Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jacejkg

To my praawie sąsiady bo my już mieszkamy w Łańcucie :D

Słuchajcie wszyscy!

proszę zerknąć do mojego linka a zobaczycie naszą sunię. Jest jeszcze malutka więc jest z mamą i rodzeństwem, czekamy jeszcze miesiąc i jedziemy po małą.

Qrcze ludziska drogie nie mam czasu się podrapać... za uchem, no i rzadko zaglądam na forum niestety. Harówa po urlopie :-?

Nowo przybyłych szczerze witam, starych bywalców szczerze pozdrawiam.

maciejon no faktycznie działeczka Ci troszeczkę zarosła, życzę wytrwałości w walce

Jacekg11 ja u siebie karczowałem całą działeczkę z drzew owocowych w ilości jabłonie sztuk 7, wiśnie sztuk 2, orzech sztuk 1. Wszystkie korzenie wyrywała koparka pod czujnym nadzorem aby dokładnie, a i tak mam pełno młodych jabłonek na działce. Chodzę z roundapem i pryskam. Nie chcę dopuścić do zarośnięcia działki chwastami i pryskałem moje 10a już 3 razy w tym roku, ale to jak walka z wiatrakami :cry:

A sprawy budowlane? hmm... papierów jeszcze nima, a ja już rozmawiam z wykonawcami od wody i "kupy" znaczy kanalizy, namierzyłem 2 ekipy budowlane z których z jedną rozmawiałem oglądając ich umiejętności i nie powiem... ok. Kupiłem 170szt stempli, ok. 50 łaczników do deskowania stropu oraz 4,2m3 desek. Deseczki wybierane takie że palce lizać i tu uwaga za deski zapłaciłem po znajomości z przywozem i rozładunkiem 1740zł czyli za kubik wychodzi 400 z groszami :lol: Czekam na więźbę która obiecana jest po 540zł/m3. Tak że powolutku, powolutku zbliża się godzina "0"! Dalej toczę bój ze spółką wodną aby łaskawcy przyszli i najlepiej zabrali co ich, a nie moje znaczy uszkodzony dren przebiegający przez naszą działkę. Wyceniono mi fundament; robota + materiały za ławę ścianę fundamentowa oraz opaskę drenarską wokół ok 100m + system odbioru wody opadowej (rury, 2 studnie chłonne) ok. 80m razem ok. 20000zł. W tym za wykonanie samego fundamentu robocizna to 4500zł (dużo to czy mało?). No i wogóle jest super; im bliżej rozpoczęcia prac to poziom adrenaliny wzrasta wprost proporcjonalnie do zaniku poziomu serotoniny :-?

Jeszcze raz pozdrowionka dla wszystkich, postaram się tu zaglądać częściej. A i jeszcze jedno; tigermoth kiedy można by do Ciebie zajrzeć na linię frontu i zobaczyć jak majstry z Jedlicza sobie radzą?

Witam Wszystkich.

jacekg11

My karczowaliśmy stary sad (grusza, 8 orzechów, 7 śliw z wieloma odrostami). Drzewa zostały wycięte, grubsze poszły na opał, drobne gałęzie spalone na działce. Następnie Ostrówek wykopał konary, które po oczyszczeniu z ziemi zabrał na opał sąsiad(na całe szczęście). Teren wyrównałem ręcznie. Działka została zaorana, reszta korzeni wyradłowa, a następnie zasiana trawa i całość przewałowana. Zapowiadała się długa walka o pozwolenie - szerokość drogi dojazdowej - nie chcieliśmy, żeby działka zarosła chwastami.

Darpiot

Właśnie wylaliśmy strop nad piwnicą. Całość robocizny tj. wykonanie ław fundamentowych, wymurowanie ścian piwnic(trójwarstwawa), fundament pod ganek i garaż, strop nad piwnicą wraz z tarasem na słupach (izolację pionową ,drenaż i zasypywanie wykopów wykonaliśmy we własnym zakresie) wyniosła 6 tys. zł. Oczywiście beton z gruchy. No i za wykopanie dziury w ziemi koparką CJB-4 + samochód pan wziął około tysiąca.

Trochę się zasiedziałem.

Do następnego postu. :wink: :) :D :lol:

Nooo ludziiiska!!

Śpita??

Wszyscy cosik piszą a u nas nic :cry:

Dzisaj z rana u mnie na wsi zobaczyłam pierwsze oznaki jesieni: mgła jak okiem sięgnąć i taki charakterystyczny zapach jesieni. Szkoda, że tak szybko się to lato kończy...

Januszek!!

Jak tam Twoje pępkowe? Bo wiesz... trza by coś pomyśleć, zanim całkiem nas jesień, albo nie daj Bóg zima zastanie z tym nierozwiązanym problemem :D :lol: :p

Nooo ludziiiska!! Śpita??

Dzisaj z rana u mnie na wsi zobaczyłam pierwsze oznaki jesieni: mgła jak okiem sięgnąć i taki charakterystyczny zapach jesieni. Szkoda, że tak szybko się to lato kończy...

Nie śpita, pracujeta ;)

A ja dzisiaj, i to nie na wsi, zobaczyłem kawałek jesieni.

Na widzianym między szczytami bloków skrawku ziemi też ścieliły się mgły.

"A mnie jest szkoda lata..." ?

:-?

Upływ czasu przybliża mnie do wyczekiwanego zamieszkania w budowanym domu :)

wilu1: Nie mam pojecia o szambach :(

Ja też nie śpita :wink:

wilu1 ja swoje szmbo wykonałem z betonowych kręgów fi 120. Myślę, że większość ludzi w naszym regionie tak robi. Kupiłem 6 kręgów i pokrywę. Zapłaciłem za nie niecałe 500 zł + transport 200. Miało tak być, że szamba nie bedę wykonywał bo jak załatwiałem pozwolenie to mnie zapewniano, że kanalizacja już będzie zanim się wprowadzę. No ale oczywiście kanalizacji nie ma i przed samą przeprowadzką musiałem zrobić szambo, które mi służy do dziś. W przyszłości wykorzystam je jako zbiornik na deszczówkę i odprowadzenie drenażu.

No właśnie Januszek nic nie pisze. Może to właśnie z powodu pępkówek ;)

W sobotę pozbyłem się blaszaka, który służył mi przez okres budowy i po. Poszedł "obsługiwać" chyba już czwartą budowę :) Byłem w szoku ile zmieściło się w nim rupieci :o Trochę będzie mi go brakowało ale tak jak powiedziała moja żona: po co ma dłużej straszyć u nas :-? Wreszcie można powoli myśleć o ogrodzie.

A co to jest spanie?

Baru: kto śpi??? Albo budujemy, albo walczymy z ogrodem, albo walczymy z ogrodzeniem, albo z przetworami, albo z sierściuchami, albo... szkoda w ogóle gadać

Sama zresztą buszujesz głównie po sierściuchach :wink:

Wilu: popytaj o betonowe kręgi w okolicznych betoniarniach. Albo wrzuć w wyszukiwarkę, na pewno coś Ci wpadnie. No i jeszcze rBIT. Nie interesowałam się tym, bo mam kanalizację.

Maciejon: dobrze, że barwiony w masie :) .

A tak w ogóle to powiedzcie mi: czy tylko ja mam takie wrażenie, czy doba stała się jakby krótsza??? I ja się kiedyś zastanawiałam, co będę robiłą, jak już wybuduję dom :o Ba, zajęcia różne sobie znalazłam w obawie przed nadmiarem wolnego czasu :o

W firmie wierchuszka dba o dostarczanie zajęcia (coraz bardziej pomysłowo, zresztą), w domu - gdzie nie staniesz tam czeka jakaś robota :-?

Na usprawiedliwienie swojej dłuższej nieobecności chciałam powiedzieć, że bywam na stronie rankami, postów pisałam nawet kilka, tyle, że w połowie zdania musiałam przerywac, ponieważ znowu wykonuję zastępstwo :evil:

I znowu przylazł jakiś taki .... :roll:

WITAJCIE!!!

Wybaczcie, że nie pisłam tak długo, ale byłam zła :evil: :evil: :evil:.

Zrobiłam trochę zamieszania na Forum i czekałam, aż się to jakoś wyjaśni.

Niestety nie zwrócą mi tego co do tej pory sobie wypracowałam, ale muszę się z tym pogodzić. :-?

Przez ten czas jednak nie leniuchowałam i na mojej działeczce stoi już piękny srebrny blaszaczek (RS mam nadzieję, że swoją budę sprzedałeś) oraz jedno z najważniejszych medii - WODA!!! Moja połówka jest zachwycona - wreszcie może kąpać swoje maleństwo (autko) :lol:

Brzoza - życzę miłego wypoczynku 8)

Baru - pochwal się jakiej rasy jest to cudne szczenię

Zdjęcia z wakacji i z działeczki zamieszczę jak tylko zrobię z nimi porządek.

Pozdrawiam serdecznie