Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 14,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tatanko26

Buduj a co, tylko na początku kup sobie młotek gumowy taki nieduży i jak coś będzie nie tak, to tym młoteczkiem w głowę tak dla zachęty :D :roll:

Co do projektu

bardzo mi się podoba ten słup z kilnkieru przy wejściu. :D

wiesz taką mam naturę że trochę bym zmienił

np:

kuchnie zrobiłbym tam gdzie jest pomieszczenie 5

łazieneczke przenisłbym na stronę przeciwną tam gdzie 3 i pozostale pomieszczenie to pralnia (kotłownia)

zamiast pokoju 7 taka piekna jadalnia z widokiem na kuchnię

kolo kuchni to pomieszczenie 6 to super spiżarka

holl trochę mały

ta jadalnia 7 z otworem na salon (optycznie powiększa)

jeszcze powiedz jaki masz układ stron świata,

acha i jeszcze kominek dałbym w środku domu (taka fanaberia)

zresztą wogóle nie robiłbym kominka.

a jeszcze jedno okna dachowe to :( :cry: :evil:

Tampiko ja teraz użytkuję kominek (mieszkam u teściów). Kominek jest w salonie i rozprowadzenie zrobione tylko na klatkę schodową. Jestem bardzo zadowolony. Owszem trzeba czyścić szybę ale nie aż tak często. A popiół wynosi się raz w tygodniu. Palimy codziennie i to mokrym drewnem.

No właśnie trzeba sobie jakoś wytłumaczyć i da się żyć z łysinką :) Ciekawostka z mojego życia: żona raz zobaczyła moje zdjęcie jak miałem długie włosy to stwierdziła "ta ciotka to nawet do ciebie podobna" :lol: Normalnie mnie nie poznała.

Witaj tatanka26. Bardzo ładny domek. Powodzenia w realizacji planów. Ja też zamierzam wprowadzić się w tym roku.

Tampiko,

faktycznie dopinam papiery do urzędu, oprócz tego pracuję do późna, więc nie bardzo mam czas bywać z Wami codziennie. Przed chwilą wróciłam z wywiadówki w szkole, totalnie załamana.

Tatanka, Paty - witajcie w naszej grupie.

Tatanka, jak masz zgromadzoną gotówkę i umówisz się ze sprawnymi ekipami, to nie widzę przeszkód aby wprowadzić się na Święta Bożego Narodzenia. Natomiast nie wiem czy to dobrze tak śpieszyć się np. z układaniem parkietu i innymi rzeczami gdy jest dużo wilgoci w budynku, schnie podobno długo. Doświadczeni mówią, że dobrze odczekać sezon.

Pozdrawiam wszystkich.

Witam nowe "szalone" ! :lol: No wreszcie jakos zaczyna sie robic na naszym forum proporcjonalnie plciowo :lol: Chyba jestescie "dziewczetami ":-? :lol: czuje to po "gadce" :lol: Paty - my to prawie sasiedzi zza miedzy/Tarnobrzeg/ :lol: Tatanka26!- Mysle ze z tym zamieszkaniem w tym roku to jest realne jak jest kasa.Na poczatek szbciutko drepczcie po urzedach ale pewnych spraw nie przeskoczysz, sa ustalone terminy na zalatwienie papierow a urzednicy nie sa zbyt gorliwi w pracy ale jak wykorzystasz swoj wdziek tam gdzie jest facet a maz tam gdzie jest kobieta to mozna troszke przyspieszyc.W moim przypadku - zakup dzialki w lipcu, a pozwolenie na budowe mialam na wigilie/pod choinka :lol: /,gdybym miala cala kase na dom to nie widze problemu z zamieszkaniem na wigilie.Ale mam problem nie bede miala takiej forsy wiec musze dac sobie na wstrzymanie i budowe rozlozyc na dwa lata :-? albo dluzej. :lol: Ale jestem optymistka -gram w totka :lol: Do Grega! "Ta ciotka to nawet do ciebie podobna"[/b] Buahahaha :lol: :lol: chyba pekne buahahaha :lol:

witajcie

nowi (nowe jakoś się tu babsko się zrobiło :D :D :wink: )

i starzy (zatwardziali bywalcy :-? ,ciotki :lol: robiny :lol: itp)

toż my Wszyscy jesteśmy sąsiadami (w obecnych czasach w dobie komunikacji samochodowej takie odległości to betka oczywiście oprócz Tampiko (bez urazy) :wink: :D mam nadzieję że wkrótce do nas dołaczysz komunikacyjnie)

Paty dom w jeden rok jak najbardziej powodzenia. ale ile trudności Cię czeka, ile nerwów, załamań (lepiej te stresy rozłożyć na lata) to wychodzi na dobre i ludziom i domowi.)

Reniu chyba masz wielki problem, pisałaś wcześniej że syn to domator siedzi przed komp. a tu patrz totalnie załamana po wywiadówce :cry: (łobóz z niego czy co?) a weż go na kolanko i w pupę niech chłopak zna mores, a co. :evil:

Tatanko 26 obraziłaś się na mnie za te zmiany że nic nie odpowiadasz (jeśli tak to domek masz suuuperrrrooooowwy, ) moze chociaż słówko,

mrugnięcie oczkiem :wink:

a pionier z bieszczad nic mi nie powiedział na temat grzania wody (w której się myje :o )

Tampiko nie bardzo rozumiem na co mi farba do włosów (jeszcze rok może dwa i bedziesz mi musiała polecić pstę do polerowania)

to narazie i byle do wiosny.

RS, Brzoza

zauważyłem wasze wypowiedzi dopiero teraz

dzieki za wszystkie.

co do palenia mokrym drewnem to fakt duuużo wody i wychodzi na scianach ale palenie suchym też nie zapobiega temu zjawisku, niestety wiem coś o tym. :cry: :cry:

zauważyłem że chłopy :-? piszą ranem czy jest jakaś reguła na to :o

pewnie z pracy albo co?.

To ja Paty.

Dzięki za miłe przywitanie.Cieszę się że w tak miłym gronie będziemy budować swój wymażony domek.Chciałam na forum zareklamować okna firmy Thermoplast. My osobiście mamy takie kupione do domu. Szczególnie polecam okna o profilu Royal 5 cio komorowe szyba K=1.1 , plastiki

W tej chwili do kupienia z 25% rabatem .

Jeśli ktoś a Was byłby zainteresowany kontaktujcie się przedstawicielem tej firmy na nasz region.

Telefon 0 604 922 886

owszem mógłbym gdybym sam murował komin ale robili go "fachowcy"

i jest tak mniej więcej jak śmigło i na dodatek u góry jest załamany 30st dwa razy

co do wyłaczników, to są to lączniki schodowe (w dwuch punktach) lub krzyrzowe (wiecej niż 2)

wszedzie w pokojach i w sypialni tak zrobiłem jeden przy drzwiach a drugi przy spaniu (lenistwo jest matką wynalazków) polecam wszystkim

ale tutaj pojawił się kolejny problem z łącznikami

kupilem (całą masę) lączniki z firmy kos mają takie uchwyty z tworzywa, wiadomo że tworzywo nie jest tak sztywne jak metal i jak przykręcę łącznik mocno to się wygina i odstaje od ściany jak słabo to wypada

pisałem do producenta, nie chce uznać reklamacji przecież na aprobatę ITB i wierz tu komu?? :-?

alem się rozpisał na temat, ale ciąży mi to na sercu i moge się tu wypłakać. :cry: :cry: :cry:

niech czytają to Ci zapaleńcy (baby :D :D :D ) że nie jest to takie proste

jak się wydaje na początku :wink:

mam nadzieję że wszystkie Panie budujące nie obrażą się to taki żart i nie zbiją mnie po głowie bo i tak budowa kopie mnie po d.... i to wystarczy.

hejka.

Brzoza: projekt 202, to mozna powiedziec, ze prototyp.

Dom bedzie podobny.

Mów dokładnie gdzie ta Twoja chałupa.

Ja miałam dziadków w Lubeni :))

A więc prawie moje dzieciństwo.

technologia scian - bloczek keramzyt - w 2/3 potrzebnej ilości -lezy juz na działce,

januszek: bardzo dzieki szerokie zaiteresowanie :))

własnie mrugam oczkiem ;) ;);) i przepraszam, za maleńką opieszłaośc w pisaniu.

Ale oczywiście skrzętnie śledzę forum - to szczególnie.

Jak pisałam projekt jest tylko podobny.

jeżdziłam ołówkiem po kartce tymi pomieszczeniami i jeżdziłam - wyszło mi podobnie.

w zyciu jak zwykle są 2 strony medalu i cos za coś,

Jak holl za mały, to kosztem czegoś, jak to.. to cos innego.

Wszystko by sie zmieściło najlepiej na parterze, ale potem to wszystko trzeba przykryć,

i drugie tyle powierzchni sie robi na górze.

Dodac trzeba, ze powierzchni najpierw do zapłacenia, a potem,

kolorowo trzeba pomysleć, do sprzatania :))))))))) hihihhi

Układ stron swiata - wejście od wschodu, garaz od północy

Kominek - bedzie .

Mamy zamiar rozprowadzić ciepło z kominka do c.o.

Zapewne tak bedzie, że na początku bedzie swietna sprawa, a potem wredny obowiazek,

ale dla mnie po 20tu latach blokersowania, na razie, to jeszcze swietna sprawa.

Nie wiem tylko, czy mi czasu zostanie na poleżenie przed TV przy blasku kominka :))

A teraz ty sie przyznaj gdzie budujesz i w jakiej jesteś "fazie"

Renia: dzieki za radę o parkiecie. Pomału przekonuję męża, że najwyżej bedzie salon: beton + dywan z pięknym

widokiem z jednej strony na krajobraz a zdrugiej na kominek, bo jakoś zimno mi na mysl

o płytkach w salonie.

Odnosnie kasy, musimy wprowadzić się w tym roku, bo kasa bedzie w transzach, za mieszkanie

Tampiko: Niestety po urzędach biegam tylko ja. A dokładniej ja z koleżanką, sasiadką ( przyszłą).

kilka razy sie juz zdarzyły śmieszne historie, że nas brali jak za ciotki z Czech, jak jedna nie usłyszy,

to druga dopowie :)))

Np. dają nam jeden druk do wypełnienia przygladając się, która miała to zapamietać.

Albo klarujemy o wyłączeniu z prod. rolnej, a pani sie pyta, to ma pani tę ziemię, czy nie?

Ja tak, ona nie :)) No obydwie chcemy pozwolenie :)

We dwie jest dobrze, bo często sie udaje podepchać coś, bo jedna zna tego, druga innego, a papiery idą dalej.

RS: fajna chata. Czy juz mieszkasz? A sniegu w zimie sie nie boisz?

Miłośnicy stodółek - łączmy się :)))

No ale się napisałam.

Teraz bardzo proszę o poważne rekomendacje firm na stan surowy.

Oczywiście : terminowo, solidnie i niedrogo.

Pozdrawiam wszystkich

Witam wszystkich cieplutkoJak czytam te wszystkie posty "starych wyg"to jestem przerazona :roll: jak to bedzie. Rzeczywiscie masz racje Januszku to nie dla baby takie problemy,ale od czego sa faceci my jestesmy tylko szyją a wy glową. My mamy wizje ,fantazję i marzenia a jak co do czego to d...a do tyłu, a ten biedny chłopina musi sie z tym wszystkim uporać - niestety moje kochaniutkie taka jest prawda. Posluzę sie przyslowiem "za dobrym płotem to i marchew ładna" :lol: Odnosnie mojego budowania to juz wytarlam na wylot dziury w papierze kancelaryjnym :lol: ale efekt osiagnelam uwzglednilam wszystkie sugestie forumowiczow no i swoje oczywiscie zrezygnowalam z gabinetu powiekszylam wiatrolap,mam garderobe,spizarke przy kuchni no i wywale jeden komin/kasa zostanie :lol: /bo kupimy piec kondensacyjny z zamknieta komora spalania /rura do sciany/.Chyba uzyskam pelna aprobate meza :-? -juz widze ten jeden rzut okiem i usmieszek :lol: Jutro rysuje na czysto i "mebluje"-znam sie na rysunku technicznym w koncu trzech budowlancow w domu :lol: Januszkukierowalam sie Twoimu radami -co ELITA TO ELITA :lol: Pozdrawiam wszystkich ___________________ Tampiko