kubolotek 26.02.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 sebo gratuluje i wszystkiego najlepszego dla całej rodzinki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DAFIT 26.02.2008 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 witam ja z kolejna prośba, na czwartek jestem umowiony z szefem budowy ( wykonawca), termin niby taki jak mi odpowiada maja wolny cena troche z kosmosu ale jak mi inny koles podal jego wycene to ta cena zrobila sie przystepna, napiszcie mi z wlasnych doswiadczen o co powinienem dopytac takiego goscia, zeby potem nie wyszly mi jakies ukryte koszty albo cos takieg, nie znam sie za bardzo i nie wiem o co powinienem pytac, niestety nie mam nikogo znajomego ktory moglby ze mna podjechac i pomoc dlatego prosze was o pomoc kosztorys jednego z wykonawców:1. wykonanie wykopów, zaszalowanie ławy, zazbrojenie, wylanie, rozszalowanie fundamentu 8850zł2. ocieplenie, izolacja, zasypanie zew ziemia, wew piaskiem 2500 zł 3. wylanie ślepej wylewki 1200 zł 4. wymurowanie ścian konstrukcyjnych wraz z kominami do wysokości stropu na parterze 7000zł 5. zaszalowanie, zazbrojenie, wylanie stropu nad parterem wraz z schodami 8000zł6. wymurowanie scian na poddaszu wraz z wieńcem i kominami 7500 zł7. wymurowanie ścian działowych na parterze 1500zł8. wykonanie ocieplenia kominów i lokarń 35zł/m29. wykonanie więźby dachowej z pokryciem blachodachówka wraz z orynnowaniem i montarzem okien 12250 zł w sumie około 50 tys zł czy to jest rozsadna cena na podkarpacie ? P.S. Sebo8877 GRATULACJE !!!!!!!!!!!! pozdrawiamDAFIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 26.02.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 dopytaj czy będzie na zawołanie wtedy kiedy będzie Ci potrzebny czyli w newralgicznych momentach odbioru zbrojenia i na etapie stanu surowego dobrze by było wiedziec czy ma tytuł magistra (bo moze sie okazac, ze nagle zmieniaja reuły gry - tak jak nagle odebrali prawa do nadzoru tym którzy nie zapisali sie do Izb tak nagle moga odebrac prawa do nadzoru "niemagistrom") zapytaj czy pije - z tymi pijacymi łatwiej dojśc do porozumienia p.s. I ile ten szpas na dziś kosztuje ? tzn kierownik p.s. II konstatuje własnie - ze jak kiedys zostane dziadkiem to będę musiał sobie odswiezyc przewijanie pieluch ... chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 26.02.2008 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Na imie ma Filip Sebo8877 Filip - Osoba nosząca to imię jest obdarzona wielką, wrażliwą naturą, sporą energią, pomysłowością, a nawet przebiegłością Na otoczenie wpływa jak uzdrawiający eliksir, jedna ludzi, godzi zwaśnionych, przewodniczy im w ważkich, historycznych wydarzeniach. Osoba niezwykle obowiązkowa, szczera, sprawiedliwa i bardzo hojna. Musi bardzo dbać o to, by swojego majątku nie rozproszyć na cele charytatywne. Osoby te nie powinny być współwłaścicielem majątku lub interesu, ponieważ mogłyby zostać oszukane. W domu to dobrzy gospodarze, jako współmałżonkowie wzorowi, a jako rodzice wymagający i troszczący się o przyszłość swoich dzieci. http://www.imiona.com/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 26.02.2008 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 DAFITTy się umówiłeś z szefem ekipy budowlanej czy kierownikiem budowy?Jeśli jest to jedna osoba, to szukaj sobie inspektora nadzoru. Bo gościu może robić tak aby jego firma jak najwięcej zarobiła oszczędzając na Twoją niekorzyść. Określ konkretnie z kim się umówiłeś wtedy uwagi będą trafniejsze. Co do cen to mnie zszokowały, ale ja budowałam 3-4 lata temu. Mnie stan surowy zamknięty - robocizna kosztowała połowę tej kwoty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 26.02.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 DAFIT witaj, jak duzy ten dom? bo ta wycena niewiele mowi, mi gosc podal ceny do kalkulacji i jego sume... w zadnym wypadku nie godz sie zeby kier. byl powiazany z wykonawca finansowo- znac sie moga bo ludzie w branzy czesto sie spotykaja... ja mam miec kierownika, ktorego jeszcze nie widzialem na oczy, ale wierze czlowiekowi ktory go zamowil pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DAFIT 26.02.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 bogus33 oto link do mojego domu http://www.dobry-dom.pl/projektydomow/82/1360/ bogus33 a mozesz dac mi namiar na tego kolesia ktorego na oczy jeszcze nie widziales ?? co do kolesia to jest to szef ekipy, nie wiem czy ma uprawnienia kierownika budowy bede to wiedzial przy nastepnym spotkaniu, w poprzednim poscie zrobilem mala literowke zaraz ja naprawie pozdrawiam DAFIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus33 26.02.2008 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 bogus33 oto link do mojego domu http://www.dobry-dom.pl/projektydomow/82/1360/ ladny domek, mi za 100m2 pow. zabudowy z druga plyta (zamiast gipsokart. na poddaszu bedzie plyta betonowa) bez zasypu, izolacji , docieplenia i chudziaka na fundamencie wychodzi ok. 33tys pln, -twoja cena jest jeszcze znosna ale nie najnizsza. bogus33 a mozesz dac mi namiar na tego kolesia ktorego na oczy jeszcze nie widziales ?? niestety, przykro mi ale: nie dam namiaru na goscia ktorego na oczy nie widzialem nie wiem czy gosc chcalby zebym to robil (robi to jako dodatek dla syna znajomego) nie mam na niego zadnego namiaru co do kolesia to jest to szef ekipy, nie wiem czy ma uprawnienia kierownika budowy bede to wiedzial przy nastepnym spotkaniu, w poprzednim poscie zrobilem mala literowke zaraz ja naprawie pozdrawiam DAFIT moim zdaniem szef ekipy moze byc kierownikiem swojej ekipy ale nie mojej budowy, chyba ze wezmiesz jeszcze swojego inspektora nadzoru... pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaendrju 26.02.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 1/tynków cementowo-wapiennych 2/ do ocieplenia poddasza i połozenia plyt gipsowychProszę o namiar tylko na dobre i sprawdzne ekipy.Mam już dość paprokówDzięki jabol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hunk1 26.02.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2008 Nareszcie - wkraczam w kolejny etap budowy. Dziś skończyli nam robić dach. Wyszedł fajnie jutro wkleję zdjęcia do dziennika. W piatek planujemy wylać chudziak, jutro wkracza elektryk. Sie dzieje!DafitMoim zdaniem - drogo. Mnie robocizna za wybudowanie domu kosztowała ok. 34 tys (dom - fundamenty ławy lane +bloczki +wieniec, sciany, monolityczny strop, działówki na pietrze + kominy - 17000, dach 330 mkw dachówka - 16 000. Kominy z klinkieru + obróbka blacharska - 1200. Izolacje (dysperbit +styropian) zrobilismy sami. Do zasypania wzielismy 2 pomocników, raz koparkę, i z wypożyczalni skoczek i zagęszczarkę. Pomagaliśmy też przy zbrojeniu stropu. Mój dom ma 192 mkw pow. zabudowy - więc większy niż Wasz. SebaFajne imię. Super, że przespał nockę. Co do adrenaliny, która Cie trzyma teraz to na nas działała ok. 2 tygodni. Rzeczywiście fantastyczne uczucie. Zazdroszczę Ci go troszkę, w tej euforii to człowiek może góry przenosić. P.S. Sprzedam stemple. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bha 27.02.2008 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Nas robocizna w 2006 za dom ok 200m kosztowała 25 tys. bez dachu, myślę że teraz może być drożej ale żeby aż tyle? Sebo Filipy to super goście http://b5.lilypie.com/wVIip2.png http://b1.lilypie.com/0IRKp1.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eadok 27.02.2008 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 ... napiszcie mi z wlasnych doswiadczen o co powinienem dopytac takiego goscia, zeby potem nie wyszly mi jakies ukryte koszty albo cos takieg, nie znam sie za bardzo i nie wiem o co powinienem pytac, niestety nie mam nikogo znajomego ktory moglby ze mna podjechac i pomoc dlatego prosze was o pomoc ... DAFIT Z wielu rozmów z wykonawcami wiem że takie ceny to dzisiaj nic nadzwyczajnego . Co do pytań to dużo zależy od konstrukcji domu i technologii poszczególnych elementów. U mnie np. - wszyscy chcieli robić fundament z bloczków a za monolit ekstra dopłata, - na zbrojenie takie jak w projekcie wszyscy kręcą nosem, że przesada (najpewniej za dużo roboty bo przecież nie o moje pieniądze im chodzi ) - kiedy powiedziałem że chcę żeby bloczki były "obrzucone" przed izloacją też chcieli ekstra dopłatę, - za wykonanie zewnętrznych elementów domu czyli schodów, trasów itp, ekstra dopłata - w cenie dach z blachodachówki, za dachówkę dopłata - z każde okno dachowe ekstra dopłata - obrobienie komina klinkierem - pomyślimy ... itp itd. Zawsze oczywiście sugeruj że dla ciebie to oczywiste, że ma być zrobione tak jak myślałeś i o dopłatach nie było mowy. Generalnie im więcej szczegółów ustalisz przed rozpoczęciem budowy tym mniej będzie potem nieporozumień. Nie bój się pytać o rzeczy z pozoru oczywiste bo czasem okazują się one ważne. Pytaj też o to za co i ile będziesz musiał płacić dodatkowo na każdym etapie np. koparka, zagęszczarka, dźwig, rusztowania, szalunki, nadproża itp. Najlepsza była by szczegółowa lista tego co wykonawca zrobi, skonfrontowana z twoją listą co chciałbyś żeby było zrobione. No i oczywiście kierownika budowy weź sobie niezależnego od wykonawcy (ew. własnego inspektora nadzoru). Taki człowiek może podpowiedzieć na co zwrócić uwagę na każdym etapie budowy, a czym można się nie przejmować. I tyle teoria, a jak w będzie w praktyce niestety pokaże życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaKar 27.02.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2008 Tak jak Tomek przekazał jest synuś Sebastian Spóźnione gratulacje! Filipki to fajne chłopaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
farida 28.02.2008 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 W Bratkowicach/rzeszowa jest szkółka z duuużyni krzaczkami, niewiem czy sprzedaje w detalu Tomasz,jak bys mogl cos wiecej na ten temat-moze byc na priv.Nie moge znalesc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz3211 28.02.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 poszło na priv-a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzolka 28.02.2008 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2008 Tak przyziemnie zapytam:czy ma ktos namiar na szkolke w ktorej mozna nabyc juz duuuzze drzewa? takie na 2-3 metry?I wogle przy okazji na dobra z dobrymi cenami. Brzozy 3-4m dla zainteresowanych. Lipki sie znajdą też, głóg ostrogowy, robinia. I inne. Dla zainteresowanych info na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 29.02.2008 02:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 ktos coś wspominał o brzozach ? bo własnie odczuwam nieprzemozona chęc przywitania sie z rana ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 29.02.2008 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Witam serdecznie z samego rana Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 29.02.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Dzień dobry jeśli juz rozmawiamy o drzewach to podpinam swoje pytanie ktoś kiedyś miał do czynienia z przesadzaniem 8letnich świerków (są już takie koło 2 metrów),czy w ogóle są szanse ze one przeżyją taką przeprowadzek czy lepiej sobie odpuścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 29.02.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lutego 2008 Ja również witam wszystkich z rana a skoro o drzewkach mowa to też dołączę się z moim pytaniem. Co zrobić aby psina nie wykopywała drzewek i krzewów. Pewnie trzeba będzie posadzić od razu coś dużego aby nie dała rady. Życzę wszystkim miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts