ODNOśNIE ZMIANY PRZEBIEGU LINII -KTóRA WłAśNIE JEMU POWIERZYłA JEJ WYKONANIE.

MAM NADZIEJę, żE WOJEWODA WSKAżE BURMISTRZOWI, KTóRY JAK WIDAć TROCHę SIę POGUBIł W SWOICH OBOWIąZKACH -JEDYNą!MOżLIWą!WłAśCIWą!DROGę-JAKą JEST ZMIANA PRZEBIEGU LINII, CZY TEż UNIEWAżNENIE W CAłOśCI CZY TEż W CZęśćI PLANU ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO, KTóRY PRZEWIDUJE LINIę NAD DACHEM MOJEGO DOMU.

Może wtedy dotrze to do tych sprawców całego zamieszania-bo jak na razie widać-że ogłuchli, oślepli i nic nie czują!!!!!

Nie słyszą naszych próśb, żadań, nie widzą, że wyrządzają nam straszną krzywdę i brak im zupełnie wyczucia-bo tak nie traktuje się nawet? no właśnie nawet nie wiem kogo w tym miejscu wymienić...

Bo określenie Dusi, że Burmistrz traktuje nas jak śmieci jest mocno delikatne.

Edyto

jesli nie zostanie wycofany wniosek Grupy Energetycznej ENEA SA w sprawie wydania decyzji o środowiskowych uwarunkowaniach zgody na realizację przedsięwzięcia polegającego na budowie dwutorowej linii napowietrznej 110 kV Dolna Odra- Chlebowo - a gmina ma podstawę do wycofania bo m.in. złożyłaś wezwanie do usunięcia naruszenia - to składasz skargę z art. jw że naruszony został tryb , a ponieważ może być naruszony twój interes prawny żądasz ponownego wyłożenia do publicznego wglądu.

Czuwam oczywiście !!!!! i dni do odpowiedzi przez Burmistrza ubywa....

Liczę, liczę Panie Burmistrzu i to odliczanie kontrolowane przez duuużżże grono i liczę też na to, że w końcu zrobi Pan coś sensownego, wywiąże się Pan z deklaracji i obietnic, które Pan nam składał-W żADNYM RAZIE TAK DLA PRZYPOMNIENIA NIE BYłA TO LINIA NAD DACHEM!!!!

My też Edytko

i jeszcze jedno sprawdź w gminie w dokumentach dot. wniosku ENEA , czy jest uzgadnienie z m.in. ochrony środowiska - zakres i stopień szczegółowości informacji wymaganych w prognozie oddziaływania na środowisko.

A DLA WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH:

Dz.U. 2004 nr 257 poz. 2573 Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 9 listopada 2004 r. w sprawie określenia rodzajów przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko oraz szczegółowych uwarunkowań związanych z kwalifikowaniem przedsięwzięcia do sporządzenia raportu o oddziaływaniu na środowisko

§ 3. 1. Sporządzenia raportu o oddziaływaniu przedsięwzięcia na środowisko mogą wymagać następujące rodzaje przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko:

7) stacje elektroenergetyczne lub napowietrzne linie elektroenergetyczne, o napięciu znamionowym nie niższym niż 110 kV, niewymienione w §2 ust.1pkt 6;

§ 5. Szczegółowymi uwarunkowaniami, związanymi z kwalifikowaniem przedsięwzięcia mogącego znacząco oddziaływać na środowisko, wymienionego w § 3, do sporządzenia raportu o oddziaływaniu na środowisko są:

1) rodzaj i charakterystyka przedsięwzięcia, z uwzględnieniem:

d) emisji i występowania innych uciążliwości,

e) ryzyka wystąpienia poważnej awarii, przy uwzględnieniu używanych substancji i stosowanych technologii;

2) usytuowanie przedsięwzięcia - ze zwróceniem uwagi na możliwe zagrożenie środowiska - zwłaszcza przy istniejącym użytkowaniu terenu, zdolność samooczyszczania się środowiska i odnawianie się zasobów naturalnych, walory przyrodnicze i krajobrazowe oraz uwarunkowaniami miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego – uwzględniającę:

f) obszary, na których standardy jakości środowiska zostały przekroczone,

3) rodzaj i skala możliwego oddziaływania rozważanego w odniesieniu do uwarunkowań wymienionych w pkt 1 i 2, wynikające z:

a) zasięgu oddziaływania - obszaru geograficznego i liczby ludności, na którą przedsięwzięcie może oddziaływać,

d) prawdopodobieństwa oddziaływania,

e) czasu trwania, częstotliwości i odwracalności oddziaływania.

ORAZ

Prawo ochrony środowiska Art. 46a.

7. Organem właściwym do wydania decyzji o środowiskowych unkowaniach jest:

1) wojewoda – w przypadku:

a) będących przedsięwzięciami mogącymi znacząco oddziaływać na środowisko, o których mowa w art. 51 ust. 1 pkt 1:

- napowietrznych linii elektroenergetycznych,

I O ILE SIĘ ORIENTUJĘ TO TYLKO FRAGMENT LINII 110 KV :wink:

TO TYLKO OCZYWIŚCIE JEDNA Z WIELU PODSTAW DO ZASKARŻENIA

I Aż SIę PROSI ABY W TYM MIEJSCU NAPISAć C ENEA PRZEDTAWIłA W PROGNOZIE ODDZIAłYWANIA NA śRODOWISKO, KTóRą ZłOżYłA W GRYFIńSKIM URZęDZIE MIASTA I GMINY

DLA PRZYPOMNIENIA-ENEA WIE, żE MAM WYBUDOWANY DOM, MA śWIADOMOść ISTNIENIA KOLIZJI I CO ROBI?

W prognozie jest napisane...

-trasa linii w dużej mierze przebiega przez tereny o charakterze rolnym i leśnym, z dala od jakiejkolwiek zabudowy mieszkaniowej, czy tez innych terenów wymagającej specjalnej ochrony

-na obszarach w bezpośrednim sąsiedztwie linii nie występuje zabudowa mieszkaniowa

-trasę linii wyznaczono w obszarze zarezerwowanym w planie zagpospodarowania przestrzennego, co pozwoliło na poprowadzenie inwestycji z dala od budynków mieszkalnych.

-w przypadku analizowanej inwestycji nie ma możliwości jej realizacji w innym wariancie z uwagi na brak alternatywy.

-ewentualne zbliżenie linii do zabudowy mieszkaniowej są na tyle odległe, że nie kolidują z nią

Do prognozy dołaczone są załaczniki graficzne- mapy dokładnie takie, jakie Enea podłączyła do prognozy w 2002 r, tyle, że stan obecny na gruntach jest inny.

Enea dobrze o tym wie, a zasłanianie się celem publicznym -nie daje im prawa do łamania przepisów.

To co chcą zrobić to jawny przekręt, wydaje mi się, że albo liczyli na to, że w Urzędzie nikt się nie zorientuje, albo przymknie oko-bo przecież Burmistrz i Dyrektor Enea uzgodnili już wspólne wygodne dla nich stanowisko.

Prognoza została sporządzona przez Biuro Studiów i Projektów Energetycznych Energoprojekt Kraków S.A. -opracowanie prof dr hab inż.Wojciech Batko

Jestem porażona tym co sie dzieje, nie długo okaże się, że nasza budowa to nie tylko afera administracyjna, ale też karna.

Bo jak tak dalej pódzie, to kto wie...