Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Niech ten Rok będzie dla Was dobry...

Mnie znowu zaczyna się szaleństwo sprawozdawcze i siedzenie po kilkanaście godzin w pracy :( .

Ale choinkę ubrałam w Elizie. Nie ma wprawdzie 3 m tylko 2, ale i tak jest cudna. Nie skończyłam Elizy tak, jak chciałabym, ale to wszystko jakby się nie liczy. Powoli urządzę ją całą. I podejrzewam, ze urządzała ją będę całe życie.

Gdyby nie Święta i moje sprawozdanie w styczniu, pewno czekałabym z wprowadzinami jeszcze do końca stycznia. Ale w sumie cieszę się, że to już. Nic się nie da porównać do mieszkania we własnym domu. Blok, mieszkanie w nim - może być ok., jako coś tymczasowego. W tej chwili chodzę po tych moich metrach i sama nie mogę się nadziwić, że może tak być... Że to nie jest sen, tylko rzeczywistość.

Trzymam teraz kciuki za Wasze budowanie. Niech Wam domeczki rosną...

Witajcie.

Wszystkiego co dobre w Nowym Roku :)

Aniko gratuluję. Ja też pamiętam to uczucie..... Wprawdzie mój dom jest mały ale w porównaniu z miejscami gdzie mieszkałem wcześniej jest ogromny. I te piwnice ;) :D :D Faktycznie z domem jest tak, że urządza się go cały czas.

AnonimieGallu blacha z Bratex'u jest bardzo popularna w naszym regionie i nie tylko. Ja osobiście wybrałem inną ale nie słyszałem też negatywnych opinii o Bratexie.

Baru wyjazd nartowy się odbył? Pojeździł by człowiek a tu śniegu niet. A gdzieś w Alpy to mi się nie chce jechać ;)

Baru wyjazd nartowy się odbył? Pojeździł by człowiek a tu śniegu niet. A gdzieś w Alpy to mi się nie chce jechać ;)

Odbył, się odbył!! I nawet jeździliśmy! Na nartach po śniegu!! W Kluszkowcach i koło Zalewu Czorsztyńskiego - coś z Polaną w nazwie, o wiele mniejsze kolejki do wyciągów. Byliśmy też na "przeszpiegach" w Białce, ale tam "ludziów jak mrówków".

Fakt, najlepsze te Alpy by były, ale niektórzy mają tam bliżej :lol:. Ciekawe, czy się wybiorą i czy opiszą wrażenia?? :p 8).

Bo ja to lokalne jeno górki zwiedzam :cry:

Najlepszego w Nowym Roku!!

Witajcie w nowym roku

teraz kiedy saturn wchodzi w koligację z jowiszem to jest to rok ...????

budów podkarpacia :wink:

i tym samym uważam że sezon budowlany jest rozpoczęty.

basiu

czy w sprawach odkurzaczowych masz jakieś rozwiązanie

bo powiem wam że po wprowadzce to jeden z najczęściej używanych sprzętów, kurz i pył to codzienność i to w nadmiarze.

Pozdrówka

:p :P :p

basiu

czy w sprawach odkurzaczowych masz jakieś rozwiązanie

bo powiem wam że po wprowadzce to jeden z najczęściej używanych sprzętów, kurz i pył to codzienność i to w nadmiarze.

Mam Januszek, mam!! Anika mi pożyczyła!! Właśnie wczora z wieczora byłam u niej po odbiór.

Aaaale ma fajnie w tej chałupce swojej zwanej Elizą! Bardzo mi się podoba!

Tylko miałam niejaki problemik z wyjechaniem z jej włości, ale poradziłyśmy sobie. Ja dodawałam gazu, a Anika pchała! Nie ma to jak baby budujące, nie?? :lol:

Witam w NOWYM ROKU.

Chciałaby całej naszej rodzince podkarpackiej złożyć najlepsze życzenia, aby ten Rok był dla Wszystkich rokiem wyjątkowym i każdy dzień niech niesie ze sobą uśmiech i zadowolenie na wszystkich szczeblach życia.

Niestety dla mnie nie zapowiada się on zbyt optymistycznie. :cry: :evil:

Po odwiedzinach w mojej :evil: "kochanej" :evil: Gminie, po odbiór warunków na wodę i kanalizację znów muszę czekać nie wiadomo ile.

Ale od początku - bo tu ogromna prośba do Tych co się choć trochę na tym znają i mogą mi coś doradzić - jak najlepiej to załatwić i jakie paragrafy można tu zastosować.

Zakład Wod. i Kan. żąda sobie opłaty za wydanie warunków na wodę w kwocie 750,00, a na kanalizację 1050,00. Jest możliwość uzyskania częściowego obniżenia wyżej wymienionych kwot ze względu na to, że będzie to wykonywane we własnym zakresie, ale wójt musi najpierw rozpatrzyć nasze podanie z załączoną opinią szefa Wod. i Kan. Tu sprawa jak to bywa może przeciągnąć się nawet do miesiąca czasu, więc dalej nie ruszam z pozwoleniem, a nawet z projektem.

Czy są jakieś ustawy, które to regulują? Czy Gmina może żądać od nas takich kwot za wydanie tylko świstka papierku?

I druga związana z tym tematem sprawa.

Mam do podciągnięcia - (oczywiście na własny koszt :x )- wg Zakładu około 190m (moim zdaniem troszkę mniej).

W warunkach Zakład nakazał mi zrobić to średnicą 90 dla wody i 160 dla kanalizacji. Mimo tego, że sąsiadka będzie partycypować w kosztach pół na pół jest to ogromna kwota.

Jakie są w tej chwili koszty wykonania takich sieci bo Zakład Wod. i Kan. zakłada dla wody 30,00/mb, a dla kanalizacji 40,00/mb - sam nie jest wykonawcą i nie mam tego na piśmie.

Czy Zakład Wod. i Kan. może nakazać mi warunkami wykonać de-facto przyłącz do domu jednorodzinnego wykonując sieć wodociągową :o i uzbrajając wszystkim po drodze działki? (średnica 90 dla przypomnienia). Stwierdzając przy tym - co nie mam na piśmie - że to my - czyli ja i sąsiadka będziemy właścicielami sieci i mimo, że wodociąg będzie na

nie będących naszą własnością działkach to sąsiedzi chcący się podpiąć do wodociągu i kanalizacji będu musieli uzyskać naszą zgodę? Czy tak może być? :roll:

Będę bardzo wdzięczna za pomoc :p

ANIKA nie wiem czy wysyłałaś mi namiary na ekipy, gdyż na razie nic do mnie nie doszło.

Witaj AnonimieGallu miło, że do nas dołączyłeś.

Reniu jakbyś mogła prześlij mi namiary na ekipy, które robiły u Ciebie.

Pa Pa :wink:

Aga 444 tak sobie myślę nad tym co napisałaś i ...

W moim przypadku jest tak:

Wysokość opłaty za warunki techniczne wykonania przyłącza do sieci kanalizacyjnej była podana w Uchwale Zarządu Gminy i wynosiła 50 zł oprócz tego zostałam zobowiązana do przystąpienia do Gminnego Komitetu Kanalizacji i wniesienia opłaty na inwestycję budowy kanalizacji w kwocie 3726 zł i to pewnie też jest w jakiejś uchwale Gminy.

Jeśli chodzi o wodę to koszt za warunki techniczne to 22,27 zł i dodatkowych opłat nie było. (MPWiK).

Koszt wykonania przyłączy pokrywa inwestor czyli ja.

Koszt wykonania przyłącza wodociągowego z materiałem ok. 4000 zł (w tym przesunięcie wodociągu PE63 o długości 67 mb i przyłącz PE 32 - 10mb)

Koszt wykonania przyłącza kanalizacyjnego z materiałem – 2050 zł f 160 długość 27 mb (1 studzienka po drodze)

Wysokość opłat za zaopatrzenie w wodę i odprowadzenie ścieków ustala rada gminy Dz.U. 151 poz. 716 z 1996 r.

jak coś jeszcze znajdę to napiszę jutro