Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

"szlachetne zdrowie ... nikt sie nie dowie ... jako smakujesz ... az sie zepsujesz ..." - mawiał Kochanowski

"dobrze jest dac sobie w żyłę ..." mawiałem ja ....

i obie sentencje miałem okazje sprawdzic w realu ...

dziękuje WSZYSTKIM za życzenia powrotu do zdrowia -życzenia pomogły - jak widac :D

witam pieknie w grupie Oleńke

Oleńka - to pewno po chorobie ... mam kłopoty z percepcja ...

nie moge wydedukowac czy wybudowałas w 2005 roku Akacja II

czy na wiosne planujesz rozpocząć budowe Soprana 4 ...

:-?

życze dziś wszyskim - usmiechu i miłego dnia !

:wink:

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sebo8877

czy ja dobrze zrozumiałam dostałeś taki duży upust,

bo pacząc na ich ceny to nie są konkurencyjne np okno 150 na 150 kosztuje 845, a można go kupić nawet za 600zł, więc rozumiem że te ceny są wywindowane troszku bo dają wysokie upusty tak???

Beti tak ceny sa windowane troszku w góre na stronach internetowych. W biurze możesz dostac taki rabat - wyglądał on u mnie tak 36% od katalogu + 4% za zapłacenie gotówka na starcie za weszystko. Okno 175x150 5-cio komorowe - zewnętrzny kolor (zloty dąb) wyniosło mnie 676 zł brutto. W pamoplascie jest jeszcze jedna ważna zaleta nie ma podziału na okna typowe i nietypowe - płacisz za materiał i im mniejsze okno tym mniej kosztuje :)

Cześć Brzoza witaj wśród zdrowych - jak się czujesz (po daniu se w żyłe) jak nowo narodzony. idzie wiosna tak więc optymizm i hart ducha niech zagosci w Twym sercu :wink:

Kubolotku - najlepiej zadzwoń do tych biur - oni często odbieraja maile co kilka dni. U mnie na 15 wysłanych zapytań wróciło 4 - nie mailem czasu ani siły użerać się z ich urzędniczą forma i prowadzilem pertraktacje tylko z firmami które odpowiedziały na mojego maila - w związku z powyższym wypadlo na Pamoplast i nie żałuje.

Cześć Brzoza witaj wśród zdrowych - jak się czujesz (po daniu se w żyłe) jak nowo narodzony. idzie wiosna tak więc optymizm i hart ducha niech zagosci w Twym sercu :wink:

:D

optymizmem tryskam :wink:

a hart ducha w drodze :p

dzięki Sebo :D

okazuje sie ze zyłe mam dość pojemna ... są jeszcze luzy ...

:wink: :wink: :wink: sąsiedzi...

siedza sobie dwa zajączki za miedzą ... nic o sobie nie wiedząc ...

:lol: :wink:

...."Serce na mój miód" :wink:

Sebo8877

a bo myśmy jacy tacy ...? od macochy czy co ...?

składa nam sie i składa ..ale jak sie uskłada

będzie chyba do boląca ...

:lol::wink:

http://plaatjessite.mine.nu/hazen/haas-02.gif

ładny piesek ... :D

Słowa Twe toż to:

"Serce na mój miód" :wink:

Sebo8877

Sebo

u januszka trenowalismy "zwierzyńca" (to taka rozgrzewka przed prawdziwą walką - tak jak mniej wiecej cwiczy bohaterskie Wojsko Polskie w Iraku ... w Babilonie ...) :wink:http://www.lechista.webpark.pl/pijcie.jpg

a "zwierzyńca" prosto z Bieszczad przywiózł nam Wojtek Tymowicz ....

pzdr dla Wojtka !

...."Serce na mój miód" :wink:

Sebo8877

a bo myśmy jacy tacy ...? od macochy czy co ...?

składa nam sie i składa ..ale jak sie uskłada

będzie chyba do boląca ...

:lol::wink:

O matko ja my sie Brzoza spotkamy to naprawde bedzie do boląca :)

A czym bedziem trenować - to juz sprawa wyboru uczestników treningu :wink:

Brzoza toż to nie jest piesek - yno chazok (zając po śląsku) :wink:

Sebo8877

Od wczoraj mogę legalnie mieszkać w domku. :p :p

Przebrnęłam wszystkie papierkowe zawiłości.

Ja również gratuluje i mam pytania, bo tez czeka mnie odbiór.

O jakich zawiłościach piszesz?

Na co zrócić uwagę przygotowujac dokumenty?

Jak długo to trwało?

Wiem jakie dokumenty sa potrzebne i wiem, że w każdym powiecie można spotkać lokalną specyfike. Nie mniej Twoje doświadczenie z pewnością sprawi, że będę w tej materii mądrzejszy :)

W sumie było spokojnie.

Zebrałam wszystkie potrzebne dokumenty tj.

dziennik budowy

oświadczenie kierownika (trzeba było przepisywać bo formułka lekko się nie zgadzała)

projekty do wglądu

inwentaryzacja geodezyjna powykonawcza

protokoły odbioru z przyłącza wodociągowego, kanalizacyjnego, gazowego i elektrycznego.

Zerowanie wewnętrznej instalacji elektrycznej

Odbiór kominiarski

Odbiór wewnętrznej instalacji gazowej

to chyba tyle.

Dokument z Nadzoru dostałam po tygodniu, byłoby wcześniej gdyby z oświadczeniem było wszystko ok.

Brzoza cieszę się bardzo , że wyzdrowiałeś,

chodziło o to aby był to osobny dokument i miało dodatkowo adnotację, że budowa była wykonana zgodnie z pozwoleniem budowlanym wydanym przez ... znak .... z dnia ...... .

A wcześniej oświadczenie miałam wpisane w dziennik budowy jako ostatni wpis w tabeli wpisów realizacji robót i ich przebiegu.

Na wstepie jak zwykle pozdrawiam starych i nowych forumowiczów :D :p :D

Anetko gratulacje - w końcu na swoim. A jak ze starym mieszkaniem? Sprzedane?

Brzoza, Sebo8877 - no ładnie się zapowiada :lol: - nie potrzebujecie pomocy do treningu .......

myślę, że forumowiczów chętnych do trenowania tego i owego będzie więcej.

(Brzoza po chorobie tak trenuję, że widzi pieski zamiast kicajców) :lol: :wink:

Beti - ładnie "mkniesz" - dopiero co pisałaś o kupnie pustaków, a tu na targach chcesz kupować już wszystko do elektryki :wink:

DaKar - co do targów do praktycznie odkąd zaczęłam myśleć o budowie to zaczęłąm tam chodzić. Zbierając wszelkiego rodzaju makulaturę mogłam spokojnie w domu zapoznać się za różnego rodzaju technologiami. Pomogło mi to zaplanować z czego i jak będę budować.

Na targach też można coś niecoś zamówić w mniejszych pieniądzach. Wiele Firm przygotowuje się do targów obniżając ceny lub robiąc jakieś ciekawe promocje.

Nie wiem czy akurat to dobry przykład, ale od 1 marca Brass i Rupp będą mieć dużo niższe ceny. W tamtym roku najniższe ceny dachówek były podobno około kwietnia - maja. Mam zatem dylemat czy rezerować sobie teraz czy jeszcze czekać?????

Dzisiaj miałam wycieczke po salonach z oknami i tak , wyobrazcie sobie , ze oknores wycenił mi 5 tys. drozej okna od innych czterech firm tj.: pamo-plast, budmar, drebud i stobpol, czy spotkaliscie sie z ktoras z tych firm, ktora mozecie polecic? chodzi mi o te cztery, i jeszcze jedno pytanie jakie macie okna 5-komorowe czy 3-komorowe?byłam zdecydowana na 5 ale dzis dwoch sprzedawcow mi powiedzialo ze pomiedzy nimi jest minimalna roznica w przepuszczalnosci ciepla a roznica jest tylko w cenie ,poradzcie

Sebo8877 dzieki za namiar na pamo-plast, jestem w tej chwili najbardziej na nia zdecydowana, az sie dziwili tam gdzie ja ich znaazla bo si ngdzie nie reklamuja :)