Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Co lepsze tynk barwiony w masie (kolorowy) czy biały i malowany farbą fasadową (silikonową) ?

W najblizszym czasie o ile pozwoli pogoda będę maił fachowców do wykończenia zewnętrznego. Oni radzą mi białyh tynk + farba. Fachowcy z Castoramy polecają tynk kolorowy (on też taniej wychodzi).

:evil:

Sp5.. radził tynk mineralny + farba silikonowa. Tak też się zdecydowałem, ze względu na cenę. Wychodzi mi po około 9-10zł/m2 (tynk 4zł/m2, farba 5zł/m2). Tynk już kupiłem (Magbud baranek 2mm). Jeśli zaś chodzi o farbę, to rozpatruję ofertę Malfarbu z Kalisza. Niestety nie mam o niej żadnej opinii.

Co lepsze tynk barwiony w masie (kolorowy) czy biały i malowany farbą fasadową (silikonową) ?

W najblizszym czasie o ile pozwoli pogoda będę maił fachowców do wykończenia zewnętrznego. Oni radzą mi białyh tynk + farba. Fachowcy z Castoramy polecają tynk kolorowy (on też taniej wychodzi).

:evil:

po ew uszkodzeniu na barwionym w masie nie widać jak na białym malowanym.

co do baranka 2mm malowanego na kolor - pod farba zginie struktura (faktura) tynku

co do powłoki malarskiej , ja polecam farbe silikonowa Sto lotusan - było sporo na temat jaości farb elewacyjnych przejrzyj posty Sp5es

co do powłoki malarskiej , ja polecam farbe silikonowa Sto lotusan - było sporo na temat jaości farb elewacyjnych przejrzyj posty Sp5es

Czytam i cenię opinie Sp5es, który gdzieś napisał, że Lotusan jest najlepszy ale przewartościowany. Dlatego rozglądam się za czymś tańszym i kusi mnie oferta Malfarbu.

Co do faktury to mi specjalnie nie zależało. Wybrałem baranka żeby się nie zastanawiać, czy ciągnąć poziomo, czy pionowo, a 2mm bo cieniej (taniej) chyba już się nie da.

Moi fachowcy polecają tynk biały i farbę. Polecana przez nich firma zaproponowała mi tynk Relius i farbę silikonową (nazwy już nie pamiętam) - razem to wychodzi po ok. 13 - 14 zł/m2. W hutrowni z której brałem również inne materiały tynk kolorowy Atlas i Krejsel po przeliczeniu wychodzi ok. 5,5 - 6,5 zł/m2. Co Wy na to? Myślę, że wezmę tynk kolorowy.

Liczyłem dla swojego domu wariant z tynkiem akrylowym i mineralnym malowanym farba silikonową (dla produktów Atlasa). Nieznacznie taniej wyszedł wariant drugi.

Jesli kogoś to interesuje, to mogę przesłać obliczenia (w excelu).

pozdrawiam

Konrad

Bardzo gorąco proszę o te obliczenia.

Będę miała na przyszłość. Z góry dziękuję.

Tynk barwiony w masie ma zaletę że przy uderzeniu i odpryśnięciu nie wyłazi np. białe podłoże. Trzeba ocenić ekspozycję budynku na uderzenie.

Na jednorodzinnym to rzadkość oprócz krawędzi przy wejściu. Widziałem cienmy cokól budynku spóldzielni, gdzie młodziez dawała w cokół kamieniami z procy. Tu było inaczej...

Wymalowana fasada zawsze malepsze własności co do wyglądu niż tylko barwiona.

Odbarwienie kolorów nie jest zależne od technologii w tym rozumieniu, a od jakości użytych pigmentów.

W tej sytuacji radzę - barwienie w masie i jednokrotne malowanie. łączy się obydwie cechy. Cenowo przystępna jest Huma.