asemissen 16.03.2006 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Kto ma wiedze /doswiadczenie na temat Koltlow na pelet.Stoje przed dylematem jaki Typ Kotla mam kupis.Kto mi w tym temacie poradzi ? Z gory slicznie dziekuje. Lech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valdi 16.03.2006 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Kto ma wiedze /doswiadczenie na temat Koltlow na pelet.Stoje przed dylematem jaki Typ Kotla mam kupis.Kto mi w tym temacie poradzi ? Z gory slicznie dziekuje. Lech. asemissen WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 16.03.2006 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Generalnie kotły na pelety dzielą się na z automatyką rozpalania i bez tej automatyki. Te pierwsze są droższe, ale bardziej komfortowe, oszczędniejsze i bezpieczniejsze. Komfortowe dlatego, że nie potrzeba ręcznie rozpalać kotła, dzięki czemu nie ma stosowania funkcji. tzw. podtrzymywania paleniska. Kotły działają w trybie włącz/wyłącz, na pełnej mocy albo wcale, co dla kotłów na paliwa stałe jest najwłaściwsze. Przez to nie spalają niepotrzebie paliwa i nie są tak narażone na oddziaływanie kondensatów, co czyni je oszcządnymi pod względem eksploatacji, jak i żywotności. Takie kotły można spokojnie stosować do ogrzewania ciepłej wody latem, bez strachu, że minimalna moc kotła okaże się zbyt mocna, powodując awaryjne wyłączanie kotła, a w skrajnych przypadkach do zagotowania sie wody w kotle. Stąd ich bezpieczeństwo eksploatacji, powodujące zniwelowanie praktycznych (nie formalnych ) przeszkód do montowania ich w układach zamkniętych. Cenowo kotły z zapalarkami są droższe, ale rośnie też konkurencja, przez co powoli będą się one zrównywać z kotłami na pelety bez zapalarek, najprawdopodobnie je eliminując z rynku. Dzielą się jeszcze na kotły z palnikami retortowymi lub nadmuchowymi, ale poza aspektem uniwersalności zastosowań tych drugich zawłaszcza przy modernizacjach, dla użytkownika nie ma to praktycznego znaczenia.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 16.03.2006 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Pello - a widziałeś retortowy bez nadmuchu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pello 16.03.2006 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Nie, ale jak napisałem - dla użytkownika nie ma to istotnego znaczenia. Równie dobrze można napisać: z podawaniem peletu od dołu, z boku lub z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts