Edyta B. 11.07.2007 09:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2007 Wyznaczony został termin rozprawy w WSA na 9 sierpnia.Poza tym- piszemy uwagi do studium i dopieszczamy domek.Wrzucę pózniej protokół z dyskusji publicznej w sprawie studium-tak do poczytania.Tymczasem uciekamy z Bartkiem na spacerek.Pozdrawiam Edyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 20.07.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Wyznaczony został termin rozprawy w WSA na 9 sierpnia no to za chwilę Napisałaś uwagi do studium? Pojawiły się nowe istotne dla studium uwarunkowania http://www.kprm.gov.pl/070717rm.htm Rząd zaakceptował: "Stan realizacji sieci Natura 2000 w Polsce" wraz z listą nowo proponowanych specjalnych obszarów ochrony siedlisk (SOO) oraz listą nowo proponowanych obszarów specjalnej ochrony ptaków. to link do tych obszarów http://www.mos.gov.pl/2prawo/prace_legislacyjne/projekty_do_konsultacji/ochrona_przyrody/index.shtml otwórz część 2/2 w tym np. poszerzenie obszaru Jeziora Wełtyńskie już nie na liście shadow http://images30.fotosik.pl/32/af124b9297f65ed9m.jpg a to shadow z przebiegiem linii który już kiedyś pokazałaś http://images2.fotosik.pl/142/920c6b40ba41a49em.jpg zobaczymy co na to instytucje składające wnioski i uzgadniające/opiniujące no i co z decyzją środowiskową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta B. 20.07.2007 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Ciekawe co na to wszystko instytucje składające wnioski i uzgadniające/opiniujące studium.Ciekawe jest , że poszerzenie wg rozporządzenia link powyżej-zostało zaopiniowane przez właściwe miejscowo rady gmin.Skoro projektant jak to powiedział robił studium na zlecenie Gminy-dlaczego więc wolą gminy nie było zaznaczenie obszarów z shadow list przy Jeziorach Wełtyńskich. Przecież do czasu uchwalenia studium obszary z shadow będą włączone do Natury 2000-a same Jeziora Wełtyńskie będą powiększone.W tej sytuacji planowana linia tnie jeszcze większy obszar terenów mających znaczenie dla ochrony wartości przyrodniczych Europy. O to czy obszary z shadow list powinny jednak znaleźć się w studium zapytałam najbardziej zorientowaną w temacie Państwową Radę Ochrony Przyrody.To odpowiedź otrzymana drogą mailową: Obszary z "shadow list" są przygotowanymi przez ekspertów projektamiobszarów Natura 2000. Nie są więc istniejącą formą ochrony przyrody, ale są"projektowaną formą ochrony", tak jak np. projektowane i proponowanerezerwaty i in. Fakt, że zespół ekspercki zaprojektował te obszary w taki anie inny sposób, powinien być wskazaniem, że prawdopodobnie znajdują się nanich wartości przyrodnicze podlegające obligatoryjnej ochronie wynikającej zprawa europejskiego i polskiego. Wydaje się że jest to istotne uwarunkowaniezagospodarowania przestrzennego. Uwaga, proszę zachować czujność, bo status poszczególnych obszarów szybkosię zmienia. W najbliższym czasie można się spodziewać nowego rozporządzeniaMinistra Środowiska w sprawie obszarów ptasich (m.in. Jeziora Wełtyńskiebędą większe). Dzisiejsze obszary shadow jeszcze przed zakończenia prac nadstudium mogą więc stać się faktycznymi. Z poważaniemPaweł PawlaczykZ-ca przewnodniczącego PROP i jeszcze to: Proszę m. in zwrócić uwagę na wtorkowe (17.07) decycje Rady Ministrów -obszar siedliskowy Dolna Odra zmienia status z "shadow" na oficjalny, a wprzypadku obszaru ptasiego Jeziora Wełtyńskie będzie powiększenie do granicz "shadow". Pozdrawiam, Pawel Pawlaczyk Na pewno zawrzemy powyższe w uwadze-ciekawe jakie beznadziejne w typowym dla siebie stylu uzasadnienie-naszej "nieuzasadnionej w jego odczuciu uwagi zaserwuje Pan Burmistrz. Pokażę oczywiście.Zostaje jeszcze Rada...-ale działanie rady patrząc wstecz pokazało niejednokrotnie-że nie da rady-nic zrobić dla mieszkańców-znacznie wygodniej załatwiając przy tym prywatne interesy jest wykonywać wole Burmistrza i sprzyjać inwestorowi.pozdrawiam Edyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta B. 20.07.2007 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 Ap inwestora-to Enea z prawnikami-podobno szuka zgodnie z postanowieniem z UW dotyczącym złożonego raportu- innych możliwości zrealizowania liniiDokładnie jak zinterpretować zakaz istnienia w tym samym miejscu linii i domu-tak, żeby jedno i drugie mogło istnieć.Nie wiem za kogo mają sie Ci kolesie od prądu-rozumiem hasła pod tytułem cel publiczny-ale nie można forsować takiej inwestycji mając wszystkich i wszystko (przepisów prawa) za nic.Ale takie cuda w tej firmie to chyba żadne novumhttp://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,62206,2496472.html Dyrekcja się zmieniła, ale metody działania jak widać nie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta B. 20.07.2007 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2007 ------------Post usunięty zgodnie z Regulaminem Forum------------------ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 21.07.2007 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 Edyta to ten sam Pan D.W.? pamiętasz? PostWysłany: Sob, 3 Czerwiec 2006 22:29 Temat postu: Jak powiedział Pan Dyrektor Oddziału ENEA S.A. w Szczecinie Dariusz Wieczorek - cyt....ENEA S chce składać wniosek o uzgodnienie... Dopiero po uzyskaniu uzgodnień może wystąpić o pozwolenie na budowę, którego Pani Naczelnik Wydziału Architektury i Budownictwa Starostwa Powiatowego Magdalena Łozińska-Różak nie wyda, bo nie może..... Pan Dyrektor Oddziału ENEA S>A. w Szczecinie Dariusz Wieczorek cyt.:...przyjmie wariant wywłaszczeniowy, ... czyli kto przyjmie? czyli kto tu rządzi? nie Burmistrz? http://www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4294119.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 21.07.2007 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2007 ------------Post usunięty zgodnie z Regulaminem Forum------------------ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta B. 22.07.2007 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 Edyta to ten sam Pan D.W.? pamiętasz? PostWysłany: Sob, 3 Czerwiec 2006 22:29 Temat postu: Jak powiedział Pan Dyrektor Oddziału ENEA S.A. w Szczecinie Dariusz Wieczorek - cyt....ENEA S chce składać wniosek o uzgodnienie... Dopiero po uzyskaniu uzgodnień może wystąpić o pozwolenie na budowę, którego Pani Naczelnik Wydziału Architektury i Budownictwa Starostwa Powiatowego Magdalena Łozińska-Różak nie wyda, bo nie może..... Pan Dyrektor Oddziału ENEA S>A. w Szczecinie Dariusz Wieczorek cyt.:...przyjmie wariant wywłaszczeniowy, ... czyli kto przyjmie? czyli kto tu rządzi? nie Burmistrz? http://www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4294119.html To ten sam Pan D.W. i to ten sam Pan H.P. http://samorzad.pap.com.pl/?bez_id=510010823003282&dzial=&poddzial=&d=510010823003282 Pewno dlatego Pan H.P. łatwiej dogadywał się z Panem D.W.niż z nami. Ciągnie swój do swego... Bo jak inaczej wytłumaczyć sobie potajemne spotkania Pana D.W. z Panem H.P.w naszej spawie bez nas. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 22.07.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2007 a pamiętasz co pisałyśmy o Lagunie rok temu......... a po roku Czw Lip 05, 2007 21:34 Myślę, że do dzisiaj tematem tabu była także w jakimś sensie Laguna. W minionym tygodniu po morderczej pracy dotarłem do szeregu dokumentów, które rzucają nowe światło na problem. Okazuje się, że od lat na linii Gmina - Laguna stale i bez skrupułów łamano prawo. Z premedytacją. Żeby nie było tak, że za chwilę ktoś napisze o snuciu domysłów, informuję moich wyborców, że na dzisiejszej sesji złożyłem wniosek o wypracowanie stanowiska przez Komisję Rewizyjną Rady Miejskiej, w sprawie materiału Regionalnej Izby Obrachunkowej wykazującego krok po kroku, liczne dowody łamania prawa. W mojej opinii istnieje szereg powodów, aby skierować wniosek do prokuratury, celem pociągnięcia do odpowiedzialności tych, którzy za ten stan odpowiadają. Z materiałem zapoznaje się także jeden z dziennikarzy lokalnej prasy. Nie ukrywam, że liczę na poinformowanie społeczności lokalnej o skali matactw. Jeżeli jednak ten materał zostanie przemilczany, w całości opublikuję go w internecie. Pozdrawiam Paweł Nikitiński my to chyba wróżki jesteśmy czy co macie ten jeden raz w tygodniu basen za darmo? http://www.gryfino.info/printview.php?t=3299&start=0&sid=689a8fbe4841f29a2647d9325f5c9b1e i o planie zp pisałyśmy rok temu wtorek, 20 czerwca 2006, 7dnigryfina Dziewięćdziesiąt dziewięć procent Niemal 200 domków wypoczynkowych – już w przyszłym roku ma ruszyć taka inwestycja na terenach przyległych do Laguny. O zainteresowaniu zagranicznego podmiotu (mówi się o inwestorze hiszpańsko-portugalskim) terenami przy Lagunie informowaliśmy kilka tygodni temu. Jak się okazuje, działania w tej sprawie przebiegają bardzo szybko, nie tak jak to wcześniej bywało z podobnymi koncepcjami. -- Jest już umowa przedwstępna, inwestor wpłacił 10% zaliczki, oceniam szansę powodzenia tego projektu na 99% -- mówi burmistrz Piłat. Kluczowy plan Jednym z niewielu warunków jakie postawił inwestor, jest sporządzenie przez gminę planu zagospodarowania miejscowego. Jest on już na ukończeniu, w ocenia burmistrza do października (wersja optymistyczna) lub do końca roku, ma zakończyć się proces jego uzgodnień. -- Jeśli to się uda, już wiosną będą mogły ruszyć prace budowlane – zapowiada H. Piłat. Projekt to duża szansa dla Laguny i gminy Gryfino. Miejsca noclegowe zapewnią centrum wodnemu dodatkowych klientów, a działający podmiot gospodarczy, to nowe miejsca pracy dla gryfinian. Za tereny na których mają stanąć domki fundacja zarządzająca Laguną ma otrzymać ponad trzy miliony złotych. Poprawi to kondycję i ułatwi jej przejęcie przez gminę. Negocjacje o Lagunie Równocześnie toczą się prace nad przejęciem Laguny przez gminę. -- Sytuacja jest skomplikowana i zmienia się dynamicznie – ocenia burmistrz – Chcę, aby rada upoważniła mnie do rozmów, tak aby później nie było niedomówień. Wątpię, aby Lagunę udało się przejąć w tej kadencji, bardziej prawdopodobny jest termin końca roku 2006 – informuje burmistrz. plan już jest ale coś w nim poprawiano chyba intensywność zabudowy http://7dnigryfina.com/news/index.php?id=1150803017 ile tam w końcu wyszło za m2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta B. 25.07.2007 07:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2007 ------------Post usunięty zgodnie z Regulaminem Forum------------------ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 02.08.2007 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2007 Wyznaczony został termin rozprawy w WSA na 9 sierpnia. półtora roku temu napisałaś Walki z wykonawcami to małe piwo, ba sama przyjemność!!! Cały ubiegły rok spędziłam w urzędach, u prawników itd. Każdy dzień to katastrofa wstajesz rano i dalej musisz sie z tym zmagać. A chciałam mieć dom zgodny z feng shui- dobra energia itd.Jak na razie to moja budowa jest naładowana energią o mocy 110 kv. Dzięki wielkie za zainteresowanie Pozdrawiam Życzę ci żeby sąd unieważnił plan i żeby ten horror się wreszcie skończył bo wiem co czujesz i tak sobie myślę że przeciętny człowiek nie poradziłby sobie, psychicznie przede wszystkim JESTEŚ WIELKA I CAŁA TWOJA RODZINA trzymam kciuki razem ze śledzącymi na forum Wasz kawałek życia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta B. 08.08.2007 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Nowe doniesienia... W końcu odezwała sie do nas Krajowa Izba Urbanistów ! Jak sądzę była to reakcja-na skargę, którą po pośrednictwem powyższej złożyliśmy do WSA w Warszawie-na bezczynność Krajowego Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej Izby Urbanistów zarzucając mu naruszenie Regulaminu Krajowego Rzecznika Odpowiedzialności Zawodowej i Okręgowych Rzeczników Odpowiedzialności Zawodowej Izby Urbanistów. Wysłalismy kilka pism-żeby krajowy zmobilizował Rzecznika Zachodniej Okręgowej Izby Urbanistów we Wrocławiu-do którego wniesliśmy 16.11.2006 r.o wszczęcie postepowania dyscyplinarnego przeciwko osobom opracowującym studium. ------------Post usunięty zgodnie z Regulaminem Forum------------------ Brak natomisat ostatecznej decyzji co do stwierdzenia zawinionego naruszenia obowiązków przez urbanistów opracowujacych studium dla Gryfina wynika : Z TRUDNOŚCI Z ZEBRANIEM NIEZBĘDNEGO MATERIAŁU DOWODOWEGO JAK I WOLI MOŻLIWIE PEŁNEGO WYJAŚNIENIA WSZYSTKICH OKOLICZNOŚCI SPRAWY... Dziwne... skąd ta trudność w dostępie do dokumentów?przecież wiekszosć info jest ogólnie dostępna-my sami zresztą gdyby tylko do nas się zwrócono-z chęcią przesłalibyśmy niezbędny materiał. Nie mniej dziwne jest również cytowane powyżej stwierdzenie-że brak jest woli pełnego wyjaśnienia wszystkich okolicznośći sprawy. Kto nie chce gadać-nie napisano... Na koniec pisma Dyrektor Biura Krajowej Izby Urbanistów napisał-że jest przekonany, ze wszczęte z naszej inicjatywy postępowanie pozwoli na zbadanie i poznanie wszystkich okoliczności sprawy, niezależnie czy będą one przemawiały na korzyść czy niekorzyść członków Izby Urbanistów. O odpowiedzialności dyscyplinarnej każdego z nich rozstrzygnie niezależny sa dyscyplinarny. No! mam nadzieję!!!! ------------Post usunięty zgodnie z Regulaminem Forum------------------ Okręgowy Sąd Dyscyplinarny ZOIU - drugiej kadencji (2006-2009) Okręgowy Sąd Dyscyplinarny ZOIU składa się z 5 osób (przewodniczącego + 4 członków): 1 Agnieszka Nierzwicka-Mróz Przewodnicząca Okręgowego Sądu Dyscyplinarnego ZOIU Zielona Góra Członkowie Okręgowego Sądu Dyscyplinarnego 2 Marek Bryl Piaski (woj. wielkopolskie) 3 Alicja Czaban Poznań 4 Jerzy Kaszyca Gorzów Wielkopolski ------------Post usunięty zgodnie z Regulaminem Forum------------------ [/color] Może to samo nazwisko-tłumaczy dlaczego to całe postępowanie tak dłuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuugo trwa !!!!! Pozdrawiam Edyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta B. 08.08.2007 11:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2007 Jutro o godz 10 sprawa w WSA, która może zakończyć ten horror pt-"Jak budowałam dom w Gryfinie".Wszyscy nam Kibicujący Forumowicze-trzymajcie kciuki !Pozdrawiam Edyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta B. 09.08.2007 13:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2007 Rozprawa znów odroczona do 12 .09.Sąd nie przekazał pisma procesowego złożonego przez nas przeciwnikowi w związku z czym uznał, że może Gmina chciałaby się do powyższego ustosunkować.Szkoda, ze mecenas Gminny dał sobie na luz i wogóle sie nie stawił-bo może wcale nie chciałby odroczenia.Przeciez sam niejednokrotnie twierdził, że plan badał i nie ma tam żadnych uchybień.I tym sposobem dalej tkwimy w tym...bagnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koteczek126 21.08.2007 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2007 Witam Państwa, Jestem nowa na tym forum więc proszę o zrozumienie jeśli moje pytanie się powotórzy. Jestem też pełna podziwu dla Pani Edyty, muszę powiedzieć że inspiruje mnie Pani do działania, ponieważ mam pdobny problem. Na mojej działce stoi słup, gdzie linia średniego napięcia przechodzi przez sam środek działki, a w rogu do kompozycji jest transformator , wygląda to tak , że działka z trzech stron otoczona jest liniami średniego napięcia, wspaniałae miejsce na zasiedlenie. Działka ta jest "ojcowizną". Przygotowałam się już prawnie do batalii z Energą, ale brakuje mi jeszcze pomiaru pola siłowego, czy może Państwo orientujecie się kto takie pomiary wykonuje i ile może to kosztować? Będę wdzięczna za podpowiedź. Pozdrawiam wszystkich na Forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 30.08.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2007 Od Redakcji:Na prośbą jednej z osób biorących udział w procesie decyzyjnym dotyczącym sprawy - usunęliśmy jej nazwisko z forum. Zgodnie z Regulaminem Forum nie można atakować osoby, lecz należy odnosić się do problemu. Prosimy o dyskusję w duchu Regulaminu Forum.Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkuk 05.09.2007 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Trzymam kciuki za wygraną w sądzie !!! Krzysztof z Kamionek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 05.09.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2007 Na mojej działce stoi słup, gdzie linia średniego napięcia przechodzi przez sam środek działki, a w rogu do kompozycji jest transformator Przeczytaj dokładnie teksty w podanych linkach: http://www.projekty-domow.org/index.php/article.1053.html http://www.lexpress.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=803 Wydaje mi się, że jako właścicielka posesji masz prawo żądać usunięcia tej "pajęczyny" lub odszkodowania, bez potrzeby wykonywania dodatkowych badań wielkości pola siłowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta B. 06.09.2007 07:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2007 Od Redakcji: Na prośbą jednej z osób biorących udział w procesie decyzyjnym dotyczącym sprawy - usunęliśmy jej nazwisko z forum. Zgodnie z Regulaminem Forum nie można atakować osoby, lecz należy odnosić się do problemu. Prosimy o dyskusję w duchu Regulaminu Forum. Pozdrawiamy Oczywiście nie mam zamiaru naruszać regulaminu forum, ale jak widać wymienione usunięte osoby poczuły się...no właśnie jak? nie pisałam przecież nic innego jak faktów opartych na dokumentach. Z info uzyskanych w naszym urzędzie wiem, ze Burmistrz już ustosunkował się do uwag w jakim kształcie podobno ma być wiadomo w przyszłym tygodniu. 12 w środę kolejna już rozprawa w WSA -trzymajcie kciuki. Pozdrawiam Edyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta B. 13.09.2007 08:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Rozprawa po raz kolejny została odroczona.Tym razem dlatego, ze w składzie sędziowskim znalazł się sędzia, który odrzucił naszą skargę i zgodnie z przepisami nie może on orzekać w naszej sprawie.Bez komentarza...Nowa rozprawa została wyznaczona na 26 września-wiec znów czekanie.Pozdrawiam wszystkich serdecznie Edyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts