Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam za mną dzień zakupów

duuuuuuuuuuużych zakupów

dziś zamówiłam płytki na korytarz do kuchni i łazienki (druga jeszcze nie)

i kupiłam deskę berlinecką na podłogi na górę.

prawie wybrałam wannę, kabinę prysznicową, kibelek, umywalę i bidet.

:p

Baru faktycznie Aga ma jeszcze czas na podejmowanie konkretnych decyzji, ale szukanie i poznawanie tego co jest na rynku nie uważam za stratę czasu. I nawet jeśli teraz coś wybierze to jeszcze wiele razy zmieni. Ale będzie wiedziała gdzie czego szukać.

A ja co, dzisiaj jeździłam z wykonawcą i wybieram deskę berilnecką a on mi mówi że inną bo ta jest na klejenie a lepsza jest na klik i patrzeć jaką mają twardość i ścieralność. :o

No i patrzę na twardosć, ścieralność, czy na klik i dopiero na końcu jaki kolor i cena. :oops:

itd.

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/201/#findComment-898599

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja co, dzisiaj jeździłam z wykonawcą i wybieram deskę berilnecką a on mi mówi że inną bo ta jest na klejenie a lepsza jest na klik i patrzeć jaką mają twardość i ścieralność. :o

No i patrzę na twardosć, ścieralność, czy na klik i dopiero na końcu jaki kolor i cena.

Na klik łatwiej się montuje i byc może stąd taka opinia Twego wykonawcy. Na klik są przez to droższe. Czy lepsze - nie wiem, lecz ja tez kupie na klik :)

Oczywiście scieralnośc i twardość też są wżne ale żeby dopiero na końcu kolor i cena :o A co z gatunkiem drewna?

Ciekaw jestem co wybrałaś.

Jakie będziesz miała listwy przyścienne? (Są też różne sposoby mocowania)

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/201/#findComment-898703

Maciejon!

Gdy wybierałam wannę brałam pod uwagę właśnie Ravaka i Poolspę. Ale ze wstydem muszę przyznać, ze już nie pamiętam dlaczego wybór w końcu padł na tę drugą :oops:

Co do podłogi na klik - to owszem, fajnie się układa i ogółnie to nic do niej nie mam (moje panele w salonie tyż na klik są przecież), ale o ile dechy są ze sobą "powiązane" i się trzymają po długości, to niestety po szerokości zaczęły mi się rozłazić. Mam szczeliny takie na grubość paznokcia :evil:. Ale to podobno tak się dzieje z tymi klikowymi.

Listwy mam Voxa i są rewelacja! Polecam z czystym sumieniem! Zakupiłam w RCMB. Nie montuje się ich do ścian na żadnych p... zaczepach, które mimo zapewnień sprzedawców, że nie mają prawa odleźć od ściany i nie ma prawa od nich odczepić się listwa - to i tak odłażą!

Toto co ja mam - montuje się na wkrętach do ściany. Mam to i na dole przy panelach i na górze przy wykładzianch. Można w nich puścić kabelek jakiś zapomniany przy robieniu gnazdek. Oczywiście łebki wkrętów są niewidoczne, bo przed mocowaniem do ściany zdejmuje się środkową część listwy a potem po przykręceniu, ew. włożeniu ww kabelka - zakładamy środkową część, przykrywając wszystko, co nie powinno być widoczne.

Nie wiem czy zrozumieliście mój pokrętny opis, ale dla lepszego zrozumienia sprawy poświęciłam się i znalazłam to: http://www.vox.pl/pl/pcv_lp_smart.php?lang=pl

Trzymajta się!!

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/201/#findComment-898787

Witojcie Kochani :)

Mam nadzieje że AGA44 sprawisz se wanne taka o jakiej marzysz - my jak wybieraliśmy to przymierzyłem sie do niej tak samo jak do kibelka - tyz sie przymierzyłem - pochodzę ze ślaska i normalnym dla mnie jest że jak cos kupuje to to sprawdzam - poźniej moja "podkarpacka" rodzina stwierdziła że to obciach - ale coż mam kupiłem sprawdziłem jestem - a raczej bedę (jak wmontuje) szczęśliwym Uzytkownikiem :) Tak więc AGA44 nie przejmuj się i wlaź do wanny tak więc to Ty w końcu bedziesz brała w niej kapiel a nie tylko na nią patrzyła.

AnetaS mam nadzieję ze zakupy udane - co do łazienki ???

Klik czy klej - tu rodzi sie pytanie odwieczne - otórz poprawnie wykonany klej jest tak samo trwały jak klik - spartolony klej prowadzi do powstawania szczelin co jest niezbyt estetyczne - klik powstał po to by wykluczyć wlasnie błady przy układaniu klejowym - w znaczny sposób przyspieszjąc wykonywanie podłogi.

Jest wygodniejszy w ukladaniu a za czas i wygode jak wiecie trzeba placic - stąd jest droższy choć nie zawsze tak jest.

maciejon mam nadzieję że jakoś dojdzie do organizacji tego kuligu - narazie czekamy na śnieg :) Co do browaru tak jak pisałem wyżej jestem w pelnej gotowości tylko powiedzcie gdzie się spotykamy :)

Co u mnie - wczoraj w mojej "Willi" przygotowałem wszystkie otwory okienne pod montaż okien - przychodzą fachowcy mi za 1,5 tygodnia - pozbyłem sie także reszty starych tynków tak więc powoli wychodzę z "brudu".Mała koza która dogrzewa mnie podczas rmontu jest naprawde złota - a raczej "czerwona' i robi dobra robote.

Baru są tez listywy które montuje się za pomoca spinej co 40 cm - w te spinki układa się zapomniane kabelki i nastepnie całośc wsuwa od góry - warunek dla każdej tego tymu listwy o tej której pisze Baru i ja sa proste ściany.

Wtedy nic nie odstaje , wystaje , krzywi sie itd.

Rozwiązania z materialami naturalnymi np egzoytyczne drewno, kamień sa bardzo pracochłonne ale za to dają piorunujące efekty.

Jeszcze wiele przede mną ale mam nadzieje że zarówno ja jak i Wy DAMY RADĘ :) !!!!

Pozdrawiam

sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/201/#findComment-899052

Sebastian!

Pisząc o zaczepach miałam na myśli właśnie te spinki. Wg mnie - miałam wcześniej tak montowane listwy przy panelach w mieszkaniu - nie ma siły: odlezie taka listwa z zaczepu wcześciej czy później. Ktoś kopnie, odkurzaczem się zawadzi... normalka :evil:

Luuudzie!!

Właśnie przyjechali i ryją mi w ziemi panowie od kostki! Huurrra! Nie utoniemy jednak w błocie tej jesieni i przyszłej wiosny!!

Ci, którzy już mają kostkę za sobą - pisać mi tu szybciutko na co mam zwracać uwagę jak goście będą robić. Żebym se potem w gębulę nie pluła, że w domu byłam a oni i tak mi spier....

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/201/#findComment-899156

Ci, którzy już mają kostkę za sobą - pisać mi tu szybciutko na co mam zwracać uwagę jak goście będą robić. Żebym se potem w gębulę nie pluła, że w domu byłam a oni i tak mi spier....

U mnie wybrano ziemię z podjazdu ok. 25 cm. Było tam twardo, bo cały transport szedł tędy. Podsypano to piaskiem rzecznym. Na to warstwa żwiru. Nastepnie na mieszance piasku i cementu - kostka.

Oczywiście używano zagęszczarki. I do podłoża i po położeniu kostki.

Zwróć uwagę na spadki. Pamiętaj o ewentualnych kablach pod kostką.

Czy masz jakiś kanał odwadniający w kostce?

np:

http://www.maciejon.republika.pl/Ogrod/Kostka_2.jpg

sebo8877: Dopiero teraz "dojrzałem" do oglądniecia zdjęć Waszego domu. Wędrowałem po nim troche jak po mrocznym zamczysku ;). Taki dom to wyzwanie. Powodzenia :)

Bardzo podobały mie się zdjęcia z firankami. Wspaniały pomysł :) :)

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/201/#findComment-899185

U mnie mają wydrzeć ze 40-50cm na podjeździe, na odbojówkę 30 kilka. Odwodnień nie mam - spadek mi zrobią do bramy bo tak mam ukształtowany teren, ze tak powiem - naturalnie. Kabel pod kostką będzie - a właściwie już jest - jeden only - telefoniczny. Zakopany dość głęboko, po powiedziałam panom którzy to robili, że tak mają go zakopać, żeby kopara nie wydarła jak mi będą kostkę kłaść. I oznaczony oczywiście taśmą odpowiednią jest.

Maciejon! Jaką masz serokość odbojówki??

Coś jeszcze o czym wypadałoby pamiętać??

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/201/#findComment-899317

maciejon co do firanek to chyba opatentuje ten pomysła na najtańszy karnisz :)

RS zapisy trza robic kto to do uzgodnienia - mozna zrobić to tu na grupie a ktos bedzie tylko nad tym czuwał - ale czy masz dostep do jakichs "maszyn ciagnacych" teren u nas górzysty a jak ludzisk bedzie sporo to bedzie cos ciągnąc.

co proponujesz z tymi starymi drzewami - napewno musze je trochu poprzycinac - może jeszcze zdarze w tym roku - narazie przewróciłem te co zasłaniały okna. - ale sprawa jest strasznie koszmarna bo wiekszość tych drzew choruje - raczeja gałęzie- musiałbym poradzić się jakigos ogrodnika:)

Baru w kostce najwazniejsza role robią dwie rzeczy - pierwsza to podłoże bo tu o wszystko idzie gra - jęzeli są tam u ciebi egliny i grunty nieprzepuszczalne to radziłbym wybrac to na 40 cm.

nastepnie żwir z paskiem rzecznym oraz tłuczniem - 10 cm żwiru 15 i 10 cm piachu piach zarazem musi zlapac profil (najważniejszą rzeczą tutaj jest zageszczanie - zagęszczaj warstwy max 10cm grubosci - czyli na 35cm tej warstwy zaleciłbym 3x zageszczarka - poźniej kostaka i calość zageszczarka z papciem (papec - plastikikowa podeszwa zakladana na zageszczarke) - calość po ułożeniu oczywiście przesypana piaskiem płukanym nigdy kopanym!!! - oczywiście spadki wazna rzecz - od domu na zewnątrz. Oczywiście ważna rzeczą sa odwodnienia poziome - przy spadkach rzdu 15 % musisz stosowac korytka - z dużych powierzchni trzeba to przeliczyć na możliwości przyjecia przez krytka - po to tylko by Ci ich nie wyplukalo podczas większych opadów deszczu.

Co do tych wartości piachu tłucznia i żwiru taki model zastosuj w miejscach gdzie będziesz mial ruch samochodowy - poprostu unikniesz kolein po dłuzszym okresie. Na obrzeża zalecam zainwestować w krawężniki może granitowe - najkorzystniej wyjdą cie obrzeża betonowe - nie pozwól na "brzeżowanie" kostką na suchej zaprawie -rozleci sie to po dwóch zimach). Jezeli firma jest profesjonalna będzie oczywiscie miala mszyne do ciącia kostki a nie gilotyne - gilotyna robi "brzydkie cięcia"

Mam nadzieję że nie pominąłem wiekszych problemów przy kostce - acha jeszcze jedna rzecz zalecam unikanie w jakich kolwiek miejscach suchej zaprawy - ma ona tendencja do wiazania płatami - po jakimś czasie nastepuje "zapaść" jednej z częsci i podnosci czy zapada ci sie powiedzmy 1m2 czy 3m2 kostki.

Pozdrawiam i życze wszystkim powodzenia.

P.S. Co do kuligu to zacznijcie się zapisywac ale musimy najpierw uzgodnic gdzie go robimy i czy mamy silnik??:)

Pozdrawiam

Sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/201/#findComment-899320

Ukladałem kostke parę ładnych wakacji co rok przez 9 lat troche ton sie przerzuciło i ułozyło - pal licho ruch pieszy na suchej zaprawie osobówki też ujdą ale ciężarówka może juz narobic rabanu - no chyba że masz tej zaprawy z 15 cm!!

Jzeli tylko dali zachowawczo 2-3cm - bardzo niekorzystna sprawa.!!

Nie martw sie i 3maj kciuki by było dobrze - jak coś to poprawimy :)

sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/201/#findComment-899400

Baru Co do tych wartości piachu tłucznia i żwiru taki model zastosuj w miejscach gdzie będziesz mial ruch samochodowy - poprostu unikniesz kolein po dłuzszym okresie. Na obrzeża zalecam zainwestować w krawężniki może granitowe - najkorzystniej wyjdą cie obrzeża betonowe - nie pozwól na "brzeżowanie" kostką na suchej zaprawie -rozleci sie to po dwóch zimach).

Zauważcie: MIAŁ!!

Sebastian!! Nie Ty pierwszy i chyba nie ostatni: ja jestem rodzaju żeńskiego: Barbara :lol:

A wracając do tematu kostki: jak nie suchy beton to co?

Zaraz lecę do gości wypytać jakie warstwy mi tu będą kłaść!!

Byłam, zapytałam i jest tak: pod odbojówkę: 5-7cm suchego betonu i piasek ok. 25cm, a na podjazd wykop ok. 45cm i do 35cm piachu + 10cm suchego.

Obrzeża oczywiście są, nie będzie to sama kostka. I co? CAłkiem kanał? Kazać se sypać tego tłucznia choć trochę?

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/201/#findComment-899430

Pozwolę sobie na komentrz do technoogii lansowanej przez sebo8877 :)

Podane przez Ciebie wymagania sa nie tylko słuszne ale i wygórowane. To trochę tak jak klasa Hi-End w audio :). Warstwa tłucznia, granitowe kraweżniki, grubośc całości 40 cm - jednym słowem i POTĘGA i KASA :)

"Jak sie nie ma co sie lubi to się lubi co się ma" :)

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/201/#findComment-899450

RS Ty to jestes dobry fachowiec od roslinek i zwierzatek, jak milo miec takiego w grupie :p bede Cie prosil zebys mi doradzil na drugi rok, jak bede zakladal sad i ogrod, potem w jego pielegnacji

zrobie zgodnie wlasnie z Twoja rada i kupie drzewo na wiosne, cale lato bedzie schlo a na zime da cieple plomyki w kominku

pozdrowienia :p

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/201/#findComment-900050

maciejon nie staram sie tu lansowac żadnej technologii - wydaje mi się że nabyte doświadczenie sprawiło że wiem coś nie cos o kostce.

Przecież każdy z nas dostarcza czasem cos do domu, meble, opał, materiał czyli pojawia się tam cojakis czas sprżet ciążki.

Zgadzam się że może i te 40 cm to za dużo na całości - ale napewno nalezy tak wykonać część po której porusza sie ruch kołowy.

Nie wiem dlaczego kazdy lansuje układanie na suchym betonie - zapytajcie "fachowców"dlaczego tak robią - otóż powiem Wam dlaczego - jeżeli coś się wypłucze czy załamioe kiedykolwiek - zawołacie fimę to ta firma poprawki najczęściej robi wg roboczogodzin - a to trochę trwa - trzeba wydrzeć te połacie stwardniałego suchego betonu - odłubując rzetelnie kostkę od tego dziadostwa - czasami zdarza się że trza dokupić materiału - bo ten się potłukł!!! - wszystko = zysk :)

Sprawa wogóle dla mnie nie zrozumiała - jezeli ktoś dobrze przygotuje i zagęsci podkład - nie musi stosować suchego betonu - no może pod obrzeża, czy odwodnienia liniowe tam jest wskazane !!!.

Baru wiedziałem że jesteś kobietą prześledziłem cały wątek Twojego domku to czyste niedopatrzenie - literówka - za którą z całego serduszka CIe przepraszam :) :oops:

Co do podjazdu "ja"kazałbym sobie sypnąc tłucznia ujmując piachu powiedzmy z 10cm. Co do suchego - to już się wypowiedziałem dla mnie marnotrastwo cementu i wogóle rzecz niepotrzebna.

Układalismy kostkę na np. hurtowniach spożywczych - ładują się na nich tiry, ciążarówki osobówki - suchy beton jest układany tylko pod korytkami odwodnieniami oraz na obrzeża. Tłuczeń bądź fachowo zwąc kliniec jest niezastąpiony na ruchu kołowym. CO do obrzeża Basiu to jak najbardzie jest ok a do granitowego napisałem wyraźnie "może granitowe" dlaczego - bo daje wspaniały efekt - jeżeli jest dodatkowo jeszcze polerowane i naprawdę nie da się go zniszcyć.

Dla wszystkich tych którym nie widzi się "moja" jak to określił maciejon technologia - powtarzam że są to tylko li wyłącznie moje podpowiedzi i sugestie. Kżdy z Was moze wykonac to tak jak chce - kazdy ma prawo wyboru, nic nikomu nie starm się nakzaywac czy narzucać pragne tylko doradzic. Co do ceny zgadzam się SPORA KASA - natomiasta to rozwiazanie jest takie jakie być powinno - czyli poprawne i gwarantujące długotrwałą satysfakcje - jeżeli jednak ktoś pragnie i szuka oszczędności wszędzie są wersje eko - czy dobrej ceny - ale zawsze coś kosztem czegoś.

Co do grubości podkładu to popatrzcie u Barumiejscami proponują wydrzeć nawet 0,5m.

RS dzieki za doradztwo z drzewami - cos mi znajomkowie mówili coś o stucznej korze - jakies ustrojstwo którym smaruje się odcięte gałęzie- raczej miejsca po tych gałęziach - ma to sens - stosować cos takiego?? Na wiosnę Cię zawołam na browarka to mi doradzisz na żywo co ty na to??

Pozdrowienia bardzo serdeczne

Ide na pierogi :) :lol: :D :) :lol: :wink:

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/201/#findComment-900649

sebo8877: Widzę, ze potraktowałeś bardzo poważnie mój post. Myśle jednak, ze widzisz :) na końcu zdania o lansowaniu technologii. Może lepiej byłoby gdybym wstawił :wink:

Cenie Twoje praktyczne doświadczenie w materii ukladania kostki brukowej. Mam świadomość, że u mnie nie jest to zrobione aż tak porządnie. Wykonawcy zapewnili mnie, że będzie ok. nawet dla wjechania samochodu z drewnem na opał. Wierzę im. Poza tym, jestem w stytuacji iż wykonała to firma "rodzinna", ta sama która jest generalnym wykonawcą mojego domu. Jak dotąd nie mam żadnych zastrzeżeń odnośnie jakosci prac. Myślę, że i tutaj będzie podobnie. Poza tym nie sądzę, bym miał problemy z ewentualnym egzekwowaniem reklamacji :)

PS: A tych pierogów to Ci po prostu bezczelnie zazdroszczę ;)

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/201/#findComment-901015

maciejon nie ma sprawy :wink:

Jeżeli ufamy swoim fachowcom - znaczy się że tak jest i wielka im za to chwała. Trudno dziś o porzadnych ludzi i takich zawsze szanuję wiec jezeli oni zapewniają że bedzie ok to wiedza co mówią.

Tak jak napisałem moje doświadczenie jest takie - w takiej robiłem technologii stąd też jestem za nią pewnien. Jeżeli każdy ma sprawdzone techniki to o to własnie chodzi. Żeby robota był;a zrobiona rzetelnie i żeby kazdy za nią otrzymał godziwą zapłatę.

Kazdemu partactwu i wyzyskowi mówie NIE.

PIEROGI są fantastyczne - szczególnie te które robi moja żona - wcale nie dziwię się Twojej "bezczelności" :wink: sam bym zrobił wiele psakudnych rzeczy jak ktos zrobił by mi smaka :wink:

Naprawdę są najcudowniejsze :)

RS dzięki że przyjąłeś zaproszenie :wink: choć nie ukrywam że zobaczymy i poznamy swoje facjaty w większej grupie na KULIGU.

Mróz już mamy - na odpowiednią warstwę puchowatego h2o tyz się doczekamy :)

Pozdrowienia dla wszystkich

sebo8877

https://forum.murator.pl/topic/502-grupa-podkarpacka/page/201/#findComment-902016