Magda.m145 19.06.2006 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Kobiety górą!!! Trzymam kciuki za taki finał, który będzie dla Was najmniej stresujący i najbardziej satysfakcjonujący!!! Z takim wsparciem wszystko się uda!! Brawo dziewczyny!!! DZIUBA-POPIERAM !!! KIEDYś NAPISAłAM TU NA FORUM-NA PEWNO WSZYSTKO SIE UDA ISTNIEJą PRZECIEZ CUDA-DZIś TO TROCHE MODYFIKUJę: NA PEWNO WSZYSTKO SIE UDA- JAK NIE TO BęDZIE ROZRóBA!!!!! NO I MOżE ZAłOżMY KLUB POPIERAJąCYCH TA SłUSZNą WALKę O SPRAWIEDLIWOść. CO WY NA TO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda.m145 19.06.2006 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Może, ktoś bardziej twórczy niz ja ma jakiś fajny pomysł na nazwę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta B. 19.06.2006 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Kontynuując temat skarg i wniosków na działanie Burmistrza-trochę ich przybyło.Złożyłam skargę do Sanepidu w Gryfinie, który bedzie uzgadniał raport,który Enea została zobowiązana złożyć do wniosku o wydanie decyzji środowiskowych.Co to znaczy dla mnie i co to znaczy dla Enea -Dusiu???Czym różni się raport od tej pierwszej oceny,którą Enea złożyła w Urzędzie wraz z wnioskiemCzy w takim przypadku decyzję będzie wydawał Burmistrz(który konsekwentnie robi uniki, żeby nam nie pomóc), czy może w tym przypadku należało to będzie do kompetencji wojewody.W Gminie mówią, że to sprawa Burmistrza, ale w tym samym urzędzie mówią, że planów miejscowych nie można zmieniać-więc to to mówią, nie zawsze jak widać pokrywa się z prawdą.DLATEGO PYTAM FACHOWCA. Dodam jeszcze, że Enea złożyła wniosek w Gminie 10 marca 2006 r.Pan Burmistrz Henryk Piłat-miał od kilku m-cy wiedzę, że Enea podejmuje kroki zmierzające do uzyskania pozwolenia na budowę-a nas ściemniał i mamił, że coś tam robi, aby sprawę pozytywnie dla nas załatwić(uzodnienia, rozmowy, konsultacje itd).Robił coś !!!!! faktycznie- kopał pod nami i to dużym szpadlem.Panie Burmistrzu przychodzi mi tu na myśl powiedzonko-kto dołki kopie ten sam w nie wpada!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 19.06.2006 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Edyto spróbuję najkrócej jak potrafię1. Obowiązek sporządzenia raportu i dołączenia go do wniosku oznacza, że planowana linia 110 kV zaliczona została do przedsięwzięć mogących znacząco oddziaływać na środowisko, jednym słowem szkodliwych 2. Raport, niestety dla wnioskodawcy czyli ENEA, musi ujawnić twoją istniejącą zabudowę na trasie planowanej linii, a o tym że dom tam jest wie już m.in. Wojewoda, Marszałek, Inspektor Sanitarny i Starosta ponieważ dostarczyłaś już skargi i zawiadomienia3. Raport powinien zawierać również rozwiązania wariantowe lokalizacji przebiegu planowanej linii - w tym przypadku musi, ponieważ o innej możliwości przebiegu linii również wie m.in Wojewoda, Marszałek, Inspektor Sanitarny i Starosta, ponieważ złożyłaś w gminie wezwanie do usunięcia naruszenia twoich praw oraz skargę na nie realizowanie przez Burmistrza uchwały Rady dotyczącej zmiany planu (wariantowego przebiegu linii)4. decyzja o środowiskowych uwarunkowaniach może zostać wydana wyłącznie po stwierdzeniu zgodności lokalizacji przedsięwzięcia z ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. W tej sytuacji wydanie decyzji zgodnie z wnioskiem ENEA - a więc nad twoim domem - byłoby jawnym naruszeniem prawa, m.in dlatego że ustalenia planu mówią wyraźnie że są to tereny rolne. Ustalenia nie mówią że tam jest jakakolwiek zabudowa, a tym bardziej do likwidacji. Te ustalenia mówią wyraźnie o zakazie lokalizacji obiektów przeznaczonych na stały pobyt ludzi pod planowaną linią. Niestety Panie Burmistrzu - chcąc poprowadzić linię nad dachem domu Edyty lub ją wywłaszczyć trzeba zmienić plan zagospodarowania i zaznaczyć w planie jej zabudowę. Może do takiej zmiany planu będzie Pan teraz namawiał Radę, kto to wie... - że nie wspomnę Edyto, że wezwałaś gminę do usunięcia naruszenia i zmiany planu.Oczywiście można założyć, że raport dalej będzie zawierał nieprawdziwe informacje, ale jestem przekonana, że tu już urzędnikom ręka zadrży.Bardzo mnie interesuje sprawa kompetencji wydania decyzji (gdzieś już o tym pisałam) - wszystkie gwiazdy na niebie mi mówią że powinien Wojewoda , ale może się mylę. Poczekam na opinię eksperta czyli mam nadzieję Edyto że to sprawdzisz, a może zapytanie do Wojewody lub Ministerstwa Środowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisss 19.06.2006 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Przeanalizowałem dość wnikliwie protokół ze spotkania Burmistrza z ENEA i Starostwem w dniu 12.05.06 i co ciekawe K. Czosnowski przedstawia 2 nowe warianty przebiegu linii 110kv, dalej mówi o protestach właścicieli, ale odnoszących się do 1 wersji zmiany trasy, a Pan Burmistrz te protesty podpiął pod te nowe 2 warianty przebiegu linii 110kv, czyli Burmistrz myli pojęcia - nie wie o czym mówi!Z tego co wiem, to nikt z UMiG nie pofatygował się nawet rozmawiać z właścicielami działek wg. nowych tych 2 wariantów przebiegu linii, nie może więc w związku z tym być protestów.Jak wobec tego wygląda odpowiedzialność Burmistrza, że nie wykonuje on uchwał UMiG Gryfino z dnia 13.03.05 - przecież to jest naruszenie prawa, a to musi skutkować pociągnięciem do odpowiedzialności! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta B. 20.06.2006 05:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 O CAłEJ SPRAWIE POWIDOMIłAM TEż MIN.OCHRONY śRODOWISKA.NAPISAłAM SKARGę DOKłADNIE OPISUJąC-CO CHCE ZROBIć ENEA, PRZYCHYLNOść PANA BURMISTRZA I CAłY TEN UKłAD.NIECH PRZYJRZą SIE SPRAWIE LUDZIE ZUPEłNIE SPOZA MOJEGO MIASTA I ODPOWIEDZą JAK MOżNA BUDOWAć LINIE NAD DACHEM-GDY URZąD SAM W TYM MIEJSCU WYZNACZYł STREFę- GDZIE NIEMOżLIWE JEST ISTNIENIE DOMU MIESZKALNEGO I LINII.SKIEROWAłAM TEZ ZAPYTANIE KTO JEST WłAśCIWYM PRZY WYDAWANIU DECYZJI DLA ENEA-BURMISTRZ(KTóRY JAK WIDAC Aż SIę PALI), CZY WOJEWODA.JEżELI PAN BURMISTRZ JEDNAK WYDA Tą DECYZJę-TO NA PEWNO Ją ZASKARżYMY.JEżELI OśMIELI SIę ZMIENIć PLAN NA NASZą NIEKORZYść TO NATURALNIE TEż TOZASKARżYMY. I JAK TAK DALEJ BęDZIE KOPAł-TO W KOńCU SAM WPADNIE W TEN Dół- I NIE WYCIąGNIE GO NAWET Z NIEGO JEGO PARWNIK PAN ADAMIEC.SWOJą DROGą DZIWNE, żE PAN RADCA PODSUWA PANU BURMISTRZOWI TAKIE ROZWIąZANIA -KTO JAK KTO -ALE ON NA PEWNO ZNA PRZEPISY!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 20.06.2006 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 EdytoNikt nie może wydać takiej decyzji ponieważ taki wniosek nie uzyska wymaganych uzgodnień, a powody opisałam ci we wcześniejszm post.Konsekwencją takich uzgodnień byłaby sytuacja, że projektanci planów czy studiów i innych dok. mogliby na terenie województwa zachodniopomorskiego pod planowanymi liniami np. 110kV dopuścić lokalzację obiektów przeznaczonych na stały pobyt ludzi - czyli domów mieszkalnych - bo wystarczy podnieść słupy - a takie plany musiałyby otrzymać pozytywne uzgodnienia tych samych instytucji, które uzgadniają wniosek ENEA, CO JEST OCZYWISTĄ BZDURĄ bo są odpowiednie przepisy prawa, o czym uzgadniacze wiedzą pewnie lepiej niż ja I oczywiście Kriss masz rację, i do tego zwróciłeś uwagę, że istnieją jeszcze inne wariantowe możliwości przebiegu tej planowanej linii. Edyto - musi być OBWIESZCZENIE Burmistrza o dołączeniu do wniosku ENEA raportu o oddziaływaniu na środowisko i RAPORT MUSI BYĆ udostępniony do publicznego wglądu na 21 dni - każdy ma prawo do składania uwag i wniosków - PILNUJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta B. 20.06.2006 08:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Altenatywy dla przeprowadzenia tej linii istnieją-i wie otym Burmistrz, Enea, Starostwo i może zorientować sie każda osoba, która przyjedzie do nas na działkę.W tej prognozie autor pisze:w przypadku analizowanej inwestycji , nie ma możliwości jej realizacji w innym wariancie z uwagi na brak rozwiązań alternatywnych wykonywania tego rodzaju przedsięwzięć.Linia 110 kv jest ujęta w miejscowymplanie zagospodarowania przestrzennego, zatwierdzonym uchwałą Rady Miasta w Gryfinie .Argumenty uzasadniające konieczność wykonania linii 110 kv po zaproponowanej trasie należy uznać za przekonywujące.Inne rozwiązania linii zasilających sa nieracjonalne(np. linia kablowa), a borąc pod uwagę uwarunkowania techniczne doprowadziłyby do większej dewastacji Środowiska naturalnego.i dalej...zbliżenia linii do zabudowy mieszkaniowej są na tyle odległe , że nie kolidują z nią, gwarantując jednocześnie przy zachowaniu wymagań normowych bezpieczny sposób gospodarowania gruntami. CO WY NA TO?????Dróg możiwych do przeprowadzenia linii jest wiele i jeśli Burmistrz zasłania sie, że na jednym z zaproponowanych rozwiązań spotkał się ze sprzeciwem właścicieli, to czemu nie próbuje uzgadniać innych wariantów.Zeskanuje i zamieszę na forum-pismo z Enea z marca gdzie pan Dyrektor Rączka pisze, że Enea jest gotowa rozważyć też inne warianty przeprowadzenia linii.Wiec czemu nie został podjęta przez Burmistrza żadna próba zrealizowania uchwały o zmianie linii, tyle że w innym wariancie.NIE ZOSTAłA, BO BURMISTRZ DOGADAł SIę JUż WCZEśNIEJ Z ENEA-WIęC NIE POCZYNIł żADNYCH KROKóW-A SZKODA, BO NA JEDNYM Z PRZEBIEGóW, KTóRY SAMI WYRYSOWALIśMY -GRUNTY W DUżEJ MIERZE SA WłASNOśCIą SKARBU PAńSTWA!!!!!!! [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 20.06.2006 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 I pytanie za 100 pktów do wszyskich uzgadniaczy co z Art. 46. 3. USTAWY Prawo ochrony środowiska???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisss 20.06.2006 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Skoro planowana linia 110kV wchodzi koło Gryfina w tor już istniejącej linii 220kV, a obie linie ida z tej samej Elektrowni Dolna Odra, to analizując mapy satelitarne tych terenów jest co najmniej kilka wariantów przeprowadzenia tej linii o mniejszej szkodliwości społecznej. Są tam działki Skarbu Państwa i działki prywatne, ale o dużo mniejszej wartości inwestycyjnej, niż na obrzeżu Gryfina.Część właścicieli ma po kilka działek i każdy przebieg linii będzie ich dotykać, ale napewno oddalenie linii od Gryfina będzie dla większości właścicieli dużo bardziej korzystne, a z resztą właścicieli ENEA bez większych problemów powinna się dogadać. Jak piszesz Edyto, to w marcu dyrektor Rączka z ENEA wyraził chęć rozważenia innych wariantów przebiegu linii, ale Burmistrz tak zagmatwał sprawę myląc warianty o których była dyskusja, że sprawa nie ujrzała światła dziennego. Walcz Edyto, żeby zmusić kogoś z ENEI do przenalizowania tych nowych wariantów przebiegu linii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta B. 20.06.2006 14:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 Wiesz Kriss- to chyba nie ja powinnam im to przedstawiać.Te wyrysowane inne alternatywne przebiegi sami podaliśmy Gminie.Sami spawdziliśmy kto jest właścicielem i z kim ewntualnie trzeba by było porozmawiać.Ale Urząd - nic sobie z tego nie zrobił, bo nawet nie raczył usiąść do stołu z Enea i przedyskutować temat.Wiesz najbardziej chore jest to, że to ja wykazuję całą inicjatywę i prowokuję do jakiegoś działania-a te NIEROBY-w urzędzie nic nie robią i jeszcze biora za to pieniądze.Ja poświęcam swój czas kosztem pracy wiec i dochodów-A PAN CZOSNOWSKI, PANI KUBIAK I PAN BURMISTRZ - wydają kulawe decyzje i jeszcze biora za to całkiem dobre pieniądze.Pan Czosnowski po całej aferze zdaje się, że nawet awansował- i teraz Burmistrz tak zamknął mu usta-że mówi tak, żeby nic nie powiedzieć.Rokuję mu karierę w polityce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 20.06.2006 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 gdzie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta B. 20.06.2006 16:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 W PARTII POKONANYCH-JAKO Z-CA BURMISTRZA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta B. 20.06.2006 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 CZY CHODZI PO FORUM JAKIś SPECJALISTA OD PRAWA KARNEGO?JEśLI TAK PROSZę O POMOC I WYRAżENIE SWOJEJ OPINII CO DO SKIEROWANIA SPRAWY DO PROKURATORA.MYśLę, żE CZAS NAJWYżSZY NA TAKI KROK, BO GMINA SWOIM POSTęPOWANIEM NIE POZOSTAWIA MI WYBORU.JEJ DZIAłANIE NA MOJą SZKODę JEST śWIADOME, A PRZYCHYLNOść DLA ENEA-BARDZO PODEJRZANA I METODY JAKIMI PRóBUJE ZAłATWIć SPRAWę NIESTETY WYKRACZAJą JUż POZA GRANICE PRAWA.I POZA GRANICE NASZEJ CIERPLIWOśCI!!! MAMY DOść KłAMSTW URZęDNIKóW, ZATAJANIA ISTOTNYCH DLA NAS INFORMACJI, UTRUDNIANIA DOSTęPU DO DOKUMENTóW, PRZYCHYLNOśCI BURMISTRZA W STOSUNKU DO ENEA-MIMO żE OBOWIąZUJE UCHWAłA RADY MIEJSKIEJ O PRZESUNIęCIE LINII, A POMINIęCIE NAS PRZY WNIOSKU ENEA W CELU UZYSKANIA DECYZJI śRODOWISKOWEJ - TO JUż SZCZYT WSZYSTKIEGO!!!NIE żYCZYł PAN SOBIE PANIE BURMISTRZU, żEBYśMY MOGLI ZłOżYć WNIOSKI, KTóRE RZECIEż MUSIAłYBY BYC DOłąCZONE DO AKT SPRAWY(CHYBA,żE GDZIEś BY ZGINęłY)-A KTóRE UTRUDNIłYBY WYDANIE PRZEZ PANA DECYZJI DLA ENEA.JEśLI PAN JESZCZE NIE WIE-TO JUż PANA ZAWIADAMIAM O TYM, żE SKIEROWALIMY PISMO DO RADY MIEJSKIEJ O PONOWNE WYłOżENIE WNIOSKU, TAK żEBYśMY MOGLI SIę W SPRAWIE WYPOWIEDZIEć I ZASKARżYć WNIOSEK ENEA-KTóRY FAKT KOLIZJI POMINęłA.OCZYWIśCIE GDYBY PRóBOWAł PAN UżYć SIł NACISKU LUB INNYCH ARGUMENTóW W STOSUNKU DO RADNYCH - O FAKCIE ZłOżENIA TEJ SKARGI POWIADOMILIśMY INSTYTUCJE I URZęDY SPOZA MIASTA.I DLACZEGO NIE ODPOWIADA PAN NA PISMA W TERMINACH-O TO NA PEWNO ZAPYTA SIę PANA SAMORZąDOWE KOLEGIUM ODWOłAWCZE. Pozdrawiam Edyta[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krisss 20.06.2006 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2006 To co wyrabia Burmistrz i ENEA w tej bulwersującej sprawie to kpina z prawa i sprawiedliwości.Uważam,że konieczna i niezbędna jest skarga do Ministra Sprawiedlowości p. Zbigniewa Ziobry.Wierzę że to jedyny człowiek który uczyni że "PRAWO i SPRAWIEDLIWOSC" z czystym sumieniem będzie można pisać dużymi literami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfol 21.06.2006 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Pan Wieczorek od jutra przestanie byc szefem szczecińskiego oddziału ENEA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta B. 21.06.2006 08:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Pan Wieczorek od jutra przestanie byc szefem szczecińskiego oddziału ENEA CZY TO PEWNE??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryfol 21.06.2006 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Pan Wieczorek od jutra przestanie byc szefem szczecińskiego oddziału ENEA CZY TO PEWNE??? Edyta, za dzisiejszym Głosem Sz.: Od piątku Dariusz Wieczorek przestanie pełnić funkcję dyrektora szczecińskiego oddziału ENEA. Informację tę potwierdził zarówno sam zainteresowany, jak i rzecznik firmy w Poznaniu. - Pan Wieczorek wypełnił swoje zadanie - stwierdził rzecznik ENEA Arkadiusz Dobień odpowiadając na pytanie, jaka była przyczyna zmiany zatrudnienia dyrektora. - Jest to sprawa zarządu. Ja szanuję tego typu decyzje - powiedział nam tylko Dariusz Wieczorek. Od piątku były dyrektor będzie doradcą zarządu ENEA. Na nowym stanowisku będzie się zajmował usługami okołoenergetycznymi, w tym związanymi z oświetleniem ulic, działalnością w ciepłownictwie, produkcją energii etc. Również w piątek powinna zapaść oficjalna decyzja co do następcy Dariusza Wieczorka. Nieoficjalnie już na giełdzie pojawiło się kilka nazwisk, w tym jedno znane ze Stargardu Szczecińskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta B. 21.06.2006 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Jeszcze 21 dni -pilnuję pilnuję !!!!!Oczywiście to termin w jakim Pan Henryk Piłat ma usunąć naruszenie prawa.Pozdrawiam Edyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta B. 21.06.2006 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Pan Wieczorek od jutra przestanie byc szefem szczecińskiego oddziału ENEA Ciekawe jakie zdanie co do budowania ludziom linii nad dachem będzie miał następca. Pan wieczorek słynie z traktowania ludzi jak śmieci, myślę ze stanowisko Enea i to sposób w jaki postepuje Enea w naszej sprawie, ma duży związek z tym jakim jest właśnie człowiekiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts