Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM MARZEń POD LINIą WYSOKIEGO NAPIęCIA - w nr 4/06

Recommended Posts

• Odpowiedzi 909
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Urząd Regulacji Energetyki

Północno — Zachodni Oddział Terenowy

z siedzibą w Szczecinie

Szczecin, 26 kwietnia 2006 r.

Szanowni Państwo !

Pragnę potwierdzić otrzymanie od Państwa korespondencji wyrażającej sprzeciw wobec

budowy napowietrznej linii energetycznej, wysłanej drogą elektroniczną do Urzędu Regulacji

Energetyki

Jednocześnie informuję, iż przedmiotowa sprawa, została już wniesiona przez osoby

zainteresowane i jest analizowana w tutejszym Oddziale Urzędu Regulacji Energetyki.

O sposobie jej rozpatrzenia zostaną powiadomione tylko osoby bezpośrednio zainteresowane.

Taką odpowiedź, na protest, dostałem dzisiaj

Dziękuję wszystkim za dobre słowa i dobre życzenia-pomyślnego i szybkiego rozwiązania mojej sprawy.

O niczym innym nie marzę, a na majówkę tak dla odstresowania będziemy z mężusiem sadzić drzewka-jest co obsadzać-mamy cały hektar ziemi.

Gorąco pozdrawiam wszystkich równych forumowiczów i forumowiczki !!!!!

E.

• 2 weeks później...

Ja równiez się nie odzywałam bo tak naprawdę nic nowego nie mogłam napisać-a szkoda.

Minęły dwa tygodnie w ciągu których Burmistrz miał rozmówić się z szefostwem ENEA co dalej.

Do dnia dzisiejszego nie posiadam żadnej wiedzy, czy coś zapadło na obiecanym spotkaniu i czy w ogóle takowe się odbyło.

Uzyskaliśmy pismo z URE-gdzie poinormowano nas, że zostaniemy poinformowani o wyniku postępowania wyjaśniającego, które urząd wszczął na nasz wniosek.

CZYLI WIELKIE NIC...SZKODA GADAć...

Odezwę się jak tylko coś nowego-W KOńCU DOBREGO DLA MNIE -MAM NADZIEJę się wydarzy.

Pozdrawiam Edyta

Gość M@riusz_Radom

Wystąp na wszelki wypadek na piśmie do gminy i burmistrza z prośbą o informację, na jakim etapie są rozmowy z Eneą i w jaki sposób zamierza rozwiązać problem.

Żeby potem nie wyszło, że ustalili coś co Ci się nie do końca podoba i będą twierdzili, że na bieżaco byłaś informowana o wynikach rozmów i nie wniosiłaś uwag.

A tak to będziesz miała wszystko czarne na białym.

Tak masz rację tylko oni chyba nic nie ustalają. Wielokrotne wyprawy do urzędu kończą się tym, że po wyjściu wiem tyle co przed wejściem. Na pisma też czeka się długo, a to głównie za sprawą tego, że nie dochodzi do ustaleń bo coś tam wypadło, się nie udało bo kłopoty bo ktoś z energetyki wyjechał, ktoś z gminy jest na wyjeździe, ktoś zwleka z odpowiedzią i takie tam...

Pozdrawiam

Edyta

Cóż by ci doradzić?

Artykułu nie czytałem, ale może powinnać popróbować jeszcze inne nieco Urzędy poza URE, może:

Rzecznik Praw Obywatelskich, w końcu naruszono twoje prawa, bo UOKiK raczej nie nie jesteś w sporze między sprzedawcą, a konsumentem.

Jeżeli Cię stać to może powinnaś znaleźć odpowiedniego rzecoznawcę (biegłego sądowego), który wyliczyłby twoje straty związane z wstrzymaniem budowy. Do tego odsetki, ubytek na wartości i jakości materiałów w niedokończonym domu, do tego koszta, które ponosisz w związku z niezakończeniem budowy (np energia el. wg taryfy budowlanej). Ja bym w ten sposób spróbował gromadzić papiery. Dodatkowo zmiany w cenach działek. Itd, itp.

Może po przeczytaniu tego uznasz, ze facet upadł na główkę, na dodatek Stańczyk, ale weź się z pomysłem prześpij i zastanów.

Jeżeli ENEA jest przekonana co do postawienia tej lini to czy warto, nawet jak ci ją przestawią o te 20 m czy słyszałaś kiedyś jak daje ulot koronowy pod obciążoną 110., jak rój pszczół, jak pomyślisz, że tyle energii się wypromieniowuje w twojej okolicy, to czy warto nadal tam mieszkać.

Zbieraj dowody na ugodę.

Niech ENEA wykupi twoją działkę z oszacowanymi stratami. Powiedz, że wytrzymasz nawet 10 lat, a jak bedzie potrzeba to i Biankę Jaworowicz zaprosisz. A nawet Strassburg, a co? Pewnie po takim tekście to prezesi doznają nagłego ozdrowienia, i Burmistrz także coś przedsięweźmie tym bardziej jak cyferki zobaczą, i że stale rośnie (o odsetki karne). :lol: 8) :lol:

Nie po to planują taką linię by nie móc jej wybudować, to także koszty dla takiej firmy. I to wierz, mi ogromne.

Jeżeli nie, to ich umoczysz. W końcu ty masz wstrzymaną budowę, a jak oni ruszą z ta linią to bedzie samowola budowlana. Też im możesz nabruździć. Np wstrzymując prace.

Reasumując.

Ja na twoim miejscu szykowałbym sobie nieco przyjemniejszy spadochron.

Nowa działka z tym samy projektem, doświadczona w boju już jesteś to i szybciej pójdzie. Odpowiednio sklecona Umowa, tak żeby w chwili wykupu miałabyś już nową działkę ze zgodą na budowę. Nie zapominaj, że urzędnik może ci nabruździć w nowym, dlatego się zabezpiecz. Burmistrze i Naczelnice/y lubieją być mściwe.

I wymarzony domek raz drugi, będzie szybciej, ładniej i pewnikiem bez kilku obsów.

Ciekawe tylko czy tak ci się uda wynegocjować.

PS. Pamiętam jak u mnie urzędnicy próbowali zrobić drogę jednokierunkową 9m szeroką zabierając nam 2 m przed domowymi ogórdkami. Protest grupowy i odstąpili, a protest indywidualny olali.

A ty przecież sama jesteś.

Prześpij na spokojno poczytaj, dotrzyj do intencji autora, a sama zrozumiesz, że może tak warto.

W każdym razie powodzenia. :wink:

PS do Redakcji. Nie wiem bo nie czytałem artykułu, ale czy opiniotwórczy miesięcznik budowlany o zasięgu krajowym zapytał i przedstawił stanowisko pozostałych stron konfliktu. To też może pomóc w jego rozwiązaniu. 8)

Ja nigdy nie dam za wygraną, nigdy. Udowodnie wszystkim, że człowiek może się obronić przed wszystkimi niesprawiedliwościami. Widzisz, w życiu nie chodzi o to by schodzić komuś z drogi. Ja jestem człowiekiem, który tworzy, buduje, kreuje, a nie rezygnuje. Jeszcze nie wyciągnęłam swojego asa z rękawa.

Edyta