Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Brzoza a listę materiałów na Vat se sciągłes z netu - tam najwazniejsze są te cholerne PKWiU - jesli ich nie masz na fakturach musisz udac sie do sklepu w którym kupowałes materiał żebi ci go dopisali i sprafowali pieczątka lub najlepiej wypisali nową fakture z PKWIU. pamiętaj że do rozliczenia Vat musisz dać kserokopie wszystkich faktur - na kesz mogiesz czekac do 180 dni - przy czym jak masz błędy musisz je poprawic i złożyc na nowo czyli kolejne 180 dni. Po 180 dniach jezeli nie przysłali Ci ze masz błedy możesz domagac się odsetek ustawowych - jaka to ilośc to nie pamietam ale jakies smieszne :wink:

Jedno mnie zastanawia gdzie odbeda się sierpniowe zawody :wink:

Jakby co to ja mam amm sporo łąki - dla tych co nie bedom mogli jechac spania hektar :) Miejsca na długośc i szerokośc skolko godno :)

Ja bym se obliczył tez juz pita - ale mam sklerotizmus multiplex i poprzednie pity zostały na ślasku ale w połowie marca jade i tez bede miał to za soba :)

Sebo - listy nie mam ...:(

słyszałem tylko, nie powinienem odliczac materiałów takich, jak:

deski,

łaty,

listwy,

płyty pilśniowe,

sklejkę,

blachę stalową,

cynkowo-tytanową,

miedzianą siatkę ogrodzeniową,

słupki,

kleje (np. do tapet),

masy silikonowe, akrylowe,

piankę poliuretanową,

emalie, farby, pigmenty, lakiery,

folie dachowe, izolacyjne i paroizolacyjne,

gwoździe, wkręty, kołki rozporowe,

siatkę i tapety z włókna szklanego,

a także kamienia brukowego i kostki granitowej ...

jestem własnie po rozmowie z Paniami z US i One tłumaczyły mi ze symbol PKWiU jest mi pomocny ... ale niekonieczny w fakturze ... bo to wyłacznie dobra wola sprzedawcy jak mi wpisze ...

a One i tak musza sprawdzac wszysko po mnie ...

i prawdopodobnie bez wezwania mnie do wyjasnień sie nie obejdzie ... :-?

budujac i remontujac jednocześnie - mam materiały na jednej fakturze

a to trzeba teraz ładnie podzielic ...

bo z remontu nalezy sie zwrot 55.23%

a z budowy 68.18%

ta skarbówka tak mi wody z mózgu narobiła, ze nie mam siły ani o zawodach myslec ...

:D

Mam problem :cry: . Nie będę mieć prądu pewnie gdzieś do października. :evil:

Sąsiad obok ma i raczej pozwoli korzystać z niego.

Będę więc potrzebować kabla. Z tego co się dowiedziałam metr takiego kabla kosztuje około 12,00 - 13,00.

Może ktoś z Was ma możliwość pożyczenia takiego kabelka na ten roczek.

Pomóżcie :D

Wszystkim serdecznie dziekuje za zyczenia urodzinowe:)

MonteChristo nie martw sie podobno wiosna niedługo, a od 10 marca jakies 10 stopni na plusie, tez mam stan surowy i nic nie moge zrobic a czekam na ciepło zeby zaczac od tynkowania,

Sebo8877 na okna chce sie zdecydowac do przyszłego tygodnia i wkoncu je zamowic od razu z drzwiami zewnetrznymi, tylko za bardzo nie chca mi zrobic drzwi z dostawka, bo maja tylko 120cm szer. i mowia ze to za mało, ale szukam nadal, prawdopodobnie zostane przy pamoplascie albo sebpolu ze stobiernej zalezy kto mi zrobi drzwi takie jak ja chce,

a apropo rozliczen to powiedzcie mi kiedy mam zlozyc jakis wniosek o rozliczenie vat? czy mam isc juz teraz czy wystarczy jak juz bede zanosic rozliczenie, a rozlicza mnie ksiegowa wiec ona niech sie marti co zaliczyc a co nie,

Aga44 ja tez jeszcze nie mam pradu podłaczonego do sieci ale po sasiedzku mam mame i od niej ciagne prad:)

Jedno mnie zastanawia gdzie odbeda się sierpniowe zawody :wink:

Jakby co to ja mam amm sporo łąki - dla tych co nie bedom mogli jechac spania hektar :) Miejsca na długośc i szerokośc skolko godno :)

:o :o :o

DaKar Co Cie tak zadziwiło ????

Kubolotku - Pamoplast robi tez drzwi - co niechcą Ci zrobic takich jak chcesz ??

Prawe mówiąz 120 z dostawka to naprawde trochę małe - może takie szerokie se zrób???

A propos tego sebpolu na jakim robia profilu ???

Brzoza i wszyscy sierpniowi (marcowi, listopadowi no i ogólnie wszyscy :))- widze ze jakos nie ma sprzeciwów oprócz zdziwu DarKar co do sierpniowego spotkania na moich hektarach ???? Taki jest plan - a jako ze lubie prognozy długoterminowe zapraszam w sierpniu na trening - każdy urządzenia do trenowania (zarówno te płynne jak i stałe przynosi swoje :))Co do konkretnego terminu ustalimy chórem - Na dzień dzisiejszy tak jak powiedzialem to prognoza długoterminowa w związku z owyższym chciałbym byście zabukowali sobie w glowach ze sierpień = Trenowanie :)

Aga44 ile poczebujesz tego kabla??? - zajrzyj do hurtowni Ampli na przemysłowej - mają dobre ceny - ale czynne tylko do 16:00

Podejrzewam że chodzi ci o kabel siłowy co??? Napisz coś więcej o tym kablu

Acha zapomniałbym - Mam nowy emblemacik :wink: No i nowe zdjęcia na http://www.bastki.friko.pl - odpowiem na wszystkie pytania - przepraszam ze tak malo nowych fotek ale w decydujacym momencie jak to zwsze napisło mi "zapodaj nowe baterie " :p

No i jeszcze jedno jezeli ktos chce zobaczyc moja facjatę :p - czas sie wreszcie przedstawic szanownemu gronu - to ja to ten po prawej na ponizszej fotce http://www.bastki.friko.pl/sufity/slides/PICT0004.html - tylko sie nie śmiać !!!

Sebo8877

A czy ta lista nie wyjaśnia wszystkiego?

http://www.pit.pl/att/wykaz_materialow_budowlanych.pdf

dziekuje Macku za link do materiałów :)

czy moze ktoś z Was zna link do druków vat/vzm - 1a i vzm-1b

ale takich "aktywnych" czyli takich w których mozna nanosic własne dane i drukowac

te którymi dysponuje skarbówka sa jakies niedopracowane ...

o ile w fakturze jest np wypisanych 10 róznych materiałów - rubryczka nie pozwala tego zmiescic

a ja mam jedna fakture na której mam az :-? 28 róznych materiałów ...

a tak drobniutko nie uczyli nas w szkole pisac ...

AGA - mam niepotrzebny jakis odcinek ...ale to jest kilka m twardego przewodu ...

nie wiem czy Cie to urzadządza ...

swoja "prowizorke" zakopałem w ziemi - zeby sie nie martwic, ze mi ktoś ukradnie - a po skończonej budowie nie chciało mi sie tego wykopywac ...

Kubolotku - wszystkiego najlepszego z okazji urodzin ! :D

Sebo - juz w notesie juz zaznaczone "sierpien - ostry trening "

:D :wink:

brzoza dzieki za zyczenia:)

sebo8877 szczerze mowiac to chyba nie rzuciłes mi sie w oczy na tej wystawie, nie przypominam sobie ciebie

i jeszcze do was pytanie co z tym wnioskiem o ktory juz pytałam wiecie cos keidy go skaładaci czy byliscie w skarbowce i macie ten pit do odliczenia vat bo ksiegowa ktora ma mnie rozl. powiedziala ze owszem zrobi to tulko us nie maja jeszcze tych pitow, czy to mozliwe????

Co do zwrotu VAT od materiałów budowlanych to powiem Wam tyle że ja już jeden wniosek wypełniłem (jeszcze nie swój), został przyjęty i będzie czekał na rozpatrzenie i zwrot kasy.

Dużo konkretnych informacji jest tutaj

Mylisz się sebo8877 pisząc

Sprawa tego watu jest o tyle cięzka ze z tego co wiem musi byc tam wpisan jeszcze stawka za 1m2 - a tych stawek jeszcze nie ma - ten kto złozy i tak musi czekac na ich ustalenie.

Taka stawka już jest http://www.stat.gov.pl/komunikaty/

i wynosi 2388 zł.

brzoza ja pracuję na tych drukach, może nie są jeszcze idealne ale... http://podatki.pl/zwrot/program.php5

wpisujesz numer faktury oraz lp z tej faktury, jeśli było mniej towarów nie spełniających kryteriów wpisywałem " bez poz. ...."

Ostatni wniosek może być złożony nie później niż do dnia 30 czerwca 2008 roku.

W razie problemów służę pomocą.

Księgowy

zapomniałem jeszcze o tym forum

http://www.skarbowcy.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=558&postdays=0&postorder=asc&start=0

tigermoth szacuneczek - jestes wielki - jeszcze raz szacuneczek -

Od dzisiaj jestes Guru podkarpackiej jeżeli chodzi o finanse :wink:

Ja Ciebie "chszczę" chyba moge go "ochszczić" co??

Jezlei zapodales takie informację to ja tez musze się zabrac za to.

Pytanie do Ciebie jeszcze jedno mam - Mam zameldowanie jeszcze na śląsku - polowe tamtego roku pracowałem na śląsku połowę w rzeszowie - gdzie mam złozyc pita ???? i gdzie złozyc ten Vat???

Może mi poradziśz ???

Sebo8877

sebo8877 poczytaj broszurę informacyjną do zeznania PIT, część A Miejsce i cel składania zeznania: Podatnicy mający miejsce zamieszkania na terytorium RP składają zeznanie do Urzędu Skarbowego ustalonego według miejsca zamieszkania w ostatnim dniu roku podatkowego. Czyli jeśli 31.12.2005 mieszkałeś w Rzeszowie to tam składasz PIT za 2005 rok.

Natomias jeśli chodzi o wniosek o zwrot VAT to jest to US właściwy ze względu na miejsce zamieszkania osoby składającej wniosek, w dniu złożenia przez nią wniosku. Czyli jeśli dobrze rozumuję mieszkasz obecnie w Rzeszowie to tutaj też składasz wniosek.

woj-jur nie rozpaczaj. Zwrot VAT dotyczy też osób, które w tej chwili zaczną lub zaczęli budować dom. Ostatni zakup może być dokonany do 31 grudnia 2007 roku. Obyś tylko do 30 czerwca 2008 roku zdążył złożyć wniosek.

tigermoth ... jestes WIELKI !:D :D :D

WZM podany przez Ciebie - DZIAŁA !

...co z tym wnioskiem o ktory juz pytałam wiecie cos keidy go skaładaci czy byliscie w skarbowce i macie ten pit do odliczenia vat bo ksiegowa ktora ma mnie rozl. powiedziala ze owszem zrobi to tulko us nie maja jeszcze tych pitow, czy to mozliwe????

Kubolotku "ten pit do odliczenia vat" nazywa sie VZM-1

a załącznikami do niego sa druki VZN-1A i VZM-1B

druki sa juz dostepne w skarbówce

link do nich podał maciejon i tigermoth

http://www.mf.gov.pl/_files_/informatory/zwrot/05_066_139_zwrotvat_krokpokroku_22_12_05.pdf

a tu są podane trzy rózne terminy ... i trzeba jakis dopasowac do swojej inwestycji

ja musze sie spieszyc ... mam czas do 30 czerca 2006

Ty masz zdaje sie wiecej czasu ze swoim rozliczeniem - bo jeszcze budujesz ....

....a apropo rozliczen to powiedzcie mi kiedy mam zlozyc jakis wniosek o rozliczenie vat? czy mam isc juz teraz czy wystarczy jak juz bede zanosic rozliczenie, a rozlicza mnie ksiegowa wiec ona niech sie marti co zaliczyc a co nie,

Kubolotku ...- ksiegowa ma obowiązek Cię rozliczyc jesli nie korzystasz z żadnych odliczeń ...

(ja np korzystałem z trzech odliczeń - z ulgi budowlanej ... ulgi remontowej, a teraz dodatkowo wystepuje o zwrot róznicy VAT ... wiec robie to sam)

jesli wystepujesz o zwrot VAT - to ksiegowa nie ma obowiązku robic Ci zestawienia rachunków ...

a jest to syzyfowa praca jak sie ma sporo zakupionych materiałów ...

Sebo ... zabij mnie a nie wiem ...wydaje mi sie ze byc moze decyduje miejsce ostatniego stałego zamieszkania ...

woj-jur ulgi budowlanej juz sobie nie odliczysz ...

remontowa tez sie skończyła w tamtym roku ...

ale VAT ... jeszcze przed Tobą ... coś na otarcie łez zostawili ...

zeby to ugryść ... to trzeba sie niezle pogimnastykowac ...- np gwoździ i farb mam kilkadziesiąt asortymentów kupionych ... na szczescie tego mi nie wolno odliczac ...

a teraz wcieło mi własnie żmudne wyliczenia ...do tego trzeba miec mocne nerwy

:D

Witajcie

tak czytam i czytam o watach i przepisach a łza się w oku kręci

pamietacie co niektórzy to już kilka lat temu było nasze I spotkanie

w "poloni"

Pewnie, że pamiętam jakby to było wczoraj

Pani przy barze wskazała mi do której sali mam iść, wchodzę a Januszek mi mówi żeby się nie przedstawiać bo oni będą zgadywać. No i zgadywali :p Potem porozmawiali, pośmiali, popili, pojedli, potańczyli...

Do domu dotarłam chyba coś koło 3 rano.

Tigermoth to skarb dla grupy, wszech wiedzacy w sprawach kasay. Teraz jak bedziemy mieć jakieś zawiłości w sprawach podatkowych to pewnie od razu będziemy pukać do Ciebie. Dla mnie ten temat to czarna magia.

Swój pierwszy pit wypełniłam samodzielnie bez niczyjej pomocy, złożyłam w US i po chyba 2 miesiącach wezwali mnie do wyjaśnień. Pytają się mnie skąd mi wyszła taka cyfra a ja im że - i - w matematyce daje + i wszystko dodałam, mieli mi zwrócić 2x więcej podatku niż zapłaciłam.

I wlasnie dlatego jestem DUMNYM PODKARPACIANINEM dzieki wam wszystkim ktorzy potraficie madrze i konkretnie doradzic

http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_55.gif

I niech no tylko wreszcie przyjdzie to cieplo

http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_72.gif

http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_73.gif

oj, pamietne spotkanie w "Poloni" gdzie sie poznaliśmy ...:)

najpierw trema ... a później zabawa prawie do rana ... :p

faaaaajnie było :p

byli wtedy z nami Sławek Winiarski, tampiko, babis...

I wlasnie dlatego jestem DUMNYM PODKARPACIANINEM dzieki wam wszystkim ktorzy potraficie madrze i konkretnie doradzic

MonteChristo najsympatyczniesze jest to, ze ludzie u nas sa weseli,

potrafia sie zabawic, pozartowac,