Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOM MARZEń POD LINIą WYSOKIEGO NAPIęCIA - w nr 4/06

Recommended Posts

• Odpowiedzi 909
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

JASNE, POPIERAM!!!!

a może zamiast emigrować tym się zainteresujecie http://www.szkola-liderow.pl/x/189179;jsessionid=DF29E4929F8ED5AA4201595D32DA18C5.tomcat

a w tej chwili bardzo namawiam ciebie Edyto i wszystkich mieszkańców aby popatrzyli na tworzące się studium uwarunkowań i kierunków rozwoju gminy, bo studium to podstawa wszystkich planów zagospodarowania przestrzennego

oraz

zainteresujcie się wszystkimi opracowywanymi planami zagospodarowania, to wasze prawo, może coś się dzieje na waszych terenach. Nie spotkają was potem przykre niespodzianki jak plan będzie obowiązywać, bo zaufania :evil: do waszego urzędu to ja bym nie miała

Edyta przed wyborami to Ty masz największą władzę teraz

Tak każdemu za wycieraczkę krótką notę o urzędnikach i radnych na każde drzwi, słupy. Pani Dusiu czy to dobry pomysł?

Pajo

Pajo czytasz mi w myślach.

Tak tez zrobię.Poczta za niewielkie pieniądze roznosi takie ulotki.

Są też osoby , które wsadzaja takie ulotki za wycieraczki.

Tylko na razie nie mam jakiegoś fajnego pomysłu na plakat.

Myślę, myślę...

I tak siedzimy z mężusiem i dumamy-cóż tez wydumał nasz Burmistrz.

Czy jutro będzie ostra wymiana zdań czy może ktoś zaproponuje nam coś-tylko co :-? :-? :roll: :roll: :roll: :roll:

Może zostaniemy powiadomieni,że w urzędzie specjalnie dla nas powstanie nowy wydział ds.pokrzywdzonych przez urząd liniami wysokiego napięcia-czytaj wydział dla Bienicewiczów.

Pisałam Wam, że dziś o 13 jesteśmy zaproszeni do Gminy na spotkanie w sprawie linii.

Dzwoniłam właśnie do Urzędu z zapytaniem kogo jeszcze Pan Burmistrz raczył poprosić.

I tu zaskoczenie :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :o :

Na liście gości jest Radna Pani Elżbieta Kasprzyk, której urząd próbował załatwić sprawę wypłaty odszkodowania za jej działkę.

Ci, którzy śledzą temat na bieżąco-wiedzą o co chodzi.

Radca Gminny napisał uzasadnienie do uchwały-że na skutek uchwalenia planu dla linii działka Pani Radnej starciła wartość i nie może jej ona użytkować w dotychczasowy sposób.

Niestety projekt uchwały o przyznanie Radnej odszkodowania tuz przed sesją został wycofany,(przynajmniej na razie, ale nie wierzę, że dalej nie będą próbować). Oni będą próbować-a my będziemy pilnować!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nie wiem co nas może łączyć z Panią Radną????? na pewno działka z linią-tylko, że ona jawnie domaga sie odszkodowania-a nas interesuje tylko wyrzucenie linii z naszej działki.

Więc za wiele wspólnego nie mamy.

Goniec przyniósł pismo z Gminy - odpowiedź na nasze pismo złożone 5.06.2006 r.(długo pisali -choc odp. krótka-pewno na skutek naszego wniosku do WSA)

Trochę skargi Burmistrza chyba zmobilizowały :D

W piśmie wnosiliśmy, że jako strona mająca wyraźny interes prawny chcemy być informowani o wszelkich wnioskach, decyzjach , spotkaniach, uzgodnieniach itd związnych z linią wysokiego napięcia, która przebiegać ma przez naszą działkę.

Odpowiedź z gminy brzmi tak:

w odpowiedzi na pimo z dnia...informuję, iz o wszelkich toczących się postęp.adm.dotyczących Pana nieruchomości powiadamiany będzie Pan zgodnie z trybem postęp. adm.obowiązującym dla konkretnych spraw, a wynikających z przepisów prawa.

W przypadku innych działań (np.spotkań), które podejmowane będą przez Gmine GRyfino, a dotyczyć będą bezpośrednio Pana nieruchomości będzie Pan powiadamiany o wynikach mających znaczenie dla Pana.

W myśl art.3 ust 1 pkt 3 ustawy z dnia 6 września 2001 r o dostępie do inf.publicznej-prawo do informacji publi. obejmuje uprawnienie do:

dostępu do posiedzeń kolegialnych organów władzy publ.pochodzących z powszechnych wyborów.

Przepis nie wątpliwie dotyczy Rady Miejskiej , natomiast Burmistrz nie jest organem kolegialnym, ponadto spotkania negocjacyjne Burmistrza z innymi podmiotami nie stanowią "posiedzeń" w rozumieniu powołanej ustawy.

Nie ma zatem podstaw prawnych, aby zapewnić Panu uczestnictwo we wszelkich spotkaniach Burmistrza wedle życzenia.

Co na to Dusia???????????????????????????????????????????????

Mi przychodzi tylko jedno podsumowanie:

Jesli Burmistrz ma nas informować o wynikach spotkań, które wg. jego uznania będa miały dla nas znaczenie-to rozumiem, że znów wszystko będzie toczyło się za naszymi plecami.

A fakty te mało istotne będą nam przekazywane z max zwłoką, bądź wcale.

Bo informacji o spotkaniu z dnia 12.05 , na którym Burmistrz ustalił z Enea tragiczne dla nas stanowisko nie pozyskaliśmy w Gminie.

Nikt nas nie zawiadomił o spotkaniu, o jego przebiegu i wnioskach nie wspominając o protokole.

Widac więc , że wyniki tego spotkania w odczuciu Pana Burmistrza nie miały dla nas znaczenia.

A podstawy prawne, że burmistrz to nie organ, a spotkanie z Enea to nie spotkanie-to tylko wykręt-żebyśmy nie mogli być świadkami spotkań-które bez wątpienia najbardziej nas dotyczą.

Wczoraj pisałam co Burmistrz rozumie przez pomoc, która nam deklarował (patrz art.str 9 )-I MASZ BABO PLACEK -MASZ BABO POMOC!!!!!!! :wink:

Edyto ja to skomentuję tylko tak:

Żenujące jest to - Panie Burmistrzu Miasta i Gminy Gryfino Henryku Piłat – że pan zasłania się prawem i jednocześnie prawo łamie.

Już kiedyś napisałam, że mam nadzieję, że za tą całą sytuację, która powstała przez pana nieudolność, brak kompetencji i arogancję, że naraża pan urząd na kompromitację na oczach całej Polski i spowodował brak zaufania do tut. urzędu – PAN ODPOWIE

A ostatnia decyzja, którą chciał pan podjąć (środowiskowa dla ENEA która miała się skończyć wydaniem dla ENEA pozwolenia na budowę) nie tylko z rażącym naruszeniem prawa ale i w bezczelny i arogancki sposób, jest przykładem tego, że pan łamie prawo i stosuje je wybiórczo.

Na koniec dodam, że największą hańbą dla całego urzędu Gryfina jest to, że Edyta i jej mąż Arek muszą cały czas sprawdzać dokumenty, śledzić sprawy które ich dotyczą i działać jak biuro śledcze tracąc zdrowie, pieniądze i czas aby móc przypilnować swoich spraw.

Pańskie ostatnie do nich pismo potwierdza tylko pańską haniebna postawę wobec mieszkańców, którym pan jako urzędnik powinien służyć, bo taki jest pana obowiązek

Nie zdążyłam wczoraj opisać co było na spotkaniu więc bardzo proszę

Na spotkanie zaproszona została Pani Radna , która wystąpiła do Gminy o wypłatę odzszkodowania w wys.50.000 zł z powodu utraty wartości jej działki na skutek ustaleń planu.

Samo to było już mocno zastanawiające ona i my?????? tylko po co?????????

Burmistrz zaczął od zdania:

"Nie zaprosiłem Państwa po to, żeby namawiać do wycofania skrag do sądu".

CZYTA! CZYTA FORUM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dalej:

postanowiłem zrobić analizę, czy istnieją inne drogi do przeprowadzenia linii, zlecę to fachowcom(koń by się uśmiał :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D )

Przez 1,5 roku nie kiwnął palcem, a teraz się przebudził, że będzie badał czy można linię przeprowadzić w inny sposób.

Podejrzliwie znając juz sztuczki Pana Burmistrza patrząc w sufit i oglądając paznokcie słuchaliśmy dalej...w ogromnym skupieniu.

Sprawa linii nie jest jeszcze przesądzona, i zdjęta uchwała może być początkiem dalszego postepowania.

Znajdę fachowca i jeśli można linię przeprowadzić dalej pokaże to Enea, bo byc może takie inne przebiegi trzeba było rozważyć przy podejmowaniu uchwały

Ależ naturalnie Panie Burmistrzu-trzeba było bo nikt o zdrowych zmysłach nie pozwoliłby tak skrzanić świetny teren -żeby enea miała na skróty.

Ta linia i tak później włącza się w idącą dalej 220 kv, więc czemu nie miałaby iść wcześniej przy tej linii.

Niestety-nikt nie wziął pod uwagę, że miasto posunie się w tym kierunku i powstanie zabudowa-a w zwiazku z tym podatki od nieruchomości, opłaty za media itd.

Poszliście na rękę Enea-choć ta budowa linii to wcale nie inwestycja lokalna-COŚ JAK WIDAĆ WAS PRZEKONAŁO.

Siedząc tak i słuchając tych bzdur bo inaczej nie można tego nazwać czekaliśmy na "zająca z kapelusza"-bo znając Burmistrza coś tam chował.

Bo gadka o ekspercie od linii-to pewno by nas powaliła rok temu kiedy mu ufaliśmy-nie dziś.

I wyszło szydło z worka!!!!!!!!!!!!!! Zając wyskoczył!!!!!!!!!!!

Postawa dobrego wujka była tylko i wyłącznie po to, żeby nie atakować Pani Radnej-przy wypłacie jej odszkodowania.

Obecność Pani Radnej, która przyszła w obstawie małżonka-została wytłumaczona.

Powiedzieliśmy, że jak można wypłacić komuś odszkodowanie , kiedy plan jest zaskarżony.

Zaraz posypały sie argumenty, że radna to normalny mieszkaniec miasta, i ma prawo występowania do Urzędu o ochronę swych interesów.

Ciekawa teoria-jak widać stosowana przez Burmistrza bardzo wybiórczo.

Bo my to niby skąd??????????????

Pani Radna zaczęła się na nia uwzieliśmy, że się niczym od innych nie różni i ma prawo do odszkodowania.

Ależ naturalnie-ja jej wcale nie żałuje-tyle, że jeśli tak, to niech Burmistrz wypaci odszkodwania wszystkim tym, którzy są nie zadowoleni z linii-a wtedy na pewno rozwiązy zostanie problem zgód właścicieli na obciążenie działek linią, a ja nie będe miała linii nad dachem.

A Pani radnej powiedzieliśmy, że różni sie zasadniczo od reszty, bo może podnosic rekę. I zrobiła tak, wtedy kiedy zadecydowała z resztą o budowie linii nad moim domem.

Zapytałam sie jej czy jej to nie preszkadza, że będę mieszkała tam z dziećmi.Na co odparła-zupełnie. A radca prawny( specjalista od badań na odziaływaniem linii na zdrowie człowieka)przekonał ją w 10 minut, że pod linią można mieszkać.

I tak widzicie kochani, jakie cuda sie dzieją w naszym urzędzie.

Przechodzi to chyba wszelkie wyobrazenia, co??????

Nie mogąc słuchać dalej tych bezsensownych gadek wstaliśmy i opuściliśmy gabinet Pana Burmistrza.

Strata czasu.

Pozdrawiam Edyta

A eksperta od planowania linii powołalismy na grunt juz kilka m-cy temu.

Powiedział, że linię można dalej przesunąć 200 300 metrów.

Technicznie jest to możliwe.

I przeciez te przebiegi wyrysowaliśmy i podrzuciliśmy mądralom od planowania-tylko nikt nie chciał sie tym zająć.

Czemu więc teraz Burmistrz chce to badać.

Odpowiedź WYBORY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

I WIECIE CO-POPROSIł MNIE O NUMER TELEFONU DO TEGO SPECA OD LINII

ŻENADA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

To się rozpisałam i dodam, żeby nie przynudzać, że nasze wyrazy współczucia jakie zamieściliśmy w gazecie-mocno poruszyły Burmistrza i Radnych.

Pan Przewodniczący obecny na spotkaniu powiedział, że opluliśmy władzę, i to przed samymi wyborami.

Panie Przewodniczący jesteśmy jak najbardziej apolityczni i nasze konfolencje to tylko wyraz naszych odczuć na wasze postępowanie, a nie akcja przed wyborami.

Szczerze jednak powiem, że widząc taki stan Rady i widząc osoby w niej zasiadające-to gdyby nie mój stan błogosławiony z chęcią wystartowałabym w wyborach.

Miłej lektury Urzędzie Miasta i Gminy Gryfino!!!!!!!!!

Edyto

Nie bardzo rozumiem po co byliście zaproszeni do gminy?

Po to aby się dowiedzieć że pani radna chce odszkodowania? (przy okazji, oświadczenia majątkowe, też są publicznie dostępne na stronie BIP Gryfino, pani Radnej również)

No to prawnik gminy musi się mocno pogimnastykować jak to przeprowadzić zgodnie z prawem, :D :D :D :D :D ja tylko wrzucę jeden z wieeeeeeeeeelu przepisów, z którym trzeba sobie jakoś poradzić, żeby go przeskoczyć Panie Burmistrzu i Panie Przewodniczący Rady Miejskiej, np. taki

Art. 35. ustawa z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym

Tereny, których przeznaczenie plan miejscowy zmienia, mogą być wykorzystywane w sposób dotychczasowy do czasu ich zagospodarowania zgodnie z tym planem, chyba że w planie ustalono inny sposób ich tymczasowego zagospodarowania - jakoś nie zauważyłam żeby w obowiązującym planie ustalenia określały tymczasowe zagospodarowanie

Edyto

namawiam cię na złożenie wniosku do Planu zagospodarowania przestrzennego województwa zachodniopomorskiego, który sporządza Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego, w którym skrytykuj ew. ustalenia planu województwa jako konkretne inwestycje, nie będące zadaniami samorządu lecz wniesione przez inwestora.

Zarząd Województwa będzie uzgadniać lokalizację inwestycji np. ze Studium gminy Gryfino tak jak chciał inwestor??? A nie zasady lokalizacji??? Jaką wiedzę ma Samorząd województwa że to jest prawidłowa, potrzebna i ew. przygotowanie do realizacji przebiega zgodnie z prawem????

cyt. Okresowa ocena planu zagospodarowania przestrzennego województwa zachodniopomorskiego :

Wnioski Po analizie informacji, które spłynęły z gmin i powiatów (ankiety), aktualnych planów rozwoju poszczególnych operatorów systemów energetycznych (elektroenergetycznych, gazowych), wniosków i informacji do aktualizacji strategii rozwoju województwa, wyłoniono przedsięwzięcia z zakresu infrastruktury energetycznej, które należałoby umieścić w aktualizacji Planu Zagospodarowania Przestrzennego Województwa Zachodniopomorskiego. Są to:

2-torowa linia 110 kV Dolna Odra – Chlebowo (gm. Gryfino), wcięcie w istniejący ciąg liniowy 110 kV;

Pan

Andrzej Marciniak

Prezes Zarządu ENEA S.A.

ul. Nowowiejskiego 11

60-967 Poznań

W imieniu Państwa Edyty i Arka Bienicewicz zwracam się do Pana o zajęcie stanowiska w tej koszmarnej sytuacji, która może doprowadzić do tragedii rodziny. Pani Edyta osobiście już przypłaca zdrowiem ten horror walcząc w tej chwili o życie swojego nienarodzonego dziecka.

Państwo Bienicewicz w jednoznaczny sposób udowodnili winę za zaistniałą sytuację Burmistrzowi Miasta i Gminy Gryfino i skierowali skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego o uchylenie planu z planowanym przebiegiem linii 110 kV Dolna Odra-Chlebowo bezpośrednio nad ich domem. Ale obserwując działania organów Miasta i Gminy Gryfino Państwo Bienicewicz nie mają złudzeń. Gmina nic nie zrobi, aby konflikt rozstrzygnąć na ich korzyść. Burmistrz miasta, Pan Henryk Piłat, lekceważąc niewygodną dla siebie sytuację, używa argumentów że to właśnie ENEA.S.A. w żaden sposób nie chce odstąpić od przebiegu planowanej inwestycji. A obecnie największym zmartwieniem Burmistrza Miasta i Gminy Gryfino i o zgrozo!!!! Przewodniczącego Rady Miejskiej jest to jak przepchnąć odszkodowanie za działkę pod planowaną linią jednej z Radnych miasta.

Zdrowy rozsądek podpowiada, że plan zagospodarowania przestrzennego dla tej planowanej linii (a plan i próba uzyskania przez ENEA decyzji środowiskowej przebiegały z rażącym naruszeniem prawa i w sposób kompromitujący ENEA) zostanie uchylony, a już na pewno sprawa będzie toczyć się bardzo długo, co oczywiście spowoduje pogłębienie koszmaru rodziny Państwa Bienicewicz.

Pan, jako Prezes Zarządu ENEA S.A., jednej z największych firm sektora elektroenergetycznego w naszym kraju, jest uczestnikiem i świadkiem hańbiącej waszą firmę sytuacji i uważam że najwyższy czas aby w tej sprawie zajął Pan stanowisko w imieniu ENEA S.A.. Oczywiście spodziewam się też odpowiedzi, że to nie ENEA może wpłynąć na…, że Pan jest niekompetentny…, etc. Ale to tylko będzie potwierdzać że tragedia jaka się toczy na oczach całej Polski jest nie tylko organom gminy Gryfina ale również firmie ENEA S.A. całkowicie obojętna.

Do wiadomości i waszej FORUMOWICZE TEŻ i zróbcie z tym co uważacie za stosowne

http://www.space.tami.pl/images/smiles/zlosnik.gifhttp://www.czestochowaforum.pl/images/smiles/pisze.gif

ENEA S.A. [email protected]

Gazeta Poznańska [email protected]

Głos Wielkopolski [email protected]