janek72 16.03.2006 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Witam wszystkich na forum jako "nowy". Mam pytanie.Kupuję działkę, gdzie: 1. Na wypisie z rejestru gruntów jest R. 2. Od września 2005 obowiązuje miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego (gmina Raszyn), na planie działka jest w obszarze MN - zabudowa jednorodzinna. Mam już też stosowny wypis z planu z gminy. Z uwagi na pkt. 1 powinno się zawrzeć najpierw umowę warunkową, gdzie ARR (Agencja Rynku Rolnego) ma miesiąc na decyzję i na 100% decyduje, że nie skorzysta z prawa pierwokupu, jednakże taką głupią formalność należy spełnić. Natomiast notariusz powiedział, że z uwagi na punkt 2, można od razu zawrzeć umowę ostateczną bez konieczności umowy warunkowej. Czy notariusz ma rację? PozdrawiamJanek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janaro 16.03.2006 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Jak dla mnie to notariusz ma rację. Plan ustalając teren jako budowlany, nie zmienia automatycznie danych w ewidencji gruntów i w tym przypadku wystarczy od razu umowa ostateczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts