Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM MARZEń POD LINIą WYSOKIEGO NAPIęCIA - w nr 4/06

Recommended Posts

Edyta a co ze studium, na jakim jest etapie

i ku przestrodze a propos naruszania obszarów Natura 2000

http://www.europarl.europa.eu/meetdocs/2004_2009/documents/dt/677/677664/677664pl.pdf

http://www.gazetawyborcza.pl/1,75248,4487340.html

Edyta zwróć sę do Rady Ochrony Przyrody o pomoc w uruchomieniu np. petycji

rysunek projektu studium jest na stronach intrnetowych więc nie ma problemu żeby zebrać dokumenty

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 909
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wojewódzki Sąd Administracyjny

-20 lipca 2006 za pośrednictwem Rady Miejskiej w Gryfinie złożyliśmyw skargę:

na naruszenie trybu postępowania przy sporządzaniu planu zagospodarowania przestrzennego przez Zarząd Miasta i Gminy Gryfino „Zmiana w planie ogólnym zagospodarowania przestrzennego miasta i gminy Gryfino na obszarze przebiegu dwutorowej linii napowietrznej 110 kV od Elektrowni Dolna Odra do Chlebowa obszaru przebiegu dwutorowej linii”

i skargę na naruszenie trybu postępowania przy sporządzaniu planu zagospodarowania przestrzennego przez Zarząd Miasta i Gminy Gryfino oraz rażące naruszenia prawa przez Starostę Powiatu Gryfińskiego, Zarząd Miasta i Gminy Gryfino, Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino oraz Radę Miejską w Gryfinie w trakcie sporządzania, z dniem wejścia w życie i w trakcie obowiązywania planu zagospodarowania przestrzennego „Zmiana w planie ogólnym zagospodarowania przestrzennego miasta i gminy Gryfino na obszarze przebiegu dwutorowej linii napowietrznej 110 kV od Elektrowni Dolna Odra do Chlebowa

Skargi wpłynęły do sądu 16 sierpnia 2006

a potem

skarga odrzucona przez Sąd bo przedwczesna

skarga kasacyjna Edyty

skarga uwzględniona przez Sąd

pierwsza rozprawa odroczona bo gmina....

druga rozprawa odroczona bo Pan Sędzia....

a jutro ????????????

Pytanie: ile praw w tym kraju ma obywatel w starciu z urzędem i wielką firmą jest nadal aktualne.

wiesz czego życzę Ci i całej Twojej Rodzinie

A dziś ?

Dziś znów nic nie wynikło, bo rozprawa została odroczona.

Tym razem dlatego, ze Pełnomocnik gminy zdecydował sie jednak złożyć pismo procesowe ustosunkowując się tym samym na nasze pismo z dnia 4 lipca 2007 r.

Na ostatniej rozprawie na pytanie sędziego czy zamierza coś jeszcze wnieść-stwierdził, że nie ma po co-bo dokumenty planistyczne jakie są takie są i tego sie już się nie zmieni.

A jednak-coś mu się odwidziało. Oczywiście miał prawo coś jeszcze napisać, szkoda tylko, ze nie przesłał tego wcześniej-pismo jest z wczorajszą datą.

Nóż się otwiera...

Następny termin to 21 listopada.

Pozdrawiam Edyta

• 2 weeks później...

Witam!

Kiedy w ubiegłym roku czytalam artykuł w Muratorze dotyczacym pani problemu, szczerze współczując poyslałam ,że trzeba mieć wyjątkowego pecha ,zeby znaleźć się w takiej sytuacji budując dom. Sama byłam na etapie wybierania projektu mojego domu. Teraz znalazłam się w podobnej jak Pani sytuacji , z tym ,ze u mnie konflikt dotyczy gazu wyskoiego ciśnienia. Wybudowałam dom zgodnie w wydanym pozowleniem na budowę ( zgodność budynku na mapce potwierdzona jest inwenatryzacją geodety) , do zakończenia pozostało mi dosłownie ułożenie płytek na podłogach , podłączenie prądu i gazu i...mozna mieszkac. Niestety w momencie uzgodnienia podłaczu prądu wybuchła afera: okazało się że budynek stoi zbyt blisko gazu w tzw. kolizji z gazociągiem wyskiego ciśnienia i w związku z tym zostałam wezwana do starostwa. Pomijam ,że na poczatku urzednicy nawet chcieli mi wmówić moją pomylkę ( lub geodety ) przy budowe domu, całe szczęście ta kwestia upadła. W tej chwili sprawa jest na etapie uzgodnienia spotakania wszytskich stron tj. gminy ( która na samym poczatku wydała złe warunki zabudowy nie zauważywszy gazociągu w ogóle), gazowni, starostwa, nadzoru budowlanego ( który był na budowe przed "aferą" i nie stwierdził nieprawidłowości) , pracowników starostwa i architekta. Mają szukać tzw. winnego w mojej obecności . Gdyby była Pani uprzejma mi podpowiedzieć , z właśnego doświadczenia, czy na takie spotaknie mam przyjśc już z prawnikiem ??? ( Jezeli dojdzie do uchylenia pozowloenia na budowę przez Wojewodę bede musiała skarżyc do sądu starostwo o błędnie wydaną decyzję ). Z góry bardzo dziękuję za jakąkolwiek radę w tej sprawie.

Edyta nie przegap

ponowne wyłożenie studium

OBWIESZCZENIE

o wyłożeniu do publicznego wglądu projektu zmiany studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy Gryfino

Na podstawie art. 11 pkt 10 ustawy z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. Nr. 80 poz. 717) zawiadamiam o wyłożeniu do publicznego wglądu projektu zmiany studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy Gryfino w dniach od 18 października 2007 r. do 16 listopada 2007 r. w siedzibie Urzędu Miasta i Gminy w Gryfinie, 74-100 Gryfino ul. 1 Maja 16, w godzinach od 0800 do 1500.

Dyskusja publiczna nad przyjętymi w projekcie Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego gminy Gryfino rozwiązaniami odbędzie się w dniu 12 listopada 2007 r., o godz. 16.00 w sali konferencyjnej Urzędu Miasta i Gminy w Gryfinie (pok. nr 34).

Zgodnie z art. 11 pkt 11 ustawy, osoby prawne i fizyczne oraz jednostki organizacyjne nie posiadające osobowości prawnej mogą wnosić uwagi do projektu Studium.

Uwagi należy składać na piśmie do Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino, ul. 1 Maja 16, 74-100 Gryfino z podaniem imienia i nazwiska lub nazwy jednostki organizacyjnej i adresu, oznaczenia nieruchomości, której uwaga dotyczy, w nieprzekraczalnym terminie do dnia 10 grudnia 2007 r.

• 2 weeks później...

Edyta

to zmiany w studium, które Ciebie dotyczą

czy obszar alternatywny z ok. 40 ha rezerwy pod nową linię elektroenergetyczną to też obszar z dopuszczeniem zabudowy zagrodowej? :-? trudno się zorientować po szer. tych linii, lecą też po lasach :-? , warto to sprawdzić, bo jeśli tak, to można budować siedliska, a jeśli nie to właściciele chyba się nieźle zdenerwują na takie przyblokowanie trenu.

Jak widać na rysunku kolizyjny odcinek dotyczy tylko Ciebie. A co z sąsiadami po drugiej stronie drogi?

No i co wynika z wniesionych poprawek????? :evil: Kolizja wreszcie widoczna ale w dalszym ciągu dopuszczenie do rżnięcia linią wysokiego napięcia pięknego terenu i obszaru Natura, niewykorzystanie chociażby isniejącej linii po Waszej lewej stronie, istniejącej stacji elektroenergetycznej i pewnie kilku innych najmniej kolizyjnych możliwości rozwiązań, które wskazałby obiektywnie patrzący na sprawę urbanista elektroenergetyk. Zwłaszcza że to linia lokalna.

Takie zmiany przed kolejnym wyłożeniem przyjęła Rada Gryfina :evil: a wg mnie utrzymanie tego przebiegu linii to porażka władz miasta i gminy.

http://images32.fotosik.pl/15/1a1612b84c0a07ccm.jpg http://images31.fotosik.pl/15/3714b5520fac9c76m.jpg http://images32.fotosik.pl/15/60921fba15b541e9m.jpg http://images32.fotosik.pl/15/6c773f84d2275835m.jpg http://images33.fotosik.pl/15/921f5ce1bbb4bb3fm.jpg

I tereny mieszkaniowe tylko do obwodnicy z węzłem bezkolizyjnym, a za nią tylko tereny rolne? ale to nie moja sprawa.....

• 2 weeks później...

Edyta chyba pisałaś że wszczęte zostało postępowanie wyjaśniające dotyczące głównego projektanta studium. Popatrz na daty czy minął termin i zwróć się do Krajowego Sądu Dyscyplinarnego czy rozpatruje sprawę.

A może coś Ci przysłali?

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1) z dnia 31października 2002 r. w sprawie szczegółowych zasad i trybu postępowania dyscyplinarnego w stosunku do członków samorządów zawodowych architektów, inżynierów budownictwa oraz urbanistów.

(Dz. U. z dnia 23 listopada 2002 r.)

§ 15. 1. Postępowanie wyjaśniające prowadzone przez rzecznika odpowiedzialności zawodowej powinno być zakończone w terminie 2 miesięcy od dnia wszczęcia postępowania wyjaśniającego.

2. W szczególnie uzasadnionym przypadku Krajowy Rzecznik Odpowiedzialności Zawodowej może przedłużyć okres postępowania wyjaśniającego na czas oznaczony, nie dłuższy niż 2 miesiące.

3. W przypadku niezakończenia postępowania wyjaśniającego w terminie 4 miesięcy, akta sprawy przekazuje się Krajowemu Sądowi Dyscyplinarnemu, który może przedłużyć postępowanie wyjaśniające na czas oznaczony.

popatrz jeszcze na kawałek studium i ten "urwany" teren zabudowy zagrodowej prawie naprzeciwko Was, taki jest obszar tego siedliska, nie dochodzi do drogi? czy jednak wchodzi w strefę?

http://images32.fotosik.pl/15/60921fba15b541e9m.jpg

Edyta jak debata, poszłaś? mam nadzieję że mieszkańcy też byli obecni, zwłaszcza właściciele gruntów tego wyznaczonego obszaru alternatywnego i nie zostawią tak tej sprawy.

Wszyscy powinniście zaprotestować przeciwko tej nowej linii i jej bezsensownemu przebiegowi :evil: :evil:

Czy ktoś zapytał po co ona jest? i co obsługuje?

gmina przyjęła Planu Rozwoju Lokalnego Gminy Gryfino na lata 2007-2013.

To teraz jest najważniejszy dokument - studium musi być z nim spójne

w pcie 2. Zadania z zakresu rozwoju infrastruktury technicznej

2.7. Zadania z zakresu rozwoju elektroenergetyki:

W ramach modernizacji i rozbudowy istniejącej na terenie gminy Gryfino

sieci elektroenergetycznej, gestor sieci planuje następujące inwestycje o

zasięgu ponadlokalnym:

- rozbudowę stacji 400/220 kV z możliwością dobrania nowego terenu,

- modernizacje istniejących linii 400kV i 220kV,

- budowę linii elektroenergetycznej o napięciu 400kV relacji Krajnik - Piła Krzewina,

- przebudowę linii elektroenergetycznych o napięciu 220kV na linie o napięciu 400kV, względnie na linie wielotorowe, wielonapięciowe,

- przystosowanie linii 220kV Krajnik- glinki do pracy dwutorowej poprzez

wywieszenie brakującego drugiego toru na istniejącej konstrukcji słupowej.

czyli ta linia jest lokalna :evil:

Ciekawa jestem czy dopuszczona jest na tym terenie alternatywnym zabudowa zagrodowa bo nie napisałaś, chociaż gołym okiem widać że powinna być tam jakaś mieszkaniówka, teren jest atrakcyjny i blisko do miasta

Jeśli tak to taka sytuacja jest w studim niedopuszczalna, jak to sobie główny projektant studium wyobraża??? będą wydawane pozwolenia na budowę siedlisk i powstanie plan z linią wysokiego napięcia????

Edyta czy te linie koło Chlebowa które już nie obejmuje plan są istniejące wn? trudno się zorientować z rysunku

http://images34.fotosik.pl/43/888c3fb662f6210bm.jpg

i dla przypomnienia przebieg linii, horror...

http://images2.fotosik.pl/236/ceb5eb0869a25fd5m.jpg

Wojewódzki Sąd Administracyjny

-20 lipca 2006 za pośrednictwem Rady Miejskiej w Gryfinie złożyliśmyw skargę:

na naruszenie trybu postępowania przy sporządzaniu planu zagospodarowania przestrzennego przez Zarząd Miasta i Gminy Gryfino „Zmiana w planie ogólnym zagospodarowania przestrzennego miasta i gminy Gryfino na obszarze przebiegu dwutorowej linii napowietrznej 110 kV od Elektrowni Dolna Odra do Chlebowa obszaru przebiegu dwutorowej linii”

i skargę na naruszenie trybu postępowania przy sporządzaniu planu zagospodarowania przestrzennego przez Zarząd Miasta i Gminy Gryfino oraz rażące naruszenia prawa przez Starostę Powiatu Gryfińskiego, Zarząd Miasta i Gminy Gryfino, Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino oraz Radę Miejską w Gryfinie w trakcie sporządzania, z dniem wejścia w życie i w trakcie obowiązywania planu zagospodarowania przestrzennego „Zmiana w planie ogólnym zagospodarowania przestrzennego miasta i gminy Gryfino na obszarze przebiegu dwutorowej linii napowietrznej 110 kV od Elektrowni Dolna Odra do Chlebowa

Skargi wpłynęły do sądu 16 sierpnia 2006

a potem

skarga odrzucona przez Sąd bo przedwczesna

skarga kasacyjna Edyty

skarga uwzględniona przez Sąd

pierwsza rozprawa odroczona bo gmina....

druga rozprawa odroczona bo Pan Sędzia....

trzecia rozprawa odroczona bo gmina...

a jutro????

Już po rozprawie !!!!!!!!!!!! niestety nie po sprawie, bo ogłoszenie wyroku nastąpi 5 grudnia.

Nasz mecenas podtrzymał wszystkie dotychczasowe zarzuty, pełnomocnik Gminny naturalnie zaprzeczył-mocno bronił planu-do tego stopnia, że stwierdził w sądzie, że "doskonałość "planu potwierdził już WSA i sam Wojewoda, bo gość który sprzedał nam działkę składał już skargę i Sąd Administracyjny w ramach postępowania administracyjnego zbadał już prawidłowość przeprowadzonej procedury planistycznej i nie stwierdził żadnych uchybień.

Pan mecenas zapędził sie trochę !!! skłamał, bo skarga poprzedniego właściciela działki nigdy nie została przez sąd rozpatrzona.

Po pierwsze-osoba ta nigdy nie złożyła skargi na uchwałę-tylko zarzut do projektu planu w trakcie procedury planistycznej a to zupełnie zupełnie co innego.

po drugie- zarzut ten został odrzucony postanowieniem sądu z przyczyn formalnych, bo został złożony po czasie.

Nasza mecenas wręczyła sądowi postanowienie WSA w tym przedmiocie.

To sie pełnomocnik gminny trochę zdziwił

:o

Widać, że gra tymi samymi metodami co nasz Burmistrz i cała reszta sympatyków Enea.

Czekamy więc do 5 grudnia...

Pozdrawiam Edyta

Nadrobię trochę zaległości informacyjnych.

Ap studium -tak jak Dusia napisała - w studium po naszych uwagach złożonych do Burmistrza - projektant XX :wink: wyrysował obszar zarezerwowany dla zmiany przebiegu linii, zaznaczył naszą działkę jako zabudowaną(a jednak można było !!!!!), oraz zaznaczył odcinek kolizyjny linii przewidziany do zmiany.

Panie projektancie XX -jak sądzę czyta Pan forum-a wnioskuję to po akcji usunięcia Pana danych personalnych przez Redakcję- sposób załatwienia uwagi w żadnym razie nas nie satysfakcjonuje.

Jasne-nastąpił postęp, przełom, diametralna zmiana Pana stanowiska w porównaniu to pierwotnej wersji studium i stanowiska jakie zajął Pan na pierwszej dyskusji publicznej.

Wtedy mówił Pan-że najważniejszy jest dla Pana plan i nie może Pan nanieść naszej zabudowy.

Oczywiście było to stwierdzenie nieprawdziwe, co potwierdzili nam inni fachowcy z pana branży.

Sposób rozwiązania sprawy zaproponowany przez Pana nie pokrywa się dokładnie z naszą uwagą.

Tak na marginesie Burmistrz rzekomo uwzględnił nasza uwagę-mamy to na piśmie.

My wnosiliśmy o zmianę przebiegu podając konkretne alternatywne trasy daleko za naszym domem.

Jest dla mnie nie zrozumiałe - po co projektant zaznaczył taki duży możliwy obszar do zmian - a tak krótki odcinek przewidziany do zmiany. Z jego rysunku wynika, że stup miałby niby stanąć przed moja działką ?????

A co z zabudową naszych sąsiadów po drugiej stronie ulicy?ich budynki nie znajdują się co prawda pod linią, ale w części w strefie jej oddziaływania.

Jak można proponować takie rozwiązania kiedy za naszym domem i domem sąsiadów jest masa gruntów niezabudowanych-jest gdzie przesunąć ta linię

Napiszemy wiec kolejna uwagę i jeszcze kolejną i skargę do Wojewody -a później jak trzeba będzie zaskarżymy studium do sądu.

Pozdrawiam Edyta

Najpierw odpowiemy Dusi – dopuszczona jest na tym terenie zabudowa zagrodowa, rzeczywiście teren jest bardzo atrakcyjny, widoki na lasy i naturalne oczka wodne, do centrum miasta około 3 kilometry, do najbliższego sklepu ok. 0,8 km . Więc wymarzone miejsce na odpoczynek po 8 godzinach pracy. Rzeczywiście tak jak Pani twierdzi nie powinna mieć miejsca taka sytuacja w studium. Będą tam budowane budynki mieszkalne !!!

Teraz Pani Edycie – pochwała za planowane kolejne uwagi i skargi do Wojewody oraz ewentualne zaskarżanie studium do sądu, ale jak można proponować alternatywny przebieg linii na działkach innych argumentując, że jest tam masa gruntów niezabudowanych gdzie można przesunąć linię? Dla tych działek są przecież wydane już warunki zabudowy. Przecież Pani kupując działkę bardzo dobrze zdawała sobie sprawę gdzie będzie przebiegała linia wysokiego napięcia. Nie było mowy w tamtych latach o przeprowadzeniu linii nad innymi działkami. Więc dlaczego wyraża Pani zdziwienie, że miałaby Pani mieć słupy na swojej działce? Jak może Pani pisać że nie jest dla Pani zrozumiałe – po co projektant zaznaczył taki duży możliwy obszar do zmian - a tak krótki odcinek przewidziany do zmiany wnosząc samej o zmianę przebiegu podając konkretne alternatywne trasy daleko za waszym domem. Czyli to na Pani wniosek projektant oznacza taki teren alternatywny, gdyż bierze pod uwagę prawdopodobne sprzeciwy właścicieli działek i tutaj ma niestety rację.

Przykre jest tylko to, że musimy dzięki Pani także walczyć o nasze prawa. Ale pocieszające że jest nas o wiele więcej.

chciałam odpowiedzieć Właścicielowi (Właścicielom) gruntu w tym obszarze alternatywnym

moje zdanie w tej sprawie wszyscy znają, teren jest bardzo wartościowy, powinien stanowić zaplecze rozwojowe miasta, i nie zabudowa zagrodowa lecz tereny mieszkaniowe o niskiej intensywności, czyli krótko mówiąc domki jednorodzinne

kiedyś tak jak Edyta uważałam że trzeba opracować sensowną koncepcję przebiegu tej linii, a Edyta wielokrotnie o tym mówiła, pisała i wnioskowała, to dowód jak łatwo manipulować ludźmi, projektant studium o tym zapewne Państwu nie powiedział :wink:

http://images31.fotosik.pl/53/64b48d158a07f14cm.jpg

teraz uważam - patrząc obiektywnie na sprawę - że TA NOWA DODATKOWA LINIA nigdy nie miała i nie będzie miała sensu NIE TYLKO NAD DOMEM EDYTY ALE W KAŻDYM INNYM MIEJSCU, NA TERENIE ALTERNATYWNYM TEŻ.

Wg mnie to był przekręt od samego początku

A może ....pomyślcie Państwo, gdyby Edyta tego wszystkiego nie zatrzymała........w końcu linii cały czas nie ma.......teren rżnęłaby kolejna linia wysokiego napięcia TRZECIA!!! w tym pięknym miejscu

A może dzięki uporowi i konsekwencji Edyty sąd uchyli tą debilną uchwałę???

Poza tym widać gołym okiem że Burmistrzowi a może i komuś jeszcze o taką Państwa reakcję chodziło, macie sobie skoczyć do oczu, a Burmistrz będzie robił swoje

NIE DAJCIE SOBĄ MANIPULOWAĆ

zobowiążcie Burmistrza do kolejnej debaty i zadajcie najważniejsze pytania PO CO JEST TA LINIA???

a nie wojna nad czyją własnością linia będzie przechodzić, bo ktoś zaciera ręce

Prawo lokalne zawsze można zmienić

to akurat prawo, którym jest plan zp tej linii, jest przeciwko Wam, nie służy Mieszkańcom tej urokliwej gminy

takie jest moje osobiste zdanie na temat tej całej sprawy - osoby nieważne skąd

Najpierw odpowiemy Dusi – dopuszczona jest na tym terenie zabudowa zagrodowa, rzeczywiście teren jest bardzo atrakcyjny, widoki na lasy i naturalne oczka wodne, do centrum miasta około 3 kilometry, do najbliższego sklepu ok. 0,8 km . Więc wymarzone miejsce na odpoczynek po 8 godzinach pracy. Rzeczywiście tak jak Pani twierdzi nie powinna mieć miejsca taka sytuacja w studium. Będą tam budowane budynki mieszkalne !!!

Teraz Pani Edycie – pochwała za planowane kolejne uwagi i skargi do Wojewody oraz ewentualne zaskarżanie studium do sądu, ale jak można proponować alternatywny przebieg linii na działkach innych argumentując, że jest tam masa gruntów niezabudowanych gdzie można przesunąć linię? Dla tych działek są przecież wydane już warunki zabudowy. Przecież Pani kupując działkę bardzo dobrze zdawała sobie sprawę gdzie będzie przebiegała linia wysokiego napięcia. Nie było mowy w tamtych latach o przeprowadzeniu linii nad innymi działkami. Więc dlaczego wyraża Pani zdziwienie, że miałaby Pani mieć słupy na swojej działce? Jak może Pani pisać że nie jest dla Pani zrozumiałe – po co projektant zaznaczył taki duży możliwy obszar do zmian - a tak krótki odcinek przewidziany do zmiany wnosząc samej o zmianę przebiegu podając konkretne alternatywne trasy daleko za waszym domem. Czyli to na Pani wniosek projektant oznacza taki teren alternatywny, gdyż bierze pod uwagę prawdopodobne sprzeciwy właścicieli działek i tutaj ma niestety rację.

Przykre jest tylko to, że musimy dzięki Pani także walczyć o nasze prawa. Ale pocieszające że jest nas o wiele więcej.

SZANOWNY SĄSIEDZIE CZY TEŻ SĄSIADKO !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Wnieśliśmy o przesunięcie linii-to chyba w naszej sytuacji jest oczywiste. Mamy do tego prawo. Wy również możecie wnosić uwagi, jeżeli kształt studium Wam nie odpowiada.

Alternatywne trasy jakie zaproponowaliśmy omijają tereny zabudowane i w dużej części przechodzą przez tereny Skarbu Państwa-co z pewnością rodziłoby najmniej konfliktów.

Oczywiście ani ja ani Pan/Pani nie zadecydujemy o kształcie i przebiegu linii 110 kv. To zadanie Burmistrza i Rady Miejskiej.

Piszesz, że to wymarzone miejsce na odpoczynek po 8 godzinach pracy.

W pełni się zgadzam-dlatego walczę i będę walczyć .

Nie odpuszczę -choćby ta sprawa jeszcze miała ciągnąć sie latami.

A stawanie po dwóch różnych stronach ?????????????można-ale

po co ? możemy razem skutecznie blokować budowę linii, tak żeby nigdy nie powstała.

Szanowni Sąsiedzi z terenu alternatywnego z chęcią się z Wami spotkamy, łatwo nas znaleźć.

pomimo wszystko pozdrawiam serdecznie Edyta

chciałam odpowiedzieć Właścicielowi (Właścicielom) gruntu w tym obszarze alternatywnym

moje zdanie w tej sprawie wszyscy znają, teren jest bardzo wartościowy, powinien stanowić zaplecze rozwojowe miasta, i nie zabudowa zagrodowa lecz tereny mieszkaniowe o niskiej intensywności, czyli krótko mówiąc domki jednorodzinne

kiedyś tak jak Edyta uważałam że trzeba opracować sensowną koncepcję przebiegu tej linii, a Edyta wielokrotnie o tym mówiła, pisała i wnioskowała, to dowód jak łatwo manipulować ludźmi, projektant studium o tym zapewne Państwu nie powiedział :wink:

http://images31.fotosik.pl/53/64b48d158a07f14cm.jpg

teraz uważam - patrząc obiektywnie na sprawę - że TA NOWA DODATKOWA LINIA nigdy nie miała i nie będzie miała sensu NIE TYLKO NAD DOMEM EDYTY ALE W KAŻDYM INNYM MIEJSCU, NA TERENIE ALTERNATYWNYM TEŻ.

Wg mnie to był przekręt od samego początku

A może ....pomyślcie Państwo, gdyby Edyta tego wszystkiego nie zatrzymała........w końcu linii cały czas nie ma.......teren rżnęłaby kolejna linia wysokiego napięcia TRZECIA!!! w tym pięknym miejscu

A może dzięki uporowi i konsekwencji Edyty sąd uchyli tą debilną uchwałę???

Poza tym widać gołym okiem że Burmistrzowi a może i komuś jeszcze o taką Państwa reakcję chodziło, macie sobie skoczyć do oczu, a Burmistrz będzie robił swoje

NIE DAJCIE SOBĄ MANIPULOWAĆ

zobowiążcie Burmistrza do kolejnej debaty i zadajcie najważniejsze pytania PO CO JEST TA LINIA???

a nie wojna nad czyją własnością linia będzie przechodzić, bo ktoś zaciera ręce

Prawo lokalne zawsze można zmienić

to akurat prawo, którym jest plan zp tej linii, jest przeciwko Wam, nie służy Mieszkańcom tej urokliwej gminy

takie jest moje osobiste zdanie na temat tej całej sprawy - osoby nieważne skąd

Nic dodać nic ująć-jak zwykle Kochana Dusia-MÓJ NAJLEPSZY DORADA NA FORUM ma świętą rację.

pozdrawiam Edyta

ogłoszenie wyroku nastąpi 5 grudnia

Edyta tak sobie pomyślałam.... że stwierdzenie przez sąd nieważności

Uchwały Rady Miejskiej w Gryfinie z dnia 4 grudnia 2003 r. Nr XV/212/03 w przedmiocie zmiany w planie ogólnym zagospodarowania przestrzennego miasta i gminy Gryfino obejmującej obszar dwutorowej napowietrznej linii energetycznej 110 kV od Elektrowni Dolna Odra do Chlebowa

to chyba jednak największe marzenie projektanta XX :D :D

Pani Edyto oczywiście, że ma pani prawo wnosić uwagi do studium. My tego nie negujemy. Ale przecież sama Pani mówi: „Jak można proponować takie rozwiązania kiedy za naszym domem i domem sąsiadów jest masa gruntów niezabudowanych-jest gdzie przesunąć ta linię” i wcześniej: „My wnosiliśmy o zmianę przebiegu podając konkretne alternatywne trasy daleko za naszym domem.” Prosimy więc o upublicznienie zaproponowanych przez Panią alternatywnych tras przebiegu linii. Może wspólnie wybierzemy najmniej kolizyjną?

My nie chcemy wszczynać z Panią wojny tylko z gminą, która przyznajemy to, że ma na swoim koncie wiele oj wiele… Ale nie możemy także pozwolić aby ktokolwiek stosował wobec nas tzw. dywersje!!!! Przykro nam jeżeli poczuje się Pani urażona ale my to tak właśnie odbieramy. Nikt z urzędników nie chce i najgorsze jest że nie ma najmniejszej ochoty przedstawić nam proponowanych przebiegów linii zasłaniając się dziwnymi pomiarami i badaniami gleby.

Miło byłoby nam gdyby Pani, planując trasy alternatywne, skontaktowała się najpierw z właścicielami przyległych działek – Dusia przecież wspominała w swoich postach o możliwości kontaktu z pozostałymi właścicielami…

A tak na marginesie to ta linia chyba nigdy nie zostanie wybudowana, urzędnicy mają przeciw sobie właścicieli kilkudziesięciu hektarów ziemi i po kolei jeden po drugim i wspólnie, będziemy blokować niekorzystne dla nas decyzje. Włożyli kij w mrowisko … Więc to jest chyba dobra wiadomość też i dla Pani

Cała sztuka nie polega na tym aby odsunąć problem tylko od siebie ale znaleźć rozwiązanie korzystne dla wszystkich.

A ty, jakim prawem ujawniasz prywatną korespondencję?!!

Jesteś kompletnym dyletantem, żeby nie powiedzieć mocniej, skoro nie wiesz, że to podlega karze również?

Nawet gdyby nie podlegało, człowiek z honorem nigdy nie posunąłby się do czegoś takiego :evil:

Powinieneś zostać zbanowany.

----------------------------------------------------------

Dziękuję moderatorowi za interwencję. Mój wpis dotyczył posta terenu.